![]() |
ΟΔΟΣ 9.1.2025 | 1255 |
Το Σύνταγμα της Ηδονής
Πού βρέθηκαν όλοι αυτοί μαζί οι εχθροί της ομορφιάς των δένδρων, ταυτόχρονα στην Καστοριά, συγκροτώντας το δικό τους Σύνταγμα της Ηδονής από την καταστροφή;
[-] Δεκάδες ήταν οι αναγνώστες που με την επιλογή τους, κατέδειξαν αρνητικά τους υπεύθυνους που ευθύνονται προσωπικά και ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στον Δήμο Καστοριάς στους οποίους οφείλεται η εγκληματική κοπή των δένδρων στην βόρεια πλευρά της λέσχης αξιωματικών «φρουράς» Καστοριάς.
Επρόκειτο για υπέροχα πεύκα που κόπηκαν με βάρβαρο τρόπο σε δύο τουλάχιστον «δόσεις». Με την δεύτερη μέσα στο 2024 και το κατακαλόκαιρο να μετατρέπει ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Καστοριάς σε κρανίου τόπο, ξυρισμένο οικόπεδο και τα υπολείμματα των κορμών με τις ρίζες να κάνουν το θέαμα πιο απόκοσμο.
Όχι μόνο στους διερχόμενους αλλά και στους θαμώνες της Λέσχης, μιας Καστοριάς που ακόμη κι αν είναι αμφίβολη η φρουρά της, τώρα έχει και καφετέρια-εστιατόριο με μεγάλη βεράντα και εμπορική επιχείρηση, με θέα ανοικτή και ακώλυτη από τα δένδρα που ενοχλούσαν κάποιους.
* * *
Τώρα με τις ανεξέλεγκτες και βάρβαρες κοπές των δένδρων, Δήμος Καστοριάς, Στρατός και Ενορίες, κάνουν πλάτες ο ένας στον άλλο κόβοντας κάθε όμορφο που τους κληροδοτήθηκε να σεβαστούν και να διαχειριστούν, ώστε να το παραδώσουν στο μέλλον.
* * *
Δένδρα που όχι μόνο δεν προστάτεψε ο Δήμος Καστοριάς, όπως είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να πράξει, με διοικητικές ή και δικαστικές ακόμη φόρμες, αφού ο χώρος ακόμη και εάν τυπικά ως οικοπεδικός ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο δεν είναι οριοθετημένος, αλλά ακριβώς αντίθετα είναι κατά χρήση ομογενής, ενωμένος, ενιαίος και αδιαίρετος με την υπόλοιπη κατάφυτη με πεύκα έκταση στο αλσύλλιο του Αγίου Αθανασίου.
Το οποίο δενδροφυτεύθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Καστοριάς και των παλιών Καστοριανών, πολλές δεκαετίες πίσω αποτελώντας μια πραγματική όαση προπαντός ομορφιάς αστικού πρασίνου.
Τώρα με τις ανεξέλεγκτες και βάρβαρες κοπές των δένδρων, Δήμος Καστοριάς, Στρατός και Ενορίες, κάνουν πλάτες ο ένας στον άλλο κόβοντας κάθε όμορφο που τους κληροδοτήθηκε να σεβαστούν και να διαχειριστούν, ώστε να το παραδώσουν στο μέλλον.
Και ενώ η κακομεταχείριση των ζώων –και πολύ σωστά– αντιμετωπίζεται πολύ αυστηρά από την έννομη τάξη ως σοβαρό ποινικό αδίκημα, ο βασανισμός και η θανάτωση του φυσικού πλούτου και των φαινομενικά άψυχων δένδρων της Καστοριάς, που είναι και επιπλέον αθάνατα, αφού ο βίος τους υπερβαίνει κατά πολύ άλλα ζώντα στοιχεία που μας περιβάλλουν, στην Καστοριά επικρατεί το σπορ αμόκ. Της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Χωρίς κανείς τους να ελέγχει, και παρά την γενικευμένη κατακραυγή.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2025, αρ. φύλλου 1255.
Μην το συζητάς, αγαπητή ΟΔΟΣ! Η καρδιά ματώνει με τα τόσα κουτσουρεμένα δέντρα στην πόλη...
ΑπάντησηΔιαγραφή