8.2.17

«Κορέστεια – τα χωριά της λήθης»

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2017 στην βιβλιοθήκη του δημοτικού σχολείου Κορεστείων, στον Νέο Οικισμό, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άγγελου Σινάνη, «Κορέστεια – τα χωριά της λήθης».
Για το βιβλίο μίλησαν  ο δρ. Ιωάννης Ιωάννης Σίσιου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, ο Βασίλης Χρηστίδης, εκπαιδευτικός, τ. διευθυντής δημοτικού σχολείου Κορεστείων και ο συγγραφέας Άγγελος Σινάνης.
Το εν λόγω βιβλίο συνθέτει και καθιστά άμεσα προσιτή τη διάσπαρτη και ποικίλη ιστορική «ύλη» που έχει αποκαλυφθεί για τις κοινότητες των Κορεστείων Καστοριάς και Φλώρινας. Οι σελίδες του προσφέρουν μια συνεκτική παρουσίαση της κοινωνικής και της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, πολύ πριν αλλά και μετά την ενσωμάτωση του 1912-1913 στον ελληνικό κορμό, φτάνοντας ως τις μέρες μας. Στόχος του βιβλίου είναι η οικιστική, γεωπολιτική και ιστορική ανασύνθεση της περιοχής, η ανάπλαση τόσο του πολιτισμού, όσο και των τραγικών στιγμών των προηγούμενων γενεών μέσα από τα κατάλοιπά της ζωής και των έργων που μας κληροδότησαν. Βασίζεται στις ιστορικές πηγές και επιπρόσθετα στην επιτόπια έρευνα στους οικισμούς και στις μαρτυρίες των ανθρώπων τους. Παραθέτει στον άξονα του χρόνου πληροφορίες για τα αρχαιολογικά δεδομένα, τα θρησκευτικά και άλλα μνημεία, τους πρώτους αλλά και τους νυν οικιστές, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τις εργασίες τους με αναφορές στην αρχιτεκτονική, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή συμπερασμάτων.
Άγγελος Σινάνης, Ελάτη Τρικάλων, 420 32 Πύλη.
Τηλ. & φαξ 2434071826, e-mail.: info@likno.gr

Δημοσιεύθηκε (προαναγγελία) στην ΟΔΟ στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 αρ. φύλλου 852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ