16.10.18

Λόγος & Αντίλογος




Είπαν!… ακροβολισμοί.



Α. 29.5.2018 Γιόρτασαν «τεμέκ» στην Τουρκία την εθνική τους γιορτή, την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως 1453 σαν σήμερα (αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό), μετά από 565 έτη. Αλλά, τι γιόρτασαν; Τρόπαιό τους ο βαρβαρισμός, πράξη πολεμική, άκρως βίαιη, άδικη και απάνθρωπη, πράξη ληστρική, αφού το κίνητρό της ήταν η αρπαγή, η λεηλασία, η επέκταση εις βάρος του Βυζαντινού κράτους, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Έπειτα, τα επακολουθήσαντα; Επί τριήμερον οι Οθωμανοί Τούρκοι στρατιώτες να λεηλατούν και να ρημάζουν την Πόλη – (στην Πόλη άκουαν και Ισταμπούλ την είπαν). Να ασχημονούν και να βεβηλώνουν την Αγία Σοφία, το καύχημα της Χριστιανοσύνης, το καύχημα του Ελληνισμού στους αιώνες, το ιερόν ενδιαίτημα της του Θεού Σοφίας και θησαύρισμα. Οι χοντροκομμένοι άνθρωποι ούτε έχουν την «τσίπα» να νιώθουν, όπως τους πρέπει, μειονεκτικοί, καθώς βρήκαν με την υλική υπέρτερη δύναμή τους και με την αρπαγή έτοιμη την Αγία Σοφία, το αριστούργημα της Χριστιανικής αρχιτεκτονικής, έργο των Ελλήνων Ανθεμίου και Ισιδώρου από τις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, και την μετέτρεψαν σε δικό τους τζαμί, ανευλαβείς και ιερόσυλοι, εθισμένοι αρχαιόθεν στην προϊστορικού ασιατικού βίου νομαδική τους και ληστρική πορεία. Το μεγάλωμα, την επέκτασή τους, την οφείλουν στην ανοχή (και λόγω χριστιανικού πνεύματος)αλλά και στην αβλεψία των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, που επέτρεψαν τον αρχηγό τους, τον Σελτζούκο Ερτοργλούρ με τις 50000 απολίτιστων νομάδων να εγκατασταθούν στα εδάφη της Αυτοκρατορίας. Πού να φαντάζονταν οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, ότι αυτοί, καθώς γεννοβολούν σαν τα κουνέλια, μελλοντικά θα καθίσταντο επικίνδυνοι. Και σήμερα, ο Ερντογάν ωσεί Σουλτάνος γαυριών πανηγυρίζει κενήν κούφην εορτήν ληστρικού περιεχομένου. Στοιχειώδης ανθρωπιά θα επέβαλλε τουλάχιστον σιωπή, για να μην προκαλεί σύμπασαν την Χριστιανοσύνη. Αλλά η προεκλογική περίοδος τον εμπνέει να προβάλλει εαυτόν ως άλλον... Πορθητήν!

Β. Persona non grata ο κ. Μπουτάρης. Για τα απαράδεκτα και ανήκουστα, όσο και σκανδαλώση και ανόητα που είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την Καστοριά και Φλώρινα, ο Αντιπεριφερειάρχης μας κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος έλαβε θέση εθνοπρεπή με την δήλωσή του ότι ο κ. Μπουτάρης είναι ανεπιθύμητος για το γραφείο του και την Καστοριά. (ΟΔΟΣ 24/5/2018). Στον νομό μας και στην πόλη μας συνυπογράφουμε όλοι – πιστεύω – και αγανακτούμε για τέτοιες δηλώσεις άστοχες, που δίνουν αφορμές και όπλα στους Σκοπιανούς. Λέω: όλοι μας, με επιφύλαξιν τινά, διότι υπάρχουν – δεν κρύβονται – σταγονίδια, αξιολύπητα παιδιά, θλιβερές φιγούρες ανεμοδαρμένες – θύματα ακόμα και σήμερα, δυστυχώς της Κομμουνιστο-Τιτοϊκής αισχίστου είδους προπαγάνδας κατά την Κατοχή, που εγχώριοι την εγκολπώθηκαν σε σημείο και βαθμό τέτοιο, ώστε στις αρχές του 1949 με ... «Ολομέλεια» να κηρύξουν ... την ανεξάρτητη golema Macedonjia. Πώς λοιπόν να μην αγανακτούμε και να μην προβληματιζόμαστε, όταν ο αιρετός δήμαρχος της Θεσσαλονίκης προβαίνει σε απερίσκεπτες και άκαιρες και ύποπτες δηλώσεις; Αλλά, σκουλαρικάκιας δεν είναι; Ας το σκεφθούν, έστω και εκ των υστέρων, οι Θεσσαλονικείς που έριξαν την ψήφο τους. Δεν ξέρω αν ο ίδιος μήπως προτιμά να γράφεται Μπουτάρτσε...

Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

 Η ΟΔΟΣ καταχωρεί όλες τις απόψεις χωρίς απαραίτητα  να συντάσσεται. Σχετικά με το ίδιο β’ θέμα:  "εδώ" και "εδώ".
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιουνίου 2018, αρ. φύλλου 939




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ