10.11.17

Βιβλίο: Χρονογραφήματα, δοκίμια και άλλα




Κυκλοφόρησε  από τις εκδόσεις Εχέδωρος, το τρίτο λογοτεχνικό βιβλίο του ομοτ. καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ -και φίλου  της ΟΔΟΥ  την οποία τιμά με τις συνεργασίες του- κ. Δημητρίου Θ. Καραμήτσου με τίτλο «Χρονογραφήματα, δοκίμια και άλλα – Μεταξύ αστείου και σοβαρού». 

Ο συγγραφέας, αντί προλόγου, σημειώνει τα εξής:

«Γύρω στα 15 µου χρόνια έγραψα στην εφημερίδα της παρέας της γειτονιάς την πρώτη µου σάτιρα. Αυτή η εφημερίδα εκδόθηκε μερικές φορές και µετά σταμάτησε, γιατί η παρέα σκόρπισε λόγω των σπουδών µας σε διάφορες σχολές.

Ακολούθησαν στρατός, γάµος, παιδιά, σταδιοδροµία. Δεν υπήρχε χρόνος για άλλα γραψίματα, εκτός από τα επιστημονικά. Τα Ιατρικά Θέματα, ένα περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, µου έδωσαν την ευκαιρία να γράψω το πρώτο µου κείµενο που ονόµασα χρονογράφηµα. Είχε τίτλο «Η ανακύκλωση». Η ιδέα να το γράψω µου ήρθε όταν αντιλήφθηκα την εξαφάνιση ενός κάδου ανακύκλωσης χαρτιού που υπήρχε πάντα έξω από το ιατρείο µου.

Ακολούθησαν και άλλα χρονογραφήµατα, τα περισσότερα µε διάσπαρτο χιούµορ, και, χωρίς να το καταλάβω καλά καλά, κράτησα για χρόνια τη στήλη του χρονογραφήµατος στα Ιατρικά Θέματα. Η επίδοσή µου στα είδος αυτό ίσως να οφείλεται στα ότι πάντα διάβαζα τα χρονογραφήµατα που έπεφταν στα χέρια µου και ορισµένες εφηµερίδες τις έπαιρνα επί τούτω. Τους συγγραφείς των χρονογραφηµάτων που διάβασα τους θεωρώ και δασκάλους µου. Τη σηµαντικότερη δασκάλα µου στο είδος αυτό θεωρώ -χωρίς να τα γνωρίζει-την Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου της εφηµερίδας ΕΣΤΙΑ.

Ο αναγνώστης των χρονονραφηµάτων µου -από ό,τι έχω καταλάβει- χαµογελάει ή και διασκεδάζει διαβάζοντάς τα. Σίγουρα βρίσκει σκέψεις και ζητήµατα που και ο ίδιος σκέφτεται και τον απασχολούν. Ελπίζω πάντως να µη µελαγχολεί. Γιατί εκτός από τα αστεία υπάρχουν και τα σοβαρά.

Τα πρώτα 18 χρονογραφήµατα τα συγκέντρωσα σε έναν τόµο που εκδόθηκε από το University Studio Press το 2001. Έκτοτε έγραψα διάφορα κείµενα -χρονονραφήµατα ή δοκίµια- τα οποία δηµοσίευσα κυρίως σε ποιοτικά περιοδικά και εφηµερίδες -Ιατρικά Θέµατα, Κασταλία (περιοδικό των ιατρών λογοτεχνών), Διαβητολογικά Νέα, εβδοµαδιαία εφηµερίδα ΟΔΟΣ της Καστοριάς, εφηµερίδα Μακεδονία Θεσσαλονίκης, εφηµερίδα Η Kαθηµερινή- ή απλώς τα ανάρτησα στο Facebook. Σε αυτόν τον τόµο συγκέντρωσα όλα τα σχετικά κείµενα. Στα αρχικά κείµενα έγιναν ελάχιστες προσθήκες».

Ο Δημήτριος  Καραμήτσος είναι οµότιµος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ίδρυσε και διηύθυνε το Διαβητολογικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της υπηρεσίας του στο ΑΠΘ υπήρξε διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Έχει δηµοσιεύσει έξι επιστηµονικά συγγράµµατα, και τρία λογοτεχνικά βιβλία. Μεταξύ αυτών έχουν δημοσιευθεί στην ΟΔΟ: “Η βάρκα”, “Η καταιγίδα στην Ελλάδα”,  “Ποιοι είμαστε και πώς μας βλέπουν”, “Τι θα γίνω άμα μεγαλώσω;”, “Tο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή και οι παλιοί καθηγητές”, “Αφιερούται εις την μνήμην του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη”, κ.ά.   Ασχολείται επίσης εντατικά με την νεότερη ελληνική ιστορία. Καρπός της ενασχόλησής του αυτής  ήταν η έκδοση προ ολίγων μηνών του α’ τόμου (παρουσιάστηκε στην ΟΔΟ στο φύλλο 864 της 15.12.2016) της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας (1897-1941) -Πολιτική και Στρατιωτική,  από τις εκδόσεις University Studio Press της Θεσσαλονίκης, σε μία καλαίσθητη έκδοση 384 σελίδων με πλούσια ιστορικά στοιχεία, τεκμήρια, βιβλιογραφία και χάρτες. Ο β’ τόμος που θα αναφέρεται στην περίοδο από το 1942 έως το 1967, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Στο παρόν ενσωµατώθηκαν εκτός από τα χρονογραφήματα της ΟΔΟΥ και άλλα τα οποία δηµοσιεύθηκαν σε περιοδικά (κυρίως στα Ιατρικά Θέµατα και Κασταλία), εφηµερίδες (Μακεδονία και Η Καθηµερινή).  Τα κείµενά του χαρακτηρίζονται από κοινωνική κριτική, αιχµηρή σάτιρα και χιούµορ, γι' αυτό και διαβάζονται ευχάριστα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Χρονογραφήματα, δοκίμια και άλλα 
Μεταξύ αστείου και σοβαρού
εκδόσεις Εχέδωρος
Θεσσαλονίκη 2017, σελ. 192
φιλολογική επιμέλεια: Ελένη Χαρίση
ISBN: 978-618-5149-11-6
Δ. Καραμήτσος: karam1941@gmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Απριλίου 2017, αρ. φύλλου 883


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ