10.7.17

Εντός δύο μηνών ο δήμος Καστοριάς προχωρά σε εκταφές




«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το νέο κοιμητήριο, και μέσα στο 2015 πρέπει να ολοκληρωθούν»
Ανέστης Αγγελής (2015)


ΜΕΤΑ  τον Μάρτιο του 2013 και τον Οκτώβριο του 2014, επανέρχεται ο Δήμος Καστοριάς και καλεί πάλι τους συγγενείς των ενταφιασμένων, που διατηρούν τάφο με χρονολογία ταφής μέχρι και το έτος 1997 (το ίδιο έτος αναφερόταν και το 2013 και το 2014) στο δημοτικό κοιμητήριο των Αγίων Πάντων Καστοριάς, να μεριμνήσουν με την επιμέλεια της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, για την εκταφή, ανακομιδή των οστών των συγγενών τους και την τοποθέτησή τους στο δημοτικό οστεοφυλάκιο εντός δύο μηνών.

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ περίπτωση, μη ανταπόκρισης ή μη εύρεσης συγγενών, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, θα προβεί στην εκταφή και εναπόθεση των οστών στο χωνευτήρι που βρίσκεται στο χώρο του κοιμητηρίου. Περισσότερες πληροφορίες στην αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Μαλαματή Αντωνίου τηλ. 6984666087.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ  ότι δύο χρόνια πριν, τον Ιανουάριο 2015, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δημήτριος Κωτούλας,  είχε δηλώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την  δημιουργία  νέου κοιμητηρίου στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπους Νέας Λεύκης, και ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου  υπάρχουν ήδη 100.000 ευρώ, και μέσα στο 2015 θα ξεκινήσουν οι πρώτες διεργασίες για το έργο, το οποίο θα γίνει τμηματικά.

Ο ΙΔΙΟΣ αντιδήμαρχος, λίγους μήνες μετά, στις αρχές Οκτωβρίου 2015, επιβεβαίωσε τις αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις τους και δήλωσε, ότι «είναι έτοιμες  οι περισσότερες από τις μελέτες που απαιτούνται για την ίδρυση του νέου κοιμητηρίου Καστοριάς, και έχουν δοθεί επίσης οι  απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εμείς σε ένα μήνα κλείνουμε τον φάκελο και τον στέλνουμε στο υπουργείο. Μόλις έλθει η έγκριση είμαστε έτοιμοι».

ΔΗΛΩΣΕ μάλιστα ότι επειδή προχώρησαν θεαματικά γρήγορα οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου κοιμητήριου, ο Δήμος Καστοριάς έγινε παράδειγμα προς μίμηση (!) από άλλους δήμους της χώρας, που επικοινωνούν με τον Δήμο Καστοριάς για να λάβουν κατευθύνσεις!

ΤΕΛΟΣ,  ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο 2016 δήλωσε ότι «μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ταφή των πρώτων νεκρών στο νέο κοιμητήριο στον Άγιο Χαράλαμπο».

ΣΗΜΕΡΑ ο κ. Δημήτριος Κωτούλας, έχει αντικατασταθεί από τον κ. Σωκράτη Λιάνο.



Φωτογραφία: Λήκυθος 440 π.Χ. από την Αττική  (λεπτομέρεια) που απεικονίζει νεκρό έφηβο με την φτερωτή ψυχή του να αιωρείται επάνω από το κεφάλι.  Αντικρίζει -στην άλλη πλευρά της ληκύθου-  τον φίλο του που στέκει όρθιος. Η εξαιρετική απεικόνιση, αποδίδεται στο ζωγράφο του Αχιλλέα. Δωρεά του 1989 του Norbert Schimmel Trust στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ. Η λήκυθος στην αρχαία Ελλάδα  χρησίμευε για την τοποθέτηση ελαιόλαδου στον τάφο ανύπανδρων νεκρών.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 871



* * *

[...] Υπάρχει πλέον έντονη δυσαρέσκεια για την κατάσταση στο ήδη υπάρχων Κοιμητήριο. Έχουμε ακούσει αρκετές μαρτυρίες συμπολιτών μας, οι οποίοι πηγαίνοντας να επισκεφτούν αγαπημένα τους πρόσωπα, έκπληκτοι αντίκρισαν κάποιους άλλους στη θέση τους. Πολλές από τις εκταφές έγιναν χωρίς καμιά προειδοποίηση και η αιτία, η έλλειψη χώρου. Οπότε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Κοιμητηρίου κρίνεται πλέον επιτακτική [...] .

Α.Δ. 


* * *

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ