27.9.17

Κι άλλη απειλή για τα πλατάνια



Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας η οποία εορτάστηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 (πρώτη ημέρα της άνοιξης – εαρινή ισημερία) η διεύθυνση Δασών Καστοριάς εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο σχετικά με το «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου», μία καταστρεπτική ασθένεια που απειλεί τα πλατάνια της Ελλάδος:

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες δένδρων πλατάνου έχουν νεκρωθεί από μια καταστρεπτική ασθένεια: «το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani. Η ασθένεια έχει μέχρι στιγμής βρεθεί στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Είναι πιθανόν να έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να μην έχει ακόμα διαγνωστεί.


Σε πάρα πολλά από τα ποτάμια και τους χειμάρρους της Πελοποννήσου και της Ηπείρου η ασθένεια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με χιλιάδες νεκρά δένδρα. Παράλληλα, το παθογόνο έχει νεκρώσει ένα σημαντικό αριθμό δένδρων, όπου δέσποζαν σε πλατείες και κοσμούσαν δρόμους και χώρους αναψυχής. Πολλά από αυτά τα δένδρα είχαν ογκώδεις διαστάσεις και ηλικία αρκετών αιώνων.

O κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στη διάδοση του μύκητα Ceratocystis platani είναι ο άνθρωπος. Ένας συχνός τρόπος διασποράς του παθογόνου, σε κοντινές αλλά και μακρινές αποστάσεις, είναι με μολυσμένα εργαλεία (αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κλπ). Ένας άλλος τρόπος ανθρωπογενούς διασποράς της ασθένειας είναι με μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί νέες εστίες προσβολής είναι εμφανής η ανθρωπογενής διάδοση του παθογόνου. Έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων φορέων στην Πελοπόννησο στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία έχουν συμβάλλει σε ένα μεγάλο βαθμό στη διάδοση της ασθένειας.



Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση παίζει η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, σε νέες εστίες προσβολής. Όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια και ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι περιορισμένος είναι δυνατόν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Αντίθετα, όταν η ασθένεια πάρει μεγάλη έκταση η αντιμετώπισή της είναι σχεδόν αδύνατη.



Ευτυχώς μέχρι στιγμής και από ελέγχους που έχουν γίνει, δεν έχει εμφανιστεί η θανατηφόρα ασθένεια για τα πλατάνια που φύονται στα όρια της Π.Ε. Καστοριάς.

Για την αποφυγή της εμφάνισής της, η Δ/νση Δασών Καστοριάς εξέδωσε την αριθμ. Δ.Α.Δ. 68- όπου ρυθμίζει την υλοτομία–κλάδευση–εκρίζωση δένδρων πλατάνου, όπως επίσης τις απαιτούμενες ενέργειες σε περιοχές όπου έχει πιστοποιηθεί, μετά από εργαστηριακή εξέταση, η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani Walter που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.




Περισσότερες πληροφορίες: http://www.fria.gr/platanos/files καθώς και στα γραφεία της Δ/νσης Δασών Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 878


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ