6.3.17

Πρόσωπα 2016: Σπυρίδων Αναγνώστου [8]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 | 8  | 5.1.2017 | 867

Μια εκδήλωση alert για τους Καστοριανούς 



[+] Η επιλογή του συμπολίτη κ. Σπυρίδωνα Αναγνώστου ως πρόσωπο του 2016, από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ, για την έκδοση και κυκλοφορία του φωτογραφικού λευκώματος «Απόζαρι της ψυχής», δεν προκαλεί έκπληξη. Ήταν αναμενόμενη, καθώς εκτός της σπουδαιότητάς της, η τόσο επιτυχημένη πρωτοβουλία του εξωτερικεύθηκε στο ευρύ κοινό μόλις στις 20 Νοεμβρίου 2016 και η προτίμηση έμοιαζε αυθόρμητη.

Στην εκδήλωση, την παρουσίαση υποστήριξαν με σύντομες και εύστοχες παρεμβάσεις, όχι μόνο ο κ. Σπυρίδων Αναγνώστου, αλλά και οι κ. Μερόπη Σωτηροπούλου – Μάγγελ ζωγράφος, και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» κ. Νικόλαος Βατόπουλος, που μίλησαν με θερμά λόγια για την φιλοπατρία του εγχειρήματος και φυσικά την Καστοριά.

Το αξιοσημείωτο (που ασφαλώς και συνέβαλε στην επιτυχία) είναι ότι όλα τα έσοδα από την διάθεση του λευκώματος, σύμφωνα με την βούληση του κ. Αναγνώστου, διατίθενται υπέρ του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Τζώτζα στο Απόζαρι.


ΟΔΟΣ 24.11.2016 | 861

Δεν έλειψαν βέβαια τα παρατράγουδα, με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που αν και ήταν αυτή που είχε υποδείξει στον κ. Αναγνώστου τον συγκεκριμένο ναό, τελικά έσπευσε να αποκρούσει –κατ’ ουσία- την χορηγία, με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει ανάγκη αποπεράτωσης, αφού το έργο αυτό επιτελεί με πληρότητα η ίδια. Προφανώς δεν γίνεται αντιληπτή η διάκριση μεταξύ υπηρεσιακού καθήκοντος και ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Με το φωτογραφικό λεύκωμα του κ. Σπ. Αναγνώστου, που περιλαμβάνει υλικό από οικογενειακές και προσωπικές συλλογές, που καλύπτει χρονικά ένα ευρύ κοινωνικό και χρονικό φάσμα, κατόρθωσε να συγκεντρώσει στην παρουσίαση, σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς πλήθος κόσμου, σε μια εκδήλωση alert για τους Καστοριανούς. Μιας και έστω και χωρίς πανηγυρικές εκφράσεις, έκδηλη ήταν η ανάγκη τους να συνηγορήσουν για την πόλη.

Πάντως σε συνδυασμό με την επιλογή και του κ. Ρ. Μαντζούρα, που επίσης προέρχεται από την περιοχή «Απόζαρι» της Καστοριάς (και του Αποζαρινού "Terry", του Θεόδωρου Παπαντίνα), δείχνει την ένταση της παλιάς αυτής καστοριανής γειτονιάς και την συμμετοχή ακόμη και νέων ανθρώπων στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρόυ 2017, αρ. φύλλου 867.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ