13.4.18

Λόγος & Αντίλογος




«Περί διοδίων»



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Σου γράφω για να μοιραστώ μαζί με τους αναγνώστες σου την χαρά μου και τις εμπειρίες μου από ένα πρόσφατο ταξίδι, με το αυτοκίνητό μου.

Συνεπαρμένος από εθνική υπερηφάνεια απ’ όσα ο πρωθυπουργός μας κ Αλέξης Τσίπρας πέτυχε με την σκληρή διαπραγμάτευσή του, όπως έλεγε και στα εγκαίνια της Ιονίας Οδού τις ημέρες εκείνες, είπα να δοκιμάσω τον δρόμο και τις αντοχές μου. Χρειάστηκε βλέπεις να πάω πρώτα κάπου πιο έξω από την Πρέβεζα, προς Λευκάδα μεριά και μερικές μέρες μετά να κατευθυνθώ στην Αθήνα· και έτσι αποφάσισα το απονενοημένο. Να ταξιδέψω με Ι.Χ.

Είχα δει άλλωστε περιχαρείς και επί χοροίς και πανηγύρεις και τις δυο βουλευτίνες μας κ. Μαρία Αντωνίου και προπαντός την κυβερνητική κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, και σκέφθηκα ότι για να χορεύουν και να χαίρονται, πράγματι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Και είπα να βγω στους δρόμος και τις Οδούς: Εγνατία, Ιονία, Ολυμπία, Αττική, Νέα. Γεμίσαμε υπερσύγχρονους δρόμους.

Ολέθριο το σφάλμα. Στην αρχή κάπου κοντά στο Μέτσοβο, έσκασα τα πρώτα 2.40 ευρώ. Οι νέοι σταθμοί διοδίων αμέσως μετά είναι σχεδόν έτοιμοι και μας περιμένουν. Σήμερα που σου γράφω προστέθηκε και ένας ακόμη, στο Τέροβο, 3,05 ευρώ το τεμάχιο παρακαλώ! Ενώ αυτός ο σταθμός πριν τα Ιωάννινα, δείχνει πανέτοιμος.

Εγώ πάντως άλλα διόδια πριν κατευθυνθώ σε Πρέβεζα νομίζω ότι δεν πλήρωσα. Ίσως να είχα την τιμητική μου, καθώς εκεί κοντά βρίσκεται ο ποταμός Αχέροντας, για τον οποίο ως γνωστό οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, πλήρωναν διόδιο να τους μεταφέρει ο βαρκάρης στην άλλη όχθη: τον Άδη!

Μπορεί πάλι να υποφέρω και από black out, ή και γενικά να έχασα και μερικά από τα χαρτάκια που σου παραδίδουν, μόλις πληρώσεις, οι πανευτυχείς υπάλληλοι. Με την εγκάρδια ευχή (όταν μιλούν) «καλό δρόμο», «καλή συνέχεια» κ.ο.κ. Ακολούθως πέρασα από την υποθαλάσσια σήραγγα το τεράστιο αυτό έργο που παραδόθηκε επί επαράτου Κ. Σημίτη, και έχει από το 2002 μόνιμα το διόδιο των 3,00 ευρώ. «Πάλι καλά» σκέφθηκα που οι σκληροί διαπραγματευτές, δεν το άγγιξαν – το διόδιο. Σύνολο έως εκεί 5,40 ευρώ.

Μετά από μερικές ημέρες, άρχισα το ταξίδι μου νοτιοδυτικά ως την Αθήνα. Εκεί να δεις, κάθε μισή ώρα το πολύ, διόδια! Κι όχι τίποτε ψίχουλα, αλλά βαρβάτα. Στο Αγγελόκαστρο 3,50· στην Κλοκοβα 2,95· στην Γέφυρα 13,30 (άλλο ένα έργο των επαράτων). Στο Ρίο 2,40· στο Ζευγολατιό 2,20 ευρώ, στον Ισθμό 1,80· στην Ελευσίνα 2,10 ευρώ Σύνολο διαδρομής 28,20. Όχι δραχμές, αλλά ευρώ με το συμπάθιο.

Εν τέλει μετά από ένα 10ήμερο περίπου ξεκίνησα την επιστροφή για Καστοριά. Αποφάσισα να «στρίψω» στην Λαμία, να αποφύγω τα διόδια μέχρι την Λάρισα ή ακόμη χειρότερα ως την Βέροια. Και σ’ αυτή την διαδρομή κάθε 30 λεπτά, μετρημένα παρακαλώ, διόδια. Να μη ξεχνιόμαστε.

Έχουμε και λέμε σε σταθμό Αφιδνών 3,25 ευρώ, Θήβας 3,80 ευρώ, Τραγάνας 3,80 ευρώ, και ύστερα από 5 λεπτά της ώρας 3,05 ευρώ στον πλευρικό Τραγάνας, όπου διέπραξα το θανάσιμο λάθος να βγω για προσωπικό λόγο και στην Αγία Τριάδα –μεγάλη η χάρη της– και άλλα 1,75 ευρώ. Σύνολο 11,85 ευρώ και σε γενικό σύνολο για περίπου 1000 χιλιόμετρα 45,45 ευρώ δηλαδή κάπου 15.500 δραχμές για τους θιασώτες της δραχμής, μόνο για διόδια!!

Και ξέχασα να σου πω ότι έχω εξοφλήσει έως τελευταίου λεπτού, εγκαίρως και εμπροθέσμως και τα πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας, και τους φόρους μου, και τα ΚΤΕΟ και την ασφάλειά μου. Και παρά ταύτα, για ένα μόνο ταξίδι πλήρωσα αυτό το ποσό σε διόδια και τριόδια. Ξέχωρα φυσικά η πανάκριβη, λόγω φόρων, βενζίνη που απαίτησε ολόκληρο μηνιαίο προϋπολογισμό.

Γι’ αυτό σου έγραψα αγαπητή ΟΔΟΣ – ευτυχώς είσαι η μόνη οδός που κυκλοφορώ, δηλαδή γράφω τις απόψεις μου, χωρίς διόδια. Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην βουλευτή μας που δεν θα φέρει –όπως δεσμεύθηκε– διόδια στον κάθετο άξονα προς /από Καστοριά, για να μπορούμε να πηγαίνουμε απρόσκοπτα και ατελώς σε χορούς και πανηγύρια όλοι μαζί, να χορεύουμε μετά την σκληρή διαπραγμάτευση. Και εγώ μαζί!

Μετά πολλής υπολήψεως
Αλέξης ο απλούς 



Φωτογραφία: Fernando Botero (1932-), La cornada (Το ξεκοίλιασμα) 1988, της σειράς La corrida (Η ταυρομαχία), Museo Botero del Banco de la Republica, Μπογκοτά, Κολομβίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Οκτωβρίου 2017, αρ. φύλλου 906

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/4/18

    Πρώτη φορά Αριστερά.
    Ή ο Σοσιαλισμός στη πράξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ