![]() |
ΟΔΟΣ 9.1.2025 | 1255 |
Επαμεινώνδας Τσίγκας
Συμμετέχοντας ενεργά, δημιουργικά και σημαντικά στο σμίλευμα της ελπίδας για ένα τόπο σε βαθύ λήθαργο.
[+] Δεν είναι η μοναδική χρονιά το 2024, στην οποία φίλοι της ΟΔΟΥ υποδεικύουν τον κ. Νώντα Τσίγκα, ως ένα από τα πρόσωπα που διακρίθηκαν στην Καστοριά, αλλά όχι αποκλειστικά μέσω της ΟΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι κατοικεί στην Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστό ότι γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά και ως την εφηβεία του κατοικούσε στο Βογατσικό απ’ όπου και η καταγωγή του. Το εύανδρο Βογατσικό, ακόμη και που ποτέ πληθυσμιακά δεν υπήρξε αλλά και δεν είναι ακριβώς κωμόπολη του νομού Καστοριάς, παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να έχει κατακτήσεις. Οι οποίες στατιστικά, στον πνευματικό, επιστημονικό, κοινωνικό, ιστορικό και οικονομικό τομέα, το κατατάσσουν πολύ υψηλά, στις πρώτες θέσεις όχι μόνο της Δυτικής, αλλά και της Μακεδονίας ολόκληρης. Αφού ανέδειξε πλήθος προσωπικοτήτων που διακρίθηκαν και διακρίνονται με ό,τι καταπιαστούν.
Ο κ. Νώντας Τσίγκας ως ιατρός ειδικεύτηκε στη Νευρολογία. Και παράλληλα έχει σπουδαίο συγγραφικό έργο [«Ου απάν’ κι ου κάτ’ ου κόσμους». Το «Μαύρο χιόνι» με σχέδια του Μόδη Γούναρη, εκδόσεις Διάπυρον, «Εποχιακός διανομέας», διηγήματα, εκδόσεις Πανοπτικόν, «Μαθήματα πατριδογνωσίας Ι – Δυό διηγήματα», εκδόσεις της Αυλής της Κλεοπάτρας, «Μαθήματα Πατριδογνωσίας Ι Ι – Η κοιμωμένη», εκδόσεις της Αυλής της Κλεοπάτρας. Πολλές μεταφράσεις, διηγήματα και ποιήματα. Από τις εκδόσεις δε Πατάκη έχουν ήδη εκδοθεί: Δραγούμης Ίων, Τα «κρυμμένα» ημερολόγια, Οκτώβριος 1912 -Αύγουστος 1913, εισαγωγή-επιμέλεια-σχόλια: Νώντας Τσίγκας, (2021) ενώ ετοιμάζεται το Ίωνος Δραγούμη «Θα ζήσω καίοντας τον εαυτό μου, Τα αδημοσίευτα τετράδια 1902-1904», σε μεταγραφή-επιμέλεια-υπομνηματισμό του ίδιου από τις ίδιες εκδόσεις.
* * *
Το εύανδρο Βογατσικό, ακόμη και που ποτέ πληθυσμιακά δεν υπήρξε αλλά και δεν είναι ακριβώς κωμόπολη του νομού Καστοριάς, παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να έχει κατακτήσεις. Οι οποίες στατιστικά, στον πνευματικό, επιστημονικό, κοινωνικό, ιστορικό και οικονομικό τομέα, το κατατάσσουν πολύ υψηλά, στις πρώτες θέσεις όχι μόνο της Δυτικής, αλλά και της Μακεδονίας ολόκληρης.
* * *
Μέσα στο 2024, με παρεμβάσεις του στην ΟΔΟ αλλά και δημόσια, με ή χωρίς την αιγίδα του Δήμου Άργους Ορεστικού στον οποίο ανήκει το Βογατσικό, πρωτοβουλίες και διοργανώσεις εκδηλώσεων, επιχειρεί το φιλί της ζωής στον ακριτικό νομό της Καστοριάς να έχει στο επίκεντρό του το ηρωϊκό Βογατσικό και την γνώση ως φοίνικα για την αναγέννηση. Όχι μόνο προσέγγισε στην περιοχή της Καστοριάς διακεκριμένους Έλληνες του δημόσιου βίου με τους οποίους γνωρίζεται προσωπικά, όπως τον Νικόλαο Δήμου, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου κ.ά. αλλά κατά την διάρκεια του 2024 με γραπτές παρεμβάσεις του μέσα από τις στήλες της ΟΔΟΥ, συμμετέχει ενεργά, δημιουργικά και σημαντικά στο σμίλευμα της ελπίδας για ένα τόπο σε βαθύ λήθαργο. Για την ανάδειξη της μεγάλης μορφής του Ίωνα Δραγούμη, την σημασία της συλλογής του Λεωνίδα Παπάζογλου την περισυλλογή και διαφύλαξή της, άρθρα και αφιερώματα για τους λαϊκούς ζωγράφους του Βογατσικού, για τους Βουλγάρους στην Καστοριά, για τον Γερμανό Καραβαγγέλη...
Τέλος, μέσα στο 2024, μετέφρασε είκοσι εμβληματικά ποιήματα του Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέις, σε ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Χρονικό, υπό τον τίτλο "Είκοσι ποιημάτα – Για ό,τι έχει παρέλθει ή διαβαίνει ή έρχεται"· και ολοκλήρωσε την πορεία του το περασμένο έτος, με την επιτυχημένη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της "Λέσχης" Βογατσικού, για την πυρπόληση του Βογατσικού το 1912, υπό τον τίτλο «Ελεύθερο… Πυρπολημένο… 12/ 25 Νοεμβρίου 1912 / Απελευθέρωση του Βογατσικού – Σύντομη ιστορική ανασκόπηση και νέα στοιχεία», με μία εξαιρετική παρουσίαση στην κατάμεστη αίθουσα της πλατείας του Βογατσικού, όπου φώτισε τις κρυμμένες στιγμές της τοπικής ιστορίας, από την δεύτερη πυρπόληση του Βογατσικού έως την απελευθέρωσή του από τον ελληνικό στρατό το 1912.
Για τους προφανείς αυτούς αλλά ενδεικτικούς λόγους, ο Νώντας Τσίγκας του Βογατσικού και φίλος της ΟΔΟΥ, αναδείχθηκε στα πρόσωπα που διακρίθηκαν στο 2024.
* * *
«[…] Τη χρονιά που γεννήθηκα, o Φίλιππος Δραγούμης παρέδωσε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη το αρχείο του Ίωνος, με τον όρο πως επόμενη γενεά, από το 2000 και μετά, θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτό αφού τότε μόνον το Αρχείο θα άνοιγε στην έρευνα. Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του 1980 και για τρία περίπου χρόνια είδαμε από τις εκδόσεις Ερμής, που είχαν υπογράψει ειδικό συμβόλαιο με τους κληρονόμους του, να κυκλοφορούν ένα μέρος των «Τετραδίων» του με τον τίτλο «Φύλλα Ημερολογίου». Το εγχείρημα, με ανεξήγητο τρόπο, διακόπηκε απροειδοποίητα και οριστικά το 1988. Ανήκω στην «επόμενη γενεά» σύμφωνα με την επίκληση του Φιλίππου Δραγούμη, είχα έρθει σε επαφή με τα κείμενα ως φοιτητής και έκτοτε δεν έπαψα να ασχολούμαι μ’ αυτά. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχω σκύψει συστηματικά στα «Τετράδια» του Ίωνος Δραγούμη (που αρκετοί συνεχίζουν να τα ονομάζουν ημερολόγια). Τα κείμενα αυτά, που αποτελούν το σπουδαιότερο κατάλοιπό του, έχουν υψηλή λογοτεχνική αξία, είναι βαθιά φιλοσοφικά και αισθαντικά κείμενα του πρώτου συστηματικού ημερολογιογράφου Έλληνα λογοτέχνη, γραμμένα σε εκπληκτικά ελληνικά, συνδέονται με τη μοντέρνα αυτοβιογραφική μυθοπλασία της εποχής, αποτελούν υπόδειγμα πρόζας με πρωτοπρόσωπη αφήγηση και λαμπρό τεκμήριο του αυτοαναφορικού λόγου, ενώ στάθηκαν το προζύμι κάποτε δε και πυρήνας πολλών έργων του Δραγούμη δημοσιευμένων ή μη. Αφορμή να ασχοληθώ με το μέρος αυτό της πνευματικής του συνεισφοράς στα ελληνικά γράμματα, στάθηκε κάκιστη διαχείριση που υπέστη το έργο του Δραγούμη ένθεν κακείθεν, στιγματισμός του προσώπου του ως «αντιβενιζελικού» (ή «φιλοβασιλικού αντιδραστικού»), ως υπερεθνικιστή-«πατέρα του ελληνικού εθνικισμού», προσωπικότητας «αμφιλεγόμενης», «υπερεκτιμημένης» κ.λπ. Σαν να μην έφτανε δηλαδή η δολοφονία του έπρεπε να υπάρχει και αυτή η διαρκής επί έναν αιώνα και πλέον επιχωμάτωση της μνήμης και του έργου του. Λοιπόν εγώ με τη σειρά μου και με τις μικρές μου δυνάμεις, πασχίζοντας να φέρω στο φως το αδημοσίευτο υλικό των τετραδίων του, θα ήθελα να με θυμούνται ως κάποιον που προσπάθησε να αναδείξει όσα από τον Δραγούμη εμποδίστηκαν να φανούν».
Νώντας Τσίγκας, συνέντευξη στην εφ. "Μακεδονία".
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2025, αρ. φύλλου 1255.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.