27.3.19

Η Βαλκυρία



Η επόμενη αναταμετάδοση απ’ευθείας από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου με την Βαλκυρία (Die Walküre), το δεύτερο μέρος της ρομαντικής επικής τετραλογίας του Ρίχαρντ Βάγκνερ Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν (Der ring des Nibelungen),  υπό την διεύθυνση του Philippe Jordan και στην περίφημη σκηνοθεσία του Robert Lepage (η παραγωγή  της τετραλογίας λέγεται ότι κόστισε περίπου 16 εκατ. δολάρια!). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η επική σοπράνο Christine Goerke, ως η πολεμίστρια θεά Μπρουνχίλντε, που η διαμάχη της με τα θνητά δίδυμα αδέλφια Ζίγκμουντ και Ζιγκλίντε, που αποδίδουν ο Stuart Skelton και η Eva-Maria Westbroek, την οδηγεί σε ένα ταξίδι από τη Βαλχάλα στην ανθρωπότητα επί γης.

Η αρπαγή του δαχτυλιδιού που χαρίζει, σε όποιον το φοράει, τη δύναμη να κυριαρχήσει πάνω στον κόσμο, γίνεται αφορμή για το επικό αριστούργημα του Βάγκνερ. Μάχες, θάνατοι, έρωτες και ηρωικά κατορθώματα που συντελούνται εν ονόματι του δαχτυλιδιού στηλιτεύουν τη δίψα του ανθρώπου για την εξουσία. Το έργο ολοκληρώνεται με την επιστροφή του δαχτυλιδιού στους θησαυρούς του Ρήνου και την ολοκληρωτική κατάρρευση του μυθολογικού σύμπαντος που έχει δημιουργήσει ο δραματουργός Βάγκνερ.

Με τον Κύκλο του Δαχτυλιδιού ο Βάγκνερ εισάγει νέα δεδομένα τόσο στο μορφολογικό και δομικό χαρακτήρα της παρτιτούρας όσο και στις σκηνικές προϋποθέσεις με τις οποίες ανεβαίνει ένα μουσικό δράμα, αλλάζοντας ριζικά τον καταστατικό χάρτη της όπερας.

Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν συγκροτείται από έναν ισχυρό δραματουργικό ιστό μέσα στον οποίο ο συνθέτης μεταχειρίζεται με ιδιαίτερη λεπτότητα φιλοσοφικές, ψυχολογικές και πολιτικές έννοιες.






Στην φωτογραφία του εξωφύλλου της ΟΔΟΥ αρ. 597 της 23.6.2011 απεικονίζεται η Deborah Voigt στο ντεμπούτο της στην ΜΕΤ το 2011, στον ρόλο της Μπρυνχίλντε (Brunhilde) στην ίδια παραγωγή της Βαλκυρίας του Βάγκνερ που θα απολαύσει το καστοριανό κοινό το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 18:00 στο ΤΕΙ Καστοριάς.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ