27.9.17

Επίδαυρος 1960 | ΜΕΤ - Καστοριά 2017



Η πρώτη φορά που η Μαρία Κάλλας εμφανίστηκε στην Επίδαυρο με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ήταν τον Αύγουστο του 1960 όπου ερμήνευσε την “Νόρμα” του Βιτσέντζο Μπελλίνι (έργο το οποίο η ίδια είχε ζητήσει για το ντεμπούτο της στο αρχαίο θέατρο), υπό την διεύθυνση του Τούλιο Σεραφίν, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη και κοστούμια Αντώνη Φωκά.



Ανάμεσα στους 15.000 θεατές ήταν ο πατέρας της, o Ωνάσης, η Κατίνα Παξινού, η Αλίκη Βουγιουκλάκη... όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της εποχής. Την στιγμή που τραγουδούσε την άρια "Κάστα ντίβα" αφέθηκαν στην ορχήστρα δύο λευκά περιστέρια, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων. Στο τέλος, ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν τόσο μεγάλος που κάλεσαν την Κάλλας 10 φορές στη σκηνή.


Η αμοιβή της ήταν 5.000 δραχμές για κάθε παράσταση και χάρισε τα κέρδη της στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να δημιουργηθεί η «Υποτροφία Κάλλας» για νέους καλλιτέχνες της όπερας.

Η “Νόρμα” αποτέλεσε εμβληματικό ρόλο στην καριέρα της, αφού τον ερμήνευσε επί σκηνής ογδόντα εννέα φορές, από το 1948 ως το 1965.


Ρόλος καταξίωσης για τις νέες ερμηνεύτριες, απαιτεί ταυτόχρονα δεξιότητες κολορατούρας αλλά και δραματικής σοπράνο. Είναι ίσως και ο πιο δύσκολος ρόλος στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της όπερας, καθώς έχει τεχνικές και συναισθηματικές απαιτήσεις, που φοβίζουν τις περισσότερες σοπράνο.


Η διάσημη Sondra Radvanovsky ως “Νόρμα”, στην παραγωγή της ΜΕΤ, που θα απολαύσει το καστοριανό κοινό στις 7 Οκτωβρίου 2017 στις 19:55 απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς υπό την διεύθυνση του Carlo Rizzi και σε σκηνοθεσία Sir David McVicar. Μαζί τους και οι: Joyce DiDonato, Joseph Calleja, Matthew Rose κ.ά.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 902

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ