12.4.14

Πρόσωπα 2013: Εταιρεία προστασίας ατόμων με αυτισμό [8]


Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με αυτισμό
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Όαση στην γενικευμένη ανυποληψία (+)


Πρόκειται για εταιρεία μόνο κατά το όνομα. Διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απλό σωματείο, που συστάθηκε όπως ακριβώς και τα εκατοντάδες άλλα της Καστοριάς, είτε έχουν είτε δεν απέκτησαν ποτέ λόγο ύπαρξης. Μπορεί να είναι απλό βεβαίως το σωματείο, δεν είναι όμως και καθόλου συνηθισμένο.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα σωματεία (σύλλογοι) που εδρεύουν στην Καστοριά και έχουν πράγματι να επιδείξουν μετρήσιμο έργο με βάση τους καταστατικούς τους σκοπούς. Μπορεί να είναι λίγες ή ακόμη και ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχουν. Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό, ξεχωρίζει σαφώς απ’ οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο.

Το γεγονός ότι συγκροτείται από γονείς, οικείους, φίλους και όσους εν πάση περιπτώσει πιστεύουν ότι αξίζει να συμπτυχθούν σε μια προσπάθεια για την βελτίωση της θεραπείας και της ένταξης των συμπολιτών με αυτισμό στο κοινωνικό σύνολο, είναι ο λόγος που ορίζει την διαφορά.

Όπως και το γεγονός ότι η εταιρεία, αυτή παρά τις εσωτερικές διεργασίες που παρατηρούνται –σε ένα μεγάλο βαθμό εξηγήσιμες από την λεπτή φύση των καταστατικών της σκοπών- βασίζεται σε ένα βαθμό στον εθελοντισμό όσων προσφέρουν από την πλευρά τους και ενισχύουν το έργο της.

Βασίζεται επιπλέον και στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και βοήθειας, στα άτομα με αυτισμό, που ζουν ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους, ώστε όχι μόνο να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις εξειδικευμένης εκπαίδευσης και θεραπείας αλλά για να δημιουργηθεί μέσα από την προσπάθεια αυτή μια άλλη Καστοριά.

Μια Καστοριά με αληθινές ευαισθησίες και ίσες ευκαιρίες. Και τέλος, με την οργάνωση και υλοποίηση σχεδίων προστασίας και προσφοράς υπέρ των ατόμων με αυτισμό μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία έχουν εγκριθεί και ήδη βρίσκονται σε εκτέλεση.

Στις μέρες μας το να είναι κάποιος αθόρυβος, αλλά ταυτόχρονα χρήσιμος και αποτελεσματικός είναι κάτι που σπανίζει εξαιρετικά. Και ακόμη περισσότερο σπανίζουν αφορμές και σύλλογοι που εμπράκτως αυτό που πετυχαίνουν είναι να κάνουν με μια ψηφίδα κάθε φορά, την Καστοριά λίγο καλύτερη. Πιο ανθρώπινη πιο τρυφερή. Αλλά ταυτόχρονα πιο ώριμη, αποτελεσματική και πολιτισμένη.

Μια τέτοια όαση στην γενικευμένη ανυποληψία, είναι πράγματι η «Εταιρεία προστασίας ατόμων με αυτισμό» που το 2013 χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά προγράμματα για τους σκοπούς και το έργο της, αποκτώντας έτσι πιο θεσμική διάσταση, και για τον λόγο αυτό, χωρίς πολλά λόγια, την επέλεξαν και υπέδειξαν πολλοί αναγνώστες της ΟΔΟΥ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722


(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


Σχετικά: Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ