13.3.18

Υπογραφή δανειακής σύμβασης με ΕΤΕπ για ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής φυσικού αερίουΥπεγράφη παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις περιφέρειες της χώρας.

Η σύμβαση αφορά στην χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη δικτύων σε 18 πόλεις στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
«Αμέσως μετά, ξεκινά η συζήτηση για τη δανειοδότηση», αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «εκ μέρους της ΕΤΕπ, των έργων δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας».

Ο δρόμος για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος διείσδυσης φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, άνοιξε μετά την επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, κατά την οποία επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού, εκ των οποίων τα δύο αφορούν την Δυτική Μακεδονία, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά.

Εκτός από τη σύμβαση με την ΔΕΔΑ, σημαντική είναι η συμβολή της ΕΤΕπ τόσο στην υλοποίηση έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΑΔ ΜΗΕ (π.χ. διασυνδέσεις Κυκλάδες και Κρήτη με ηπειρωτικό σύστημα), την κατασκευή και επέκταση υποσταθμών υψηλής τάσης και την πιλοτική εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», όσο και σε πρότζεκτ εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. πρόγραμμα για αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία) και ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι η  Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμά της, την ανάπτυξη δικτύου από το 2019 σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρ- τη και Καλαμάτα· ενώ έχει ήδη παραδοθεί η μελέτη σκοπιμότητας και τεκμηρίωσης έργου της διανομής δικτύου φυσικού αερίου  που πρόκειται να εξυπηρετήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στην Πάτρα, στον Πύργο και στο Αγρίνιο.

1 σχόλιο:

  1. Ευθύμιος Νάτσης [facebook]13/3/18

    Όλα ψέμματα... εγώ πιστεύω μόνο τον περιφερειάρχη... Χαζός είμαι να πω το αντίθετο να πέσουν να με φάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ