11.4.17

Διαξιφισμοί για τα διόδια

ΝοΔΕ Ν.Δημοκρατίας Καστοριάς

Την ώρα που έχουν εκτροχιαστεί όλοι οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών του νομού μας, αλλά και της περιφέρειας γενικότερα, από το πολικό ψύχος που έπληξε τον τόπο μας, την ώρα που η ανεργία έχει φτάσει στο ζενίθ, που το ατομικό εισοδημάτων Καστοριανών είναι το μικρότερο κατά κεφαλήν στην Ε.Ε., που οι νέες περικοπές των συντάξεων σφίγγουν τον βρόγχο στους συνταξιούχους, που ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να ξεκινήσει την καινούρια καλλιεργητική περίοδο, που τα λουκέτα αυξάνονται καθημερινά δημιουργώντας εικόνα μεταπολεμικής περιόδου, που οι μετακινήσεις κατοίκων έχουν περιοριστεί στις αναγκαστικές λόγω υγείας, μια και το σύστημα υγείας πλέει τα λοίσθια, η κυβέρνηση αποφάσισε να συρρικνώσει το εισόδημά μας με την τοποθέτηση και λειτουργία δύο σταθμών διοδίων σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων σε σημεία της περιφέρειάς μας.
Η σοβαρότητα του θέματος αποδεικνύεται από τη συνολική και συντονισμένη αντίδραση όλων των φορέων της περιοχής μας. Η ΝοΔΕ Καστοριάς ενώνει τη φωνή της εκφράζοντας απερίφραστα την αντίθεσή της στη λειτουργία διοδίων στην περιοχή του Αλιάκμονα και του Βενέτικου που θα έχουν σοβαρή επίπτωση εκτός από τον εκτροχιασμό των οικονομικών των κατοίκων που μετακινούνται καθημερινά και όχι μόνο, στην τουριστική ανάπτυξη, στην τιμή των προϊόντων διαβίωσης που μεταφέρονται στην ακριτική –παραμεθόρια περιοχή μας, συνδυαζόμενη και με την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο.
Αντί λοιπόν να σχεδιάζουν λειτουργία διοδίων, που θα έχει όλες τις προαναφερόμενες συνέπειες, καλύτερα θα ήταν να εφαρμόσουν έστω κι ένα αναπτυξιακό μέτρο στην περιοχή μας, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, για να ανασάνουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι πληττόμενοι αγρότες μας, να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές που έχουν καθηλώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αγορά, να εκμεταλλευτούν επιτέλους τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λιμνάζουν στα ευρωπαϊκά ταμεία, λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων και των κομματικών τους δεσμεύσεων. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι πλέον διόδια μπορούν να τοποθετήσουν στα διαστημικά ταξίδια που προγραμματίζει ο υπερυπουργός καναλάρχης με την παρέα του, ανοίγοντας τους ορίζοντες του Έλληνα πολίτη!

Απάντηση ΣυΡιζΑ Καστοριάς
στην ΝοΔΕ Καστοριάς

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Παρά ταύτα εμείς καλοδεχόμαστε την θέση της ΝοΔΕ Καστοριάς, που αποφάσισε μετά από 3 χρόνια να καταφερθεί κατά της απόφασης της κυβέρνησης Σαμαρά της ΝΔ-ΠαΣοΚ για τα διόδια στον Αλιάκμονα. Στην ανακοίνωση της η ΝοΔΕ Καστοριάς επιμελώς δεν αναφέρει ποιος πήρε την απόφαση υπ. αρ. ΚΥΑ 6686 14-11-2014 για την δημιουργία των διοδίων στον Αλιάκμονα.
Ξύπνησαν μετά από 3 χρόνια και το πιο ωραίο της ιστορίας είναι ότι η κ. Αντωνίου που τα ψήφιζε να κατασκευαστούν τα διόδια, τώρα κατάλαβε ότι δεν πρέπει να γίνουν και κάνει ερωτήσεις στην Βουλή στις 31-1-2017, πάντα βέβαια μετά το δελτίο τύπου της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στις 27-1-2017 που αναφέρει πως πάγωσε και επανεξετάζεται η δημιουργία των διοδίων στον Αλιάκμονα.
Η αυτογελοιοποίηση είναι προσωπικό και αναφαίρετο δικαίωμα τους. Επειδή όμως προφανώς θεωρούνε τους πολίτες της Καστοριάς UFO, βγάζουν ανακοινώσεις για διαστημικά ταξίδια. Να τους ενημερώσουμε λοιπόν ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, έχουν διαστημική υπηρεσία και δορυφόρους για εθνικούς-αμυντικούς σκοπούς. Η Τουρκία π.χ. έχει ήδη 3 αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την ΝοΔΕ και τον κ. Μητσοτάκη.Το μόνο που τους απασχολεί είναι να καλύψουν τις δανειοδοτήσεις τους και την διαπλοκή μέσα από την συμφωνία ψεμάτων με τα συμφέροντα που υπηρετούν.

Απάντηση ΝοΔΕ Καστοριάς
στον ΣυΡιζΑ Καστοριάς

Με απογοήτευση διαβάσαμε την ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣυΡιζΑ Καστοριάς η οποία αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο την καθεστωτική οπτική των πραγμάτων που έχουν τα στελέχη του ΣυΡιζΑ σε όλη την Ελλάδα. Από τη βάση του μέχρι την κορυφή. Αδυνατούν να κατανοήσουν τη διαφορά της πολιτικής από τη μικροπολιτική. Το τοπικό θέμα από το εθνικό θέμα. Αδυνατούν να αποδεχτούν τα λάθη τους ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα. Η έννοια αυτοκριτική είναι άγνωστη για αυτούς. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι άλλο είναι η χάραξη εθνικής πολιτικής μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί ο έντονος διάλογος, η ιδεολογική πάλη, η μάχη των επιχειρημάτων κι άλλο είναι η διεκδίκηση και η εξεύρεση λύσης σε ένα τοπικό μας ζήτημα, όπου επιβάλλεται να κυριαρχεί η νηφαλιότητα, η σύνθεση και η χάραξη κοινής γραμμής διεκδίκησης. Τα προβλήματα του τόπου μας είναι κοινά. Κάποια χρονίζοντα. Ουδείς χαίρει για αυτά. Λάθη έχουμε κάνει όλοι μας. Θα μείνουμε όμως σε αυτά ή θα προσπαθήσουμε από κοινού να πάμε ένα βήμα μπροστά βελτιώνοντας ή τουλάχιστον μη δυσχεραίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας; Η υπόθεση των διοδίων αποτελούσε πεδίον δόξης λαμπρόν για να αποδείξουμε ότι υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης, ώστε να αποδείξουμε και στους συμπολίτες ότι κάτι επιτέλους έχει αλλάξει. Ότι δε ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. Δυστυχώς όμως ο γυάλινος κόσμος μέσα στον οποίο κάποιοι ζουν, τους έχει δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, τα δεσμά της οποίας αδυνατούν ή δε θέλουν να σπάσουν. Είναι τυχαίο ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και η τοπική αυτοδιοίκηση καταδικάζουν τη λειτουργία των διοδίων;
Κύριοι του τοπικού ΣυΡιζΑ επανέλθετε στη ζοφερή πραγματικότητα που μας έχετε επιβάλει να ζούμε. Αφήστε τις βαλίτσες για τα διαστημικά ταξίδια που προγραμματίζετε. Κάντε την ύστατη προσπάθειά σας για το καλό του τόπου. Μη ξεχνάτε ότι εάν δεν μπορείτε…υπάρχει και η παραίτηση. Φύγετε το συντομότερο μαζί με την ανίκανη κυβέρνησή σας.
Υ.Γ1. Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον ΣυΡιζΑ, την πραγματοποίηση ουκ ολίγων ταξιδιών του πρωθυπουργού και των υπουργών του σε αυτήν, την προσπάθεια επίδειξης καλής διαγωγής στον απερχόμενο πλανητάρχη με την προσπάθεια επιβολής των greeklish ως επίσημη γλώσσα της χώρας από τα πλέον επίσημα χείλη, ξαφνικά ανακαλύψατε και την διαστημική υπηρεσία του κράτους. Σίγουρα διότι δε θα είχατε πού αλλού να βολέψετε κάποιον ημέτερο κι όχι για τους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους υπάρχει.
Υ.Γ.2 Μια και κόπτεστε για τη νομιμότητα των δανείων των κομμάτων σας καλούμε να διαβάσετε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και στη συνέχεια ξανασυζητάμε. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 872

* * *

Η απόφαση του περιφερειακού
συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας
για τα διόδια του Αλιάκμονα

Στη λήψη απόφασης για την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών, με στόχο την ανάσχεση Κατασκευής Σταθμού Διοδίων Αλιάκμονα επί του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας οδού «Σιάτιστα-Ιεροπηγή Κρυσταλλοπηγή» προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, κατά την τελευταία του συνεδρίαση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 31ης Ιανουαρίου 2017 αποφάσισε ομόφωνα:
Να εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του στην εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων, στον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή και συγκεκριμένα στη θέση Αλιάκμoνας, όπως και στην Εγνατία οδό και στη θέση Βενέτικος, οδηγώντας στην πλήρη απομόνωση την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τέμνοντας ταυτόχρονα το Δήμο Βοΐου, αυξάνοντας έτσι τους σταθμούς διοδίων συνολικά σε πέντε. Το σκεπτικό του περιφ. συμβουλίου εδράζεται στη βάσιμη υπόθεση ότι σε μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία, η εγκατάσταση των σταθμών διοδίων και κατ’ επέκταση η προσπάθεια αποφυγής αυτών από τους οδηγούς, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του παλαιού επαρχιακού και εθνικού δικτύου, καθιστώντας επισφαλείς τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών. Να μην δεχθεί την ετεροβαρή επιβάρυνση της Περιφ. Δ.Μακεδονίας σε σχέση με άλλες περιφέρειες, καθώς ο σταθμός διοδίων στην Ιεροπηγή υπερκαλύπτει τη συμμετοχή της περιφέρειάς μας στο εθνικό κόστος μεταφορών. Να αποτρέψει τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εγκατάσταση νέων σταθμών, δηλαδή τη μείωση της επισκεψιμότητας, την αύξηση του κόστους μετακινήσεων των Δυτικομακεδόνων και το μεγάλο κόστος συντήρησης των επαρχιακών δρόμων. Να αναθέσει τη σύνταξη μελέτης κόστους οφέλους, με την καθοδήγηση του ΤΕΕ/Δυτ.Μακεδονίας. Να εξουσιοδοτήσει τον περιφερειάρχη, σε συνεργασία με τους βουλευτές της Δ.Μακεδονίας και τους δημάρχους των περιοχών που πλήττονται άμεσα, να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες με παράσταση στα υπουργεία Οικον.Υποδ.Μεταφορών και Δικτύων, για αποτροπή της παραπάνω εγκατάστασης.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 872


* * *

Έκτακτη σύσκεψη
για την κατασκευή νέου σταθμού διοδίων στην Εγνατία

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου με την παρουσία και των τριών δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς με στόχο το συντονισμό δράσεων για την ανάσχεση της κατασκευής σταθμού διοδίων στη θέση Αλιάκμονα, επί του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας οδού "Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή".
Με ομόφωνη απόφασή τους, αντιπεριφερειάρχης και οι τρεις δήμαρχοι, αντιτίθενται στην δημιουργία νέου σταθμού διοδίων στον Αλιάκμονα, πλέον του σταθμού που είχε προβλεφθεί αρχικώς στην Ιεροπηγή, καθώς η απόφαση αυτή πλήττει την Καστοριά αλλά και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Ένας νέος σταθμός διοδίων μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει για την περιοχή καθώς θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος μετακίνησης προς τους γειτονικούς νομούς, θα αυξήσει το κόστος των εμπορευμάτων και θα μειώσει την τουριστική κίνηση. Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς έχει ήδη εισηγηθεί τη λήψη σχετικής απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ και από την πλευρά των δημάρχων αναμένονται σχετικές αποφάσεις.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 870


* * *


Δήμος Καστοριάς: 
«Επιβαρυντική ενέργεια» η κατασκευή νέων διοδίων

Με αφορμή την δημοσίευση της προκήρυξης, για την κατασκευή διοδίων στο δήμο Βοΐου στην περιοχή του Αλιάκμονα, επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, ο δήμος Καστοριάς εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ότι αποτελεί πρακτική που θίγει άμεσα τους κατοίκους του δήμου Καστοριάς και ευρύτερα όλης της περιοχής. «Η οικονομική ζωή πλήττεται ήδη σ΄ όλους τους τομείς, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην παραμεθόριο περιοχή» σημειώνεται στο δελτίο το οποίο υπογράφει ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής χαρακτηρίζοντας την κατασκευή διοδίων «επιβαρυντική ενέργεια». Ο κ. Αγγελής καλεί τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση να επανεξετάσουν το θέμα, «με την δέουσα ευαισθησία και αντικειμενικότητα».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 870


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ