20.1.24

ΟΔΟΣ: Στυλ διοίκησης ΙΙ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.10.2023 | 1194


Μόλις 4 χρόνια δήμαρχος δεν πέτυχε να πείσει το 43% και 1 ψήφο των συμπολιτών του, να τον εμπιστευθεί αμέσως για μια δεύτερη θητεία, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που ήδη άρχισε όπως ο ίδιος επικαλείται.


Τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, αναφορικά με τις διαδικασίες στον Δήμο Καστοριάς και εν αναμονή των επαναληπτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής που ακολουθεί, χαρακτηρίζονται για το αρκετά σαφές προβάδισμα, του νυν δημάρχου κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Και βεβαίως για το προβάδισμα στον συνδυασμό του. Σε επτά από τις συνολικά εννέα δημοτικές ενότητες του Δήμου Καστοριάς, επικράτησε ο συνδυασμός "Ώρα για δουλειά – συνεχίζουμε" και αυτό είναι ένα ακόμη δεδομένο που δεν αναιρείται αλλά ούτε και μειώνεται από το γεγονός ότι η εκλογή του δημάρχου, θα κριθεί οριστικά την Κυριακή. 

Έτσι το προβάδισμα των 10 (περίπου) εκατοστιαίων μονάδων έναντι του δεύτερου στην σειρά, δηλαδή του κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη, και του συνδυασμού του "Αλλαγή τώρα με στρατηγική" αποτελεί ένα δεδομένο. Επιτρέπει στον πρώτο να επικαλείται ότι από τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, για τον ίδιο προσωπικά δημιουργήθηκε μια δυναμική, και όχι συνολικά υπέρ του συνδυασμού του και ότι διαγράφεται μια πορεία ως τις κάλπες της Κυριακής, που δεν μπορεί να αναστραφεί.

Ότι δηλαδή σχηματίσθηκε ένα ρεύμα και μια υπεροχή, που όψει της μικρής διαφοράς του ποσοστού 41,32% που πέτυχε, με το ποσοστό 43% + 1 ψήφο, που θα απαιτούνταν να συγκεντρώσει από την πρώτη εκλογική Κυριακή, για να εξασφαλίσει την άμεση εκλογή του ως δημάρχου, του επιτρέπει από την αρχή κιόλας, μόλις ξημέρωσε η Δευτέρα, ότι είναι νικητής. Στις πρώτες δημόσιες αναφορές του, χαρακτήρισε ήδη την προηγούμενη Κυριακή, ως ημέρα νίκης. 

Αποφάνθηκε ακόμη ότι οι πολίτες της Καστοριάς ήδη από την κάλπη της π. Κυριακής, ψήφισαν (και δεν «επέλεξαν» ακριβώς, όπως ο ίδιος από προφανή παραδρομή ανέφερε), «σταθερότητα, «αποτελεσματικότητα» και «εμπειρία» στο πρόσωπό του και στο συνδυασμό του. Οι δηλώσεις αυτές είναι σοβαρές και αν δεν οφείλονται μόνο στην συναισθηματική φόρτιση των στιγμών. Είναι έμμεσα κινδυνολογικές και δείχνουν, ότι κατά τον κ. Κορεντσίδη, στην περασμένη τετραετία, όλα κύλησαν άψογα. Ότι δεν απαιτείται αναστοχασμός. Η αυτοπεποίθηση αυτή είναι σπάνια και ακόμη σπανιότερα όμως έχει λογική βάση. 

Βεβαίως δεν πέρασε χωρίς προσοχή ούτε το ότι ο νυν, απερχόμενος εκ νέου υποψήφιος και δυνητικός νικητής κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, απέφυγε να επικαλεστεί ότι ο λαός της Καστοριάς στις κάλπες της περασμένης Κυριακής ψήφισε επιπλέον υπέρ του ίδιου και των συνεργατών του, με το 41,32% που εξασφάλισαν, για την «διαφάνεια», «δικαιοσύνη», «συνέπεια» και «εντιμότητά» τους. Και τις αρετές (τους) που απέδειξαν στα τελευταία τέσσερα χρόνια. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Οι πραγματικοί και αδιαφιλονίκητοι θριαμβευτές οι κ.κ. Π. Κεπαπτσόγλου (63,40%) και Χρ. Γκοσλιόπουλος (75,35%) απέφυγαν να θριαμβολογήσουν και προτίμησαν μάλλον να δηλώσουν ότι έχουν αντίληψη των ευθυνών τους από την επανεκλογή τους· ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, περιορίστηκε να αποφανθεί ότι ταυτόχρονα είναι «χαρούμενος», είναι «ενθουσιασμένος», είναι «συγκινημένος», είναι «υπερήφανος» για όλους «εσάς» απευθυνόμενος στο περιορισμένο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ομόνοιας έξω από το εκλογικό του κέντρο.


* * *


Ίσως αυτό να έγινε τυχαία ή για κάποιους λόγους που ποτέ δεν θα μάθουμε. Χωρίς να αποκλείεται να οφείλεται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης στρατηγικής. Αφού σε περίπτωση που αναφερόταν στις τρεις αρετές αυτές, θα πετούσε αμέσως το γάντι στον αντίπαλό του, τον κ. Γ. Γρηγοριάδη. Και θα του έδινε την αφορμή να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα και όξυνση στην διάρκεια της κρίσιμης εβδομάδας που διανύουμε. Προφανώς έχει επίγνωση ότι οι ήπιοι τόνοι, τον βοηθούν. Βοηθούν τον νυν δήμαρχο. 

Εννοείται ότι ο "αέρας" του 41,32% του επιτρέπει τον τόνο προσωπικής δικαίωσης για τα πεπραγμένα του. Αυτό είναι αρκετά δικαιολογημένο, τουλάχιστον στις πρώτες ώρες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι η διαφορά του 10% στον πρώτο γύρο των εκλογών για πολλούς ήταν αδόκητη. Τους προκάλεσε ικανοποίηση και την αίσθηση ότι οι δημότες της Καστοριάς, όχι μόνο ψήφισαν για συμβούλους, αλλά και για τα πεπραγμένα της απερχόμενης δημοτικής διοίκησης. Συνολικά. Με τις κάλπες να αναγορεύονται σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Αντικειμενικά ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όχι τόσο επειδή στην πραγματικότητα ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης που με τον συνδυασμό του, αν και μόλις 4 χρόνια δήμαρχος μέσα στα οποία τα μισά ήταν χρόνια πανδημίας, δεν πέτυχε να πείσει το 43% και 1 ψήφο των συμπολιτών του, να τον εμπιστευθεί αμέσως για μια δεύτερη θητεία, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που ήδη άρχισε όπως ο ίδιος επικαλείται. Δεν το λες και καθαρή νίκη αυτό. Ούτε επιτρέπει να πετάς και το καπέλο. 

Αλλά τα πράγματα, δεν είναι ακριβώς όπως ερμηνεύτηκαν και επειδή, σε αντίστοιχο και συναφές γεωγραφικό και γενικά πολιτικό περιβάλλον στην Π.Ε. Καστοριάς, ακριβώς το αντίθετο, αυτό δηλαδή που δεν πέτυχε ο ίδιος, πέτυχαν, και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά νίκης, από τον πρώτο γύρο των εκλογών στους Δήμους Άργους Ορεστικού και Νεστορίου οι και νυν δήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και Χρήστος Γκοσλιόπουλος. 

Που επιπρόσθετα για την ορθή εκτίμηση της επιτυχίας τους, αναμενόμενο θα ήταν να είναι αυτοί και μόνο αυτοί και όχι ο κ. Κορεντσίδης που θα έπρεπε λογικά να έχουν φθαρεί και να έχουν κουράσει, τους συνδημότες τους, λόγω των επανειλημμένων διαδοχικών επανεκλογών τους, για πολλές συνεχόμενες θητείες. Και όχι βέβαια να έχει κουράσει και να αμφισβητείται ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης και ο συνδυασμός του με μια μόλις τετραετία, στην οποία μεσολάβησε και ο covid. 

Οι πιο πάνω παρατηρήσεις, ασφαλώς και δεν αναιρούν τον "αέρα" της εκλογικής πρωτιάς του, αλλά επιχειρούν να την... εκλογικεύσουν στην πραγματική της διάσταση και την τοποθετούν στην σωστή της βάση. 

Μάλιστα οι δηλώσεις των αδιαφιλονίκητων νικητών σε Άργος Ορεστικό και Νεστόριο με τον κ. Παναγιώτη Κεπαπαττσόγλου να ερμηνεύει την νίκη του με την δήλωση ότι «το χθεσινό αποτέλεσμα, δεν είναι μόνο μια νίκη. Είναι μια δέσμευση. Μια δέσμευση για την επόμενη μέρα, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό του Δήμου μας», και τον κ. Χρήστο Γκοσλιόπουλο να δηλώνει από το Νεστόριο, «θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθώ στις ελπίδες και προσδοκίες σας» μαρτυρούν πολλά. Συγκριτικά και έναντι των δηλώσεων του κ. Κορεντσίδη που δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής ή άλλης υπόσχεσης. Όπως ότι θα γίνουν καλύτεροι και πώς εάν έκαναν λάθη θα μάθουν απ’ αυτά και θα τα διορθώσουν.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Σε αντίθεση με τον κ. Ι. Κορεντσίδη που αν δεν τον υποστηρίζουν υπόγεια κάποιες και κάποιοι μέσα από την ίδια την ΝΔ, είχε πάντως την τύχη να διασπάσει το κύμα απαρέσκειας απέναντι στον ίδιο, τους συνεργάτες αλλά και μαζί με τα ξερά και στα χλωρά του συνδυασμού του, χάρη στην κάθοδο και τρίτου συνδυασμού: του "Μπροστά μαζί" του κ. Α. Τσούκα. Που ίσως απορρόφησε όσους ή κάποιους, που υπό διαφορετικές συνθήκες, θα ψήφιζαν τον κύριο αντίπαλο του νυν δημάρχου στις εκλογές. Που όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα τελικά ήταν ο συνδυασμός του κ. Γ. Γρηγοριάδη, και όχι αυτός του κ. Α. Τσούκα επίσης προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς.


* * *


Κοντά σε όλα αυτά είναι και το δεδομένο για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής το επίσης γεγονός ότι στις κάλπες της περασμένης, εκφράστηκε ένα μέτωπο της τάξης πλέον του 58% των εγκύρων ψήφων (όσο δηλαδή το άθροισμα των ποσοστών των δύο βασικών και συναφών υποψηφίων δημάρχων και συνδυασμών). Εκφράστηκε αποδοκιμαστικά εν όψει και των αντικειμενικών δυσκολιών έκφρασης της κοινής γνώμης, διαδηλώνοντας την διαφωνία του στο στυλ «σταθερότητας», «εμπειρίας» αλλά και της «αποτελεσματικότητας» του ίδιου και των συνεργατών του. 

Και ενώ οι πραγματικοί και αδιαφιλονίκητοι θριαμβευτές των καλπών της περασμένης Κυριακής κ.κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου (63,40%) και Χρήστος Γκοσλιόπουλος (75,35%) απέφυγαν να θριαμβολογήσουν και προτίμησαν μάλλον να δηλώσουν ότι έχουν αντίληψη των ευθυνών τους από την επανεκλογή τους, ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, περιορίστηκε να αποφανθεί ότι ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής ταυτόχρονα είναι «χαρούμενος», είναι «ενθουσιασμένος», είναι «συγκινημένος», είναι «υπερήφανος» για όλους «εσάς» απευθυνόμενος στο περιορισμένο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ομόνοιας έξω από το εκλογικό του κέντρο. Ενώ παράλληλα θα μπορούσε να δηλώσει μαζί με την σχετική ικανοποίησή του, ότι έλαβε και το μήνυμα του λαού της Καστοριάς που δεν τον εμπιστεύθηκε αμέσως. 

Αυτά τα περιστατικά είναι συνθήκες που αξίζει να προβληθούν και να προβληματίσουν για τις διαφορές και τα σημεία των εξελίξεων, εν όψει της επαναληπτικής εκλογής την προσεχή Κυριακή. Κι αν η ικανοποίηση του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που αποτυπώνεται σε όλα αυτά, είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένη, στην πραγματικότητα κανείς και τίποτε δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τον νικητή της κάλπης της Κυριακής.

Τόσο διότι από το ποσοστό του κ. Κορεντσίδη προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος δεν λείπει μόνο το 2% + 1 ψήφος που θα αρκούσε για να αναδειχθεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με το 43% +1 ψήφο. Όσο και διότι θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, από αυτούς και όσους θα ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή. Και σε αυτό το ζήτημα, οι εξελίξεις παραμένουν αρκετά ανοικτές και ρευστές παρά το προβάδισμα του πρώτου γύρου. Οι κάλπες είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου.

Στο πρόσφατο παρελθόν θα θυμούνται οι πολίτες πως ήταν και ο συνδυασμός του τέως δημάρχου κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη που απέτυχε να ανανεώσει για 2η συνεχόμενη θητεία την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ώστε να επανεκλεγεί —αν και είχε με το μέρος του την πρωτόγνωρη υποστήριξη όλων σχεδόν των τοπικών αμερόληπτων και αντικειμενικών ΜΜΕ, όπως εξ άλλου συμβαίνει και σήμερα με τον κ. Κορεντσίδη. Αλλά αυτό το παράδειγμα δεν είναι κατάλληλο προς συγκρίσεις δεδομένου ότι η ήττα του κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη ήταν εύκολο να εξηγηθεί καθώς είχε απέναντί του ένα επίσημα υποστηριζόμενο από την Νέα Δημοκρατία υ ποψήφιο δήμαρχο, δηλαδή τον κ. Ανέστη Αγγελή και τον συνδυασμό του.

Σε αντίθεση με τον κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που αν δεν τον υποστηρίζουν υπόγεια κάποιες και κάποιοι μέσα από την ίδια την Νέα Δημοκρατία, είχε πάντως την τύχη να διασπάσει το κύμα απαρέσκειας απέναντι στον ίδιο, τους συνεργάτες αλλά και μαζί με τα  ξερά και στα χλωρά του συνδυασμού του,  χάρη στην κάθοδο και τρίτου συνδυασμού. Του "Μπροστά μαζί" του κ. Αποστόλου Τσούκα. Που ίσως απορρόφησε όσους ή κάποιους, που υπό διαφορετικές συνθήκες, θα ψήφιζαν τον κύριο αντίπαλο του νυν δημάρχου στις εκλογές. Που όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα τελικά ήταν ο συνδυασμός του κ. Γρηγορίου Γρηγοριάδη, και όχι αυτός του κ. Αποστόλου Τσούκα επίσης προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Το δεύτερο πιο διάσημο χαμόγελο στον κόσμο μετά τη Μόνα Λίζα, το «Πορτρέτο ενός άνδρα» ή το «Πορτρέτο ενός άγνωστου ναυτικού», μια ελαιογραφία επί σκάφους του Αντονέλλο ντα Μεσσίνα (1430-1479), που χρονολογείται μεταξύ 1460 και 1476, που ήταν (τουλάχιστον σύμφωνα με την παράδοση) δώρο στον φιλάνθρωπο βαρώνο Πιράινο ντι Μανδραλίσκα. Ο βαρώνος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μικρή ζωγραφισμένη σανίδα (31Χ24,5 εκ.), έναν πίνακα ενός άνδρα με εντυπωσιακό προφίλ, με ένα παράξενο χαμόγελο στα χείλη του. Ένα ειρωνικό και πικάντικο χαμόγελο, αλλά πικρό ταυτόχρονα, σαν πίσω από αυτή την έκφραση να υπάρχει ένας εσωτερικός κόσμος για εξερεύνηση. Ένα κοροϊδευτικό χαμόγελο κάποιου που έχει συνείδηση του παρόντος και διαισθάνεται το μέλλον, ένας μυστηριώδης πίνακας που εξακολουθεί να κρατά τα μυστικά του. 


* * *

Για όλα αυτά, τα ενδεχόμενα, είναι αρκετά ανοικτά για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Πολλά θα εξαρτηθούν από την συμμετοχή ή την αποχή, αλλά και από την αντίδραση αυτών των υποψηφίων συμβούλων (και των ψηφοφόρων τους) που απέτυχαν να συγκεντρώσουν σταυρούς και ενδέχεται να αισθάνονται "ριγμένοι" και έτοιμοι για ρεβάνς. Θα εξαρτηθούν και από το εάν προσέλθουν να ψηφίσουν. 

Και ενώ οι ίδιοι κίνδυνοι θεωρητικά υπάρχουν και στον αντίπαλο υποψήφιο δήμαρχο στις κάλπες της Κυριακής κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη, υπάρχουν αντικειμενικές διαφορές. Διότι η αποδοκιμασία ως κίνητρο προσέλευσης και ως κίνητρο ψήφου, απειλεί κυρίως την υποψηφιότητα του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Αφού είναι περίπου βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του συνδυασμού "Αλλαγή τώρα με στρατηγική" και του "Μπροστά μαζί" στις εκλογές της π. Κυριακής ψήφισαν με κυρίαρχο κριτήριο την απόφασή τους να καταψηφίσουν έμπρακτα την νυν δημοτική...  «εμπειρία» και... «αποτελεσματικότητα». Αυτό δε, ισχύει ανεξάρτητα από την στάση των επικεφαλής των συνδυασμών στις εκλογές της Κυριακής που πλησιάζει.

Ταυτόχρονα η προσπάθεια του υποψηφίου δημάρχου κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη που έστω και κάπως αργά εντάθηκε, αφού ο προεκλογικός του λόγος εν όψει των επαναληπτικών εκλογών έγινε, κάπως καθυστερημένα ωστόσο πιο άμεσος και ευθύς, θέτοντας τα δικά του διλήμματα, σίγουρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Στην μια ή και την άλλη κατεύθυνση, αν δεν κατορθώσει να πείσει. 

Ενώ η στάση του κ. Αποστόλου Τσούκα επικεφαλής του συνδυασμού "Μπροστά μαζί" και οι αρκετά ουδέτερες και άχρωμες δηλώσεις του περί του αυτονόητου, ότι δηλαδή θα συνεχίσει να οραματίζεται και τα συναφή, χωρίς να αναφέρεται ότι θα πολεμήσει κιόλας σίγουρα από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου μαχητικά και με αποφασιστικότητα, επιτρέπει αν όχι υπόθεση, τουλάχιστον την ερμηνεία εκ του αποτελέσματος ότι, η συμμετοχή στις εκλογές της περασμένης Κυριακής είχε τελικά σαν συνέπεια να μειώσει την μαζική κατεύθυνση της δυσαρέσκειας  (στους νυν) στον συνδυασμό "Αλλαγή τώρα με στρατηγική" του κ. Γρηγορίου Γρηγοριάδη. 

Ταυτόχρονα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού "Μπροστά μαζί" κ. Απόστολος Τσούκας δεν έλαβε θέση μεταξύ των δύο υποψηφίων μονομάχων της προσεχούς Κυριακής, με μια ουδετερότητα που δεν επιδέχεται και πολλές εξηγήσεις. Αφού σε τέτοιες περιπτώσεις στην ουσία βοηθά την… «σταθερότητα», την «εμπειρία» και «αποφασιστικότητα». 
Άλλωστε οι συμπολίτες μας το είπαν ξεκάθαρα «συνεχίζουμε».



Φωτογραφία: Αντονέλλο ντα Μεσσίνα (1430-1479), Πορτρέτο ενός άνδρα ή Πορτρέτο ενός άγνωστου ναυτικού (1460-76), Μουσείο Μανδραλίσκα, Τσεφαλού (αρχαίο Κεφαλοίδιον) Σικελίας, Ιταλία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1194



Σχετικά:

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: Στυλ διοίκησης | 5.10.2023 | 1193
&

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ