7.5.19

Λόγος & Αντίλογος




Περί της «Συμφωνίας των Πρεσπών»



Αγαπητέ Κύριε Μπαϊρακτάρη,

Στο φύλλο 964 της εφημερίδας σας, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2018, ο συνεργάτης σας κ. Νίκος Πρώιος, στην στήλη «Λόγος και Αντίλογος» ["εδώ"] μου έστειλε μία ανοιχτή επιστολή από την οποία κρατώ σαν ανάμνηση την πρώτη της παράγραφο και μόνο. Τον ευχαριστώ για τις λίγες πρώτες του αυτές γραμμές.

Με δυσκολία παρακολουθώ το υπόλοιπο κείμενό του. Εκφράζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Απόλυτο και σκληρό μερικές φορές χωρίς να τεκμηριώνει τις απόψεις του. Καταλήγει σε συμπεράσματα και σκέψεις που δεν αντέχουν σε καλόπιστη κριτική. Εκφράζει γενικά μία ανησυχία που δεν δικαιολογείται από την τρέχουσα επικαιρότητα, όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί της.

Από ελαττωματική πληροφόρηση ο επιστολογράφος σας αδικεί ανθρώπους με γνώσεις και ήρεμη σκέψη. Ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα τους και φυσικά την Καστοριά. Προσπαθώ να τον δικαιολογήσω εν μέρει και να του αναγνωρίσω καλή πρόθεση, αν και η συγκεκριμένη επιστολή του ξεφεύγει από τα επιτρεπόμενα όρια και είναι «επιθετική» χωρίς λόγο. Λίγο περισσότερη προσοχή δεν βλάπτει στον δημόσιο λόγο. Έχει και η φαντασία τα όριά της.

Δεν θέλω να κάνω κατάχρηση χώρου στην εφημερίδα σας. Έχω έτοιμο και ένα άλλο κείμενο σχετικό με τη Μακεδονία μας που θα σας το στείλω το νέο έτος. Για πολλά χρόνια συνεργάζομαι γραπτά μαζί σας. Με την ίδια λογική θα περίμενα από τη σύνταξή σας να με προστατεύσει κάπως από επιστολές τύπου Πρώιου. Δεν βγάζει κανείς άκρη ούτε νόημα.

Επειδή όμως την εποχή του διαδικτύου καμιά φορά τα γραπτά μένουν, θα προσπαθήσω να επανέλθω εν καιρώ για να απαντήσω σε μερικές απορίες και ερωτήσεις του συνεργάτη σας. Σπάνια το κάνω αυτό ,αλλά αυτή τη φορά νομίζω ότι πρέπει.

Μια σημείωση πριν κλείσω. Κάπου ο κ. Πρώιος αναφέρεται στο θέμα της ομιλίας μου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για το γεωστρατηγικό πρόβλημα της Μακεδονίας μας (8 Νοεμβρίου 2018). Γράφει ότι είχα συζήτηση με τον κ. Νίμιτς και τον κ. Κοτζιά και έβαλε και το όνομά μου στην «παρέα» τους. Τι να πεί κανείς; Με τον κ. Νίμιτς έχω να μιλήσω για το Μακεδονικό 2-3 χρόνια και τον κ. Κοτζιά δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ούτε από κοντά ούτε από μακριά.

Δεν σας κρύβω ότι το Μακεδονικό Πρόβλημα σαν θέμα αναφοράς το έχω ο ίδιος αναδείξει πολλές φορές από την εποχή που ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν στο Δημοτικό Σχολείο για να μην πω ότι δεν είχε γεννηθεί ακόμη! Τότε, αρχές του 1980, ο κ. Νίμιτς, παιδικός μου φίλος, ήταν στα 40 του Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συνεργάτης του Cyrus Vance – Υπουργός των Εξωτερικών, συνεργάτης του Προέδρου Κάρτερ και του τότε Δημάρχου της Νέας Υόρκης. Με σπουδές στο Williams Colllege, στην Οξφόρδη και στο Harvard. Αργότερα ορίστηκε διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Ονοματολογικό πρόβλημα και μόνο της FYROM, που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Γράφει και άλλα ο κ. Πρώιος. Δημοκρατία έχουμε. Λέει σε ένα σημείο ότι θα έπρεπε να έχω αλλάξει τα σχέδια του Κοτζιά και του Νίμιτς, όχι μόνο για τα Σκόπια αλλά και για την Αλβανία. Μεγάλη δύναμη μου δίνει! Συμπληρώνω εδώ ότι όση δύναμη είχα την έχω χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη στις διεθνείς μου σχέσεις για το Μακεδονικό πρόβλημα (Πρόεδρος εδώ, Πρόεδρος εκεί), με σημαντική επιτυχία τολμώ να πω. Θα χρειαζόμουν ώρες και μέρες ολόκληρες για να αναλύσω όσα μου έχουν συμβεί κατά καιρούς στην προσπάθειά μου να αναδείξω τα δίκαια  της Μακεδονίας μας. Η οικογένειά μου μετράει ήδη τρεις γενιές Ελλήνων Μακεδόνων, βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα!

Μακάρι να ήταν πιο απλή η εξωτερική πολιτική μιας χώρας σαν της Ελλάδας που σχεδόν δεν υπολογίζεται ή υπολογίζεται λίγο στη διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα. Είναι κρίμα αλλά είναι αλήθεια.

Από τη μεριά μου πάντα θα κάνω ότι μπορώ για να προστατεύσω την πατρίδα μου και την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Καστοριά ακόμη περισσότερο.
Σας χαιρετώ

Βασίλειος Σαράντη Τσεμάνης 
Ορθοπεδικός Χειρουργός

* * *



Η ΟΔΟΣ καταχωρεί στο σύνολό της και αυτούσια την επιστολή – απάντηση και σχολιασμό του κ. Βασιλείου Τσεμάνη. Η συγκεκριμένη επιστολή, δημοσιεύεται στην στήλη «Λόγος & Αντίλογος» όπως άλλωστε είχε δημοσιευθεί και η απαντώμενη επιστολή του κ. Νικολάου Πρώϊου, που στάθηκε η αφορμή του αντιλόγου.

Η διευκρίνιση είναι απαραίτητη για την αυτονόητη επισήμανση ότι η συχνή δημοσίευση των απόψεων φίλων της ΟΔΟΥ, δεν προϋποθέτει ούτε την ταύτιση των απόψεων με αυτές της ΟΔΟΥ, ούτε επάγεται την ιδιότητα του συνεργάτη.

Η ΟΔΟΣ καταχωρεί κάθε άποψη, ακόμη και αυτές που δεν είναι συμβατές με γενικευμένες πεποιθήσεις, όπως και τις κριτικές, αρκεί να μην περιλαμβάνουν επιλήψιμες στον νόμο εκφράσεις.

Η διακίνηση των ιδεών και των απόψεων αποτελεί την πεμπτουσία της ΟΔΟΥ και δεν αποκλείει κανένα παρεμβαίνοντας προληπτικά. Μοναδική εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει επιστολή που ενδέχεται να απηχεί φονταμενταλισμό και οπωσδήποτε αποκλείονται όσοι ανήκουν σε χώρους που χαιρετούν ναζιστικά (στο όνομα της... πατρίδας).

Με τις διευκρινίσεις αυτές η ΟΔΟΣ ευχαριστεί τους καλούς φίλους και συστηματικούς εργάτες της ελευθεροτυπίας κ.κ. Β. Τσεμάνη και Ν. Πρώϊο για την ανταλλαγή των απόψεών τους, που έχουν στο επίκεντρό τους της αγάπη για την Μακεδονία. Και εκφράζει την ευχή να προβάλλουν τις απόψεις τους όσοι ενδιαφέρονται για τα τοπικά και εθνικά θέματα.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 965


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ