22.9.17

ΜΕΤ-ΤΕΙ 2017-2018



Η σαιζόν των απ’ ευθείας αναμεταδόσεων από την Μητροπολιτική Όπερα (Metropolitan Opera) της Νέας Υόρκης, ξεκινάει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 με μια νέα παραγωγή της τραγωδίας του μπελκάντο, την Νόρμα του Βιντσέντζο Μπελλίνι [1] με την κορυφαία Σόντρα Ραντβανόφσκι [2] στον ομώνυμο ρόλο (φωτογραφία) και σε σκηνοθεσία Sir David McVicar [3].

Τον ρόλο της Norma ερμήνευσε θριαμβευτικά στη ΜΕΤ το 2013, όπως και σε μια σειρά ακόμα εμφανίσεις στην Canadian Opera Company, στην San Francisco Opera, την Bavarian State Opera, το Gran Teatre del Liceu και τη Lyric Opera of Chicago, γεγονός που την τοποθετηθεί ως μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του κόσμου στον ομώνυμο ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοφιλής Sondra Radvanovsky μόνο στην ΜΕΤ ερμήνευσε 23 ρόλους σε πάνω από 150 παραστάσεις.

Η Νόρμα βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία (“Norma, ossia L'infanticidio”) του γάλλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Alexandre Soumet (1788-1845 ) και θεωρείται πρότυπο όπερας του Bel canto. Έκανε πρεμιέρα στις 25 Δεκεμβρίου 1831 στην Σκάλα του Μιλάνου με την μεγάλη υψίφωνο του 19ου αιώνα Τζουντίτα Πάστα.

Το μελόδραμα σε δύο πράξεις, λαμβάνει χώρα στην υπό ρωμαϊκή κατοχή Γαλατία. Η Νόρμα είναι πρωθιέρεια και μητέρα, εγκαταλειμμένη ερωμένη και εκδικητική αντίπαλος. Το τέλος της φαντάζει αναπόφευκτο, καρπός ενδόμυχων συναισθηματικών συγκρούσεων που οφείλονται στο ασυμβίβαστο των όρκων, του καθήκοντος και του απελπισμένου έρωτά της. Ο θάνατός της συνιστά λιγότερο αυτοτιμωρία και περισσότερο καθαρτήρια λύση συγκρούσεων, που διαφορετικά θα έμεναν άλυτες. Το φινάλε αποτελεί μία από τις συγκλονιστικότερες οπερατικές σκηνές, δομημένη γύρω από έξοχη μελωδία.

Συμπρωταγωνιστεί η φημισμένη Τζόϊς Ντι Ντονάτο [4] στο ρόλο της συντρόφου και αντίζηλου της Νόρμα, με τον Τζόσεφ Καλιέχα [5] ως Πολιόνε και τον Μάθιου Ρόουζ [6] ως Οροβέζο.

Την Νόρμα στις 7 Οκτωβρίου θα διευθύνει ο Carlo Rizzi και τα σκηνικά-κουστούμια είναι των Robert Jones και Moritz Junge.




1. Ο Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini (1801-1835) ιταλός συνθέτης από την Κατάνια της Σικελίας αντιπροσωπεύει τον ρομαντισμό και την ελεγειακή μορφή του ιταλικού μελοδράματος. Είχε επιβληθεί περισσότερο για τη φυσικότητα της μουσικής του σύνθεσης, που τόσο θαύμαζε ο Βάγκνερ και που φαίνεται να είχε υποστεί την επίδρασή της. Γνωστές όπερες του Μπελλίνι: I puritani, La sonnambula, Il pirata, I Capuleti e i Montecchi, Beatrice di Tenda, Zaira κ.ά.
2. Την Sondra Radvanovsky απήλαυσε το καστοριανό κοινό τον Απρίλιο του 2016 στον συγκλονιστικό ρόλο της Ελισάβετ Α’, στην όπερα Roberto Devereux του Donizzeti με το ίδιο σκηνοθέτη με την Νόρμα, τον Sir David McVicar.
3. Στο ΤΕΙ Καστοριάς παρουσιάστηκαν σε δική του σκηνοθεσία: α) Donizetti: Roberto Devereux | Ρομπέρτο Ντεβερό στις 16 Απριλίου 2016 β) Mascagni: Cavalleria Rusticana / Leoncavallo: Pagliacci στις 25 Απριλίου 2015 και γ) Verdi: Il trovatore | Ο Τροβαδούρος στις 3 Οκτωβρίου 2015.
4. Την Joyce DiDonato γνώρισαν οι Καστοριανοί όταν ερμήνευσε την Γυναίκα της λίμνης στο La Donna del Lago του Rossini στο ΤΕΙ Καστοριάς τον Μάρτιο του 2015 και την Σταχτοπούτα στο La Cenerentola του Rossini τον Μάϊο του 2014).
5. Ο Joseph Calleja ερμήνευσε τον ρόλο του Μακντάφ στο Macbeth του Verdi στο ΤΕΙ Καστοριάς τον Οκτώβριο του 2014
6. Τον Matthew Rose απήλαυσαν οι Καστοριανοί στον ρόλο του Μαζέττο του Don Giovanni του Mozart τον Οκτώβριο του 2016 και στον ρόλο του Νυχτοφύλακα στους Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης (Die Meistersinger von Nürnbergτου Wagner τον Δεκέμβριο του 2014.




Το υπόλοιπο πρόγραμμα των αναμεταδόσεων της ΜΕΤ:



14 Οκτωβρίου 2017
Ο Μαγικός Αυλός (Die Zauberflöte) του W.A. Mozart

18 Νοεμβρίου 2017
Ο Εξολοθρευτής Άγγελος (The Exterminating Angel) του Thomas Adès [Met premiere]

27 Ιανουαρίου 2018
Τόσκα (Tosca) του Giacomo Puccini [νέα παραγωγή]

10 Φεβρουαρίου 2018
Το Ελιξίριο του Έρωτα (L’ Elisir D’Amore) του Gaetano Donizetti

25 Φεβρουαρίου 2018
Μποέμ (La Bohème) του Giacomo Puccini

10 Μαρτίου 2018
Σεμίραμις (Semiramide) του Gioachino Rossini [πρώτη αναμετάδοση σε HD]

31 Μαρτίου 2018
Έτσι κάνουν όλες (Così Fan Tutte) του W.A. Mozart [νέα παραγωγή]

14 Απριλίου 2018
Λουΐζα Μίλλερ (Luisa Miller) του Giuseppe Verdi [πρώτη αναμετάδοση σε HD]

28 Απριλίου 2018
Σταχτοπούτα (Cendrillon) του Jules Massenet [Met premiere]









Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 901


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ