22.11.16

Διαξιφισμοί ΙΙΣπυρίδων Αναγνώστου

Μετά την τελευταία ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς σχετικά με το θέμα του ναού του Αγίου Νικολάου Τζώτζα στο Απόζαρι, οφείλω να αποσαφηνίσω τα εξής:

Πριν έξι μήνες, ακριβώς για να αποφύγω τα σημερινά προβλήματα, με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Απόζαρι” κ. Λαμπρινή Χαριζοπούλου Μαυροβίτη, πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις. Με την προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καστοριάς, καθώς επίσης και με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς.

Γνωστοποίησα λοιπόν στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, την επιθυμία μου, ώστε τα χρήματα από την πώληση του λευκώματος να δοθούν στον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Λουκά. Η ίδια μου έκανε γνωστό ότι το ποσό το οποίο χρειάζεται για την αναστήλωση και αποπεράτωση του Αγίου Λουκά, ανέρχεται σε νούμερο με αρκετά μηδενικά και για τον λόγο αυτό, μου πρότεινε η ίδια, το ποσό να δοθεί στον ναό του Αγίου Νικολάου Τζώτζα για να τελειοποιηθεί και να γίνει λειτουργήσιμος, βάση της χριστιανικής θρησκευτικής μας παράδοσης. Η ίδια επίσης χρησιμοποίησε επί λέξει την έκφραση "Ώστε να γίνουν θυρανοίξια του ναού, πράγμα που θα επικροτούσε και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας" .

Προτείναμε μάλιστα και ενημερώσαμε την ίδια για την ημερομηνία και ώρα που είχε κανονιστεί η συνάντηση με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για να παραστεί και αυτή, που όμως δεν παρευρέθηκε για δικούς της λόγους. Στην συνάντηση που ακολούθησε με τον Μητροπολίτη Καστοριάς, γνωστοποιήσαμε στον ίδιο ότι πήραμε την έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων όπου μας δηλώθηκε η χαρά του ίδιου, η αμέριστη συμπαράσταση του, καθώς επίσης και η βοήθεια σε ό,τι χρειαστούμε από μεριάς Μητρόπολης.

Φυσικά στις 18 Νοεμβρίου μία μέρα πριν την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος, εμβρόντητος δέχτηκα τηλεφώνημα από την κυρία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία στην ουσία ακύρωνε όσα είχε πει στην πρώτη μας συνάντηση. Αναφέρθηκε δε, απαξιωτικά σχετικά με την δωρεά, χρησιμοποιώντας την έκφραση «Φρου-φρου και αρώματα».

Επίσης μου μετέφερε πως η συγκεκριμένη εκκλησία μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς τέμπλο, με φορητή αγία Τράπεζα και πως οι εξωτερικές δενδροφυτεύσεις και τα ποτιστικά έργα, είναι δουλειά του Δήμου Καστοριάς.

Στην ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, διαπίστωσα κατ´ αρχάς την αναίρεση όλων αυτών που είχαν ειπωθεί - συμφωνηθεί μεταξύ μας (κάτι φυσικά που έγινε και στο τηλεφώνημα), την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πρόταση μου από μέρους τους , καθώς και την χυδαία πρόταση «Φρου-φρου και αρώματα». Έκφραση προσβλητική από έναν άνθρωπο που κατέχει θεσμική θέση, για δωρεά συμπολιτών και επιπλέον ανασταλτική για νέες-μελλοντικές δωρεές που μπορεί να έχουν σχέση με εκκλησίες της πόλης.

Αυτά είχα να επισημάνω. Δωρεά για ναό της πόλης μας θέλαμε να κάνουμε. Λυπάμαι και θλίβομαι για την αντιμετώπιση αυτή.

Με εκτίμηση
Σπύρος Αναγνώστου


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ