18.2.15

ΟΔΟΣ: Το δικαίωμα της Καστοριάς στην Γούνα και οι… (δημοκρατικές) αντιλήψεις του Σ.Ε.Γ.

ΟΔΟΣ: Η απαγωγή της Γούνας 3.4.2014 | 734


Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών –τίτλος που σε ισχύ παραπέμπει στην επωνυμία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων- να εξαιρεί την ΟΔΟ, από την ενημέρωση, τα δελτία τύπου και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος ή των εκθέσεων που πραγματοποίησε ή προγραμματίζει, είναι αποκαλυπτική. Του τρόπου με τον οποίο ιδιωτικός βέβαια φορέας που διαχειρίζεται ωστόσο ευρύτερο, κοινό αγαθό –την υπόθεση της Γούνας– κατά το φαινομενικά  διακριτικό δικαίωμά του,  χειρίζεται και το ζήτημα των δημόσιων σχέσεων και της προβολής του.

ΤΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ γεγονός ότι ο αποκλεισμός της ΟΔΟΥ οφείλεται προφανώς στο ότι η εφημερίδα ασκεί κριτική για την επιχείρηση διασποράς της γούνας εκτός Καστοριάς και ειδικά της αρπαγής της Διεθνούς Έκθεσης μακριά από την Καστοριά, διασπώντας τον κόσμο των γουνοποιών και προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στα κοινά συμφέροντα του τόπου, είναι ένα θέμα που προδίδει και τα κίνητρα των εξαιρέσεων.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ, ανάμεσα στους βολικούς και τους ενοχλητικούς. Σε όσους δεν ασκούν την ίδια κριτική, ή ακόμη και σε όσους υποστηρίζουν ευθαρσώς, ειλικρινά και με συνείδηση την εκδοχή της δήθεν εξωστρέφειας του Σ.Ε.Γ. Η οποία καταλήγει να είναι πιο εσωστρεφής από κάθε μια άλλη, αφού καθιστά την γούνα, κλειστή υπόθεση του club. Ή σε όσους  φαντάζουν μισθωμένα φερέφωνα, αδύναμα να σταθούν κριτικά στις επιθυμίες ρυθμισμένων, αρρύθμιστων, επιτυχημένων ή και αποτυχημένων, πραγματικών ή δήθεν μεγαλεγουνεμπόρων.

ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ενάντια σ’ αυτούς που υποστηρίζουν (μεταξύ αυτών και η ΟΔΟΣ) την παραμονή της γούνας και της Διεθνούς Έκθεσης της Γούνας στην Καστοριά. Στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή που η υπόθεση της ελληνικής γούνας έχει ιστορική διάσταση, αληθινό περιεχόμενο και ουσιαστική προοπτική. Ώστε η πρακτική των διακρίσεων στην μεταχείριση του Τύπου, να είναι επίσης ζήτημα αισθητικής, δημοκρατικής αντίληψης, παιδείας και πολιτισμού.

ΑΛΛΑ το ότι εκτός από τις προβολές-καταχωρήσεις ο Σ.Ε.Γ. –ο οποίος σύμφωνα με ενδείξεις διέρχεται κρίση εφηβείας– έχει αποκλείσει την ΟΔΟ, για τους ίδιους λόγους... ακόμη και από την ενημέρωση και τα δελτία τύπου, αν και δεν είναι πρωτοφανές, προκαλεί αίσθηση. Δεν είναι πρωτοφανές, διότι η ΟΔΟΣ το έχει αντιμετωπίσει ήδη από άλλους φορείς ή τέως φορείς εξουσίας, ακόμη και τον τ. υπουργό κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, και όχι μόνο. Χωρίς ο αποκλεισμός αυτός να εμποδίσει αργά ή γρήγορα την νομοτέλεια, του να γίνει τέως, ενώ η ΟΔΟΣ παραμένει. Και χωρίς ο εκδικητικός αποκλεισμός, να στερήσει επ’ ουδενί την πρόσβαση στην ενημέρωση, των αναγνωστών της εφημερίδας, η πλειοψηφία των οποίων έχουν απαιτήσεις. Και δεν αρκούνται στα πανηγύρια και τις χαρές για την τιμή του δέρματος του χελιού στην δημοπρασία της Οκινάουα

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ της ΟΔΟΥ ακόμη και από τα δελτία τύπου,  από αυτούς που υποστηρίζουν με έπαρση ότι η «μοναδική έκθεση γούνας που θα μείνει θα είναι αυτή της Αθήνας», όχι απλά δεν τρομοκρατεί, δεν “σωφρονίζει” και δεν απομονώνει την ΟΔΟ, αλλά πείθει κιόλας ότι η υπεράσπιση της Διεθνούς Έκθεση Γούνας Καστοριάς και ο στόχος της κριτικής της είναι δίκαιος. Και ότι το κοινωνικό ατόπημα που εξελίσσεται σε βάρος της Καστοριάς και της Γούνας, έχει πράγματι στενά ιδιοτελή κίνητρα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ συσπειρώνει γύρω από την εφημερίδα όσους υποστηρίζουν το ιστορικό δικαίωμα της Καστοριάς στην Γούνα και τις προσπάθειες να παραμείνει η Διεθνής Έκθεση Γούνας στην Καστοριά, και προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ημέρα.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 760




Επιλογή σχετικών αναρτήσεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ