29.7.17

ΟΔΟΣ: Η παντοδυναμία του λαϊκισμού


ΟΔΟΣ 9.2.2017 | 872

Έπρεπε πρώτα να υπογράψουν με τους ιδιώτες για να θυμηθούν την ΕΔηΚα; Και γιατί αντί όλων αυτών δεν μεταφέρουν την Δ.Ο.Υ. στο εμφανώς επαρκές κτήριο του Διοικητηρίου (τ. Νομαρχία) όπου βρισκόταν παλιά; Αυτοί δεν κυβερνούν αυτόν τον τόπο;



ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, μια ποικιλία αφορμών επί ζητημάτων της επικαιρότητας, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την οριακή κατάσταση που επικρατεί. Στην Δυτική Μακεδονία γενικότερα, στην Καστοριά ακόμη περισσότερο και φυσικά, στην τοπική πολιτική ζωή. Εν Δήμω και όχι μόνο.

Τόσο από τις επιδόσεις και τα «επιτεύγματα» του πολιτικού προσωπικού, όσο και από την αντιπαράθεση των τοπικών κομματικών μηχανισμών. Αλλά και την ανάμειξή τους σε ζητήματα που μέχρις στιγμής αποτελούσαν μέριμνα των εκλεγμένων ή των ιδιωτών. Και πιο συγκεκριμένα του ΣυΡιζΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Με την Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο να νομίζει (με τα δελτία τύπου που εκδίδει) ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους. Και τον δεύτερο, να αντιδρά και να ενεργεί με πρωτοφανή τρόπο. Για παράδειγμα η ευθεία ανάμειξή του, μέσω τοπικών κομματικών στελεχών στα τοπικά ζητήματα, όπως είναι το πρόβλημα της στέγασης της Δ.Ο.Υ. Καστοριάς, έχει κάτι το πρωτάκουστο.

Ποτέ μέχρι τώρα τοπικός κομματικός μηχανισμός (που έχει υπόσταση μόνο στο πλαίσιο του κόμματος και όχι αυτοτελή νομικό τύπο), δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες άσκησης αρμοδιοτήτων, ή ευθείας παρέμβασης σε αυτό το επίπεδο. Την φροντίδα αυτή ασκούσαν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόμματος. Η «καινοτομία» αυτή, αναπόφευκτα παραπέμπει και προκαλεί συνειρμούς. Όχι ευχάριστους.

Πόσο μάλλον που τα δύο αυτά τοπικά κομματικά στελέχη, όχι μόνο ενεργοποίησαν (και εξέθεσαν) τον ίδιο τον δήμαρχο Καστοριάς, αλλά και έδρασαν φαινομενικά στην κατεύθυνση στέγασης της Δ.Ο.Υ. Καστοριάς στην ΕΔηΚα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του κόμματός τους, είχε ήδη εδώ και ένα χρόνο περίπου κλείσει συμφωνία με ιδιώτες –με την τήρηση του νόμιμου τύπου- για μεταφορά της Εφορίας σε κτήριο ιδιωτικών συμφερόντων.

Συνεπώς, αν η μετάλλαξη αυτή δεν σηματοδοτεί κάτι βαθύτερο και ανησυχητικό, στην πιο ανώδυνη περίπτωση ο λαϊκισμός εξακολουθεί να αποτελεί οικουμενική πολιτική αξία.

Την ίδια στιγμή που η επίσημη «εκπρόσωπος» του ΣυΡιζΑ, δηλαδή η βουλευτής κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου φαίνεται να μην αναφέρθηκε ποτέ στην μετακόμιση της Δ.Ο.Υ. στο κτήριο της ΕΔηΚα (αλλά γενικά και αόριστα στην μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών), με τις ενέργειες αυτές των κομματικών στελεχών, είναι σαν ο ΣυΡιζΑ να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του.

Έπρεπε πρώτα να υπογράψουν με τους ιδιώτες για να θυμηθούν την ΕΔηΚα; Και γιατί αντί όλων αυτών δεν μεταφέρουν την Δ.Ο.Υ. στο εμφανώς επαρκές κτήριο του Διοικητηρίου (τ. Νομαρχία) όπου βρισκόταν παλιά; Αυτοί δεν κυβερνούν αυτόν τον τόπο;

Και σαν να μην έφθανε η ολισθηρότητα αυτή, στο σκηνικό προστέθηκε και η διεύρυνση του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με την επιστροφή στο μαντρί του κ. Γεωργίου Παπανδρέου και του ΚιΔηΣο, δηλαδή και των συν αυτώ στελεχών του στην Καστοριά.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό και με τα προαναφερόμενα προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχία. Για την παντοδυναμία του λαϊκισμού στην Ελλάδα του 2017, στο χείλος της καταστροφής. Καθώς το ΠαΣοΚ επιστρέφει «εδώ, ενωμένο δυνατό», να δώσει τις λύσεις. Μοιάζοντας με την μοναχική αρκούδα της λίμνης, που αψηφώντας την χειμερία νάρκη της, τις περασμένες ημέρες έκανε περιπάτους στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης της Καστοριάς. Σε αναζήτηση τροφής ή λείας, χαρίζοντας στον κόσμο όμορφες σκηνές από φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Μόνο που η αρκούδα, το συμπαθές αυτό θηλαστικό, δεν φιλοδοξεί να σώσει την χώρα με τα στελέχη και τους ηγέτες που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή.


* * *



Η ευθεία ανάμειξη μέσω τοπικών κομματικών στελεχών στα τοπικά ζητήματα, έχει κάτι το πρωτάκουστο. Ποτέ μέχρι τώρα τοπικός κομματικός μηχανισμός (που έχει υπόσταση μόνο στο πλαίσιο του κόμματος και όχι αυτοτελή νομικό τύπο), δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες άσκησης αρμοδιοτήτων, ή ευθείας παρέμβασης σε αυτό το επίπεδο. Την φροντίδα αυτή ασκούσαν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόμματος. Η «καινοτομία» αυτή, αναπόφευκτα παραπέμπει και προκαλεί συνειρμούς. Όχι ευχάριστους.



* * *


ΚΑΘΩΣ Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ  αποδεικνύεται αποκαλυπτικός, αφορμές για τα σχόλια αυτά δεν μπορεί παρά να είναι ένας συνδυασμός τραγελαφικών μάλλον γεγονότων της επικαιρότητας: Ταπείνωση και εμπαιγμός της Καστοριάς σε σχέση με την Αρχιτεκτονική Σχολή, το θέμα της μεταφοράς της Δ.Ο.Υ. Καστοριάς, αλλά και την επιβολή νέων διοδίων στην Εγνατία Οδό που θα προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών με τα νέα διόδια.

Στην κορυφή της πυραμίδας των ευθυνών εξακολουθεί να βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Πού είναι στ’ αλήθεια οι άλλοτε θούριοι, τα επαναστατικά τσιτάτα, οι προσκλήσεις ανυπακοής; Και πού οι επανειλημμένες δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της αδικίας με την λειτουργία του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά; Σιγή ιχθύων. Στωϊκά αποδέχονται (ή έστω με επιδερμικές αντιδράσεις), το ένα μετά το άλλο τα αδικήματα σε βάρος της Καστοριάς. Με την πόλη να είναι η συνεχώς προδομένη.

Βέβαια οι παλινωδίες και γκάφες του Δήμου Καστοριάς σε σχέση με την μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών και ειδικά της νευραλγικής Δ.Ο.Υ. στις παρυφές της πόλης και συγκεκριμένα στο κτήριο της ΕΔηΚα, ανέδειξαν ακόμη μια φορά τις σημαντικές και εγγενείς αδυναμίες της περιοχής. Καθώς άνευρη η διοίκηση του Δήμου, είχε την ατυχή έμπνευση, μετά την ενεργό ανάμειξη των κομματικών στελεχών του ΣυΡιζΑ που απετέλεσαν ρυθμιστές, να εισηγηθεί στο αναρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, την λήψη απόφασης για την εκδίωξη της Δ.Ο.Υ. σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το διοικητικό κέντρο.

Βεβαίως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πόλη της Καστοριάς, και μόνο το γεγονός αυτό που εκθέτει τον Δήμο, αρκεί για να αποτελεί το βαρόμετρο των προσδοκιών των πολιτών και δημοτών για τα υπόλοιπα. Τα σοβαρά και τα επείγοντα.

Διότι, πώς στα αλήθεια μπορούν να πεισθούν οι άλλοι φορείς στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην Αθήνα για παράδειγμα, στο θέμα της λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής, εάν ο ίδιος ο Δήμος Καστοριάς είναι που προτείνει την… απομάκρυνση της κεντρικής κρατικής υπηρεσίας όπως της Δ.Ο.Υ., και την παράλυση του διοικητικού κέντρου; 

Πού αλλού στον κόσμο υπάρχει παράδειγμα Δήμου, που αντί να τεθεί επικεφαλής σωτηρίας του τόπου και της διάσωσης του ερημικού κέντρου της πόλης, ακριβώς αντίθετα, προτείνει την διάλυσή του; Επειδή βρήκαν την ιδέα καλή 2-3 κομματικά στελέχη; 
Μα φυσικά εδώ. Και μόνο εδώ. Και χωρίς αντίλογο. Με μόνο κερδισμένο φυσικά τον ιδιώτη. 

Και καλά η Νέα Δημοκρατία που λόγω φιλελεύθερων απόψεων δεν είναι μακριά από τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις. Αλλά στον ΣυΡιζΑ πώς γίνεται; Και πώς δεν ανησυχούν όταν τους συγχαίρουν (!) τα τοπικά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;

Πού αλλού υπάρχει παράδειγμα άλλου σοβαρού Δήμου, που σέβεται τους δημότες και την νοημοσύνη των πολιτών, και ένα μήνα ακόμη και μετά τα Καρναβάλια της Καστοριάς, σχεδόν παραμονές της Τεσσαρακοστής, εξακολουθεί να έχει αφημένο μέγιστο μέρος του χριστουγεννιάτικου διακόσμου; 

Ακόμη και χθες, άγγελοι με τρομπέτες να ηχούν το χαρμόσυνοι «εν ανθρώποις ευδοκία» στην πλατεία Ομονοίας; Φιογκάκια και κορδελίτσες ακόμη και το ίδιο το περίβλημα χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Ολυμπιακής Φλόγας, πιστοποιούν την μοναδικότητα της Καστοριάς. Να ζει στο πνεύμα των Δωδεκαήμερων και των Χριστουγέννων. Στο κάτω-κάτω ο Δήμος Καστοριάς τουλάχιστον μέχρι τώρα αναδεικνύεται σε διοργανωτή βεγγέρων και εθίμων. Ως εκεί.

Ώστε τελικά, οι αντιδράσεις των δύο «μεγάλων» κομμάτων του ΣυΡιζΑ και της Νέας Δημοκρατίας, για το θέμα της δημιουργίας Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα με τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, να είναι αυτές που δικαιολογούν την περισσότερη απογοήτευση.

Τόσο του τοπικού ΣυΡιζΑ, που και στο θέμα της Δ.Ο.Υ. με τις ενέργειες του εκτίθεται. Μοιάζει να δικαιολογεί όλα τα αδικαιολόγητα, πειθαρχημένος απόλυτα στα κυβερνητικά κελεύσματα και να επιχειρεί να αντιστρέψει απόλυτα την ευθύνη. Και να αντιπολιτεύεται γενικώς και ειδικώς. Σαν να είδε απλά φώς και να χτύπησε. 

Σαν να μην είναι το κόμμα που υποσχέθηκε άμεση αποκατάσταση όλων των αδικιών. Σαν να κυβερνά κάποιος άλλος, και όχι ο ίδιος την τελευταία διετία. Και μάλιστα με ρηχή επιχειρηματολογία, «παραθύρου» τηλεοπτικής εκπομπής χαμηλής τηλεθέασης, του στυλ: «Οι της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά θυμίζουν το ανέκδοτο με τον πατροκτόνο που εκλιπαρούσε για κατανόηση στο δικαστήριο, γιατί όπως ισχυριζότανε έμεινε ορφανός. Φυσικά ο πατροκτόνος καταδικάστηκε, όπως οι ίδιοι από την τοπική κοινωνία για τα εγκλήματα που έκαναν στην Καστοριά». Γεμάτες συμβολισμούς απαντήσεις και σχόλια χωρίς την παραμικρή ένδειξη επανόρθωσης.

Και από την άλλη μεριά όμως, απ’ αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που σε τοπικό επίπεδο εξέδωσε (και αυτή) δελτίο τύπου, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Διότι όχι μόνο από επίπεδο πολιτικής επιχειρηματολογίας, οι αντιδράσεις κρίνονται επιεικώς παιδαριώδεις και ρηχές. Αλλά και διότι, πράγματι, δείχνει να λησμονεί η τοπική Νέα Δημοκρατία, ότι η Καστοριά ναυάγησε στο θέμα του τμήματος της Αρχιτεκτονικής, αλλά και των υπολοίπων τμημάτων σπουδών που υπήρχαν κάποτε, επί ενδόξων ημερών της. Έστω και εάν δεν κυβερνούσε μόνη. Η κοντή μνήμη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας δείχνει ασέβεια σε όσους επιμένουν να θυμούνται, αλλά προκαλεί ερωτηματικά για την ποιότητα, το εύρος και το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, την οποία υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται.

Κι όμως, όλα αυτά τα φαινόμενα, προφανώς θα ήταν λιγότερα και ίσως λιγότερο καίρια και δραματικά τα πλήγματα της Καστοριάς, εάν υπήρχε δυνατή και σοβαρή φωνή –όχι κραυγές και θρήνοι– να εκπροσωπεί την άτυχη πόλη. Και να μην πειθαρχεί άκριτα σε ευθείες προσωπικές αναμείξεις κομματικών στελεχών, απ’ όπου κι’ αν προέρχονται. 

Είπαμε «άμεση» Δημοκρατία, αλλά από την πολύ την αμεσότητα, μπορεί να εκφυλιστεί σε «έμμεση». Αυτά προφανώς θα είδε και η αρκούδα και ξεστράτισε. Είπε να γλυτώσει. Θα γλυτώσει όμως;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 872

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ