31.3.25

Σαν σήμερα



31 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα, στις 31.3.2018, σε απ' ευθείας μετάδοση από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς, μεταδόθηκε για δεύτερη φορά, η όπερα του Μότσαρτ "Έτσι κάνουν όλες ή Σχολείον εραστών", υπό την διεύθυνση του Ντέιβιντ Ρόμπερτσον και σκηνοθεσία Φίλιμ Μακ-Ντέρμοτ [σχετικά "εδώ"].

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2024 [8]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.1.2025 | 1255


Γεώργιος Αμανατίδης

Τα μεγάλα λόγια τα γεμάτα ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, ενότητα, αυτοδιάθεση και δημιουργία, έγιναν καπνός;


«Αντισταθήκαμε στις χωρίς μέτρο, ορισμένες φορές κομματικές πιέσεις, στην επιχείρηση διαχωρισμού των ανθρώπων, διότι αρνηθήκαμε να μπούμε στο παιγνίδι των χρωματισμών και των διαχωρισμών, διότι έτσι θέλουμε και την επόμενη ημέρα να εργαστούμε όλοι μαζί. Η Δυτική Μακεδονία μίλησε! Και η εντολή που λάβαμε είναι ισχυρή και δεν αμφισβητείται. Πρώτα ο τόπος μας». 

[-] Με αυτές, μεταξύ πολλών άλλων μεγαλόστομες και πολλά υποσχόμενες σταράτες κουβέντες, πίσω στον Οκτώβριο του 2023, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Αμανατίδης, ανακοίνωνε όχι μόνο το προεκλογικό, αλλά εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων τους και το μετεκλογικό του μανιφέστο. Και το συμβόλαιο του ίδιου και των συνεργατών του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι αντιπεριφερειάρχες (στην Καστοριά ο κ. Δημήτριος Σαββόπουλος) και οι εκλεγμένοι σύμβουλοί του. 

Δουλεύοντας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Ήταν τόσο επιτυχημένη η συνεργασία στην επίσκεψη στις Βρυξέλλες που όπως ανακοίνωσε η βουλευτής Καστοριάς «Ευχαριστώ θερμά το Β. Μεϊμαράκη και το Δ. Τσιόδρα για την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, καθώς και την ευρωομάδα της ΝΔ για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στην ανάδειξη θεμάτων της Καστοριάς, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην τοπική, αλλά και στην εθνική οικονομία». Αυτά τόνισε η Μαρία Αντωνίου μετά το πέρας των συναντήσεων και ύστερα πήρε την πρώτη πτήση εικάζεται σε διακεκριμένη θέση.


Δουλεύοντας

ΟΔΟΣ 31.10.2024 | 1246


30.3.25

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2024 [9]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.1.2025 | 1255


Οι Γουνοποιοί

Καθώς καίγεται η γούνα της Καστοριάς με την κομμουνιστική κατανομή του πλούτου σε ολιγάρχες.


[-] Κάποτε οι γουνοποιοί της Καστοριάς, γουνέμποροι και γουνεργάτες και τα συναφή επαγγέλματα, αποτελούσαν ένα σημαντικό θετικό κεφάλαιο της εθνικής οικονομίας, αλλά και προπαντός το καμάρι της Καστοριάς. 

Χάρη σ’ αυτούς, το διεθνές εμπόριο, αλλά και στους Καστοριανούς γουναράδες της Καστοριάς, σημειώθηκε μια εκρηκτική κοινωνική και οικονομική, πνευματική ακόμη ακμή στην διάρκεια του 20ου αιώνα, που εκφράστηκε με πολλούς τρόπους. Στο βαθμό μάλιστα που είχε ως αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν την πυκνοκατοίκηση της πόλης, αφ’ ετέρου την πρόκληση ακόμη και αρνητικών αισθημάτων (ίσως και φθόνου με το ένδυμα της… κριτικής), σε βάρος των παλιών Καστοριανών, τις συνέπειες των οποίων πληρώνει ακόμη η πόλη.

29.3.25

Νεοδεξιά


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Είναι το γνωστό θέμα με το τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και το ομοειδές στην Καστοριά, το οποίο μετονομάστηκε και μεταφέρθηκε την περίοδο του σχεδίου "Αθηνά" στην Κοζάνη, (ως τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που συστάθηκε) με Προεδρικό Διάταγμα το 2010 για να καταργηθεί στην συνέχεια, επιταχύνοντας την κατάρρευση της Καστοριάς. Μόνο που δεν συνέβη το ίδιο με το τμήμα των Ιωαννίνων. Που επιβίωσε και ευημερεί. Όπως ευημερούν και ως φοιτητούπολη και τα Ιωάννινα, που κάποτε ήταν διάσημο μόνο για τα... παγούρια του.

Νεοδεξιά συμπίεση

ΟΔΟΣ 23.1.2025 | 1257


28.3.25

ΣΟΦΙΑΣ ΚΛΕΙΟΥΣΗ (1971-2025): Θραυσμένοι Ανάπαιστοι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Καταγάλανη χρωμάτιζε πάντα τη μέρα εκείνη
το βλέμμα το θαυμαστικό του αλλοπαρμένου κοριτσιού·
καταγάλανη και ας ξημέρωνε μες στην καταχνιά…
Και μεθούσε με το πρώτο μύρωμα της άνοιξης
και γέμιζε τους κόρφους της με δάφνες της νίκης θαλερές,

27.3.25

«Καλός φίλος»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

[...] Στην πραγματικότητα όλα όσα δήλωσε η βουλευτής Καστοριάς από πολιτική άποψη είναι «μοναδικά». Πόσο μάλλον που ευχαριστεί τον υπουργό ως «καλό φίλο» της, ενώ όλα αυτά αφορούν σε μια Καστοριά που βυθίζεται. Και που η κυβέρνηση ενισχύει αποκλειστικά κάποιους για να κάθονται, και να παρακαλούν να μη τελειώσει αυτός και κανένας άλλος πόλεμος.


«Καλός φίλος»

ΟΔΟΣ 28.11.2024 | 1250


26.3.25

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 27.3.2025 | 1266


Όλα στην fora


Έτσι πορεύεται η χώρα μέχρι που σε πρόσφατη συνέντευξη της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς, προέκυψαν (και) ειδήσεις. Που για την ώρα, προσπέρασαν απαρατήρητες. Δεν αλιεύτηκαν και δεν προβλήθηκαν κατάλληλα.

Διαβάστε επίσης:

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ:
- Έρημη σιωπή αδιαφορίας
Όλοι εμείς που υπάρχουμε και κυκλοφορούμε στην περιοχή της οδού Μητροπόλεως, αναπνέουμε μια ζωή επηρεασμένη από την σιωπηλή ερημιά του ιστορικού αυτού δρόμου της πόλης, άφωνα μοιρολογώντας την εγκατάλειψή μας.

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ
- Αγαπητή ΟΔΟΣ
Επιστρέφοντας στα όσα ο κ. Τζηκαλάγιας έγραψε στην ανάρτησή του, εκείνο που επίσης προκάλεσε εντύπωση είναι η φράση με την οποία έκλεισε την τοποθέτησή του.

Λόγος & Αντίλογος
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
- Για τον Νίκο Τσεμάνη
- Απάντηση σε αναγνώστρια

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
-Οι ξένες δυνάμεις 
απέναντι στους αγωνιζόμενους για τη λευτεριά τους Έλληνες... [ΙΙ]

- «Πεδίο ροής»
Η οδυνηρή ηδονή της συνύπαρξης: ό,τι σημαίνει «έλξη/επαφή/έρωτας/αγάπη»

Α.Α. ΦΕΤ:
 - Ψίθυροι
κι αναπνοές αβέβαιες

- Γιατί στην Εθνική Πινακοθήκη;

- Η ηδονικά οδυνηρή διαδικασία της γραφής 
και οι πολιτικές της διαστάσεις | από την Νίνα Ράπη

...κι άλλα.

Πέμπτη 27.3.2025 | 1266

Vertigo


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] H κ. Μαρία Αντωνίου είχε την «ενσυναίσθηση» της υψηλής και παγκόσμιας σημασίας αποστολής της ως παρατηρητής των αμερικανικών εκλογών εκ μέρους της ΝΔ στην Ουάσιγκτον. Δεν αναφέρθηκε απλά και μόνο στην ακραία πόλωση που επικράτησε τις τελευταίες πριν τις εκλογές, ημέρες στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας. Το προχώρησε ακόμη παραπέρα καθώς δήλωσε προφητικά, πριν καν εξαχθούν τα αποτελέσματα ότι «υπάρχει μια διάχυτη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων παράλληλα με το φόβο για πρόκληση εκτεταμένων επεισοδίων και φαινομένων βίας στην Ουάσιγκτον». 


Vertigo

ΟΔΟΣ 14.11.2024 | 1248


25.3.25

ΟΔΟΣ: Κινούμενο κάστρο

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.5.2024 | 1227


Η επίσημη Ελλάδα που μόλις ελάχιστες ημέρες προηγουμένως με αφορμή την 19η Μαΐου (ημέρα της Γενοκτονίας στον Πόντο) απαιτούσε την διεθνή αναγνώρισή της, με μια έννοια σ’ αυτή την ψηφοφορία του ΟΗΕ σφύριξε αδιάφορα. Βρέθηκε πολύ κοντά σε χώρες όπως την Ουγγαρία του Όρμπαν και την αιμοσταγή σλαβική ορθόδοξη Ρωσία.


Με τα «οπαδικά» επεισόδια ωμής βίας στο Βερολίνο, το προηγούμενο Σάββατο, που προκάλεσαν Έλληνες χούλιγκανς (οι περισσότεροι στα χρώματα του Ολυμπιακού) σε βάρος επίσης Ελλήνων οπαδών του Παναθηναϊκού εν αναμονή του τελικού αγώνα μπάσκεt Euroleague και είχαν ως συνέπεια βαρείς τραυματισμούς μεταξύ των πολλών δεκάδων που βρέθηκαν εκεί, δεν αποδείχθηκε μόνο ότι η ακραία βία στον αγνό και αγγελικό κόσμο των μεγάλων ομάδων στην Ελλάδα είναι πλέον και εξαγώγιμη. 

Κάτι σαν το λάδι και την φέτα ας πούμε. Μόνο που η βία του είδους, εκθέτει την Ελλάδα και πλήττει την διεθνή της εικόνα. Ενώ με τα προϊόντα όπως το λάδι, η φέτα, το γιαούρτι κλπ – αναβαθμίζεται. Πόσο μάλλον που όλα αυτά τα αγαθά, απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων, πωλούνται αισθητά φθηνότερα στο εξωτερικό, απ’ ό,τι εντός των συνόρων.

24.3.25

ΟΔΟΣ: Ήταν είναι και θα είναι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.5.2024 | 1227


Διότι ως γνωστόν η Καστοριά δεν έχει προβλήματα. Και έχει προστάτη της την Νέα Δημοκρατία. Εξ άλλου σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη, ο «οργασμός έργων οφείλεται και στην αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της Καστοριάς, δεν οφείλονται στην παρατεταμένη πολιτική (και) της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.


Το κύριο άρθρο του σημερινού φύλλου έχει αφορμή την επικοινωνία αναγνώστη της ΟΔΟΥ ύστερα από την κυκλοφορία του φύλλου της προηγούμενης Πέμπτης (23 Μαΐου 2024). Αναρωτήθηκε για την παράλειψη του φύλλου (υπ’ αριθμό 1226) να αναφερθεί στην προσφώνηση που επιφύλαξε ο δήμαρχος Καστοριάς στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την υποδοχή του την προπερασμένη Τρίτη (21 Μαΐου). Εν όψει αυτών δεν είναι περιττές κάποιες διευκρινίσεις που γίνονται στο σημερινό κύριο άρθρο. 

Διότι αφ’ ενός η ΟΔΟΣ δεν απαίτησε από κανέναν, πόσο μάλλον από τον δήμαρχο Καστοριάς να είναι ή να αποδειχθεί ρήτορας. Οπότε τα φραστικά ζητήματα του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στην «επική» ομιλία του, δεν ήταν στις προτεραιότητες της έκδοσης. Άλλωστε το πρωτοσέλιδο άρθρο του προηγούμενου φύλλου είχε κύριο θέμα τα εθνικά ζητήματα μετά τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες. 

De minimis


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Πίσω στο κυβερνητικό κλιμάκιο, που απέδειξε την κυβερνητική κλιμακτήριο στις 3 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε ένα copy-paste κομματικό αντίγραφο, που προφανώς χρησιμοποιείται ως αλμανάκ για όλη την Ελλάδα. Καθώς, εκτός από τις ειδικές αναφορές για την Καστοριά, με το που το διαβάζει κάποιος αντιλαμβάνεται ότι εκεί που γράφει «Καστοριά» την επόμενη στιγμή μπορεί να γράφει «Γρεβενά», εκεί που γράφει «μήλα», «τυριά», στην θέση της «λίμνης», το «ποτάμι» κοκ.


De minimis με πράσινα άλογα

ΟΔΟΣ 12.12.2024 | 1252


23.3.25

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2024 [10]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.1.2025 | 1255


Ελένη Κωστέα

Μια ξεχωριστή περίπτωση, από τις λίγες και σπάνιες σε μια άνυδρη περιοχή.


[+] Η κυρία Ελένη Κωστέα δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση Ελληνίδας που παλιννόστησε από την τέως Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην αχανή εκείνη χώρα και την διάλυση της ΕΣ ΣΔ, με τη πολυδιάσπαση της ανατολικής Ευρώπης και κεντρικής Ασίας –που προκάλεσε «εις τα εξ ων συνετέθη». Και σίγουρα πάντως δεν είναι μια συνηθισμένη συμπολίτισσα της Καστοριάς, αφού με ένα πλούσιο βιογραφικό επέλεξε να κατοικεί μόνιμα στη Νέα Λεύκη. Και από εκεί να αναπτύσσει – εξελίσσει μια πλούσια προσωπική δραστηριότητα.  

Νικηφόροι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] 100 χρόνια μετά την γενναία απόφαση να εορτάζονται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου μαζί με όλο τον ιδίως δυτικό κόσμο (κάτι που σήμερα φαντάζει αυτονόητο και κατακλύζει με χαρά τους πάντες, ενώ το αντίθετο θα ήταν απλά αδιανόητο), η κινητικότητα και στο ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα κερδίζει έδαφος και χαλαρώνει την δογματική πίεση της ολοφάνερα οπισθοδρομικής Ανατολής. Που υπηρετεί τους κρατικούς ιμπεριαλιστικούς στόχους της παραφροσύνης. 


Νικηφόροι έφηβοι

ΟΔΟΣ 7.11.2024 | 1247


22.3.25

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Συμβολή στην έρευνα για τις ταφές του Παύλου Μελά


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 6.6.2024 | 1228

Συμβολή στην έρευνα για τις ταφές του Παύλου Μελά, οι οποίες ταφές είναι πέντε, καθώς:

1η ταφή: 
Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 1904 σκοτώνεται ο ήρωας στη Στάτιστα (σημ. Μελάς) και την επομένη, 14/ 10, ξημερώματα, θάβεται πίσω από το σπίτι όπου σκοτώθηκε-σήμερα υπάρχει κενοτάφιο στο σημείο της 1ης ταφής του.

(Ναταλία Μελά, «Κάποτε σ’ έκλαιε λαός», εκδ. manifesto).

2η ταφή: 
«Τη νύχτα της 18 προς 19» (Οκτωβρίου 1904) κηδεύεται από τον Πισοδερίτη ήρωα παπα-Σταύρο Τσάμη στην

Το μεγάλο κύμα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Η κυβέρνηση που λογοδοτεί για κάθε τι, έκανε την Ελλάδα μια χώρα που υστερεί στις ελευθερίες του Τύπου, στην απονομή της Δικαιοσύνης και στο αίσθημα ασφάλειας. Και δεν εμπνέει πλέον πίστη. Κατάσταση που διατρανώθηκε στις συγκεντρώσεις της Κυριακής 26 Ιανουαρίου, που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός χώρας.


Το μεγάλο κύμα

ΟΔΟΣ 6.2.2025 | 1259


21.3.25

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.3.2025 | 1265


Φαμίλια


Στον ανασχηματισμό κυριαρχεί –σε βαθμό που προκαλεί ζάλη– ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχασε την τελευταία μεγάλη του ευκαιρία και πρόκληση να φέρει τα πάνω-κάτω. Να αλλάξει προς τη θετική κατεύθυνση την Ελλάδα. Να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατία, ασφάλεια, ανάπτυξη. 

Διαβάστε επίσης:

ΝΙΚΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ:
- Ιερή αγροτική γη
Ο σαφής διαχωρισμός της αγροτικής από την οικιστική γη, είναι η πλέον ενδεδειγμένη από οικονομική και τεχνική άποψη προϋπόθεση για να σταματήσει η επικρατούσα ενεργειακά σπάταλη οικιστική αναρχία που δυναμιτίζει κάθε προοπτική βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο μας. 

Λόγος & Αντίλογος
ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
- Απάντηση στην απάντηση
Ο κ. δήμαρχος θα μείνει στην ιστορία ως ο δήμαρχος που έβλεπε τους δημότες του να εγκαταλείπουν το δήμο...

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ
- Αγαπητή ΟΔΟΣ
Γιατί τα τοπικά δημοσιογραφικά ΜΜΕ –πλην ορισμένων εξαιρέσεων– δεν επέδειξαν το ανάλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον σε όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Τζηκαλάγια στην επιστολή αποχώρησής του; 

Λόγος & Αντίλογος
ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΛΙΠΗ:
- Περί Τουρκίας
Σήμερα, με την αλλαγή της κυβερνήσεως των ΗΠΑ, διαφαίνεται ο κίνδυνος να γίνει η χώρα μας αντικείμενο διαπραγματεύσεως (παζαριού) ανάμεσα στην Αμερική και την Τουρκία.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
-Οι ξένες δυνάμεις 
απέναντι στους αγωνιζόμενους για τη λευτεριά τους Έλληνες...

ΟΔΟΣ:
- Ο Κυπάρισσος
Και έτσι, εν έτει 2025, η Καστοριά αποχαιρέτισε το μεγάλο και υπέροχο αυτό δένδρο που υπήρχε από αιώνες δίπλα από τους Αγίους Αποστόλους Για την ΟΔΟ, όπως και για πολλούς, η λέξη αιδώς είναι προτιμότερη από την λέξη κρίμα.

- Ένας καλός Πρόεδρος

- Το στίγμα που εκπέμπει το τοπικό κοινωνικό σύνολο

...κι άλλα.

Πέμπτη 20.3.2025 | 1265

20.3.25

Στο παχύ χαλί


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Οπότε θα φέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρόθυμος και ζηλωτής Νεοδημοκράτης εκ βαθέως ΠαΣοΚ κ. Φλωρίδης, μια ακόμη διάταξη αυστηροποίησης. Να μπαίνουν οι χειροπέδες στους αμελείς γονείς για να μπορεί η κυρία υπουργός να πατάει ανενόχλητη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο βαθύ πολυτελές πέλος των χαλιών του υπουργικού της γραφείου.


Στο παχύ χαλί της εξουσίας

ΟΔΟΣ 3.10.2024 | 1242


Agenda

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Με την Καστοριά, κρύα, έρημη και πτωχή, να περιμένει τις ημέρες των εορτών και των καρναβαλιών να «μεθύσει» από το μεγάλο έργο μιας κυβερνητικής παράταξης, από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι που βγαίνουν, είναι όσοι (και όσες) άδραξαν την ευκαιρία της agenda. Και όσοι αλωνίζουν στους αιθέρες με full pension, όλα πληρωμένα. Και ξεπληρωμένα.


Agenda

ΟΔΟΣ 21.11.2024 | 1249


19.3.25

Έκθεση

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η φωτογραφία της αφίσας, προέρχεται από το ομώνυμο 
βιβλίο του Θρασύβουλου Παπαστρατή. Σχετικά "εδώ".

Δουλεύοντας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν η κυρία Αντωνίου ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές «για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην αναπτυξιακή πορεία της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Καστοριάς, μετέφερα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συμπολιτών μου και συζητήσαμε για την εξεύρεση των αποτελεσματικότερων λύσεων». Και αυτό το «κομμάτι» είναι που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση, διότι η Καστοριά, μπορεί να αισθάνεται πια μεγάλη ασφάλεια και σιγουριά στα χέρια του Φρέντη Μπελέρη και του Γιώργου Αυτιά.


Δουλεύοντας

ΟΔΟΣ 31.10.2024 | 1246


18.3.25

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στην Καστοριά ο Γεωργιάδης αυτήν την εβδομάδα
(δεύτερη φορά σ’ αυτόν τον μήνα)


Δημοσκοπικά ευρήματα κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αποτύπωναν πως το κυβερνών κόμμα έχει διαρροή ψήφων κυρίως σε κοινοβουλευτικά κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καστοριά στις 21 Μαΐου 2024, θα μπορούσε να ερμηνευτεί με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους. Όμως δεδομένης της χρονικής στιγμής που πραγματοποιήθηκε και συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, θα μπορούσε να αποδοθεί κυρίως σε δύο πολιτικούς λόγους. Καθώς οι περισσότεροι –και ορθώς– την συνέδεσαν αναπόφευκτα κυρίως με τις επερχόμενες εκλογές, αποκλείοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα μιας τυχαίας και συγκυριακής επίσκεψης. 

De minimis


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Καταγράφτηκε ακόμη ότι μεταξύ της δεκαετίας 2011 έως 2021 η περιοχή έχασε 8,7% του πληθυσμού της. Ποσοστό τρομακτικό αν γίνει η αναγωγή του στους νέους, τους οποίους και κατά κανόνα αφορά. Η περιοχή είναι 15η σε απώλειες πληθυσμού στη χώρα, ενώ οι απώλειες στον Δήμο Άργους-Ορεστικού, που επαίρεται για τις επιτυχίες του δημάρχου του, καταγράφονται απώλειες πληθυσμού 18,7% που είναι το υψηλότερο στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Μεγάλη επιτυχία, η... συγκράτηση.


De minimis με πράσινα άλογα

ΟΔΟΣ 12.12.2024 | 1252


17.3.25

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ-ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ: Η μάχη της Ιμέρας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Είναι να μη μου καρφωθεί κάτι στο μυαλό. Ησυχία δεν έχω. Ναι, ακριβώς έτσι. Η εκδρομή στη Σικελία μου κόλλησε· με επίσκεψη στις σημαντικότερες πόλεις και στα χωριά της Μεγάλης Ελλάδας. Αεροπορική, σχετικά προσιτή οικονομικά, με παραμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία. Άνοιξη, η καλύτερη εποχή για να χαρεί κανείς τόσο τις φυσικές της ομορφιές όσο και τα αρχιτεκτονικά της μνημεία. Που δεν είναι και λίγα. Και να μην ξεχνούμε. Εκεί και η Αίτνα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Γηραιάς Ηπείρου. Το οποίο φροντίζει, πολύ συχνά μάλιστα, να θυμίζει στον κόσμο τι συμβαίνει στα έγκατα της γης, τι αναταραχές, τι ανακατατάξεις, τι αντιπαλότητες ανάμεσα στα πετρώματα, τι ξεσπάσματα οργής και τι αγώνας για μια καλύτερη θέση στα σκότη του κάτω κόσμου. Οι Σικελοί πάντως, είναι τόσο συνηθισμένοι στα μηνύματα που τους στέλνει κάθε λίγο και λιγάκι που ούτε καν ταράζονται, όταν αυτό βρυχάται και φωτιές βγάζει από το στόμα του. Φωτιές και μάγμα. 

Νεοδεξιά


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Αποτέλεσμα αυτής της αναδίπλωσης που ακόμη εξελίσσεται, είναι η εντελώς αδικαιολόγητη προσβολή προς το πρόσωπο της προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την οποία «πέταξε» από το τραίνο της προεδρίας, με ένα ιστορικά πρωτοφανή τρόπο. Και προσβλητικό ταυτόχρονα, με μη σοβαρές δικαιολογίες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας που και γι’ αυτό τον λόγο, αλλά και επειδή άσκησε άψογα τα καθήκοντά της, έπρεπε να ανανεώσει την θητεία της.

Νεοδεξιά συμπίεση

ΟΔΟΣ 23.1.2025 | 1257


16.3.25

ΟΔΟΣ: Μέρες του Πάσχα

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 2.5.2024 | 1223


Παρά το γεγονός ότι η Καστοριά ζει 102,5 χρόνια περίπου από την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό και τουλάχιστον ίσα (και ακόμη περισσότερα) από τον μακεδονικό αγώνα, ωστόσο σήμερα, κάποιοι φαίνεται να το λησμονούν ελαφρώς αυτό και να μην αντιλαμβάνονται την δύναμη της ιστορίας. Και την αποκατάσταση της συνέχειάς της.


ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η Καστοριά ζει 102,5 χρόνια περίπου από την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό και τουλάχιστον ίσα (και ακόμη περισσότερα) από τον μακεδονικό αγώνα, αφ’ ότου δηλαδή με την ένταξή της στο ελληνικό κράτος και τον εθνικό κορμό, λύθηκαν αυτόματα και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα πραγματικών ή φανταστικών μειονοτήτων, ωστόσο στην Καστοριά του σήμερα, κάποιοι φαίνεται να το λησμονούν ελαφρώς αυτό και να μην αντιλαμβάνονται την δύναμη της ιστορίας. Και την αποκατάσταση της συνέχειάς της που σημειώθηκε το 1912. 

Πόσο μάλλον που με την απελευθέρωση της Καστοριάς στην πόλη, όπως και στο Άργος Ορεστικό και άλλες περιοχές και ειδικά σε ορισμένα χωριά, ο μουσουλμανικός πληθυσμός (κυρίως Τούρκοι και Αλβανοί) δεν αποχώρησαν από την Επικράτεια. Αντίθετα, ενώ το 1912 αποχώρησαν η τουρκική διοίκηση και ο στρατός, οι υπόλοιποι παρέμειναν με τις οικογένειές τους, για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια ακόμη. Ως την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών με την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. 

15.3.25

Πινόκιο


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Μια πόλη που ζει τον Πινόκιο ακόμη και με τον Παύλο Μελά και τα προβλήματα με τους φιλοσκοπιανούς που δρουν ανενόχλητοι. Αλλά και με την βυζαντινοπρέπειά της, τα μνημεία, την γούνα, την παιδεία, την ανεργία, το Κόμο. Τους διάφορους αυτοαποκαλούμενους «άρχοντες» με τα αρχοντικά τους.


Πινόκιο

ΟΔΟΣ 24.10.2024 | 1245


12.3.25

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 13.3.2025 | 1264


«Τριγωνικές σχέσεις»


Για την ΟΔΟ, η παραίτηση του κ. Ζήση Τζηκαλάγια και εύλογη και αναμενόμενη είναι. Όπως και δικαιολογημένη. Αν γινόταν στον κατάλληλο χρόνο θα ήταν μια καθόλα αξιοπρεπής πολιτική αντίδραση, απομένοντας στον ίδιο, να εξηγήσει με λεπτομέρειες σε τι ακριβώς αναφέρεται για τις τριγωνικές σχέσεις που καταλογίζει την Μαρία Αντωνίου;

Διαβάστε επίσης:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ:
- Το ξεσταύρωμα
Kαι θυμήθηκα το περιστατικό που του είχε διηγηθεί ο Στρατής Δούκας, και μου το είχε πει, για τον ερωτισμό που τον κατέκλυσε όταν κατέβηκε στο υπόγειο μιας μεταβυζαντινής εκκλησίας της Καστοριάς...

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ
- Αγαπητή ΟΔΟΣ
Όλο αυτό το κλίμα ανικανότητας που αποπνέει το ελληνικό κράτος και η τρέχουσα διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τους λανθασμένους χειρισμούς της μετά το τραγικό δυστύχημα, κινητοποίησαν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. 

Λόγος & Αντίλογος
- Απάντηση Δήμου Νεστορίου
στο κείμενο του Γ. Δαουτόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΔΟΣ

ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΕΑ:
- "Παρών"
Μνήμης των 56 και της Εριέττας, που δεν βρέθηκε ίχνος ύλης της

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
- Καστοριανοί Μπιζανομάχοι
Στη μάχη του Μπιζανίου που εξασφάλισε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, έλαβαν μέρος πολλοί Καστοριανοί.

ΟΔΟΣ:
- Υλαγμοί και αλαλαγμοί
Η κυβέρνηση, τις προηγούμενες από τις διαδηλώσεις, παρά τους υλαγμούς και αλαλαγμούς ιδίως των από δεξιά και αριστερά νεήλυδων υπουργών της δεν κατόρθωσε να κινδυνολογήσει αρκετά για να αποτρέψει τον κόσμο. 

 - «Η Καστοριά σε αδιέξοδο: Αναζητώντας όραμα και στρατηγική ανάπτυξης»

- Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

- Το τελευταίο έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ

- Ο λάκκος της κυβέρνησης

...κι άλλα.

Πέμπτη 13.3.2025 | 1264

Το μεγάλο κύμα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Και αυτό που πλέον ομολογείται είναι ότι προκαλεί επιπλέον μια σοβαρή κόπωση. Αν όχι αγανάκτηση. Αυτό που έγινε ειδικά τελευταία, είναι κλυδωνισμός από ισχυρό πολιτικό (και ηθικό) σεισμό. Και πάντως όχι απλός… «κυματισμός», όπως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το τσουνάμι που προκλήθηκε από τις τεράστιες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη.


Το μεγάλο κύμα

ΟΔΟΣ 6.2.2025 | 1259


11.3.25

ΟΔΟΣ: Ιστορία

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.6.2024 | 1230    

Σε μια εποχή που η «κυβίστηση» –όρος που έγινε εργαλείο συνεννόησης στην πολιτική ζωή και τον δημόσιο λόγο (πρόκειται για την κοινώς γνωστή «κωλοτούμπα») όχι πια δεν προκαλεί αντιδράσεις, αλλά μπορεί να έχει ταυτισθεί στη συλλογική συνείδηση με την καπατσοσύνη και την αρετή, ο ανδριάντας του βασιλιά Παύλου στην περιοχή των Μανιάκων, όπου «τοποθετήθηκε» (για την ακρίβεια πετάχτηκε) μετά από τις πολλές περιπέτειές του, έχει την δική του σημειολογία. 

Η ΟΔΟΣ κατ’ επανάληψη σχολιάζει το θέμα που είναι σοβαρό και για μόνο το λόγο του αποκρουστικού θεάματος για την κατάσταση του μαρμάρινου αγάλματος του προτελευταίου βασιλιά των Ελλήνων. Αλλά και για τη σημειολογία αυτής της περιφρόνησης.

Happenings


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Για να καταντήσει η Καστοριά σ’ αυτό το σημείο, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια. Χρόνια στην διάρκεια των οποίων είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εάν άλλο έντυπο ή ραδιοτηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης στην Καστοριά, πρόβαλε τις δυνητικές συνέπειες ενός απροκάλυπτου εγχειρήματος. Ολοφάνερα κατευθυνόμενου από την ιμπεριαλιστική πανσλαβιστική, καθαρά φασιστική προπαγάνδα. Που όχι μόνο πλήττει την αλήθεια, την Καστοριά, τους προγόνους, την ιστορία ως το λυκαυγές, τα ίδια τα έθιμα και τα ήθη, αλλά και το εθνικό συμφέρον.

Δήθεν happenings

ΟΔΟΣ 16.1.2025 | 1256


10.3.25

ΟΔΟΣ: Ένα-δύο χρόνια μετά

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 2.5.2024 | 1223

Οι φωτογραφίες της... υποτροπικής βλάστησης, λήφθηκαν την Μεγάλη Δευτέρα. Παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ακριβώς μπροστά από τον Ι. Ναό του Αγίου Θωμά, στην περιοχή της ομώνυμης παλιάς ενορίας, με την εκκλησία να γιορτάζει πανηγυρικά κάθε Κυριακή του Θωμά. Στην μεγάλη καρδιά της Καστοριάς.

Εν τω μεταξύ, η ακατανόητη και απαράδεκτη αυτή εικόνα, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, κόπηκαν τα υπέροχα και γερά κυπαρίσσια που υπήρχαν στον ίδιο προαύλιο χώρο του ιστορικού και αγαπητού στους Καστοριανούς ναού. 

Εκείνα τα κυπαρίσσια εμπόδιζαν όλα τα χρόνια την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των χόρτων (σχετική φωτογραφία στην 11η σελίδα). Μετά την αιφνίδια και αδικαιολόγητη καταστροφή τους, η αυτοφυής βλάστηση αναπτύσσεται οργιαστικά ειδικά την Άνοιξη. 

Πινόκιο


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Ανεξήγητη ήταν η ιδέα να περιφέρουν τα οστά  των Παύλου Μελά και Ναταλίας Μελά, σε δημοτικές οδούς για να μετέχουν στο οπτικοακουστικό happening στις περιοχές με καφετέριες και μπαράκια. Από την Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ.


Πινόκιο

ΟΔΟΣ 24.10.2024 | 1245


9.3.25

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ο κάθε Κυριάκος, ο κάθε Στέφανος και ο κάθε Νίκος που ηγείται ενός κόμματος, ευθύνονται για τους εκάστοτε Αυτιάδες, Παπανώτες και Ζαγοράκηδες. Και είναι απορίας άξιο με ποιον γνώμονα καταλήγουν σε τέτοιου είδους επιλογές, όταν αυτός σίγουρα δεν είναι πολιτικός.


Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ που έχει αναπτυχθεί γύρω από την συγκρότηση των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Κυρίως για τις συγκεκριμένες tv celebrities επιλογές που έγιναν από τα επιτελεία των κομμάτων με αποκλειστικό σκοπό να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους. Αποδεικνύοντας σχεδόν ξεκάθαρα πως οι επιλογές αυτές έγιναν από τα κομματικά τζιμάνια που επιφορτίστηκαν με την στελέχωση των ψηφοδελτίων, στοχεύοντας ουσιαστικά –και αποκλειστικά– στα κάπως... ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος που γοητεύονται για άγνωστους λόγους από τα συγκεκριμένα celebritιλίκια.

«Καλός φίλος»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

[...] Έτσι την Καστοριά –τουλάχιστον με βάση τα όσα συμπεραίνονται από την εμμονή της επιδότησης-οικονομικής ενίσχυσης των γουνοποιών– για να μπορεί σήμερα να επιβιώσει κάποιος, ή θα πρέπει να ασκεί επάγγελμα της τουριστικής βεντάλιας ή θα πρέπει να είναι υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ή να είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών γουναράς. Ή τέλος-τέλος να μετέχει στην οργανωμένη παραπληροφόρηση ή έστω μονόπλευρη ενημέρωση ΜΜΕ –πάντα με το αζημίωτο προφανώς. 


«Καλός φίλος»

ΟΔΟΣ 28.11.2024 | 1250


8.3.25

ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΣΙΟΥ: Ορεστίδος Mνήμες | Αχνοχάραγμα μοίρας

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 4.7.2024 | 1232


Πήγε από μικρό παιδί που ήταν ακόμα. Ίσως και από τότε να ο συνέλαβε στο νου του, ότι αυτή η μακρύτατη γη, από τις πηγές του Αλιάκμονα ως τα καταθάλαττα μέρη της Ημαθίας, της Πιερίας, του θεϊκού Ολύμπου, θα ‘πρεπε να γίνει μια χώρα, ένα βασίλειο, ψυχή τε και σώματι. 



ΑΝ ΕΡΙΞΕ τα κυανόχροα μάτια του ο νεαρός Αργέας στις απεραντοσύνες της Ημαθίας γης, αν τα πλεύρισε εδώ κι εκεί στις τόσες περιοχές της, ανά τους ορίζοντες, από παντού το θάμβος ερχόταν στα μάτια του, από παντού το ιερό δέος. 
Καλά το έλεγαν, λοιπόν, ότι, αν η γη της Πιερίας ήταν η κατοικία των θεών, εδώ η γη της Ημαθίας ήταν οι κήποι τους.

Δουλεύοντας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Ακολούθως, η βουλευτής Καστοριάς δεν αρκέστηκε στα θέματα επί του εν Δουβλίνω τάπητος. Διότι σύντομα βρέθηκε στις Βρυξέλλες και πάλι. Και φυσικά όχι για τα αγγουράκια Βρυξελλών, αλλά στα πάρτι για την συμπλήρωση των 50 χρόνων αυτήν την φορά της Νέας Δημοκρατίας.


Δουλεύοντας

ΟΔΟΣ 31.10.2024 | 1246


7.3.25

ΟΔΟΣ: Εν όψει (θερμού) καλοκαιριού

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.5.2024 | 1226


Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, στην πραγματικότητα αποτελούν μια τρίαινα που στοχεύει την ασφάλεια και οικονομία της Ελλάδας και την εδαφική ακεραιότητά της. Με τις εγγυήσεις και κάτω από την ομπρέλα της Ρωσίας.


* * *

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ η Καστοριά, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, παρακολουθεί, όπως και η υπόλοιπη Μακεδονία και βεβαίως ολόκληρη η Ελλάδα μια ιδιόρρυθμη εξαλλαγή. Μια εκτροπή. Όχι ότι αυτή δεν ήταν αναμενόμενη. Αλλά έχει ενδιαφέρον το ότι εκδηλώνεται σε μια χρονική συγκυρία που σημειώνονται γεωπολιτικές αλλαγές. Ταυτόχρονα είναι και αισθητή μια σαφής αλλαγή στην εικόνα της χώρας στην διεθνή σκηνή και προπαντός στις διμερείς σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη. 

6.3.25

Νικηφόροι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...] Οι Βυζαντινοί διέδωσαν το "όργανο" στην Δυτική Ευρώπη το 757 μΧ ως δώρο από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Κοπρώνυμο στον αυτοκράτορα των Φράγκων Πεπίνο τον Βραχύ, δηλαδή τον πατέρα του Καρλομάγνου. Λίγο αργότερα, το 812 μΧ, οι βυζαντινοί χάρισαν και ένα δεύτερο "όργανο" στον ίδιο τον Καρλομάγνο που θεωρείται ένας από τους πατέρες της ενωμένης Ευρώπης στην οποία μετέχει η Ελλάδα.


Νικηφόροι έφηβοι

ΟΔΟΣ 7.11.2024 | 1247


Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι Έλληνες

Το 1957 τέσσερις χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία με τον Αντενάουερ, η Γαλλία με τον Ντε Γκωλ, η Ελλάδα με τον μοναδικό εθνάρχη όλων των εποχών Κ. Καραμανλή (η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Κοινής Αγοράς έγινε το 1961 και η τελική προσχώρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα έγινε το 1979) και η Αγγλία με τον Ήντεν, όλοι του πρώην εχθροί μεταξύ τους, είχαν ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν το όνειρο της Ευρώπης: να μην πολεμήσουν ξανά μεταξύ τους. Στην συνέχεια, προσχώρησαν στην συμφωνία άλλες τρεις χώρες Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο και φθάσαμε σήμερα στις είκοσι επτά.

Βιβλίο


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Από τις εκδόσεις "Γλαύκα" η 18χρονη Ζωή Συμεωνίδη (Zoe Szymon) κυκλοφόρησε το βιβλίο υπό τον τίτλο "Το γεράκι της θάλασσας" (ISBN: 978-618- 86803-3-3). 

5.3.25

ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τρεις ελληνικές πόλεις που μπορούν να γίνουν ισχυρά brand names





«Επέλεξα την Καστοριά, την Καλαμάτα και την Αθήνα επειδή διαθέτουν μοναδικά στοιχεία και μπορούν να αναδειχθούν σε παγκόσμιους προορισμούς», λέει ο οικονομολόγος Ανδρέας Μήλιος


ΕΛΛΕΙΜΑ ΟΛΩΝ όλων των ελληνικών αστικών κέντρων είναι η απουσία στόχευσης για το μέλλον. Έχουμε μήπως ακούσει, π.χ., κάποιο όραμα για την Αθήνα του 2050; Μείζονα ζητήματα, όπως είναι η καλλιέργεια μιας νέας ταυτότητας για κάθε τόπο, απασχολούν διεθνώς όλες τις επιστημονικές ειδικότητες και προκαλούν νέα σκέψη.

Ιδέες, προτάσεις και αφορμές προβληματισμού για το μέλλον των πόλεων αναβλύζουν από την έρευνα του δρος Ανδρέα Χ. Μήλιου, οικονομολόγου με ειδίκευση στο μάρκετινγκ, που εκδόθηκε με τον τίτλο «Πώς να αναδείξεις τον τόπο σου.

4.3.25

ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΕΑ: Ο Σωκράτης και εμείς


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 6.6.2024 | 1228


Ο Σωκράτης έμεινε γνωστός στην ιστορία της φιλοσοφίας, αναδεικνύοντας σε τέχνη τη συζήτηση, την κοινή ομιλία, επικοινωνία, που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση της συνείδησης. 


Ο Χέγκελ γράφει σχετικά με τον αρχαίο μας σοφό και φιλόσοφο, τον Σωκράτη πως τέτοιες προσωπικότητες δεν δημιούργησε η φύση, μα αυτοδημιούργητες, έπλασαν τον εαυτό τους, όπως ήθελαν να είναι, έγιναν ο, τι θέλησαν να είναι και παρέμειναν πιστοί σ’ αυτό, που θέλησαν να είναι μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ο Σωκράτης έμεινε γνωστός στην ιστορία της φιλοσοφίας, αναδεικνύοντας σε τέχνη τη συζήτηση, την κοινή ομιλία, επικοινωνία, που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση της συνείδησης. Καθ' αυτόν τον τρόπο, η Σωκρατική ομιλία αποτελεί ιδιαίτερη μορφή σύστασης νοητικού περιεχομένου και γίνεται φανερό, πως το μυστικό του νοητικού περιεχομένου έγκειται στον χαρακτήρα και στη φύση της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η αλήθεια δεν εμφανίζεται από το πουθενά στο κεφάλι του κάθε ξεχωριστού ανθρώπου, μα γεννιέται μέσα από τη διαδικασία της συζήτησης των ανθρώπων, οι οποίοι από κοινού αναζητούν την αλήθεια.

3.3.25

ΣΙΜΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗ: “Ευρωσκεπτικισμός”

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Για ένα άρθρο του Παναγιώτη Ιωακειμίδη


Με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Ιωακειμίδης, αναφέρεται στα ευρήματα της δημοσκόπησης που εν πραγματοποίησε η εταιρεία ‘Μetron Analysis’ για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών και του συνεδρίου που διοργάνωσε με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την Μεταπολίτευση του 1974. Πιο συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, κρούει τον ‘κώδωνα του κινδύνου’ από το γεγονός πως ένα 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα «πιστεύει ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε (όχι απλά δεν ωφελήθηκε, αλλά ζημιώθηκε!) από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στην ηλικία δε των 28-43 το ποσοστό αυτό φτάνει στο 47% (!), ενώ ένα 3% ότι ούτε ζημιώθηκε ούτε ωφελήθηκε» [1].

2.3.25

"Η Αυγή": Μπλόκο σε ειδική περιβαλλοντική μελέτη προσπαθούν να βάλουν οι γουναράδες

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

H ΕΜΠ προτείνει την λήξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων 
εκτροφής μινκ και την αναστολή ίδρυσης νέων εκτροφείων 
Αντιδρούν οι γουναράδες και οι υποστηρικτές τους.

Μπλόκο προσπαθούν να βάλλουν σε τμήμα ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης οι γουναράδες της Καστοριάς αλλά και οι πολιτικοί υποστηρικτές τους, αναφέρει η εφημερίδα "Η Αυγή".  Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 στην Καστοριά παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως 6 Οκτωβρίου.

Και εν ανθρώποις


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


[...]  Όχι βέβαια ότι τα δένδρα των Χριστουγέννων με τα στολίδια και τα φωτάκια τους είναι κάτι κακό. Αλλά σίγουρα δεν είναι καλό να αναγορεύονται σε μείζονα γεγονότα, τα... ανάμματα των δένδρων και δημόσιοι παράγοντες να παραστέκονται σε τέτοιες και παρόμοιες εκδηλώσεις, σε στάση ευλάβειας γνήσιου ιθαγενούς του Ειρηνικού μπροστά σε Τοτέμ. Ούτε όμως το χριστουγεννιάτικο δένδρο, ούτε το μαρτύριο της σταγόνας-σταγόνας βασιλόπιττα στη συνέχεια, αποτελούν έργα και ημέρες κεντρικού ενδιαφέροντος.

Και εν ανθρώποις

ΟΔΟΣ 19.12.2024 | 1253


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ