22.3.15

Πρόσωπα 2014: π. Συμεών Βολιώτης [10]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2014 | 8.1.2015 | 770

Μια αναγνώριση

που αποκαθιστά εν μέρει πικρές αλήθειες



«Ψηφίζω π. Συμεών Βολιώτη, που έφυγε παρά τη θέλησή του από την Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου και τον νομό, για να φτάσει χάρη στα προσόντα του και την ευλογία του Θεού να γίνει γραμματέας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου, κάνοντας την Καστοριά περήφανη», ήταν τα σχόλια ενός από τους πολλούς αναγνώστες της ΟΔΟΥ που πρότειναν τον ιερωμένο για πρόσωπο της χρονιάς. Η ΟΔΟΣ ανταποκρίνεται στην σχετική υπόδειξη και χωρίς δισταγμούς τον κατατάσσει στα πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε, αν και ο ίδιος δεν κατοικεί μόνιμα στην Καστοριά.

Και η εξαίρεση αυτή, γίνεται επειδή ο π. Συμεών σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν έφυγε από την Καστοριά άκων, ούτε κάν εκών άκων. Κατά την εποχή της διαταραχής στην Ι Μ Αγίων Αναργύρων όπου υπηρετούσε ως μοναχός και λίγο πριν την καραντίνα.

Για να προστατεύσει την πνευματική και προσωπική του ακεραιότητα και να τιμήσει την επιλογή του, να παραμείνει αφοσιωμένος στο σχήμα, τον μοναχισμό και την προσευχή, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, να φύγει από τον τόπο καταγωγής του, δεδομένου ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά ως νέος της σύγχρονης εποχής.  Η υποχρεωτική αυτή μετεγκατάστασή του είναι ο λόγος για τον οποίο, η ΟΔΟΣ και πάλι στο πλαίσιο σπάνιας εξαίρεσης τον συμπεριλαμβάνει στα πρόσωπα της χρονιάς 2014.

Ο πατήρ Συμεών, γιος του καθηγητή φιλόλογου-θεολόγου Πέτρου Βολιώτη (στην διάρκεια της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου ένθερμου κήρυκα των αξιών) και γόνος της οικογένειας Καλουψή, διακρίθηκε για το επίπεδο και το ήθος του, και για τον λόγο αυτό, επιλέχθηκε στην περίοδο που Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου είναι ο Ιερώνυμος, ένας κατ’ εξοχήν νηφάλιος και μειλήχιος ιεράρχης, για την θέση του γραμματέα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η επιλογή του, που προδιαγράφει το μέλλον, τιμά τον ίδιο, την οικογένειά του, αλλά και την ίδια την Καστοριά.

Μια περιοχή και εκκλησιαστική περιφέρεια, η οποία, παρά τα έκτροπα της εποχής, τα κηρύγματα φανατισμού και μίσους, τις υποβολές μηνύσεων και την τρομοκράτηση, δεν στάθηκε ευτυχώς εμπόδιο στην διάκριση και την αναγνώρισή του.  Αναγνώριση με πολλαπλή σημειολογία και ερμηνεία -και αποδέκτες φυσικά. Μια αναγνώριση που αποκαθιστά εν μέρει πικρές αλήθειες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 770

Σχετικά:

117 σχόλια:

  1. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας22/3/15

    Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί,
    ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν,
    δωρεὰν ἐλάβετε,
    δωρεὰν δότε ἡμῖν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/3/15

    Το κοσμικό φρόνημα που αποπνέει αυτή η κίνηση και το περιεχόμενο αυτής της ανάρτησης είναι άνευ προηγουμένου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/3/15

    Για τον ίδιον άνθρωπο μιλάμε ;
    https://www.youtube.com/watch?v=qm5S1T34bvU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κολλητήρι22/3/15

    Παιδιά, κοιτάξτε να τα βρείτε, γιατί θα το κλείσετε το μαγαζί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με τον τρόπο του Γ.Σ.22/3/15

    Ακριβέ μου Ελπήνωρ …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/3/15

    «καραντίνα» ;;;
    Ο Θεός σε φώτισε, Παναγιώτη, και χρησιμοποίησες αυτή τη λέξη !
    Γιατί η καραντίνα είναι περίοδος καθαρμού (40 ημέρες), που έχει βέβαια ημερομηνία λήξεως.
    Από το στόμα σου και στου Θεού τ’ αυτί !
    Να επιστρέψουν οι πατέρες στο Μοναστήρι, να συνεχίσουμε την εν Χριστώ ζωή ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Athena22/3/15

    Κύριε Μπαϊρακτάρη,
    και τα προηγούμενα χρόνια είχα αυτήν την απορία και επιτρέψτε μου φέτος να την εκφράσω. Υπάρχουν ονοματεπώνυμα στα μηνύματα που ψηφίζουν τα «ΠΡΟΣΩΠΑ»;
    Πιστεύω ότι σε αυτήν ειδικά την περίπτωση της παρούσας ανάρτησης χρειάζεται να σας γνωστοποιούνται, για να μην έχει υπάρξει… νοθεία στις εκλογές (!).
    Για το συγκεκριμένο «πρόσωπο» π.χ. θυμόμαστε ότι είχαν υπάρξει δημόσιες επώνυμες τοποθετήσεις υποστηρικτικές. Για να είμαι ακριβής, για τον χώρο στον οποίον ο ίδιος ήταν ενταγμένος και για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε.
    Μάθαμε τότε λοιπόν από το σύνολο του τοπικού Τύπου την άποψη που εξέφρασαν με τα επώνυμά τους ο Αλέξανδρος, ο Ανδρέας, ο Χρήστος, η Σόνια, η Ελένη, η Θεσσαλία, η Μερόπη, ο Νίκος, ο Γιώργος, η Ελένη, ο Παύλος, ο Γιάννης κλπ. κλπ. Δεν μιλώ για απλές υπογραφές ούτε για πέντε-έξι ανθρώπους , αλλά για κείμενα που τα έγραψαν οι άνθρωποι με την ψυχή τους Η «ΟΔΟΣ» έχει ομολογουμένως το πλουσιότερο αρχείο σχετικών αναρτήσεων!
    Τώρα λοιπόν, όχι από περιέργεια αλλά από γνήσιο ενδιαφέρον και σκεπτικισμό (και γιατί όχι; Από σεβασμό στην «ΟΔΟ»), σας ζητώ να απαντήσετε πόσες περίπου ψήφους με επίθετο και όχι μόνο με μικρό όνομα ή ανωνυμο-ψευδώνυμες δεχθήκατε για αυτό το «πρόσωπο».
    Φυσικά, όπως επιβάλλει η θέση σας, θα διαφυλάξετε το απόρρητο των ονομάτων.
    Εφόσον απαντήσετε, ακόμη και αν ο αριθμός των ψηφισάντων με ονοματεπώνυμο είναι μικρός, θα σεβαστώ ως ειλικρινή και άδολη τη συγκεκριμένη εκλογή.
    Παρακαλώ όμως να απαντήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/3/15

    Τελικά είστε επικίνδυνοι όσοι νομίζετε ότι κάνετε καλό σε έναν Ιερωμένο όταν τον παινεύετε χωρίς ουσιαστικό λόγο.
    Τίποτε στραβό δεν βρίσκετε ότι έκανε;
    Η πρόθεσή σας για κολακεία και δικό σας βόλεμα άμα γίνει δεσπότης κάνει μπαμ από μακριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος22/3/15

    Από την πρώτη στιγμή που το διάβασα στην εφημερίδα σκέφθηκα πως τούτη εδώ η εκλογή είναι ανερμάτιστη.
    Δε λέω άστοχη, γιατί όσοι τη μηχανεύθηκαν ερήμην των υπολοίπων που ζουν στην τοπική Εκκλησία, ξέρουν πολύ καλά ότι μετράει ένα τέτοιο δημοσίευμα στο βιογραφικό ενός υποψήφιου Μητροπολίτη.
    Αυτός κατ’ εμέ είναι ο στόχος τους και όχι να αποκαταστήσουν «πικρές αλήθειες» ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος22/3/15

    Κοίτα να δεις, παπά μου…………
    Σ’ αγαπάμε, σ’ εκτιμάμε, αλλά……………
    Δε θα αφήσουμε να μας κάτσεις και στο σβέρκο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ανέκδοτο θυμίζει22/3/15

    Πού πας ρε Καραμήτροοοοοοοοοο !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/3/15

    Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,
    φέτος στα «πρόσωπα» δεν είχατε πρόσημο. Άλλες χρονιές ήταν ευδιάκριτα τα συν και τα πλην. Για λόγους δικαίου λοιπόν, επιτρέψτε να γραφούν και τα πλην, αφού άλλοι πρόλαβαν τα συν.
    Δεν τίθεται θέμα δυσφήμισης, αφού με αυτό το δημοσίευμα διαφημίστηκε υπέρ το δέον ο εν λόγω. Είναι γεγονός ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου λόγοι και ενέργειες σημαντικών παραγόντων της κοινωνικής μας ζωής, οι οποίοι άντεξαν την ενίοτε σκληρή κριτική, εφόσον αποδεδειγμένα οι σχολιαστές αναφέρονται σε αληθή γεγονότα και κάνουν ασκούν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.
    Απαγορεύεται να σχολιάσουμε συμπεριφορές ενός ρασοφόρου, ο οποίος στο κάτω-κάτω της γραφής διαφυλάττει την ακεραιότητά του κατά το δοκούν ;
    Θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα αγγελίζουν άλλοι ;22/3/15

    Ο Θεός να τον φωτίσει και να αφήσει το καυσαέριο της Αθήνας, για να αναπνεύσει το οξυγόνο της Μακεδονίας και να πίνει νερό από τη Ζωοδόχο Πηγή!
    https://www.youtube.com/watch?v=qm5S1T34bvU
    (εμείς αυτό δεν το κάναμε delete)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος22/3/15

    Μεροληπτεί σαφέστατα όποιος είχε τη «φαεινή» ιδέα να «αποκαταστήσει αλήθειες». Ή μάλλον εθελοτυφλεί.
    Εκτός από φθηνά κουτσομπολιά σε κομμωτήριο ή καφενείο (λόγια του αέρα δηλαδή, αδιάφορα), ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ποτέ και πουθενά κάτι επικριτικό και μάλιστα πρόσφατα για τον π. Συμεών, ώστε να κρίνεται απαραίτητη αυτή η δημοσίευση;
    Ακριβώς το αντίθετο συνέβη, αλλά φυσικά υπάρχουν και οι ακόρεστοι.
    Ίσα-ίσα βλέπουμε να δημοσιεύονται φωτογραφίες του και να αναφέρεται το όνομά του με κάθε ευκαιρία στα θρησκευτικά σάιτς.
    Και όσο ήταν στην Καστοριά, γράφονταν επαινετικά σχόλια από όσους τον είχαν γνωρίσει (τω καιρώ εκείνω μιλάμε…). Οι μόνοι που τον είχαν κατηγορήσει (δικαίως ή αδίκως δεν ξέρω) ήταν μέσα από τη Μητρόπολη και γι’ αυτό είχε κι αυτός το επιτίμιο της ακοινωνησίας ύστερα από απόφαση της ΔΙΣ τον Αύγουστο του 2007 (τότε που βγήκαν οι Καστοριανοί στους δρόμους και για χάρη του)
    Αν άλλαξαν γνώμη οι πρώην κατήγοροί του, ας εκφραστούν επώνυμα και πάλι στον φυσικό τους χώρο που είναι η Εκκλησία και όχι στην ΟΔΟ.
    Αυτά που γράφω δεν σημαίνουν ότι υπονοώ πως αυτή η κίνηση οργανώθηκε από τη Μητρόπολη. Πρέπει όμως να καταλάβουν οι αλαφρόμυαλοι που σπεύδουν να πλασάρουν «είδωλα», ότι με αυτά τους τα καμώματα εμπλέκουν άσχημα όλους εμάς που δώσαμε αγώνα να ειρηνεύσει η τοπική Εκκλησία.
    Δεν θα τους προσκυνήσουμε κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος22/3/15

    Λόγοι συμφέροντος προφανώς οδήγησαν ορισμένους να φέρουν ξανά στην επιφάνεια ένα πρόσωπο το οποίο αντικειμενικά διέκοψε κάθε δεσμό με τη μητέρα πόλη.
    Όχι βέβαια με το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, αλλά με την Καστοριά και την Εκκλησία της ποια σχέση ανέπτυξε ο π. Συμεών μετά την άτακτη φυγή του το 2011;
    Είναι και άλλοι εκκλησιαστικοί άνδρες που τιμούν την πόλη μας εκτός συνόρων, γιατί συνεχίζουν ταυτόχρονα τη σχέση που άρχισαν πριν από χρόνια.
    Εδώ ήλθαν και ξαναήλθαν και επικοινώνησαν ανοιχτά ο Επίσκοπος Αριανζού, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Γερμανίας Βαρθολομαίος Κεσίδης, ο Αρχιμανδρίτης και Βιβλιοφύλαξ των Πατριαρχείων Αγαθάγγελος Σίσκος και ο στη συνείδησή μας πολιτογραφηθείς Καστοριανός Επίσκοπος Ρηγίου-Βοηθός Επίσκοπος Μητροπόλεως Γαλλίας Ειρηναίος Αβραμίδης και εσείς βρήκατε να ψηφίσετε τον Συμεών που δεν μπήκε στον κόπο να κάνει ένα τηλεφώνημα από την Αθήνα;
    Εσείς είστε που φωνάζατε ότι αδίκως είχε κατηγορηθεί για φατρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βασίλειος22/3/15

    Συγγνώμη, κύριε Μπαϊρακτάρη, αλλά ελπίζω στο μεγαλύτερο μέρος του αυτό το κείμενο να είναι γραμμένο από τα μηνύματα που σας έστειλαν όσοι ψήφισαν.
    Δεν μας έχει συνηθίσει η ΟΔΟΣ σε τόσο χαμηλής στάθμης αιτιολόγηση.
    Γνωρίζουμε ότι κάθε κοινωνία (έστω με ολιγάριθμους πολίτες, έστω με ανώνυμους εκφραστές), για να ξεχωρίσει κάποιον ή κάποια, πολύ περισσότερο για να θεωρήσει ότι την τιμά, χρειάζεται κυρίως μία απαραίτητη προϋπόθεση :
    Ο εν λόγω να μην έχει κρατήσει για τον εαυτό του ό,τι απέκτησε (γνώσεις, εμπειρίες, πλούτο), αλλά να το ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ και με την κοινωνία την ίδια.
    Θα ήταν κατανοητό και απολύτως σεβαστό εάν αναδεικνυόταν ο Ιερομόναχος Συμεών από την ενορία του στην Αθήνα ή από τους εργαζομένους στην Αρχιεπισκοπή.
    Στην Καστοριά τι πρόσφερε ;
    Λειτούργησε ποτέ ως Ιερέας σε κάποια εκκλησιά ;
    Εξομολόγησε και συμβούλευσε ως Πνευματικός ;
    Βάπτισε με τα χέρια του κάποιο παιδί ;
    Δίδαξε σε κανένα Σχολείο ;
    Υπήρξε Κατηχητής ή Ιεροκήρυκας ;
    Αγιογράφος, Ψάλτης ή Αναγνώστης ;
    Συγγραφέας οξυγράφος ;
    Ώρες-ώρες, ειλικρινά ντρέπομαι για λογαριασμό όσων αντί για επιχειρήματα έχουν ως κριτήριο το δόγμα «είναι δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο» (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι-κι-ρί-κου-ου-ου !!!22/3/15

    Πόσο ΨΩΝΙΑ μπορείτε να γίνετεεεεεεεεε ;;;;
    Κι εμάς μάνα μάς γέννησε και όχι κότα !
    Δε βγήκαμε όμως στις εφημερίδες να διατυμπανίσουμε το γένος.
    ΨΩΝΑΡΕΣ ! Α, ΨΩΝΑΡΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αναγνώστης22/3/15

    Φίλοι συναναγνώστες,
    θέλω να σχολιάσω την πρώτη παράγραφο της ανάρτησης : «Ψηφίζω … περήφανη»

    Άνθρωπος της Εκκλησίας τα γράφει αυτά ή μέλος κάποιας παρασυναγωγής ; Αν και συνηθίζεται στην ΟΔΟ να ψηφίζονται Ιερωμένοι, αυτή η περίπτωση ξενίζει, γιατί ο ίδιος είναι ΑΠΩΝ. Το σώζει άραγε ο εκδότης με αυτά τα περί εξαιρέσεως ;
    Ποιος άλλος εκτός από τον Θεό και τον ίδιο γνωρίζει τη θέληση ενός ανθρώπου σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση ; Άρα, ο ίδιος μίλησε σχετικά και κάποιοι δεν τήρησαν το απόρρητο. Εκτός αν ο αδαής που το έγραψε αυτό είναι τόσο επηρμένος ή δεν έμαθε ποτέ του ότι στην Εκκλησία υπάρχουν και ου φωνητά.
    Ακολούθως, αναφέρονται πρώτα-πρώτα τα προσόντα και δεύτερη η ευλογία του Θεού. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας, θέλει η πόρνη να το κρύψει κι η χαρά δεν την αφήνει. Τη μεγαλομανία τους δεν μπορούν να την κρύψουν.
    Γραμματέας ; Για Πρωτοσύγκελο τον διαβάζουμε. Είναι το ίδιο ;
    Επίσης, καλά θα κάνει ο συντάκτης του σχολίου να μη ξεχνά και το ΑΡΙΣΤΕΡΟ χέρι του Αρχιεπισκόπου…
    «κάνοντας την Καστοριά περήφανη» : Αν ο σκοπός ενός Ιερωμένου είναι να φουσκώσει τα μυαλά των συμπατριωτών του από υπερηφάνεια για μάταια κοσμικά μεγαλεία και όχι να τους εμπνεύσει τον θείο έρωτα, για να αγωνισθούν για τη σωτηρία της ψυχής, συγγνώμην αλλά προσωπικά τουλάχιστον δεν προτίθεμαι να μετέχω σε μια παρωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος22/3/15

    Άλλος ένας Νάρκισσος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος22/3/15

    Καλά, είστε για δέσιμο! Είχα ακούσει την παροιμία «Βλάχος να είναι κι ας ειν’ και μ’ ένα μάτ’», αλλά δεν ήξερα ότι ισχύει και για Καστοριανούς. Βρε μπαμπέσηδες, δηλαδή όποιος πιάσει ένα μεγάλο πόστο θα πρέπει να τον αποθεώνουμε και να καμαρώνουμε σα γύφτικα σκεπάρνια; Καμία διάκριση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η ελπίδα είναι στο δρόμο ...22/3/15

    Γεια σου βρε Βαγγέλη Διαμαντόπουλε !!!!
    Εσύ μας σύγχισες μία φορά με το καρναβάλι, αλλά τρέχεις συνέχεια για την Καστοριά. Και εμάς τους αναγνώστες-σχολιαστές σκέφτηκες να μας ευχαριστήσεις, αν και σ’ είχαμε σούρει τα εξαμάξης.
    Δεν το είδαμε σαν επικοινωνιακό τερτίπι, γιατί απλούστατα είναι ολοφάνερη η προτίμηση μας, όπως αποδείχτηκε στις εκλογές, όπου είναι μεν η ψήφο μας μυστική μέσα στο παραβάν, είμαστε όμως εγκεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δίνουμε ταυτότητα.
    Εδώ ένας παπάς δεν κούνησε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για να γράψει ένα φχαριστώ. Μάλλον είναι σίγουρος ότι φχαριστάει απευθείας το Θεό τον ίδιο. Τουλάχιστον μακάρι να πήρε κάνα τηλέφωνο τον Παναγιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος22/3/15

    Αγαπητή «ΟΔΟΣ»
    όντας εδώ και πολλά χρόνια τακτικός αναγνώστης σου (και άτακτος συνεργάτης σου), θέλω να υπενθυμίσω ένα σχετικό ζήτημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
    Σε προηγούμενο φύλλο (του 2014) διαβάσαμε με τίτλο «περί μοναχών» την επώνυμη επιστολή μίας κυρίας από την Αθήνα.
    Στη συνέχεια δεν είδαμε να την αναρτάτε στο ιστολόγιο, όπως κάνετε με τα περισσότερα δημοσιεύματα της έντυπης έκδοσης.
    Αντιθέτως, φτάσαμε να δούμε στο διαδίκτυο μόνο τα «εγκώμια» του γνωστού σε εμάς από το παρελθόν πατρός Συμεών.
    Σας βεβαιώνω ότι συζητήθηκε τότε η επιστολή. Προσωπικά δεν άκουσα από κανέναν γνωστό μου να επικροτεί τα γραφόμενα της. Πολύ περισσότερο δεν πιστεύω ότι βρέθηκε Χριστιανός στην Καστοριά να επικοινωνήσει μαζί της, για να την «πληροφορήσει», όπως εκείνη ζητούσε (υπάρχουν φυσικά και οι αντίχριστοι -όπως τους έκραζε ο Θανάσης Βέγγος και όχι όπως φαίνονται οι σύγχρονοι φονταμενταλιστές- …).
    Το θέμα μου όμως είναι αλλού. Δεν έχει να κάνει με τον π. Συμεών αλλά με εσάς.
    Γιατί δεν αναρτήσατε την επιστολή; Αφού σύμφωνα με τον νόμο την ευθύνη για τα επώνυμα δημοσιεύματα φέρει ο υπογράφων. Ακόμη και αν υποτεθεί «συκοφαντική δυσφήμιση» (αν!), τότε ο άμεσα θιγόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα για την υπογράφουσα.
    Δεν ξέρω αν μεσολάβησε κάποιος κάνοντάς σας υποδείξεις, αλλά περιμέναμε από τον Εκδότη και Διευθυντή της Εφημερίδας να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου.

    Ευχαριστώ για το σύνολο της προσφοράς της «ΟΔΟΥ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος22/3/15

    «… τον μοναχισμό …» ;;;;;;
    Δηλαδή τώρα δεν μένει σε διαμέρισμα ;
    Δεν έχει συγκάτοικο ;
    Σε ποια Ιερά Μονή εγκαταβιοί και δεν είναι απλώς εγγεγραμμένος τύποις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ε. Μ.22/3/15

    Λίγη ταπεινοφροσύνη δεν έχετε; Σιγά να μη κάνουμε και καλλιστεία ρασοφόρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καστοριανός22/3/15

    Επανέρχεται τοις πράγμασι εκείνη η παλιά κατηγορία περί φατρίας.
    Τί άλλο κάνουν παρά φατριάζουν όσοι φέρνουν στο προσκήνιο μιας περιφέρειας έναν Ιερωμένο, ο οποίος ζει πλέον και δραστηριοποιείται σε άλλη Μητρόπολη, έχοντας μάλιστα αποστασιοποιηθεί και από τον επιχώριο Μητροπολίτη και από τον οικείο Κλήρο και Λαό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος22/3/15

    «Για να προστατεύσει την πνευματική και προσωπική ακεραιότητα… εποχής» γράφετε, αγαπητή «ΟΔΟΣ».
    Αυτή η ασάφεια μάς αδικεί ως αναγνώστες, γιατί γεννά υποψίες για πρόσωπα και πράγματα εδώ στην Καστοριά. Γιατί δεν λέτε ξεκάθαρα από τι κινδύνευε;
    Έτσι διαδόθηκαν απίστευτα κουτσομπολιά και παρασύρθηκε πολύς κόσμος.
    Να σας φέρω ένα παράδειγμα.
    Όσο ήταν εδώ ο π. Συμεών, παρέμενε ένας απλός Μοναχός, παρότι είχε τόσα προσόντα και τόσο ζήλο.
    Φταίει ο Μητροπολίτης που δεν τον χειροτονούσε ;
    Γι’ αυτό έφυγε ;
    Γιατί εδώ θα έμενε στάσιμος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος22/3/15

    Άντε καλέ………… και στο Τριπρόσωπο!
    Να κομπάζει η Καστοριά, να βολευτούν και οι υμέτεροι μέχρι δεκάτης τετάρτης γενεάς …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος22/3/15

    Καλή μετάνοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ !22/3/15

    Τα θέλετε και τα παθαίνετε!!!!!!!!
    Ο κόσμος δεν έχει να φάει κι εσείς νταχτανεύετε παπάδες!!!!!!!!
    Γιατί; Σας έδωσε κανα κομμάτι ψωμί ο Συμεών;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος22/3/15

    Χωρίς πολλά λόγια :
    https://www.youtube.com/watch?v=slnxcVe6jr0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος22/3/15

    Αυτή η κουτοπονηριά δεν έχει όρια! «Πρόσωπο της χρονιάς» άξιζε να βγει ο Συμεών τον καιρό που έδινε αγώνα για την Αδελφότητα της οποίας ήταν ζωτικό μέλος. Τότε όμως βγήκε άλλος στα «πρόσωπα», θαρρείς και πρόφθασε να εκφραστεί όλη η θεολογία της περιφερείας στη χάρη του!
    Είμαστε άξιοι πολλών δακρύων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος22/3/15

    Έχω τη γνώμη ότι αυτό που έκαναν όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία ανάδειξης «Προσώπων» δεν είναι δίκαιο. Τα κριτήριά τους είναι ελλιπή, για να μη πω ιδιοτελή και υστερόβουλα. Αν ήταν γνήσια εκκλησιαστικά, δεν θα παρέκαμπταν ασύστολα άλλους που έχουν δοκιμαστεί επί σειράν ετών, για να προβάλουν κάποιον «άμα τη εμφανίσει».
    Αυτό είναι μια γενική αρχή αξιοκρατίας. Επιτρέψτε μου τώρα να φέρω ένα παράδειγμα ειδικό, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι θα συναινέσουν πολλοί μαζί μου (με πρώτον τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και οι παλιοί του μαθητές και συνάδελφοι).
    Για πάνω από δέκα χρόνια είναι Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θωμάς Ιωαννίδης. Για όσους τον γνωρίζουν είναι αυτονόητη η τιμή της γενέτειρας.
    Οι «θρησκευτικοί» της Καστοριάς δεν τον θυμήθηκαν να τον τιμήσουν δια του Τύπου. Έχουν άλλες «προτεραιότητες».
    Ή πειράζει που είναι από ορεινό χωριό και δεν ταιριάζει με τα ελιτίστικα κριτήριά τους;
    Ευτυχώς μας ξελάσπωσε η Μητρόπολη που τον θυμήθηκε και τον τίμησε σε γιορτή των Τριών Ιεραρχών με το παράσημο του Αγίου Μηνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος22/3/15

    «γόνος της οικογένειας Καλουψή»
    Για τον θείο του τον ιερέα, τον π. Δαμασκηνό, γιατί δεν γράψατε;
    Θά ’πρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος22/3/15

    Έλα Βαρουφάκη να δεις τη «θεωρία των παιγνίων» στην πράξη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος22/3/15

    Δεν ξεχνώ τον Σιατίστης! Πιστεύω στις καλές του προθέσεις, στο δυναμισμό και τη παρρησία του. Κατά τη γνώμη μου τα δύο κυριότερα «δείγματα γραφής» στη δημόσια παρουσία του (δε μιλώ για τα λατρευτικά) είναι η στάση του ως προς τη «μαύρη νύχτα» (όπως την αποκαλεί) και η ανοιχτή επιστολή του για τον τότε έγκλειστο Μητροπολίτη Αχρίδος. Δεν γίνονται εύκολα τέτοιες ενέργειες, γιατί όποιος τις αποφασίζει και τις πράττει, βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Για την Καστοριά όμως, γιατί τα είδε μόνο από τη μία πλευρά; Κακά τα ψέματα, γειτονική και φίλη είναι η Μητρόπολή του, ας αποτιμήσει τις εξελίξεις, ώστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για το καλό της Εκκλησίας. Κυρίως μετά την απομάκρυνση των θεωρητικά «ανεπιθύμητων» αποδείχθηκε σοβαρά κάποια από τις κατηγορίες; Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η αίσθηση ότι αδίκως άδειασε το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Ούτε αίρεση ούτε φατρία ούτε αντεθνική προπαγάνδα είχαμε ή έχουμε. Σύγκρουση υπερτροφικών εγωισμών, λέω γω τώρα …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος22/3/15

    Στάχτη στα μάτια του θρησκευόμενου λαού τα θεωρώ όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ο λαός δεν ξεχνά ...22/3/15

    ΑΙΣΧΟΣ και ΝΤΡΟΠΗ σας !!!
    Γράψατε ένα ολόκληρο κατεβατό, για να προβάλετε έναν ιερωμένο τονίζοντας κοσμικά κριτήρια (προσόντα, οικογένεια, θέση).
    ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρετε ως Μονή της Μετανοίας του το Μοναστήρι, όπου, ακόμη κι αν θεωρητικά ή πρακτικά έδωσε, στην πραγματικότητα ήταν πολλά περισσότερα αυτά που ΕΛΑΒΕ : κουρά και άσκηση, αποδοχή (κανείς δεν τον έδιωξε, μόνος του αποφάσισε και οργάνωσε την αποχώρησή του ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους), προώθηση (παρά την απειρία του τον είχαν ορίσει Μετοχιάρχη) και με δυο λόγια, την αγάπη των αδελφών των ελαχίστων, κληρικών και λαϊκών.
    ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΡΓΥΡΟΙ ΔΙΔΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ.
    Από τον πατέρα Συμεών τί ΕΛΑΒΟΝ;
    Για σκεφτείτε το λίγο οι πολυπράγμονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος22/3/15

    ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος22/3/15

    Καλή μετάνοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Φιλαλήθης22/3/15

    Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη
    ασφαλώς δεν έχει να προσάψει κανείς τίποτε σε εσάς για αυτό το δημοσίευμα. Ακολουθήσατε μια διαδικασία την οποίαν επί σειράν ετών εφαρμόζετε στην «ΟΔΟ».
    Όσον αφορά όμως στους συγκεκριμένους «ψηφοφόρους», έχω την ένσταση ότι λόγω της ιδιορρυθμίας του χώρου στον οποίον διακρίθηκε ο εν λόγω, από όσα συμβαίνει να γνωρίζω, έχω τη γνώμη ότι όφειλαν προηγουμένως να ενημερώσουν σχετικά τους αρμοδίους και δη τους ιεραρχικά ανωτέρους.
    Ναι, φαίνεται καλό καταρχάς και γιατί να αποκρυβεί …
    Ευχόμουν όμως και εύχομαι : ο πατήρ Συμεών να μη γνώριζε τίποτε σχετικά (Θεός φυλάξοι να μη τα έγραψε και ο ίδιος!).
    Αυτό όμως είναι μη αναστρέψιμο. Για τον έλεγχό του έχει την ευθύνη ο προϊστάμενός του, στον οποίον φυσικά η απάντηση σε κάθε ερώτημα είναι «ναι» ή «όχι» και προς Θεού όχι δικολαβίστικες προφάσεις.
    Είναι σοβαρό αυτό. Γιατί στον Τύπο δεν γράφονται μόνο τα καλά. Γράφονται και τα στραβά, με αποτέλεσμα όποιος σπέρνει θύελλες να θερίζει ανέμους. Έτσι εκτίθεται συχνά ανεπανόρθωτα η Εκκλησία, ως προς τη διοικητική της οργάνωση (για τη θεολογική της έκφραση δεν μπορώ να μιλήσω).
    Γνωρίζω ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος νουθετεί και προτρέπει πάντοτε τους κληρικούς να μην προκαλούν. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Βονιφάτιος ο Μομφερατικός22/3/15

    Φίλε μου Παναγιώτη πρέπει να εκσυγχρονιστείς! Μέχρι τώρα έγραφες στην ΟΔΟ «ένθεν και ένθεν» και σωστό ήταν. Τώρα όμως πρέπει να γράφεις «ένθεν και ένθεν και Αθήνηθεν»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος22/3/15

    Λάθος timing, φίλοι ! Το μόνο εύκολο είναι να προβάλλετε κάποιον όταν είναι στις δόξες του ! Όταν ήταν ένας άμισθος και άσημος Μοναχός ωστόσο πλησίον, ήταν η ώρα να τον αναγνωρίσετε και όχι τώρα που γεννάτε υπόνοιες ότι με τέτοιες μεθοδεύσεις γίνεστε το «περιβάλλον» του (ουπς ! «υποτακτικοί» το λέτε εσείς ;), με σκοπό να καρπωθείτε αργότερα τα γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος22/3/15

    Έχουν μπερδέψει τ’ αυγά και τα καλάθια οι παπάδες. Η διγλωσσία πάει σύννεφο. Όταν θέλουν να ξεφύγουν ή να κάνουν τους έξυπνους, χρησιμοποιούν πολιτικούς, νομικούς όρους και όταν τα βρουν σκούρα, γιατί δεν μπορούν να κάνουν παιχνίδι σε ξένα χωράφια, τότε το γυρίζουν στα αγιοτικά τους! Ας μας εξηγήσουν επιτέλους: σε ποιον θέλουν να αρέσουν; Στο Θεό ή στους ανθρώπους;
    Όσοι υποστηρίζουν το πρώτο κάνουν προσευχή για τα πρόσωπα. Όσοι πάνε με το δεύτερο, σπεύδουν να στείλουν μηνυματάκια και φωτογραφίες στις εφημερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος22/3/15

    ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ, κυρίες και κύριοι, που ψηφίσατε τον π. Συμεών στα ΠΡΟΣΩΠΑ της Καστοριάς για το 2014. Αν είχατε τα κότσια, έπρεπε να το κάνετε τότε που είχε εξαπολυθεί όλο το μένος εναντίον του και έβαλαν το κεφάλι τους στον τορβά αυτοί που τον υπερασπίστηκαν, ειδικά οι υπάλληλοι στις διάφορες υπηρεσίες. Αυτά είναι πασίγνωστα, αλλά από εσάς προφανώς λησμονημένα.
    Θυμάμαι πολύ καλά ότι εκείνοι τότε υποστήριξαν ολόκληρη την αδελφότητα. Ονομαστικά τον π. Συμεών θυμάμαι να τον επαινεί μόνο η κ. Σόνια Παπασταύρου σε ομιλία της στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομαρχίας και η κ. Θεσσαλία Τεριακή σε κείμενό της στην ΟΔΟ (ειρωνία της τύχης, εκεί διαβάσαμε και την πρώτη και μοναδική επώνυμη ψήφο-ψηφίδα για τα ΠΡΟΣΩΠΑ).
    Τότε λοιπόν αυτές οι δύο κυρίες εκτέθηκαν συνειδητά για χάρη του, αλλά δυστυχώς ο λόγος τους δεν έπιασε τόπο. Το Μοναστήρι διαλύθηκε.
    Ήθελα να γράψω τις σκέψεις μου και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά, γιατί δεν ξέρω μήπως και οι προαναφερθείσες είναι μεταξύ όσων ψήφισαν, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αδικήθηκε κατάφωρα η καλή τους προαίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος22/3/15

    «να παραμείνει αφοσιωμένος στο σχήμα, τον μοναχισμό και την προσευχή» ;
    Άρα, μένει πια σε Μοναστήρι και όχι σε διαμέρισμα ;
    Αλήθεια, δεν έχει μόνιμο συγκάτοικο ή «φιλοξενούμενο» κανέναν λαϊκό - κατ’ επίφασιν «υποτακτικό»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος22/3/15

    Θρέφε σκύλο το χειμώνα να σε φάει το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος22/3/15

    Το γένος Καλουψή ;;;;; Γιατί, καλοί μου ;;;;
    Τους άλλους μοναχούς δεν τους γέννησε μανούλα ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος22/3/15

    Βρε δεν πάτε να τον κάνετε και Πατριάρχη πασών των Ρωσιών ;
    Άμα δεν συγχωρεθεί με τον Γέροντά του …. Παράδεισο δε βλέπει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος22/3/15

    Σιγά να η τον ψηφίσατε και από αγάπη(!)
    Όποιος αγαπά παιδεύει. Εσείς που θυμηθήκατε τον πατέρα του, δεν ξέρετε πόσο «μάτωνε» τα γραπτά του μικρού τότε Γιαννάκη, για να διορθώσει τα λάθη του; Ποιοι είστε εσείς που δεν του βρίσκετε λάθος κανένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Α.Χ.22/3/15

    Ορθοτομεί τον λόγον της αληθείας ο Καστορίας Σεραφείμ με τη συγκεκριμένη του ενέργεια να μην επανδρώνει ακόμη την Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων.
    Τα σέβη μου στον Επίσκοπο που δεν προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, γιατί γνωρίζει κατά βάθος ότι η εσχάτη πλάνη έσται χείρων της πρώτης. Και πλανάται πλάνην οικτράν όποιος ξεχνά ότι όλοι οι άνθρωποι ανέβαιναν στα βουνά όχι μόνο ως ευλαβείς προσκυνητές των Αγίων αλλά ταυτόχρονα και ως αδελφοί των Μοναχών.
    Τα πρόσωπα και τα ονόματα για τους Χριστιανούς δεν σβήνουν με καμία υπογραφή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος22/3/15

    Νισάφι πια! Ακούσαμε τα ακατονόμαστα τόσα χρόνια. Όχι και «πρόσωπο της χρονιάς» ο Συμεών!
    Αυτό πάει να πει ότι κακό χρόνο είχαμε. Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος22/3/15

    Έννοια σας, γατάκια…… Αν ήθελε το πρόσωπο να τιμήσει την Καστοριά, θα έκανε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το μοναστήρι, δίνοντας ευκαιρίες σε Καστοριανούς και ξένους να εκκλησιάζονται, να εξομολογούνται, να βαπτίζουν τα παιδιά τους ….
    Αυτό όμως γινόταν ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ.
    Εσάς όμως σας απασχολεί περισσότερο Η ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος22/3/15

    Εκεί που μας χρωστούσαν ......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ευλόγησον !22/3/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος22/3/15

    Εδώ είναι που λένε «φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης» !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος22/3/15

    Στο τέλος πάντα έρχεται η δικαίωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος22/3/15

    Τώρα μάλιστα ! Τα βρήκαμε τα λεφτά μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος22/3/15

    «υποχρεωτική μετεγκατάστασή του» !! Ποιος μας εγγυάται ότι ισχύει αυτό ; Δε μας λένε αν παραμένει «ο κίνδυνος για την ακεραιότητά του» και γι’ αυτό δεν έχει ξαναπατήσει στην Καστοριά. Σαν να μη μας τα λένε καλά οι «ψηφοφόροι»……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος22/3/15

    Ούτε δεκάρα τσακιστή [.........]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Στο ίντερνετ ανώνυμος, στην Εκκλησία επώνυμος22/3/15

    Με αφορμή αυτή τη δημοσίευση θέλω να υποβάλω τρία ερωτήματα και όποιος φιλότιμος ας απαντήσει.
    α) Η εκκλησιαστική επαρχία Καστορίας ανήκει στις Νέες Χώρες;
    β) Την πνευματική επίβλεψη και καθοδήγηση στις Νέες Χώρες διατηρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
    γ) Για ένα τόσο σοβαρό πνευματικό θέμα όπως αυτό της Μοναστικής Αδελφότητος της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων εν Μελισσοτόπω Καστορίας ενημερώθηκε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ενέκρινε τις αποφάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την διάλυση του Κοινοβίου;
    δ) Η ενημέρωση του Πατριάρχη (αν ποτέ υπήρξε) γινόταν μέσω εγγράφων ή προφορικών αποσπασματικών αναφορών ή έγινε ποτέ συνάντηση και συζήτηση πρόσωπον προς πρόσωπον με τους εμπλεκομένους στην υπόθεση;
    Προφανώς το θέμα χρήζει ενδελεχούς επανεξετάσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος22/3/15

    Είστε και ανιστόρητοι! Ο Παύλος Μελάς, γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, άφησε τη γυναίκα του, το γένος ΔΡΑΓΟΥΜΗ και μικρά τα παιδιά του, για να θυσιαστεί στην Καστοριά, με αντίδωρο την απελευθέρωση.
    Κι εσείς φάγατε τα λυσιακά σας, για να προβάλετε ένα πρόσωπο το οποίο ως Μοναχός απέδρασε από τη Μονή της Μετανοίας του, αφήνοντας τους συμμοναστές του βορά των θηρίων του κίτρινου τύπου και των κάθε λογής συκοφαντών, για να δρέψει ο ίδιος δάφνες στην κατείδωλον Αθήνα, ενώ η Καστοριά φυτοζωεί πνευματικά, με κλονισμένη πλέον την εμπιστοσύνη της και σε ρασοφόρους και σε φιλακόλουθους λαϊκούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος22/3/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος22/3/15

    Πόση σχέση έχει πλέον ο ιερομόναχος Συμεών με την Καστοριά, ώστε να θεωρείται ένα από τα πρόσωπά της ; Αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ είναι[........], διότι δεν είναι πλησίον.
    Καλή μετάνοια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ανώνυμος22/3/15

    Όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε ότι αρκετοί Μοναχοί δεν παραμένουν μέχρι τέλους στη Μονή όπου είναι εγγεγραμμένοι, αλλά κάποιοι γίνονται τελικά και Μητροπολίτες. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι άλλοι αυτό το μεθοδεύουν , ενώ άλλους τους το ζητούν.
    Αυτόν ποιος του ζήτησε να πάει στην Αθήνα;
    Η αγάπη που ισχυριζόταν ότι είχε για κληρικούς και λαϊκούς της Καστοριάς (και για τη Μακεδονία ιδιαίτερα) δεν στάθηκε ικανή να τον κρατήσει στα ματωμένα τούτα χώματα;
    Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανώνυμος22/3/15

    Ή άλλοι τον εκθέτουν ή εκτίθεται από μόνος του. Όπως κι αν έχει, καλό δεν το λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Πού να σου εξηγώ τώρα ...22/3/15

    «δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο». Ήξερα ότι στη Φυσική ισχύει η μαγνήτιση εξ επαγωγής. Δεν ήξερα ότι το ίδιο ισχύει και για τους εκκλησιαστικούς άνδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Συγχαρητήρια στην ΟΔΟ, και στους ψηφοφόρους-αναγνώστες της, για την επιλογή του π. Συμεών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Επώνυμος22/3/15

    Ειλικρινά πάλεψα πολύ μέσα μου προτού σχολιάσω. Όχι γιατί «φοβάμαι» μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά μου (την οποίαν υπενθυμίζω ότι γνωρίζει ο Εκδότης, αλλά δεν είναι στη διάθεση κανενός άλλου, όσο δεν παραβαίνω αποδεδειγμένα τον Νόμο).
    Όσο και να «ξινίζει» ο σχολιασμός, δεν είναι χυδαίος ούτε στʼ αλήθεια προσβλητικός, όταν στηρίζεται σε γεγονότα ή εκφράζει απόψεις που μπορούν να ανασκευασθούν στον δημόσιο διάλογο, γιʼ αυτό και ο Τύπος δίνει βήμα σε όλους τους πολίτες.
    Μια αλήθεια λοιπόν που θέλω οπωσδήποτε να καταγραφεί για την ενημέρωση και όσων διαβάζουν την «ΟΔΟ» από μακριά, είναι ότι πλήθος ανθρώπων έχει μείνει με το παράπονο ότι βρέθηκε σε μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από αυτήν που γνώριζε και δεν δόθηκαν καν οι στοιχειώδεις ανθρώπινες εξηγήσεις (τις μεταφυσικές τις γνωρίζει μόνον ο Θεός).
    Οφείλει και ο πατήρ Συμεών και οι συν αυτώ να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια πιστεύαμε ότι μας αγαπούσε σαν αδελφούς του και συνεργαζόμασταν συλλογικά στη διακονία της τοπικής Εκκλησίας ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΚΑΝΔΑΛΙΣΘΕΙ, αφού άλλα μας παρουσίαζαν και άλλα προέκυψαν.
    Κι αν ακούγεται σκληρό, εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία τα φάγαμε τα ψωμιά μας. Δεν δίνουν όμως το καλό παράδειγμα (όπως οι ίδιοι ζητούν και από τους άλλους) στη νέα γενιά, η οποία παλεύει μέσα σε έναν κυκεώνα επιδράσεων.
    Από όλη αυτήν την ιστορία, λυπούμαι ειλικρινά, αλλά βλέπω να ζημιώνεται περισσότερο η Εκκλησία παρά ο κόσμος.
    Υπάρχει φυσικά η πιθανότητα από αυτά τα πικρά αλλά αληθινά λόγια να επηρεαστεί αρνητικά και όχι ψυχωφέλιμα ο πατήρ Συμεών. Εύχομαι να μην υποκύψει στον πειρασμό της αντιπάθειας.
    Ας φωτισθεί ο νους του και από την ανάμνηση της απάντησής μου στο υπαρξιακό ερώτημα που μου υπέβαλε προσωπικά ένα πρωί Κυριακής μετά τη Θεία Λειτουργία.
    Η απάντησή μου δεν άλλαξε:
    Καθόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Μια ψυχή που είναι να βγει22/3/15

    Γράφω έχοντας στο νου εκείνους και εκείνες που γνώρισα στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και παρέμειναν πιστά πνευματικοπαίδια στον Γέροντα Αμβρόσιο.
    Απευθύνομαι σε όσους και όσες προέβησαν στο διάβημα αυτής της ψηφοφορίας και της εκλογής, που κατά την προσωπική μου εκτίμηση βάσει δεδομένων δεν ταυτίζονται με τους πρώτους.
    Είτε το παραδέχεστε είτε όχι, οι περισσότεροι από εμάς μετά την πρώτη αποχώρηση Μοναχού αλλά και στη συνέχεια, έως αυτή την προκλητικότατη και ασεβέστατη ενέργειά σας, τηρήσαμε μια στάση διακριτική, χωρίς επίμονες αναζητήσεις, χωρίς φθηνά κουτσομπολιά, χωρίς ανέξοδο ρομαντισμό. Πληρώσαμε και πληρώνουμε το τίμημα, με όσο μπορούμε περισσότερη αυτοσυγκράτηση, περίσκεψη, αυτοκριτική, σιωπή (η μετάνοια, η νηστεία και η προσευχή είναι εκ των ων ουκ άνευ).
    Αντίθετα, είδαμε πρώην (;) αδελφούς (;) μας να αλλοιώνουν έμπρακτα τη διδασκαλία που όλοι μαζί στο παρελθόν δεχόμασταν, να διαγκωνίζονται ποιος θα προσκομίσει περισσότερες «αποδείξεις ενοχής» των άλλων πατέρων πλην του π. Συμεών.
    Και πάλι δεν μιλήσαμε.
    Ακόμη και όταν ακούσαμε το CD που μοιράστηκε τζάμπα (φυσικά, αφού δεν υπάρχουν ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, δεν χρειάζεται και αντίτιμο).
    Η φρίκη που νιώσαμε δεν οφειλόταν στο ότι ακούσαμε μια φωνή που θύμιζε αγαπημένο άνθρωπο (υπάρχουν και μίμοι - ποιος μας εγγυάται τη γνησιότητα;) να λέει λόγια παρεξηγήσιμα, γιατί όποιος έχει αγάπη σκέφτεται αμέσως ότι κάθε άνδρας προβληματίζεται για το μέγεθος της ΜΥΤΗΣ του !
    Η φρίκη που νιώσαμε ήταν ότι χέρια που πιάνουν το Άγιο Δισκοπότηρο έκαναν αυτή τη βρωμιά !
    Οι ινστρούχτορες της Θεολογικής έπαυσαν να διδάσκουν λόγω και έργω αυτό που έκαναν οι γιοι του Νώε στην πτώση του πατέρα τους ;
    Κοντεύουν να κλείσουν πέντε χρόνια από το πρώτο κλάδεμα της Μονής των Αγίων Αναργύρων. Ήλθε η ώρα και για ένα γερό ράντισμα με ζιζανιοκτόνο, βιολογικό φυσικά.
    Γιατί αυτή η ανάρτηση τίποτε άλλο παρά ΖΙΖΑΝΙΑ σπέρνει στο περιβόλι της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι22/3/15

    Κρίμα που όταν φθάνουν ψηλά οι ρασοφόροι ξεχνούν τα βασικά.
    ΠΟΙΟΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Είπε Γέρων ...22/3/15

    Αυτοφυής ή αυτοδίδακτος μπορεί να υπάρξει ένας Μοναχός;
    Ούτε μία φορά δεν γράφετε σε αυτό το «ιστορικό» ποιος ήταν ο Γέροντας που τον έκειρε και τον άσκησε, ώστε να φθάσει σήμερα τόσο ψηλά.
    Ω της παραφροσύνης και της Χριστοκτονίας …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Μνήσθητί μου...22/3/15

    Εδώ που τα λέμε, επειδή το θέμα είναι σύνθετο και πήρε δημοσιότητα, θέλω να γράψω δυο λόγια και για ένα πρόσωπο που το βλέπω σε αυτήν την ιστορία σαν αφανή ήρωα.
    Είναι ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης (αυτός το γράφει ακόμη με δύο νι).
    Θα προσπαθήσω ανεπηρέαστα να παρουσιάσω την εικόνα που μου έχει δώσει αυτός ο άνθρωπος, όχι για να τον διαφημίσω στο άσχετο, αλλά γιατί η πορεία του έχει σημεία ενδιαφέροντα όσον αφορά και στο «πρόσωπο» της ανάρτησης και φυσικά τα συμπεράσματα δικά σας.
    Γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός, με λαμπρές σπουδές, από Πρωτοσύγκελος με πλούσια δράση στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι σήμερα Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
    Ας μη βιαστεί κανείς να μορφάσει απαξιωτικά (να ξινίσει τα μούτρα του θα έλεγα) ότι δεν επιτρέπεται ο κ. Ιωάννης να φέρνει αντιρρήσεις, αφού έγινε Δεσπότης και άρα σαν απόλυτα «ικανοποιημένος» χρωστάει να υποτάσσεται αδιακρίτως.
    Γιατί ξέρουν οι παλαιότεροι ότι η επαρχία του Λαγκαδά υπήρξε πάντοτε υποτιμημένη, μέχρι σαν «πτυελοδοχείον της Θεσσαλονίκης» την έχουν αναφέρει.
    ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ο κ. Ιωάννης τόνωσε την εκκλησιαστική ζωή του ποιμνίου του. Όσοι τα βιώνουν αυτά εσωτερικά είναι αξιόπιστοι μάρτυρες. Οι μακράν μπορούν να ενημερωθούν από τον επίσημο ιστότοπο της Ι. Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
    Κακόπιστα κάποιοι οιωνοσκόποι ισχυρίζονται ότι τα κάνει όλα αυτά, για να οδηγηθεί αργότερα σε υψηλότερη θέση. Το μέλλον όμως το ξέρει μόνο ο Θεός. Σημασία έχει ό, τι κάνει ο κ. Ιωάννης ΣΗΜΕΡΑ.
    Σήμερα αυτός ο άνθρωπος (δεν τον στολίζω με κανένα κοσμητικό επίθετο) παρέχει στέγη στους πατέρες που αποχώρησαν από την Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς.
    [Προσέχω κάπως περισσότερο τις λέξεις. Χρησιμοποιώ το «αποχώρησαν», ούτε το «παραιτήθηκαν» ούτε το «εδιώχθησαν», γιατί δεν αποκλείεται και το «απολύθηκαν»]
    Μερίμνησε ο κ. Ιωάννης και δεν έβγαλε το ράσο ο μοναχός Γεράσιμος, βρήκε αγάπη στον Κλήρο του Λαγκαδά ο πατέρας Αμβρόσιος, χειροτονήθηκε ο π. Γρηγόριος, εκάρη ο πρώην δόκιμος Γεώργιος.
    Τι λέτε για τον κ. Ιωάννη ;
    Να τον εκτελέσουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Από το τελευταίο θρανίο22/3/15

    Ούτε τους απλούς δασκάλους σε ένα σχολειό μιας γωνιάς της Ελλάδας δεν μπορούν να φτάσουν οι Ιεράρχες μας. Γιατί κι ο πιο άπειρος δάσκαλος ξέρει να διαχειριστεί καταστάσεις έκρυθμες και όταν τα παιδιά είναι σκανταλιάρικα και άτακτα τα βάζει σε σειρά, χωρίς να χρειαστεί άμεση αλλαγή περιβάλλοντος. Εδώ όμως οι αποβολές πήγαν σύννεφο και κανείς δεν εγγυάται τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα. Τον δε ταραξία τον έβαλαν σημαιοφόρο (!).
    Δεν αδειάζεις ένα σχολείο για να περάσεις τα δικά σου γούστα και θέλεις κι από πάνω να σε χειροκροτάνε ……..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Φωνή Λαού ...22/3/15

    ΔΕΣΠΟΤΗ ΦΕΡΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΑΓΙΑΝΑΡΓΥΡΙΤΕΣ ΤΩΡΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ανώνυμος22/3/15

    Ας πάει λοιπόν τώρα ο Πρωτοσύγγελος στον Αρχιεπίσκοπο και ας παρουσιάσει τα πράγματα ολόκληρα.
    Και την έξωθεν καλή μαρτυρία (εάν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως τέτοια αυτή η δημοσίευση) και τις ενστάσεις.
    Μειλίχιος ο Ιερώνυμος θα δείξει κατανόηση. Αρκεί να μην εφαρμοστεί η πρακτική της μονταζιέρας.………………..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Εμένα δε με λένε Ρίζο !22/3/15

    Σιγά να μη τον ψήφισαν οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ !!!!!!!
    Στο Άργος Ορεστικό ή στην Καβάλα στήθηκε η μηχανή.
    Και ο εν λόγω ανίδεος ;;;;;;;;;;
    Δεν δικαιούμαστε μια απάντηση, ώστε να εξαλειφθεί κάθε παρεξήγηση ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ανώνυμος22/3/15

    Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος είναι χθεσινός καθηγητής φιλόλογος και εις τύπον και τόπον Χριστού χθες και σήμερον ο αυτός.
    Αν θέλει να είναι δίκαιη η κρίση του, ας θυμηθεί και πώς δίδασκε και ο ίδιος τις προαιώνιες και πανανθρώπινες αξίες.

    Γιατί δε μπορεί ... Δικαιούται να γνωρίζει τέτοιες κινήσεις και να ελέγξει τα κίνητρα και τη σκοπιμότητά τους.
    Ηλίου φαεινότερον ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Λόλα, να ένα μήλο !22/3/15

    Να μια συμπεριφορά απάδουσα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Το κομποσχοινάκι22/3/15

    Με τον Καστορίας δεν έχω και πολλά-πολλά. Τα τυπικά μόνο. Του αποδίδω τις τιμές που του αναλογούν και δεν έχω παράπονο –προσωπικά με τιμά ανάλογα με τη θέση μου σε αυτήν την κοινωνία.
    Επειδή όμως υπήρξα μεταξύ των «επωνύμων» που διαφώνησαν σθεναρά με τη στάση που κράτησε το 2007, θέλω σήμερα, όχι να του ζητήσω συγγνώμη, γιατί δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοιαν δόλος εις βάρος του, αλλά να ευχηθώ μυστικά για χάρη του (κάτι μου λέει ότι κι αυτός εύχεται για όλους μας) και να τον παρακαλέσω.
    Σεβασμιώτατε, παρατηρήστε κι εσείς τα σημεία των καιρών και κάνετε ό,τι σας λέει ο λογισμός μετά από προσευχή, ώστε να επισυναγάγετε τα απολωλότα και να γίνουμε επιτέλους μία ποίμνη, εις ποιμήν, στην επίγεια ζωή μας, για να το ζήσουμε αυτό και στην επουράνια.
    Αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος22/3/15

    Καλά ρε τι το περάσατε δω μέσα...
    Θεολογικής Σχολή ή φορουμ παπαδολογίας...
    άκου ογδόντα σχόλια!!! -σας πείραξε η νηστεία;

    Άντε μη παρω καμια αγιαστούρα και σας φύγουν τα θεοτικά σας μονομιάς...
    "Είπανε της μυγας να χ... "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ο Ανώνυμος της διπλανής πόρτας22/3/15

    Κάτι τέτοιες κινήσεις εξώθησαν τη Σύνοδο να βγάλει πρόσφατα απόφαση για την εμφάνιση ιερωμένων στο διαδίκτυο.
    Μήπως οι «φίλοι» του έκαναν και σελίδα στο Facebook ;
    Εν πάση περιπτώσει, ο ίδιος οφείλει μια καθαρή και ξάστερη σχετική δήλωση.
    Τι στο καλό ; Τόσα σοβαρά ζητήματα διεκπεραιώνει μέσα στην Αρχιεπισκοπή.
    Σ’ αυτό θα κολλήσει ;
    Έτσι απλά θα τιμήσει για άλλη μια φορά τους συμπατριώτες του, σχολιαστές ορθοδόξους και διαμαρτυρομένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ανώνυμος22/3/15

    @80

    Πού 'σαι... φιλαράκι..... Έχεις μπερδέψει τις παροιμίες !!!!
    Αυτή που λες εσύ είναι με τη γριά. Άλλη είναι με τη μύγα.
    Μήπως σε πείραξε η λαιμαργία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Κατά χρέος ...22/3/15

    Δόξα τω Θεώ που η ΟΔΟΣ δίνει βήμα και δράττομαι της ευκαιρίας εδώ και τώρα να γράψω τα παρακάτω :
    Κυρία Όλγα,
    σε παρακαλώ να με συγχωρέσεις που δεν έμαθα ποτέ το πατρικό σου επίθετο.
    Για μένα αρκεί ότι για πολλά χρόνια συμπροσευχόμασταν. Και έξω από τον Ναό έπαιρνα μεγάλη χαρά από τη χαρά σου που έβλεπες το παιδί σου να προκόβει με την αγάπη του Χριστού.
    Δε νομίζω να ξέρεις ότι το Παρίσι -όπου με το υστέρημά σου το σπούδασες- λέγεται και «πόλη του φωτός». Η δική σου καρδιά έβλεπε το γιο σου λουσμένο στο Φως μέσα στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων.
    Κατά πάσαν πιθανότητα, εσύ δεν θα τα διαβάσεις ποτέ αυτά, αλλά ήλθε η ώρα να στο πω.
    Να είσαι σίγουρη πως ό,τι απλό και τίμιο έπραξες -κι ας φαινόταν ακόμη και απλοϊκό- μίλησε κατευθείαν στις καρδιές μας.
    Από το «ελάτε καλέ να φάτε κι εσείς μπακλαβά για τη γιορτή του Κωνσταντίνου μου!» μέχρι τα ψωμάκια που μας μοίραζες τα ΨυχοΣάββατα κι έδωσες και τη συνταγή στην κυρά δασκάλα και την έγραψε στο βιβλίο της.
    Κι αν τώρα έχεις πόνο ως κατά σάρκα μητέρα, που το παιδί σου είναι μακριά, θα δώσει η Παναγία την προστασία, τη γαλήνη, τη χαρά.
    Όσο για μένα … Ευτυχώς που έμεινε ακόμη λίγο από το τσάι του βουνού που μ’ έδωσες την τελευταία φορά από το χωριό σου. Και έρχεται στα αυτιά μου η φωνή του μικρού :
    «Όποτε βράζουμε τσάι, το σπίτι μας μοσχοβολάει Αγίους Αναργύρους !»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ανώνυμος22/3/15

    82@
    μήπως θες να την ακούσεις ολόκληρη την παροιμία; ( γιατί στην έχω κάνει κάπως νηστίσιμη...)
    Μπουχτήσαμε ρε
    μας ζαλισατε οι παπαδόφρονες! Δεν το καταλαβαίνετε:
    Αντε σε καμια ολονυχτία να ξεχαστείτε ανθρωποί μου σε κανένα αγιωτικό, κανένα τετοιο...

    Εδώ ο κόσμος καίγεται ...
    (και μη με βάζεις να πω και το παρακάτω διατηρώ κι εγώ ένα σέβας για τις μέρες όσο να 'ναι )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ανώνυμος22/3/15

    @ 84
    Είσαι αγενής, αν μη τι άλλο. Δεν σ' αναγκάζει κανείς να παρακολουθείς τους σχολιασμούς στην παρούσα ανάρτηση. Και μη τρολλάρεις. Αφού βλέπεις δε σου βγαίνει, και ουδείς παρασύρεται. Πάνε να κάνεις σβούρες αλλού, εκεί θα πάρεις 10 στα τρολλαρίσματά σου, και θα ξεφουσκώσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Κατερίνα22/3/15

    Κάθε χρόνο, με τα Πρόσωπα της "ΟΔΟΥ", προκαλείται ένας γόνιμος διάλογος και αντιπαράθεση σχολίων. Κι αυτό γιατί έχει να κάνει με τις ανθρώπινες αξίες, συμπεριφορές και καταστάσεις. Θα έπρεπε αυτός ο διάλογος να συνεχίζεται σε όλα τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Αυτό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα βοηθούσε εκτός από εμάς τους σχολιαστές - πολίτες να είμαστε πιο αντικειμενικοί στη κρίση μας, θα βοηθούσε κυρίως τους αρμοδίους, να αποφασίζουν με μεγαλύτερη σύνεση, θέματα που αφορούν την την κοινωνία και την λειτουργία της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ανώνυμος22/3/15

    με το "αγενής"...
    ελπίζω να εννοείς χωρίς ...γένια πάτερ μου ...

    Ναι δυστυχως δεν έχω ουτε τα δικά σου γένια (ούτε και την ευ ...γένεια ) μα μητε και τα χτένια...

    Αντε μαλλιοτραβηχτείτε κι άλλο για τα διοικητικά στο σεράϊ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ανώνυμος22/3/15

    #Πάνε να κάνεις σβούρες αλλού, εκεί θα πάρεις 10 στα τρολλαρίσματά σου, και θα ξεφουσκώσεις....#

    απο ..."ευγένεια" παιρνεις δέκα με τ ό ν ν ο (νηστίσιμο!)
    ασε μη σε προτείνω και για ..."σερ" στη βασίλισσα της Αγγλίας ...

    Ρε σεις η Νένη Τσαδήλα πέθανε και δεν ανασηκώσατε τις πετρες από την οδύνη κι ένα παπας σας έφυγε και τρία χρόνια μας ταχετε κανει αερόστατα!
    ΑΥΤΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΟΛΛΑΡΩ!
    Σερ... Ευγενή... πατερ...ημών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. incognito22/3/15

    προς το troll που έχει μπερδέψει τη γρια με τη μυγα και το σέβας με την αιδώ

    Όχι, δεν ισχύει αυτό που γράφεις.
    Γιατί αν ήμασταν στη Θεολογική, θα ρωτούσαμε τον Καθηγητή π. Γρηγόριο Παπαθωμά πόσο σύμφωνες με το Κανονικό Δίκαιο είναι κάποιες (προ)ειλημμένες αποφάσεις.

    Εμείς απλοί φίλαθλοι στην κερκίδα, με κασκόλ, σκουφάκια, μπουκάλια νερό, άντε και καμιά φωτοβολίδα...
    Ας έχουν όμως το νου τους οι πρωταγωνιστές: προπονητές, παίκτες, τερματοφύλακες και προπαντός ο διαιτητής, γιατί άμα δε βγάλει κόκκινη κάρτα στις παραβάσεις, τον βλέπω κι αυτόν να αποκλείεται από τις επόμενες αγωνιστικές...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Αγανακτήσαμε. Το καταλάβατε;22/3/15

    Εμένα άλλο με καίει.
    Στο τρίωρο δείπνο που είχε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο δεν μπόρεσαν να παραστούν άλλοι Ιεράρχες, γιατί άλλαξε η ημερομηνία και δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν. Ηταν όμως ο Πρωτοσύγγελος. Γνωστά αυτά από τον Τύπο.
    Ελπίζω λοιπόν να στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκρίθηκε στην εμπιστοσύνη που του έδειξαν, χωρίς να κάνει κανένα αστείο με καμιά "θήκη γυαλιών", όπως έκανε όταν ήταν στην Καστοριά.
    Για να μην επαναληφθεί καμιά "υπόθεση Μπάλφουρ".
    Έχουσι γνώσιν οι φύλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Να τα λέμε αυτά!22/3/15

    Ε δεν παίζεστε !!!!! Καλά, δεν έχετε Πρωτοσύγκελο στην Καστοριά και ψάχνετε αλλού να ψηφίσετε ;;;;
    Κοιμάστε όρθιοι με φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ανώνυμος22/3/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ντόμινο !22/3/15

    @88
    Δε ξέρω αν εσύ έχεις κάτι παραπάνω υπόψιν, αλλά τόσο καιρό που λες -ειδικά στην ΟΔΟ- δεν έχει γραφτεί τίποτε για τον συγκεκριμένο. Μάλλον καινούριος είσαι, δεν εξηγείται αλλιώς. Και πού να διάβαζες τί γράφαμε για τον Δεσπότη, το Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού.
    Αυτός ποιος είναι που θα περάσει την Ερυθρά Θάλασσα αβρόχοις ποσί ;
    Ο Μωϋσής ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. λυτός βίος22/3/15

    Α ρε 88 ξες που μιλάς; Εδώ βγήκαμαν στους δρόμους με τα κεριά για τ' ΑΔΕΣΠΟΤΑ!!!!!
    Κρίμα είναι και οι Δεσποτάδες, ας κάνουμε κάτι και γι' αυτούς!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ανώνυμος22/3/15

    ΑΧ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ !!
    ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΗΘΕΙΟ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Ανώνυμος22/3/15

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Εκ του καναπέως22/3/15

    Όταν ένας τόπος είναι έρημος, παίρνουν φωτιά τα πληκτρολόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ανώνυμος22/3/15

    #Εδώ βγήκαμαν στους δρόμους με τα κεριά για τ' ΑΔΕΣΠΟΤΑ!!!!!#

    δεν θαπρεπε ρε Caveman?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ανώνυμος22/3/15

    Εσύ επί του καναπέως κοίτα μήπως αντί για τα πληκτρολόγια πάρουν φωτιά τα μπατζάκια σ' !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ανώνυμος22/3/15

    Ελάτε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σαν τον παλιό καλό καιρό !

    Οὐκ ἀπαρνησόμεθά σε, φίλη Ὀρθοδοξία·
    οὐ ψευσόμεθά σου πατροπαράδοτον σέβας·
    ἐν σοὶ ἐγεννήθημεν, ἐν σοὶ ζῶμεν
    καὶ ἐν σοὶ κοιμηθησόμεθα·
    εἰ δὲ καὶ καλέσει καιρός,
    καὶ μυριάκις ὑπὲρ σοῦ τεθνηξόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ανώνυμος23/3/15

    #Εμείς απλοί φίλαθλοι στην κερκίδα, με κασκόλ, σκουφάκια, μπουκάλια νερό, άντε και καμιά φωτοβολίδα...
    Ας έχουν όμως το νου τους οι πρωταγωνιστές: προπονητές, παίκτες, τερματοφύλακες και προπαντός ο διαιτητής, γιατί άμα δε βγάλει κόκκινη κάρτα στις παραβάσεις, τον βλέπω κι αυτόν να αποκλείεται από τις επόμενες αγωνιστικές..#

    Φίλαθλοι... Οπαδοί...ολιγον έγκυοι...
    .όχι δηλαδή ακριβως Χουλιγκάνοι... όχι Μουτζαχετντίν... ούτει Τζιχαντιστες...

    Ομως οι "Εκλεκτικες συγγένειες"... κάποτε εκδηλόνονται και
    δεν υπάρχει "αθώος ειμί του αίματος ..."

    trollllllllllll

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΡΙΤΤΕΟΥΝ23/3/15

    "Είδηση" από τοπικό μπλοκ (τα σχόλια είναι περιττά):

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Δάκρυσε χθες ο Μητροπολίτης μας κ.Σεραφείμ.....όταν διηγήθηκε ένα θαύμα που συνέβη πρόσφατα σε Καστοριανό Πατέρα της εκκλησία μας!!!
    Φοβερά συγκινημένος χθες ο αγαπητός σε όλους μας Μητροπολίτης μας κ.Σεραφείμ όταν κατά την διάρκεια κηρύγματος στον Μητροπολιτικό Ναό για τον Άγιο Παϊσιο διηγήθηκε ένα πρόσφατο θαύμα που συνέβη σε Καστοριανό Πατέρα της εκκλησίας μας.
    Ένας από τους Πατέρες μας μεταφέρθηκε για σοβαρό λόγο υγείας στο Νοσοκομείο, εκεί οι γιατροί του είπαν ότι αύριο θα τον ενημερώσουν σε τι οφείλεται αυτό και πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση από δω και πέρα. Το βράδυ εκεί που βρισκόταν στο δωμάτιο άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα ο Άγιος Παϊσιος και η Αγία Σοφία της Κλεισούρας.....και του είπε χαρακτηριστικά ο Άγιος.... ''Εεεε, μη φοβάσαι, τίποτα δεν είναι....''
    Και όλα πήγαν καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ανώνυμος23/3/15

    Τους Αγίους να κοιτάμε και όχι ότι κακό μας γυρνάει πίσω,άς προσπαθήσουμε τουλάχιστον, μέρες που είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ανώνυμος23/3/15

    Ελλειψει δυνατοτήτων προσληψης οποιουδήποτε γιατρού ανακοινωνει ο κ. Κουρουμπλής ότι στο Νοσοκομείο Καστοριάς θα εφημερεύουν εκ περιτροπής επι καθημερινης βάσεως οι δυό προαναφερθέντες και θαυματουργοί Άγιοι για όλα τα περιστατικά Ορθοπεδικά , παιδιατρικά, Παθολογικά , καρδιολογικά, Χειρουργικά, Ουρολογικά κλπ...και μάλιστα χωρίς καμιά αμοιβή σε αντίθεση με τους μονιμους υπηρετουντες γιατρους"

    Καλά εμείς τόσον καιρό δεν προσφέραμε δωρεάν στα Νοσοκομεία τις υπηρεσίες μας;

    "Αγιος Ανάργυρος" (και πιο συγκεκριμένα ο Δαμιανός )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ανώνυμος26/3/15

    Οι παντόφλες του Αγίου Παϊσίου έγιναν… προσκύνημα!

    http://orthodoxia.info/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%86%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%8A%CF%83%CE%AF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Κατερίνα27/3/15

    @ 105
    Ποια η διαφορά του υποδήματος εκ του ενδύματος?
    Ίδια δεν είναι? (Μπορεί να μου εξηγήσει κανείς?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Ανώνυμος28/3/15

    # Ποια η διαφορά του υποδήματος εκ του ενδύματος?#

    To Υπο-δημα φοριέται ... κ ά τ ω απο τον Δήμο
    Το έν -δυμα μ έ σ α στον Δήμο!!!
    Τι δεν καταλαβαίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Ανώνυμος6/4/15

    Μείζων όλων η αγάπη, εσείς καλά τα λέτε, αλλά εδώ έγινε ένα ρεσιτάλ του αντίθετου της αγάπης. Για φθόνος σκέτος δεν μοιάζει, δεν είναι μόνο αυτό. Και μία παρέλαση ψευδωνύμων προκλητικών, χαμαιλέοντας όποιος τα σκέφτηκε, σ' αυτό παίρνει μπράβο, αλλά καθόλου στο περιεχόμενο όσων λέει. Αφήστε τον τον άνθρωπο να ησυχάσει, ως εκεί θα τον κυνηγάνε τα απωθημένα σας επιτέλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας6/4/15

    Ανώνυμε 108, έχεις όρεξη για μαμπέτι ή για διάλογο σοβαρό δημόσιο;
    Πρώτα-πρώτα, "μείζων η αγάπη" λέει ο Απόστολος Παύλος.
    Εμάς μάλλον από του Φαρισαίου την υψηγορίαν βλέπω να κινδυνεύουμε...
    Ρεσιτάλ ναι, να συμφωνήσω, όχι όμως αντίθετο της αγάπης, γιατί ερμήνευσαν κλασικά κομμάτια και υψίφωνος και βαρύτονος και χορωδία.
    Ε όχι και φθόνος βρε αδερφέ! Το χοντραίνεις τώρα το παιχνίδι. Αφού το ξέρεις, όποιος αγαπά παιδεύει. Κι όσο για τον Συμεωνάκο, ο ετάζων νεφρούς και καρδίας διακρίνει ασφαλώς καλύτερα από εσένα την αγάπη μας.
    Είσαι κατά των παρελάσεων; Μη στερείς όμως -ακόμη και με καλολογικά στοιχεία- από τους άλλους το δικαίωμά τους να εκφράζονται.
    Τι πρόβλημα έχεις με το περιεχόμενο των σχολίων; Εδώ δεν βγήκε ούτε ένας να αναιρέσει ούτε μισό από τα επιχειρήματα που γράφτηκαν.
    Εύκολη λάσπη είναι να ρίχνουμε όλο το βάρος μόνο σε έναν. Τόσες σκέψεις είναι δυνατόν να βγήκαν μόνο από ένα μυαλό; Να το γνωρίσουμε δηλαδή αυτό το τζίνι!
    Και τελευταίο, εμείς δεν τον αφήνουμε τον άνθρωπο να ησυχάσει; Για δες το αλλιώς και θα με θυμηθείς.
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Ανώνυμος6/4/15

    Αν ανήκες πράγματι σε ενορία δεν θα έλεγες ποτέ έναν ιερέα χωρίς το "πάτερ", και αντί για το όνομά του ένα χαιδευτικό που σίγουρα δεν το λες για καλό. Καλό Πάσχα εύχεσαι, αλλά πρόσεχε γιατί έτσι όπως μιλάς δεν ξέρω τι εννοείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ανώνυμος7/4/15

    Ενορίτη, κι αν δεν είναι φθόνος ή κάτι άλλο κακό σίγουρα μια πώρωση είναι όλο αυτό που ξεχύθηκε εις βάρος του ανθρώπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ο Ανώνυμος της ενορίας σας7/4/15

    Ανώνυμε 110 είσαι ο ίδιος με τον 108;
    Τέλος πάντων, όσον αφορά σε αυτά που μου καταμαρτυρείς, φυσικά και ανήκω σε ενορία (δεν αποκλείεται την ίδια με εσένα) και μετά λόγου γνώσεως δεν χρησιμοποίησα το "πάτερ".
    Πρώτον γιατί έχω υπόψιν ένα βιβλίο για τον γνωστό Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το οποίο τιτλοφορείται με το όνομά του "χαϊδευτικό" (όπως λες).
    Για του λόγου το ασφαλές :
    http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2012/09/1873.html
    Για δέσιμο και οι Αγιορείτες; Μη γένοιτο!
    Δεύτερον, αφού εδώ ευκαίρως-ακαίρως ανοίγουμε και τα σώψυχά μας, ας μοιραστώ κι εγώ μαζί σας τη χαρά μου από τη σχέση οικειότητας που αναπτύχθηκε πάλαι ποτέ με τον νυν Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Συμεών, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ευχαριστήθηκες τώρα;). Τόση οικειότητα που του επέτρεπε να προσφωνεί τον υιό μου "ρεμάλι" κι εγώ να το δέχομαι σαν αστεϊσμό από αγάπη προερχόμενο.
    Εκείνος λοιπόν γιατί να παρεξηγηθεί σήμερα;
    Μάλλον δικό σου είναι το πρόβλημα και φαίνεται από τη σιγουριά σου για τον δήθεν κακό μου σκοπό.
    Και βέβαια όταν λέω "ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ", επειδή δεν είμαι φωστήρας να συλλαμβάνω υψηλά νοήματα, απρόσιτα στους κοινούς θνητούς, εννοώ αυτό που εννοούσε ο παππούς και η γιαγιά σου!
    Αυτά εν ολίγοις, γιατί απόψε θέλω να ακούσω το "Ότε η αμαρτωλός..." και αφού νιάζεσαι τόσο για την ησυχία του παπά, σεβάσου και τη δική μου ανάγκη για ησυχία.
    Επιμένω: ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ανώνυμος8/4/15

    @111

    Επειδή εσύ δεν πήρες απάντηση ακόμη από τον "Ενορίτη", με το συμπάθειο να σε δώσω μια απάντηση και αν θέλεις την εκτιμάς, αν θέλεις την πετάς στα σκουπίδια.

    Το πρόβλημα σε αυτή την ιστορία κατά την άποψή μου (αλλά και αρκετών ακόμη...) είναι ότι θεωρείται μόνο από τη μία πλευρά κάθε φορά.

    Εσύ γιατί δηλαδή κατηγορείς τους σχολιαστές γράφοντας "πώρωση είναι όλο αυτό που ξεχύθηκε εις βάρος του ανθρώπου" ;

    Αυτό που κάνεις δεν είναι δίκαιο γιατί αποκρύπτεις ότι πρώτα γράφτηκαν θετικά.
    Όσους εξύμνησαν το πρόσωπο γιατί δεν τους χρεώνεις προσωποληψία ;

    Γιατί δεν απάντησε κανείς, ώστε να ανασκευάσει όσα του προσάπτουν ;

    Για να είμαστε ακριβείς, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι σχεδόν όλα τα σχόλια δεν στρέφονται εναντίον του π. Συμεών προσωπικά, αλλά κατά της κίνησης που έγινε να αναδειχθεί "πρόσωπο της χρονιάς".

    "Ω μέτρω κρίνετε κριθήσεσθε". Άρα, δικαιούται και ο κάθε "άλλος" να κρίνει τη "διάγνωση" σου και να πει ότι διαστρέφεις τα πράγματα για ίδιον όφελος.

    Ή μήπως είναι κανένας βουτυρομπεμπές που χρειάζεται "συνήγορο" για να καλουπώσει τα πράγματα όχι εις βάρος αλλά εις ανακούφισιν του ;

    Τα πράγματα είναι απλά, όπως ταιριάζει στους Χριστιανούς.
    "Μαρτύρησον περί του κακού. Άλλως τί με δέρεις ;" είπεν ο Κύριος.
    Κάθε απροκατάληπτος αναγνώστης διακρίνει στα σχόλια μαρτυρίες για το κακό.

    Αν αυτό εσένα σε φέρνει σε λογισμούς ματαίους, δεν μπορεί να δώσει κανείς άλλος προσωπικές συμβουλές παρά μόνο ο Πνευματικός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Ανώνυμος12/5/15

    Ένας φίλος πιο πάνω, προτρέπει τους σχολιαστές να «εκφραστούν επώνυμα στον φυσικό τους χώρο που είναι η Εκκλησία και όχι στην ΟΔΟ»!
    Προφανώς αστειεύεται!
    Ο κόσμος εκφράζεται ΕΚΕΙ, όπου υπάρχει ελευθερία! Και, κυρίως, σεβασμός στη γνώμη του άλλου, και στην άλλη άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Ανώνυμος ο ελάχιστος και μη βαράτε !15/5/15

    http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/634-dis-o-idios-o-laos-dinei-ixiri-apantisi

    Όταν το διάβασα αυτό, σκέφθηκα κι άλλες ηχηρές απαντήσεις που έχει δώσει αυτός ο λαός μέσα στην Εκκλησία.
    Κάποιο πρόβλημα μάλλον έχουν τα αυτιά των πνευματικών μας ταγών ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Ο Ανώνυμος της διπλανής πόρτας24/5/15

    Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εκλογές Αρχιερέων για δύο Μητροπόλεις. Αν ο π. Συμεών είναι εγγεγραμμένος στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν και αν προτιμηθεί, θα γίνει πραγματικότητα η φαντασίωση όσων θεωρούν καταξίωση ενός κληρικού μόνο το να γίνει Μητροπολίτης.
    Αν μάλιστα οι Συνοδικοί έχουν και πνευματώδες χιούμορ ... θα τον στείλουν στην Κεφαλλονιά !
    Με έναν Κεφαλλονίτη δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί, ας τα βγάλει πέρα με όλους τους Κεφαλλονίτες μαζί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Καθώς, κατά την γνώμη της ΟΔΟΥ, εξαντλήθηκε το θέμα και η συνέχιση των σχολιασμών δεν συμβάλλει πλέον στην ανταλλαγή απόψεων, διακόπτεται η δημοσίευση των σχολίων. Η ΟΔΟΣ ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στον διάλογο, ωστόσο πρέπει να παρατηρηθεί ότι, σε μερικές περιπτώσεις, αυτός είχε ήδη εκτραπεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ