1.7.18

Το Σκάκι




7.  Qb3 Qe7

Έξω απ’ το παράθυρό μου στέγες με χιόνια
μια γκρίζα πολιτεία
κι ο θαμπός τρούλος της εκκλησιάς.
Άγγελοι στην κάμαρά μου τραγουδούν.
Κανένας δεν κυκλοφορεί στο χιονισμένο αυλόγυρο.
Φοβούνται οι άνθρωποι τα χιόνια;
Κι ωστόσο κάποιες μνήμες προφταίνουν
ν’ αμαρτήσουν την καρδιά μου
που επιμένει να κρατεί
στα χέρια της τη λευκότητα χιονιού.
Ήλιος πουθενά.
Πώς τσούζουνε τα μάτια μου απ’ τη λάμψη;
Τα τζάμια μας είναι θολά.
Εγώ γράφω απάνω τους τ’ όνομά σου
κι εκείνο φέγγει… φέγγει… φέγγει…

Ιφιγένεια Διδασκάλου Αναμνήσεις
(ΟΔΟΣ 2.8.2012 |653)

Σε τούτες τις «πονηρές» μέρες ένα όνομα φέγγει «Παύλος Μελάς».
Είναι αυτός, που τούτες τις μέρες θα σηκωθεί από το μνήμα του και θα τους «πάρει όλους και θα τους σηκώσει». Όλους αυτούς που καταθέτουν στεφάνια στο μνήμα του και τον εξυμνούν και, και, και. ‘Ήταν, είναι και θα είναι… Ολους αυτούς που μέρες περίμεναν (τί άραγε;) για να συνέλθουν και να εκδώσουν ανακοίνωση (αφού πρώτα το έκανε η Κοζάνη) σχετικά με την ονομασία της γείτονος (Με κάποιες απουσίες και μία διαφοροποίηση. Αυτό το κόμμα πότε άραγε θα μάθει να τα λέει στα «ίσια»;).

Είναι αυτός, που ακόμα περιμένει τις σχετικές ανακοινώσεις των δύο βουλευτίνων του νομού μας (των κυριών Ολ.Τελιγιορίδου και Μ.Αντωνίου) που κάθε χρόνο τον τιμούν με στεφάνι. Ακόμα δεν έχουν μιλήσει (τί περιμένουν; κομματική γραμμή; δεν τολμούν;).

Και να ήταν μόνο αυτές; Πόσοι ακόμα λαλίστατοι έχουν «εξαφανιστεί». Δεν γνωρίζουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά, ότι επιβάλλεται να έχουν ξεκάθαρη γνώμη για τα εθνικά θέματα και να την λένε αμέσως; Ειδάλλως, ας παραχωρήσουν τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, που θα έχουν το θάρρος να βροντοφωνάζουν τις θέσεις τους και τις απόψεις τους για θέματα σημαντικά, που αφορούν την ταυτότητά μας, όπως είναι το όνομα «Μακεδονία».

Μήπως τώρα ήρθε η στιγμή όλων αυτών, να σκεφτούν σοβαρά και να δουν τα παιχνίδια που παίζονται εδώ κοντά μας, στα πανηγύρια με τις σλάβικες ορχήστρες και τα δήθεν ερωτικά σλάβικα τραγούδια; Που όχι μόνο παρευρίσκονται, αλλά και χορεύουν χαρωποί.

Ήρθε (κάλλιο αργά παρά ποτέ) η στιγμή που οι τοπικές ορχήστρες κατάλαβαν ότι πρέπει να σταματήσει η προσέλευση (προσκλήσεις) των σλάβικων ορχηστρών σε καρναβάλια και πανηγύρια. Μήπως και «ισιάσουν» τα μουσικά «δρώμενα» που έχουν πραγματικά ξεφύγει.

Υπογράφω για τη Μακεδονία. «Υπογράφω για την αλήθεια» http://www.onomasia.gr

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Ιανουαρίου 2018, αρ. φύλλου 919


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ