13.1.24

ΟΔΟΣ: Στυλ διοίκησης

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 5.10.2023 | 1193


Το σύστημα του κ. Κορεντσίδη. Που σχηματίζεται από ένα τρίγωνο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο δήμαρχος, και στις άλλες δύο γωνίες στην μια η ομάδα των Πραιτωριανών, και στην άλλη των συμβούλων και της...  αυθόρμητης δημοσιογραφίας.


Οι εκλογές της Κυριακής είναι εξ ορισμού πολύ σημαντικές. Δεν είναι μόνο το ότι από τις εκλογές διαμορφώνεται η προοπτική ενός τόπου. Αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αφού πρόκειται για την βασική συνέπεια των εκλογών στην δημοκρατική λειτουργία. Ειδικά στις εκλογές της Κυριακής είναι πιο πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, ανάλογα με τα αποτέλεσμα της κάλπης, και την ανάγκη –ή όχι– προσφυγής σε επαναληπτική εκλογή την μεθεπόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ανοίγει ένα κεφάλαιο ελπίδας για το μέλλον. Ή κλείνει κάποιο άλλο σε σχέση πάντα με το πρόσφατο παρελθόν.  Με τις εκλογές να αποδεικνύονται σε ένα είδος χρηματιστηρίου προσώπων, αξιών και υποσχέσεων. Και την αξία των μετοχών να εμφανίζουν διακυμάνσεις και αυξομειώσεις.

Στο Άργος Ορεστικό για παράδειγμα ή ακόμη και στο Νεστόριο, οι εξελίξεις της Κυριακής δείχνουν ελαφρώς προβλέψιμες. Με αποτέλεσμα, τυχόν ανατροπές και τυχόν έκπληξη, να μπορούν να συγκριθούν, μόνο με ένα σεισμό. Έτσι στις δεύτερη και τρίτη κατά σειρά με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, έδρες των τριών δήμων της περιοχής, σε Άργος Ορεστικό και Νεστόριο δηλαδή, οι ψηφοφόροι, κάτοικοί τους αλλά και οι πολίτες της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, προκαταβολικά αισθάνονται ως περίπου δεδομένα και με σχετική ασφάλεια προβλέψιμα τα αποτελέσματα της κάλπης. 

Στις περιπτώσεις αυτών των δύο δήμων, ήδη από χρόνια τώρα κυκλοφορούν παρώνυμα (παρατσούκλια) για τους έως τώρα δημάρχους τους που περιγράφουν με κάπως σαρκαστικό τρόπο την δική τους πραγματικότητα. Ακούγονται τα παρώνυμα «Μαδούρο», «Ερντογάν» κλπ. Σάτυρα για να περιγράψει μια σταθερότητα και μια αδιάκοπη συνέχεια των νυν δημάρχων κ.κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και Χρήστου Γκοσλιόπουλου που σε κάθε περίπτωση έχει ο καθένας την δική του σημειολογία. Και συμπτωματολογία βεβαίως, αφού τίποτε απ’ ό,τι συμβαίνει εκεί δεν είναι μεμονωμένο. Διότι σχετίζεται με όσα γίνονται ταυτόχρονα στον κεντρικό δήμο της Καστοριάς, στην πόλη της Καστοριάς. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 5.10.2023 | 1193 | σ.3


Στις εκλογές της Κυριακής, ανάλογα με τα αποτέλεσμα της κάλπης, και την ανάγκη –ή όχι– προσφυγής σε επαναληπτική εκλογή, ανοίγει ένα κεφάλαιο ελπίδας για το μέλλον. Ή κλείνει κάποιο άλλο σε σχέση πάντα με το πρόσφατο παρελθόν.  


* * * 

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι μέγας χορηγός των δύο αυτών δημαρχιών του νομού Καστοριάς (Άργους Ορεστικού και Νεστορίου) είναι τα όσα μοναδικά συμβαίνουν στην πόλη της Καστοριάς. Και επαναλαμβάνονται εδώ και λίγες δεκαετίες. Και τα οποία συμβάντα, οδήγησαν την κατάσταση ώστε σε αντίθεση με την πόλη – «πρωτεύουσα», στους δύο άλλους δήμους, οι δημότες να μην επείγονται να αλλάξουν πρόσωπα στις θέσεις - κλειδιά των δημάρχων τους. Και δεδομένου ότι η εναλλαγή των προσώπων στην εξουσία είναι δημοκρατία, η σταθερότητα στους δύο αυτούς δήμους είναι εκ των πραγμάτων ένα κάποιο ζήτημα. Που θα χρειαστεί να το διαχειριστούν στο μέλλον.

Στην Καστοριά πάλι τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Καθώς η πόλη με τον υπόλοιπο Δήμο Καστοριάς, αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να αντικαταστήσουν με δημοκρατικές διαδικασίες φυσικά την απερχόμενη διοίκηση του δήμου και να αποστρατεύσουν προσωπικά τον ίδιο τον δήμαρχο. Μετά από μια μόλις θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αν μάλιστα ανατρέξει η ανάλυση της σημερινής κατάστασης πίσω στο χρόνο, διαπιστώνεται ότι μετά τις τρεις συνεχόμενες δημοτικές θητείες του τέως δημάρχου Καστοριάς κ. Δημητρίου Παπουλίδη, από τις οποίες κάθε επόμενη αποδεικνυόταν κατώτερη της προηγούμενης δικής του, στην Καστοριά, καμιά δημοτική αρχή δεν εκλέχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη ή όχι θητεία. 

Αρχής γενομένης από τον κ. Ιωάννη Τσαμίση (τελευταίο δήμαρχο του παλιού Δήμου Καστοριάς) και τους τέως δημάρχους κ.κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη και Ανέστη Αγγελή να αποτελούν τους δημάρχους ενός κατά πολύ ευρύτερου και εκτεταμένου, γεωγραφικά, δημογραφικά και κοινωνικά Δήμου Καστοριάς. Ενός δήμου που είναι αυτοκαταστροφικός και προβληματικός. Μα προπαντός εσωστρεφής. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 5.10.2023 | 1193 | σ.4


Μετά τις τρεις συνεχόμενες δημοτικές θητείες του τέως δημάρχου Καστοριάς κ. Δημητρίου Παπουλίδη, από τις οποίες κάθε επόμενη αποδεικνυόταν κατώτερη της προηγούμενης δικής του, στην Καστοριά, καμιά δημοτική αρχή δεν εκλέχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη ή όχι θητεία.


* * *

Και μόνη αυτή η κατάσταση αρκεί για να καταδείξει την κεφαλαιώδη σημασία της κάλπης της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και των εκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής. Αφού για πρώτη φορά διεκδικεί επανεκλογή εν ενεργεία δήμαρχος, πρώτη φορά, και συγκεκριμένα για πρώτη φορά ύστερα από τον κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη.

Που ως δήμαρχος αντιμετώπισε αφ’ ενός μεν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και αφ’ ετέρου την διεύρυνση του Δήμου Καστοριάς, με την κατάργηση των καποδιστριακών δήμων και την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». 

Που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Καστοριά, χωρίς αμφιβολία, αποδεικνύεται ως σοβαρή τροχοπέδη. Καθώς οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κωδικές ονομασίες (όπως «Καποδίστριας» «Καλλικράτης») σαν να πρόκειται για… επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αναφορικά με την Καστοριά και τον κεντρικό δήμο, είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση. Την διαφορά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, διαφθοράς και αδιαφάνειας. 

Και για το γεγονός ότι για περίπου 20 χρόνια τώρα, δηλαδή από την εποχή που αποφάσισε ο τότε δήμαρχος κ. Δημήτριος Παπουλίδης να αποσυρθεί και να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, η κεντρική πόλη της περιοχής, δεν στέριωσε να «καμαρώσει» για δεύτερη συνεχόμενη θητεία τον ίδιο δήμαρχο. 

Και ενώ ο κάθε επόμενος δήμαρχος, σχεδόν πάντα, υποσχόταν εξυγίανση του Δήμου Καστοριάς και μια νέα αρχή με κεντρικό του σύνθημα την εντιμότητα, οικονομία και αποτελεσματικότητα.  Α και έργα, πολλά έργα. Και ένα πνευματικό κέντρο και ένα κολυμβητήριο και κέντρο του κόσμου. 

Αλλά στο τέλος της κάθε θητείας να διαπιστώνεται ότι ο παρανομαστής είναι σταθερά ο ίδιος και ότι απλά το μηδέν στο πηλίκο δεν αρκεί για να σκιαγραφήσει το κατάντημα που με τα χρόνια γινόταν χειρότερο. 

Ώσπου έφθασε η Ιστορία στο 2023 όπου ο Δήμος Καστοριάς, ασφαλώς και βρίσκεται σε ένα σημαντικό... τρίστρατο. Με κοινό παρανομαστή όλων την… αειφόρο... ανάπτυξη. Και άλλα σύντομα ανέκδοτα. Αλλά και την απορία εάν ο νυν δήμαρχος σπάσει την παράδοση και αναδειχθεί και ως ο επόμενος δήμαρχος. Σε μια πόλη σαν την Καστοριά να είναι σήμερα, το 2023, από κάθε άποψη στην χειρότερη κατάστασή της από ποτέ άλλοτε. Όχι μόνο επειδή τα ελάχιστα, αλλά όχι και εντελώς ασήμαντα έργα των τελευταίων μηνών δημοτικά έργα, δεν αρκούν ούτε για χρυσόσκονη.

Αλλά και διότι αυτή την φορά, η απερχόμενη δημοτική αρχή διεκδικεί την εκ νέου νομή της εξουσίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Με στόχο της «νέας» της προσπάθειας να γοητεύσει, όπως τότε πίσω στο 2019, την σαφή αβελτηρία μιας απλής συναυλίας. Καθώς τα παπαγαλάκια, αλλά ακόμη και οι θιασώτες του αφηγήματος υπέρ της επανεκλογής του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, υποστηρίζουν ότι το κακό έως το 2022 κλίμα στην κοινή γνώμη, αντιστράφηκε. Και ότι αυτό έγινε από την εποχή μιας… συναυλίας και μόνο. Και συγκεκριμένα της εορταστικής με την Δέσποινα Βανδή την περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς 2022-2023. Τόσο απλά. Με μια συναυλία, ο κόσμος χαλάρωσε.

Για την σημερινή δημοτική αρχή, που σύντομα θα αποδειχθεί αν θα παραδώσει τα ηνία του Δήμου Καστοριάς ή αν θα συνεχίσει να κρατάει τα γκέμια σφιχτά, ένα ακόμη αφήγημα είναι και ο ισχυρισμός ότι δήθεν η πανδημία του covid είναι μια θαυμάσια δικαιολογία. Διότι στέρησε για δύο περίπου χρόνια την δυνατότητα να αποδείξει την αξιοσύνη της. 

Ωστόσο προφανώς διαφεύγει ή δεν συνεκτιμάται το γεγονός ότι αυτά που έγιναν, όλα τα υπόλοιπα δηλαδή που συνέβησαν σε συνθήκες μη κανονικότητας λόγω των περιορισμών από την πανδημία του covid, επέτρεψαν τους πολίτες της Καστοριάς να παρακολουθούν αδιάκοπα τα δημοτικά συμβάντα. Και να βγάζουν συμπεράσματα. Επί δικαίων και αδίκων. Με αποτέλεσμα η εικόνα αυτών που ασκούν εξουσία σήμερα να είναι μάλλον αρνητική.

Συμπέρασμα που εξηγείται και το ότι για τις κάλπες της Κυριακής έχουν στηθεί τρεις μεγάλοι συνδυασμοί και ένας μικρότερος στην απήχησή του. Που διεκδικούν με σημαντικές «αξιώσεις» την επικράτησή τους απευθυνόμενοι όλοι τους στις ίδιες κατά βάση κατηγορίες των ψηφοφόρων. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Με τον απερχόμενο δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο να ζητεί «δεύτερη» ευκαιρία προκειμένου να συνεχίσει το στυλ διοίκησης που όλοι πια γνωρίζουν. Και το οποίο διακρίνεται για κάποια προσωποκεντρικά, ελαφρώς βορειοκορεατικά του χαρακτηριστικά —με το παράδειγμα αυτό να χρησιμοποιείται εν προκειμένω, αποκλειστικά για να περιγράψει απλοϊκά, το σύστημα πολύ κλειστού κλαμπ ιεραρχίας. Το σύστημα του κ. Κορεντσίδη.


* * *

Στην ίδια δεξαμενή με αυτή από την οποία πίνει νερό και ποτίζει την προβολή του μεγάλου της έργου, η παρούσα δημοτική αρχή. Με τον απερχόμενο δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο να ζητεί «δεύτερη» ευκαιρία προκειμένου να συνεχίσει το στυλ διοίκησης που όλοι πια γνωρίζουν. 

Και το οποίο διακρίνεται για κάποια προσωποκεντρικά, ελαφρώς βορειοκορεατικά του χαρακτηριστικά —με το παράδειγμα αυτό να χρησιμοποιείται εν προκειμένω, αποκλειστικά για να περιγράψει απλοϊκά, το σύστημα πολύ κλειστού κλαμπ ιεραρχίας. Το σύστημα του κ. Κορεντσίδη. Που σχηματίζεται από ένα τρίγωνο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο δήμαρχος, και στις άλλες δύο γωνίες στην μια η ομάδα των Πραιτωριανών, και στην άλλη των συμβούλων και της…  αυθόρμητης δημοσιογραφίας.

Που λίγο πριν τις μεθαυριανές εκλογές άρχισε να ξεγυμνώνεται στο πλαίσιο μιας παρατηρούμενης διασάλευσης, αν όχι πανικού. Με τους άλλους συνδυασμούς, ειδικά τους άλλους δύο, να αμφισβητούν καίρια την πρωτοκαθεδρία της "Ώρα για δουλειά - συνεχίζουμε" και να έχουν διεμβολίσει την απήχησή του στο εκλογικό σώμα. 

Νικητής σε κάθε περίπτωση θα είναι η ίδια η Δημοκρατία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή της 8ης Οκτωβρίου ή στην επαναληπτική εκλογή. Διότι όποιος και να είναι ο τελικός νικητής που θα γίνει δήμαρχος, ύστερα και από τις επαναληπτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου που θεωρούνται προκαταβολικά δεδομένες, το σίγουρο (;) είναι ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα μπορούσε να τεθεί ως λεζάντα το ρητό «game over» ή η φράση «the party is ended».

Όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών, προφανώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει η ίδια κατάσταση αλόγιστης τιμιότητας. Και ανυπέρβλητης διαφάνειας, σαν αυτή της εποχής που κλείνει τον κύκλο της.


game over / the party is ended = το παιχνίδι / το πάρτυ τελείωσε


Φωτογραφίες:
  • Πρωτοσέλιδο: Ρόμαν Τσιεσλέβιτς (1930–1996), Μόνα-Τσε-Τουνκ 1976, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βαλ-ντε-Μαρν, Γαλλία.
  • Σελίδα 3η: Ρόμαν Τσιεσλέβιτς (1930–1996), Μόνα Λίζα 1968, λιθογραφία. 
  • Σελίδες 4η & 5η: Άντι Γουόρχολ (1928-1987) Μάο 1972, μεταξοτυπία. 
  • Σελίδα 6η: Ρόμαν Τσιεσλέβιτς (1930–1996), Τσε 1967, λιθογραφία. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1193.



Σχετικά:

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: Στυλ διοίκησης II | 12.10.2023 | 1194
&

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ