28.3.18

Λόγος & Αντίλογος




Αγαπητή Οδός,
Πολίτες στέλνουν στο απόσπασμα γιατί λέει λάθος ψηφίσαν.
Ρουσφέτι πως τους ζήτησαν και σπίτι τζάμπα χτίσαν.
Ότι μαζί συμφάγανε στο ίδιο το τραπέζι
κι έτσι ο λογαριασμός τους, τώρα πια,
τον λαό μόνο βαραίνει.

Αθανασίου του Θωμά Δόλλα

Υ.Γ. "Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ελεύθερης βούλησης. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ελεύθερης βούλησης είναι η ύπαρξη αντικειμενικής ενημέρωσης.
Δυστυχώς, το τελευταίο τούτο δεν είναι πάντα εφικτό, άλλοτε γιατί η παραπληροφόρηση εντάσσεται στη γενική μεθοδολογία της εκάστοτε εξουσίας κι άλλοτε γιατί οι δίαυλοι πληροφόρησης βρίσκονται κάτω από τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο ορισμένων κέντρων που τροφοδοτούν το κοινό μόνο μ' αυτά που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Το γεγονός αυτό είναι παγκόσμιο, αλλά παίρνει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις σε χώρες μικρές, όπως η Ελλάδα, όπου συνήθως γίνεται μια έμμεση πλύση εγκεφάλου της κοινής γνώμης με μονόπλευρη και μονομερή πληροφόρηση.Ταυτόχρονα, είναι πια γνωστό πως, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, τα σύνορα ανάμεσα στα διάφορα Έθνη τείνουν να καταργηθούν και οι αποστάσεις να εκμηδενισθούν. Κάθε τι σημαντικό που συμβαίνει σ' οποιαδήποτε χώρα του κόσμου έχει, αργά ή γρήγορα, επίπτωση θετική ή (και) αρνητική, σ΄ όλες τις άλλες. Αποτελεί, επομένως, αναγκαιότητα των καιρών, οι πολίτες κάθε χώρας, για να λειτουργήσουν σαν ελεύθερα και υπεύθυνα άτομα, να είναι σωστά πληροφορημένοι, τουλάχιστον για όσα μεγάλα συμβαίνουν πέρα απ' τα δικά τους σύνορα, ούτως ώστε οι διάφορες αλλαγές - θεμελιακής μορφής καμμιά φορά μορφής - να μην τους βρίσκουν απαρασκεύαστους....".

Απόσπασμα από "Το Βιβλίο του Μήνα: Αναζητήσεις", E. Ionesco της Γαλλικής Ακαδημίας, μετάφ.Μ.Σκάρα, εκδ. Ροές.


* * *


Αγαπητή Οδός,

Από χαρτί σε πήρανε,
Σε κάναν μηδέν και ένα,
Και όταν τα άρθρα
σου έψαξα,
δεν βρήκα ούτε ένα.

Αθανασίου του Θωμά Δόλλα

Υ.Γ.Ι. Η ψηφικοποίηση ενός εντύπου, κατ' ουσίαν, είναι η μετατροπή του σε 2 αριθμούς, το 0 & το 1. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν καταλαβαίνουν, παρά μόνο μία αλληλουχία των δύο αυτών αριθμών, ...101010101 01010101010..., η οποία κατ' ουσίαν, δίνει εντολή σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα να ανοίξει ή (&) να κλείσει.

Υ.Γ.ΙΙ. Η ψηφικοποιημένη μορφή της Οδού μέχρι το 20 06 φιλοξενούνταν σε τοπική ιστοσελίδα. Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας, λόγω του ότι η Οδός φιλοξένησε ένα άρθρο, το οποίο, εξέφραζε Αντίλογο για τα κοινά της πόλης μας, "τιμώρησε" τον εκδότη, διαγράφωντας όλα τα άρθρα της Εφημερίδας έως και το 2006.

Υ.Γ.ΙΙΙ. https://en.wikipedia. org/wiki/Verba_volant,_scripta_manent
"Τα Λόγια πετούν... τα Γραπτά μένουν". Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε το "manent" , όπως με διόρθωσε, ακόμη μία φορά, ένας νομικός, το σωστό είναι "manet", λόγω του ότι, οι Λατίνοι χρησιμοποιούσαν την ελληνική αττική διάλεκτο.

Υ.Γ.IV. Λάτιο = Latio = Lacio, εξ ου και η ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία, αντιπροσωπεύει την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Βατικανό.


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 28 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου 2017, αρ. φύλλων 903 και 904.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ