21.1.17

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καληνύχτα Ανάπτυξη


ΟΔΟΣ 8.9.2016 | 850

Οι ελπίδες ερχομού της πολυπόθητης και ακριβοθώρητης ανάπτυξης, εξανεμίστηκαν με τα τελευταία έργα και ημέρες της Κυβέρνησης. Σε μια χώρα που διψά για θέσεις εργασίας, αντί να δημιουργούμε νέες, καταργούμε υφιστάμενες. Μάλιστα από μια Κυβέρνηση που έχει ως προμετωπίδα της την προστασία των εργαζομένων και αδυνάτων! Χίλιοι οχτακόσιοι εργαζόμενοι (540 από το MEGA, 537 από το ALFA, 387 STAR, 206 από το Ε, 61 από ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, και 59 από το ΑPΤ), θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους από τους καταργούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν έλαβαν άδεια στην τελευταία δημοπρασία.

Αν κοντά σε αυτούς προστεθούν και οι 2.000 και πλέον θέσεις των εργαζομένων στις ιδιωτικές παραγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων, μιλάμε για απολύσεις ρεκόρ. Απολύσεις που θυμίζουν αντίστοιχες πολυεθνικών επιχειρήσεων που μάλιστα δεν οφείλονται σε ευθύνη των εργαζομένων ή σε κακοδιαχείριση των ιδιοκτητών, αλλά γιατί έτσι έκρινε η Κυβέρνηση.

Πλήρωσε μάλιστα 40.000 ευρώ για μελέτη σε Ιταλικό Ινστιτούτο για μια απλή διαίρεση, όπως μας εξήγησαν πολύ απλά ο κ. Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός. Αν τα ετήσια έξοδα λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού είναι 50 εκατομμύρια ευρώ και η ετήσια συνολική δαπάνη για τηλεοπτικές διαφημίσεις στη χώρα μας είναι 250 εκατομμύρια ευρώ, τότε η Ελληνική αγορά μπορεί να φιλοξενήσει μόνον 4 τηλεοπτικούς σταθμούς. Βέβαια δεν υπολόγισαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κρατική Τηλεόραση που με τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς και σίγουρα έσοδα από την αναγκαστική συνδρομή (συχνά πολλαπλή) αφαιρεί ένα μέρος της διαφημιστικής πίτας.

Ως πανεπιστημιακός, θλίβομαι βαθύτατα γιατί η Ελληνική ερευνητική κοινότητα αγνοήθηκε περιφρονητικά καταφεύγοντας σε έναν αλλοδαπό μελετητικό φορέα. Ταυτόχρονα, ως φορολογούμενος πολίτης εκφράζω την έντονη δυσφορία μου για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Η Κυβέρνηση επιχαίρει για τα 246 εκατομμύρια που θα εισπράξει σε βάθος τριετίας (αν τα εισπράξει). Ταυτόχρονα δεν υπολογίζει τα έσοδα που θα χάσει από το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έλαβαν άδειες και την ανεργία που θα προκαλέσει σε πάνω από 4.000 εργαζόμενους (ασφαλιστικές εισφορές, φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ, κ.ά). Δεν υπολογίζουμε το ψυχικό κόστος που θα πληρώσουν αναίτια χιλιάδες αθώοι πολίτες και ο περίγυρός τους.

Και έπειτα αν για ένα τέτοιο μικρό ποσό δημοπράτησης, ταλαιπώρησες τους υποψηφίους και μας κράτησες σε αγωνία για τρία 24ωρα, δεν πρέπει να κάνεις το ίδιο και για τη δημοπράτηση των μεγάλων έργων (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.) όπου το διακύβευμα είναι της τάξεως των δισεκατομμυρίων και το στήσιμο των προσφορών οργιάζει;

Σε μια χώρα με βαριά φορολογία, με ολοένα αυξανόμενο αριθμό πολιτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των χρεών τους, με συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης και της κατανάλωσης, με ένα πολύ χαμηλό ως προς το ΑΕΠ ποσοστό εξαγωγών (14% έναντι 30% και πλέον του μέσου όρου της ευρωζώνης), η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει.

Οι Κυβερνώντες εμφανίζουν τρομερή αδυναμία κατανόησης των συνθηκών της αγοράς και παντελή αδυναμία εκπόνησης ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση. Η τελευταία επαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τρανή απόδειξη της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα και εμπαιγμό προς τους πολίτες του Μακεδονικού χώρου.

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε; Η παρούσα Κυβέρνηση βρίσκεται νόμιμα στην εξουσία. Νομίζουμε πως η επιλογή του Ελληνικού λαού ήταν σοφή. Να ανέθετε ξανά σε ΝΔ ή/και ΠΑΣΟΚ τη διαχείριση των κοινών; Σε αυτούς που δεν γνώριζαν πόσα δανείστηκαν, από ποιους τα δανείστηκαν, με ποιο επιτόκιο και πότε θα τα επέστρεφαν; Το απαύγασμα της ανικανότητας. Τους έβαλε να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Αν συνεχίζαμε να έχουμε μια Κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ ή συνδυασμού αυτών με άλλα μικρότερα κόμματα και επιχειρούσαμε να εφαρμόζαμε την ίδια πολιτική (μη γελιόμαστε, είναι μονόδρομος) θα είχαμε θρηνήσει θύματα.

Συνάδελφος με δεκαετίες συμμετοχής στα κοινά ως ενεργός πολίτης, χωρίς κομματικές εντάξεις και εξαρτήσεις, με νηφάλια σκέψη μου έλεγε απελπισμένος πριν από λίγες ημέρες. «Δεν έχω ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τρομάζω στην ιδέα να γίνουμε Ισπανία. Αυτοί έχουν μια Δημόσια Διοίκηση που δουλεύει ρολόι. Εμείς στην κατάσταση που βρισκόμαστε θα καταρρεύσουμε, αν στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υποστηρίξουμε το κόμμα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν».

«Από την άλλη, δεν θέλω να εκληφθεί η ψήφος μου και η ψήφος όλων όσων, κάνοντας τις ίδιες σκέψεις, πριμοδοτήσουν τη ΝΔ, ως άφεση αμαρτιών για τις τρομερές ευθύνες που έχει για την παρούσα κατάσταση και ως επιδοκιμασία για να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο φαύλο κομματικό καθεστώς που προωθεί μετριότητες. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα παρείχε εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα και στο κόμμα του αν αναδιοργάνωνε πρώτα από όλα το κόμμα του σε δημοκρατικές βάσεις». Δηλαδή του λέω, μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος;

«Να απαλλαγεί από την παλιά ηγεσία και τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς. Αν έφθασες στο ανώτατο αξίωμα και υπηρέτησες την χώρα για ένα διάστημα, αποχωρείς οριστικά και δεν έχεις δικαίωμα υποψηφιότητας ως βουλευτής. Η ιστορία θα σε κρίνει. Τι έχεις να προσφέρεις ως βουλευτής, εκτός και εάν επικεφαλής μιας ομάδας πιστών βουλευτών μπορείς, δρώντας στο παρασκήνιο, να υπαγορεύεις καταστάσεις και να ασκείς πιέσεις;. Πρακτικές που πρέπει να μείνουν στο φαύλο παρελθόν. Τα μέλη του κόμματος στις εκλογικές περιφέρειες να έχουν ταυτότητες, να συνεισφέρουν σε μέρος των εξόδων λειτουργίας του και να αποφασίζουν με ελεύθερες εκλογές τους υποψήφιους βουλευτές». Και ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του κατέληξε: «Πριν αναμορφώσεις τη χώρα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι σε θέση να αναμορφώσεις το κόμμα σε υγιείς βάσεις».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 850

Σχετικά: Λόγος & Αντίλογος (Ν. Πρώϊος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ