17.6.17

Βιβλίο: Ιστορία της νεότερης Ελλάδας


Δημήτριος Θ. Καραμήτσος

Ιστορία της νεότερης Ελλάδας
Πολιτική και στρατιωτική
α’ τόμος 1897-1941

University Studio Press,  Θεσσαλονίκη 2016, Αρμενοπούλου 32, 54635 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310 216647, e-mail:  info@universitystudiopress.gr και web: universitystudiopress.gr, 24Χ17 εκ., 384 σελίδες. ISBN: 978-960-12-2304-9.  ISBN (10ψήφιο): 960-12-2304-5. 


ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ α’ τόμος της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας (1897-1941) -Πολιτική και Στρατιωτική,  του ομοτ. καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ -και φίλου  της ΟΔΟΥ  την οποία τιμά με τις συνεργασίες του- κ. Δημητρίου Θ. Καραμήτσου από τις εκδόσεις University Studio Press της Θεσσαλονίκης, σε μία καλαίσθητη έκδοση 384 σελίδων με πλούσια ιστορικά στοιχεία, τεκμήρια, βιβλιογραφία και χάρτες.

Ο πρώτος τόμος του βιβλίου –που χωρίζεται σε 15 μεγάλες ενότητες- πραγματεύεται την περίοδο από τον «ατυχή» πόλεμο του 1897 που προκάλεσε την επανάσταση του 1909. Καταγράφει τα ραγδαία γεγονότα που ακολούθησαν και διπλασίασαν γεωγραφικά την Ελλάδα αλλά δίχασαν τον πληθυσμό της με τον Εθνικό Διχασμό, την Μικρασιατική καταστροφή και αργότερα την ταραχώδη περίοδο κινημάτων που ακολούθησε μέχρι την δικτατορία Μεταξά, την Ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα και την γερμανική εισβολή στη χώρα (1941).

Με νηφάλια ματιά στην ιστορία της εποχής, το έργο θέτει καίρια ερωτήματα, επιδιώκει να περιγράψει με χρονολογική σειρά και αντικειμενικότητα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, με σκοπό να προσεγγίσει ιδιαίτερα τους σημερινούς νέους ανθρώπους.

Πρώτη επίσημη παρουσίαση σχετική με το βιβλίο έγινε κατά την «Εναρκτήρια Ομιλία», την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο 30ο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), όπου ο συγγραφέας του έργου και ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής ΑΠΘ Δημήτριος Θ. Καραμήτσος μίλησε με θέμα: «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913, απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και διπλασιασμός της Ελλάδας».

Ο β’ τόμος που θα αναφέρεται στην περίοδο από το 1942 έως το 1967, αναμένεται να κυκλοφορήσει την προσεχή Άνοιξη.

Στο πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας-καθηγητής αναφέρει τα εξής:

Πολλά ιστορικά βιβλία αφορούν μεγάλα γεγονότα και μικρές αλλά κρίσιμες χρονικές περιόδους. Συνήθως είναι αρκετά ειδικά και πολύ εκτεταμένα, ώστε να κουράζουν τον μη ειδικό αναγνώστη. Με τη συγγραφή της ανά χείρας ιστορίας επεδίωξα η περιγραφή μου να μην είναι τόσο λεπτομερειακή για να μη κουράζει, αλλά ούτε και περιληπτική, οπότε θα οδηγούσε ενδεχομένως εύκολα σε παρανοήσεις και λαθεμένες  ερμηνείες.

Ξεκίνησα με τον ατυχή πόλεμο του 1897 γιατί αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επανάσταση του 1909. Οι επαναστάτες μη έχοντας ηγέτη μεγάλου διαμετρήματος κάλεσαν στην Ελλάδα τον Ελ. Βενιζέλο και ακολούθησαν οι δυο βαλκανικοί πόλεμοι που διπλασίασαν την Ελλάδα, αλλά δυστυχώτ; και ο Εθνικός Διχασμός.

Αρκετά βιβλία ιστορίας χαρακτηρίζονται από έντονη προκατάληψη προς τη μία ή την άλλη πλευρά, ιδίως όταν πρόκειται για χρονικές περιόδους διχασμών και εμφυλίων πολέμων. Προσπάθησα με νηφαλιότητα να μείνω όσο αντικειμενικός ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Η χρονολογική και αντικειμενική αναφορά στα γεγονότα πιστεύω ότι θα επιτρέψει στον αναγνώστη να βγάλει ο ίδιος τα συμπεράσματά του.

Αυτή η χρονική περίοδος αφορά δύο μεγάλους διχασμούς των Ελλήνων. Οι συνέπειες αυτών των διχασμών ήταν τραγικές.

Αναπόφευκτα δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα: Γιατί υπήρχε αυτός ο έντονος κομματικός φανατισμός; Γιατί καλλιεργήθηκε αυτό το μεγάλο κομματικό και ταξικό μίσος; Γιατί έγινε το τρομακτικό αιματοκύλισμα στο οποίο Έλληνες πολεμούσαν Έλληνες και αδελφός πολεμούσε αδελφό; Ποιος έφταιξε πρώτος ή έστω ποιος περισσότερο; Γιατί η μοίρα με τη νομοτέλεια αρχαίας τραγωδίας έστησε στους ανθρώπους της Ελλάδας τη φριχτή παγίδα του διχασμού; Γιατί οι Έλληνες πέφτουν στα ίδια λάθη και αλληλοσπαράζονται; Διχάστηκαν πολλές φορές, αλλά στον 20ό αιώνα ο Εθνικός Διχασμός των ετών 1915-1935 με βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και τα χρόνια των τριών γύρων της αναμέτρησης 1941-1949 - των μη αριστερών με τους Κομμουνιστές- είναι πολύ μεγάλοι διχασμοί, οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλα ίχνη αίματος και θρήνο σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια.

Η γνώση της ελληνικής ιστορίας είναι απαραίτητη για κάθε Έλληνα και ιδίως τους νέους, επειδή η ιστορία διδάσκει. Ίσως έτσι σωφρονιστούμε και αποφασίσουμε να ομονοήσουμε ως έθνος, αποβλέποντες πλέον σε έναν κοινό καλό σκοπό. Φτάνουν πια οι διχασμοί, αρκετά τους πλήρωσαν οι προηγούμενες γενιές. Είναι απαραίτητο να έχουμε σωστή παιδεία -κυρίως ανθρωπιστική που δυστυχώς ολοένα παραμελείται- και να εργαζόμαστε ο καθένας  για το σύνολο. Όταν όλοι οι συμπολίτες μας θα είναι ικανοποιημένοι, τότε και ο καθένας ατομικά θα νιώθει καλά. Το γενικό καλό είναι και ατομικό καλό και όπως έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης ας αφήσουμε το «εγώ» κι ας κοιτάξουμε το «εμείς»!

Ο Δημήτριος  Καραμήτσος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1941, όπου μεγάλωσε, σπούδασε και εργάσθηκε τα περισσότερα χρόνια. Ως υπότροφος του ΙΚΥ μετεκπαιδεύθηκε στην Διαβητολογία στο Λονδίνο. Ίδρυσε και διηύθυνε το Διαβητολογικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της υπηρεσίας του στο ΑΠΘ υπήρξε διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Έχει γράψει πολλές ιατρικές μελέτες, καθώς και έξι ιατρικά και τρία λογοτεχνικά βιβλία. Μεταξύ αυτών έχουν δημοσιευθεί στην ΟΔΟ: “Η βάρκα”, “Η καταιγίδα στην Ελλάδα”,  “Ποιοι είμαστε και πώς μας βλέπουν”, “Τι θα γίνω άμα μεγαλώσω;”, “Tο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή και οι παλιοί καθηγητές”, “Αφιερούται εις την μνήμην του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη”, κ.ά. Είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και έχει μεγάλη αγάπη για την ιστορία της Ελλάδας. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία του στο ΑΠΘ (2008) ασχολείται εντατικά με την νεότερη ελληνική ιστορία. Καρπός της ενασχόλησής του αυτής είναι το παρόν πόνημα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Δεκεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 864


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ