16.7.18

ΟΔΟΣ: Στις δέλτους της ιστορίας


ΟΔΟΣ 22.2.2018 | 924

Η χειροτονία του κ. Συμεώνος Βολιώτη έως πρόσφατα πρωτοσύγκελου της Επισκοπής Αθηνών και στενού συνεργάτη του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμου στην Επισκοπή Θεσπιών και η αναβάθμισή του σε βοηθό επισκόπου, αποτελεί καθεαυτό σημαντικό γεγονός για την Καστοριά.

Όχι μόνο επειδή ο νέος επίσκοπος, νεαρής ηλικίας, κατάγεται από την περιοχή και είναι γιος του παλαίμαχου καθηγητή κ. Πέτρου Βολιώτη και γόνος της οικογένειας Καλουψή, αλλά και επειδή κατά κοινή ομολογία έχει κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις όλα αυτά τα μερικά τελευταία χρόνια που βρίσκεται στο πλευρό του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, όχι απλά για την θεολογική του κατάρτιση αλλά και για το ήθος και ύφος του.

Μπορεί βέβαια για άλλους λόγους -που δεν είναι της παρούσης- ακόμη βέβαια και από την συγκυριακή επικαιρότητα, η σχετική λαμπρή τελετή στον καθεδρικό ναό των Αθηνών να πέρασε ελαφρώς στα ψιλά της ειδησεογραφίας στην Καστοριά, όμως είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όπως και κάθε αντίστοιχο.

Με την προσωπική δικαίωση και καταξίωσή του, ταυτόχρονα κατά κάποιο τρόπο δικαιώνεται και η Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων της προηγούμενης εποχής.  Καθώς ο π. Συμεών Βολιώτης μόνασε εκεί τις καλές εποχές και όσες ακολούθησαν.

Στην διάρκεια της σχετικής τελετής την 11-2-2018 ο νέος επίσκοπος, εντυπωσίασε με τον λόγο του, για τον ενθουσιασμό και την θέρμη της προσωπικής πατρικής σχέσης που διατηρεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Κυρίως όμως, εντυπωσίασε με μερικές αναφορές και αποστροφές του μαχίμου λόγου του που δεν θεωρούνται καθόλου τυχαίες. Και καθόλου χωρίς αποδέκτες.

Είπε δε μεταξύ άλλων: «Τον ευγνωμονώ [σ.σ. τον Θεό], που μία παγωμένη νύχτα του Φεβρουαρίου, ημέρα της Αγίας Φιλοθέης, της δικής μας κυράς των Αθηνών, δεν με άφησε να με κατασπαράξουν λύκοι και τσομπανόσκυλα, καταλαβαίνετε εσείς τι εννοώ και σε τι αναφέρομαι». 

Οι σχετικές αναφορές, καταγράφτηκαν στις δέλτους της εκκλησιαστικής ιστορίας και απομένει στον χρόνο και τις εξελίξεις, να αποδειχθεί η τυχόν συνέχειά τους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Φεβρουαρίου 2018, αρ. φύλλου 924


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ