24.5.13

ΟΔΟΣ: Το αλλόκοτο παράδοξο μιας πόλης


ΟΔΟΣ 21.2.2013 | 680

Την περασμένη εβδομάδα η θέα του (αμέριμνου) δημοτικού συνεργείου να κόβει από την βάση του, χωρίς κανένα λόγο -ούτε και δικαίωμα- πλατάνια από το παραλίμνιο πεζοδρόμιο (πάλι) της οδού Ορεστείων (στην έξοδο προς τα λύκεια – επέκταση), αποτελεί εικόνα συνηθισμένη και σκηνή ντροπής. Παρόμοιες διαρκώς επαναλαμβάνονται στην Καστοριά εδώ και δεκαετίες.
Λέγεται ότι η φροντίδα του αστικού φυσικού περιβάλλοντος (άλση, πάρκα, δένδρα) προδίδει τον πολιτισμό ενός τόπου.

Μεσολάβησε μια σύντομη περίοδος ανάσχεσης του φαινομένου πριν μερικά χρόνια, αλλά δεν διήρκεσε πολύ. Άλλοτε με το «κλάδεμα» άλλοτε με το κόψιμο, η «εποποιΐα» της Καστοριάς έχει δραματικές διαστάσεις. Ενδεικτικά κάποτε η οδός Γράμμου διέθετε σε στίχους όμορφα πλατάνια και άλλα δένδρα. Σήμερα δεν σώζεται ούτε ένα. Η περιοχή έχει αποψιλωθεί σε σημείο που να φαντάζει αδιανόητο ότι κάποτε η είσοδος της Καστοριάς από την οδό Γράμμου ήταν σκιερή. To ίδιο ισχύει και για την οδό Ορεστείων, εκεί όπου τώρα δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο.  (Αποψιλώθηκαν για την… θέα των κατοίκων-ψηφοφόρων. Χάρη στην επέμβαση τότε κάποιων ατόμων, η δημοτική λαιμητόμος σταμάτησε στο 8ο δένδρο). Ώστε στο βαρόμετρο του πολιτισμού (και) σε αυτόν τον τομέα η τοπική κοινωνία είναι εκτός ορίων.

Βεβαίως τα μέλη του συγκεκριμένου συνεργείου, προφανώς θα εκτελούσαν «άνωθεν» εντολές να καταστρέψουν δένδρα, που ανήκουν στην πόλη, και δεν είναι ιδιοκτησία των περιστασιακών «αφεντικών». Πρόκειται για μια απλή, ενδεικτική πινελιά στην γενικευμένη αίσθηση ότι η Καστοριά, είναι ξέφραγο αμπέλι στις κάθε είδους ορέξεις και εμπνεύσεις. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων με τα νερά να κυλούν όπως οι ποταμοί από τις κατηφορικές οδούς, ακόμη και τις πιο «κεντρικές», ακόμη και με μέτρια βροχόπτωση, οι λακκούβες στους δρόμους, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια συνθέτουν το σκηνικό ενός τόπου σε υστέρηση.

Κατά τα λοιπά, αντιδήμαρχος Καστοριάς σαν να μην είναι αυτό πρωτίστως δουλειά των επιμελητηρίων και των τουριστικών επαγγελμάτων (εκτός κι’ αν είναι), γυρίζει προφανώς full pension σε όλη την εγγύς και μέση Ανατολή, για να προβάλλει τις δήθεν ομορφιές του τόπου. Τις οποίες τα συνεργεία του Δήμου και τα αλυσοπρίονα «περιποιούνται» κατάλληλα.

Η ντροπή, δεν βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι η αυθαίρετη αυτή ενέργεια (στην οδό Ορεστείων) υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και μάλιστα στην παραλίμνια ζώνη μιας πόλης, που υποτίθεται ότι... προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura, όπως αντίστοιχα (και ακόμη χειρότερα) υποβαθμίζεται στο μνημειακό και ιστορικό περιβάλλον της, που κάποτε φιλοδοξούσε να τεθεί υπό την υψηλή πολιτιστική προστασία της Unesco.

Αλλά εστιάζεται (και) στο γεγονός ότι όλα αυτά, συμβαίνουν δημόσια και φανερά, και με θράσος μάλιστα. Υπό το «άγρυπνο» βλέμμα της αστυνομίας και κάθε διωκτικής ή άλλης αρμόδιας αρχής του κράτους, όπως είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος -μηδέ της δημοτικής Αστυνομίας εξαιρουμένης.  Όπως αποδεικνύεται δεν συναισθάνονται την παραμικρή ευθύνη να επέμβουν αυτεπαγγέλτως, όπως είναι το καθήκον τους. Διότι παρεμβαίνουν κατά κανόνα μόνο αν και όταν και εφ’ όσον βρεθεί κάποιος (υπερβολικός συνήθως τους φαίνεται) και σπεύσει να καταγγείλει το συμβάν.

Κι’ όμως, η πράξη αυτή (της κοπής των δένδρων) και κάθε ανάλογη, εκτός από σκάνδαλο περιβαλλοντικής αναλγησίας και αναισθησίας, που αποτελεί μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, είναι αξιόποινη πράξη απ’ όποιον κι’ αν τελείται, όποιος κι’ αν είναι αυτός που κρύβεται πίσω απ’ αυτή, ή έχει δώσει την σχετική εντολή.

Στο τελευταίο περιστατικό, έπρεπε για μια ακόμη φορά μια συμπολίτης, η κ. Ελένη Τσαδήλα να αγωνιστεί για να ενεργοποιηθεί επιτέλους η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, σε βάρος αυτών που διέταξαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση.





Κάτι αντίστοιχο είχε προηγηθεί και πριν δύο περίπου χρόνια, όταν συνεργείο του Δήμου Καστοριάς έκοψε μεγάλα και γερά πλατάνια στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς (στο ναυταθλητικό κέντρο), παρουσία μάλιστα του αρμόδιου αντιδημάρχου... περιβάλλοντος κ. Αλ. Τσαϊρίδη, ο οποίος έχει κι’ άλλοτε απασχολήσει με μυστηριώδεις αποφάσεις του. Όπως το μπάζωμα της λίμνης στην περιοχή του ΔηΝαΚ ταυτόχρονα με την κοπή δένδρων, για να περιοριστεί η συζήτηση μόνο στα αμιγώς υπηρεσιακά.

Και να που τώρα, πάλι επί αντιδημαρχίας του καταγράφεται μια ακόμη... «ακτιβιστική» ενέργεια που δείχνει αδικαιολόγητη και οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης της Καστοριάς. Υποβάθμιση -αν όχι ξεπεσμός παντού και σε όλα.

Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να ληστεύουν στο φως της ημέρας κατάστημα τράπεζας, ή να αδειάζουν βυτίο με χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια στην λίμνη και να μην ιδρώνει το αυτί καμιάς αρχής, επειδή δεν βρέθηκε εγκαίρως ο Ρομπέν των Δασών να καταγγείλει την πράξη, ζητώντας προστασία της νομιμότητας.

Κι΄ όμως η απουσία κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας και παιδείας σε μεγάλη μερίδα των πολιτών και ακόμη χειρότερα στους αρμοδίους, είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν το αλλόκοτο παράδοξο μιας πόλης. Που είναι ανεξέλεγκτη, όχι μόνο στην αυθαιρεσία αυτών που υποτίθεται ότι την κυβερνούν για να την προστατεύσουν, αλλά και των απλών ιδιωτών, που κανονικά θα έπρεπε να επαγρυπνούν για την συντήρηση και διάσωση του λιγοστού πρασίνου της πόλης.

Διότι συχνό, σε βαθμό ανησυχητικά επαναλαμβανόμενο, είναι και το φαινόμενο να κόβουν ή καταστρέφουν ή αχρηστεύουν τα δένδρα των κοινόχρηστων χώρων, σε δρόμους, πάρκα, παρτέρια και πεζοδρόμια και οι πολίτες. Συνήθως ο περίοικοι. Επειδή απλώς ενοχλούνται από τα φύλλα, την σκιά τον χειμώνα, και προπαντός τον περιορισμό της θέας του σπιτιού τους. Στην τελευταία πτωση της Ορεστείων, αν και φημολογήθηκε ότι δημιουργήθηκε καύσιμη ξυλεία, θεωρείται πιθανότερο πίσω από την ενέργεια αυτή να κρύβεται η αναιδής και παράλογη απαίτηση περιοίκου.

Έτσι εξηγείται ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν εντυπωσιάζεται από την άστοχη απόφαση του ίδιου αντιδημάρχου (προστασίας του Περιβάλλοντος και πολλών άλλων), την οποία μάλιστα παρουσίασε χωρίς κριτικό αντίλογο, να διαθέσει χιλιάδες δενδρύλλια που υποτίθεται ότι θα φυτευθούν σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Καστοριάς, με κριτήριο την «ίση κατανομή». Ακούγεται φυσιολογικό και δίκαιο, αλλά είναι απίστευτο και άδικο.
Για λόγους -που μπορεί να περιλαμβάνει εκλογικούς υπολογισμούς έως ελλιπή ενημέρωση, θεωρείται ότι είναι ίση μεταχείριση να διατεθούν για το αστικό σύνολο της πόλης της Καστοριάς, όσα ακριβώς δένδρα θα δοθούν σε κάθε μια από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, αδιάφορα από πληθυσμιακά κριτήρια, από την έκταση του κατοικημένου χώρου και τις πραγματικές ανάγκες αστικών περιοχών σε πράσινο.

Μικρά πραξικοπήματα στοιχειώδους κοινωνικής λογικής που με αφορμή το ενδεικτικό περιστατικό των θριαμβολογιών για την «ίση μεταχείριση», συνθέτουν το πάζλ της κρίσης της Καστοριάς.
Πόλη, πολίτες και πολιτικοί της, προφανώς στα χειρότερα τους. Κι’ ακόμη χειρότερες οι προοπτικές.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21.2.2013, αρ. φυλλου 680



Επιλογή σχετικών κειμένων:

3 σχόλια:

  1. Ρούλα Ζουπανιώτη24/5/13

    τραγικό... αναρωτιέμαι τι να θέλει άραγε να δει όποιος ενοχλείται από τη θέα ενός δέντρου και πόση διαστροφή χρειάζεται για ν' αποφασίζει αυθαίρετα τι θα βλέπουν κι οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/5/13

    Η κοινωνία μας είναι βάρβαρη!
    Βάρβαρη, βάρβαρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετος (;)24/5/13

    02 βοήθα να εκπολιτισθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ