1.6.17

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 1.6.2017 | 888

Κερκόπορτες


Μια μέρα σαν την αποφράδα, ανήμερα 29 Μαΐου για την ακρίβεια, μόλις την 1η πρωϊνή της ώρας της Δευτέρας, διάλεξε ο τ. πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, να αποχαιρετίσει την ζωή αφήνοντας την τελευταία του πνοή. Ο όρος «διάλεξε» ταιριάζει «ποιητική αδεία», αφού όταν ένας υπερήλικας 99 ετών φεύγει ήρεμα από την ζωή κλείνοντας απλά τα μάτια, όπως είχε την τύχη ο θανών πολιτικός, τότε κάλλιστα μπορεί να γίνει λόγος για επιλογή.

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΖΗΣΗ ΜΠΑΚΑΡΗ:
«Οργανωμένα πράγματα»
Κάποια μέρα, την γνωστή περίοδο πριν το 1974, ήρθαν εργάτες και ξήλωσαν αυτές τις θαυμάσιες τοιχογραφίες. Πήραν και τις εικόνες και στην θέση τους έβαλαν χάρτινα αντίτυπα. Οργανωμένα πράγματα δηλαδή. Μόνο μία τοιχογραφία άφησαν, όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή δεν μπόρεσαν να την ξεκολλήσουν: τους έσπασε στην μέση.

U.N. General Assembly
Συμπεράσματα και συστάσεις από την Γενική Συνέλευση 
του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών
Μετάφραση: ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ
Δημοσιονομική εξυγίανση και πολιτικές διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, οι οποίες εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ισλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία βάθυναν την οικονομική ύφεση, αύξησαν περαιτέρω την ανεργία και τη φτώχεια.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ:
Μουσείο Γούνας
Στην Καστοριά έχει ήδη δρομολογηθεί, η δημιουργία και λειτουργία Μουσείου Γούνας και έχει επιλεγεί για την στέγασή του το αρχοντικό Μπασάρα, στο οποίο μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει εργασίες επανόδου του στην προτέρα του κατάσταση.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Βιβλία που σκοτώνουν...
Σκέφτομαι πως το μυαλό που το πρωτοσκέφτηκε να πειράξει άνθρωπο μέσω ενός βιβλίου ήταν αληθινά σατανικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ:
Το τριπρόσωπο του Μακεδονικού Αγώνα
Ο Ίων Δραγούμης πρώτος κήρυξε και οργάνωσε τον Αγώνα για τη σωτηρία της Μακεδονίας που την αυγή του 20ου αιώνα θεωρούσαν ήδη χαμένη υπόθεση στην Αθήνα αυτοί που ο ίδιος ονόμαζε περιφρονητικά «Βραχμάνες του Γένους» [επιμέλεια: Ν. Τσίγκας].

ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ:
Ο πίνακάς μου
Το είδε να τρέχει στην άκρη της λίμνης, να ανεβαίνει την ανηφόρα, να την κατεβαίνει με τα πόδια στο τιμόνι.

Λόγος & Αντίλογος
ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ:
H γνωριμία με τον ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ
και ιατρό κ. Δημ. Καραμήτσο
Η γνωριμία μας είναι όχι μόνο πρωτότυπη αλλά και άκρως συγκινητική...

Λόγος & Αντίλογος
ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
«Περί δημοσιεύσεων»
Η εφημερίδα σας διαβάζεται από όλους μέσα στην οικογένεια. Περιλαμβάνετε ενίοτε, χωρίς προσοχή (;) και κείμενα, αφηγήματα μερικών (δήθεν λογοτεχνήματα), με ακατάσχετη βωμολοχία...

Νίκος Εγγονόπουλος
Μπολιβάρ
και τρίζουν τα εικονίσματα στην Καστοριά

Βιβλίο
Δημήτριος Θ. Καραμήτσος:
ΙΙ. Ιστορία της νεότερης Ελλάδας (1942-1967)
Σε αυτόν τον β’ τόµο περιγράφονται τα γεγονότα των εµφύλιων συγκρούσεων της Κατοχής, των Δεκεµβριανών και των τριάµισι χρόνων του Εµφυλίου πολέµου.

-Απολογισμός 1ου μαθητικού διαγωνισμού
ποίησης, λογοτεχνίας, παραμυθιού και θεατρικού κειμένου

-Να διδάξουμε τον κανόνα της δημοκρατίας

-Γ.Ζεμπιλιάδου κατά Θ. Καρυπίδη

-«Δράση Εξιλέωσης και Συμφιλίωσης»

-ΝΟΔΕ Καστοριάς

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 1.6.2017 | 888

6 σχόλια:

  1. Αναγνώστης1/6/17

    Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη, αργήσαμε αλλά αξίζει να σας συγχαρούμε θερμά και για την προαναγγελία των άρθρων του κάθε φύλλου της ΟΔΟΥ, όπου η επιλογή σας είναι αληθινά σπουδαία! Π.χ. το απόσπασμα του κ. Ζ. Μπάκαρη είναι συγκλονιστικό, μας εξάπτει το ενδιαφέρον και το κορυφώνει πριν ακόμη πιάσουμε την εφημερίδα στα χέρια! Μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/6/17

    Εξαιρετικό το άρθρο της ΟΔΟΣ - "Κερκόπορτες" για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
    Ο ..."αχαρος Προφήτης" ["αφου δεν είχε νεα ευχαριστα να πει καλυτερα να μη μας πει κανένα " που λέει κι ο Σαββόπουλος] μπορεί να μην ήταν λαϊκιστής αλλά έπεσε θύμα του πιο ανήθικου λαϊκισμού.
    Η "αποστασία" από την συμπαράταξη του "Γερου της Δημοκρατίας μας" έγινε σημαία των Παπανδρέου[ ο αντιβασιλικός/το έδειξε με τη σταση τοςυ στο "Πολιτειακό" εκλεκτός του παλατιού-ο αντιχουντικός και εξόριστος της Χουντας /"αυτός που την προκάλεσε"]. Η φωτογραφία του [τάχα ως συνεργατη των Ναζί] η χαλκευμενη απο την Σταζι εξωφυλλο στην κοπρο-"Αυριανή".
    [ο αντιστραιακός της Κρήτης συνεργάτης....] Τα τικς του πρόσοδος χρηματων στον λαϊκιστή Λαζόπουλο. Η ΤΩΡΑ [καταλληλοτερη] ονομασία για τα Σκόπια αφορμή για να λαμψει ο περιδεής Σαμαράς.
    Η ...υβρις του "Νεοφιλελευθερισμού" που αυτός ανεκάλυψε το 1977 σταθηκ ικανή να τον πεταξει στον καιάδα της Ελλαδας όπου ενδυμεί εκτός της φαιδρας πορτοκαλέας η ασύδοτη και παχυλά [ακόμη καιτώρα...] αμειβόμενη Δημοσιοϋπαλληλία και η Κρατικοδίαιτη μπίζνα.
    Αν η Ελλλάδα είχε "ώτα ακούειν" σαράντα χρόνια πριν σήμερα ίσως δεν θα έιμασταν εδω.
    Αλλά ουτε με τα "αν" ούτε με υποθεσεις γραφεται η ιστορία.
    Στην Ελλάδα δυστυχώς η ιστορία είναι θύμα των ιλαρών "θα". Κι ο Μητσοτάκης δεν πρόσφερε τέτοιες ...ευκολίες.

    ΥΓ. (1)Αποτελεί τιμή στον αείμνηστο ΚΕΝΤΡΩΟ Γ. Καπαχτσή που συνεργάσθηκε μαζί του και προτιμήθηκε απο τον "ψηλό"...

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Καστοριανοί και οι άλλοι1/6/17

    Αυτά που λέει ο κ. Μπάκαρης, τα λένε ΟΛΟΙ οι Καστοριανοί.
    Εκτός φυσικά από τον Κο Σταμπουλίδη, τις Κες Σκρέκα και Κωτσοπούλου, τον Κο Τσιγαρίδα και τον Σεβασμιώτατο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναγνώστης1/6/17

    Πες τα, χρυσόστομε Αυτόχθων! Πες τα για να τ' ακούσουν όλοι! Κι ο Βαγγέλας ο Διαμαντόπουλος κι ο Πολάκης, που μάλλον "τη βρίσκουν" προκαλώντας και αδιαφορώντας για τα αρνητικά αισθήματα που προκαλούν στους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες, όσοι κι αν είναι αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/6/17

    Προς τον κ. Νικηφορίδη: SOS,σεβαστέ κι έμπειρε φιλόλογε,πείτε στην κ. Ζορπίδου ότι δεν λέμε "επικοινωνώ τα ιστορικά θέματα της περιοχής μας". Πείτε το να τελειώνουμε πια με αυτό το συνηθισμένο πια λάθος, που μας έχει κουράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/6/17

    Μακράν, το καλύτερο πολιτικό κείμενο, για το Μητσοτάκη! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ