6.11.19

Λόγος & Αντίλογος




Αγαπητέ κύριε Τσεμάνη,

Στην απάντησή σας στο υπ’ αριθ. 965 φύλλο της εφημερίδος ΟΔΟΣ με ημερομηνία 20.12.2018 μ’ ευχαριστείτε για την πρώτη παράγραφο του άρθρου μου και απορρίπτετε δυστυχώς τις υπόλοιπες αναφορές μου. Μάλιστα δυσκολεύεσθε να παρακολουθήσετε τον τρόπο σκέψεώς μου και τις τοποθετήσεις μου, οι οποίες κατά τη γνώμη σας δεν αντέχουν σε καλόπιστη κριτική, και συμπεραίνετε πως δεν δικαιολογούμαι από την τρέχουσα επικαιρότητα του σκοπιανού ζητήματος, όσο κι αν συμφωνώ ή διαφωνώ. Και, τέλος, ότι λόγω κακής πληροφόρησης αδικώ ανθρώπους με γνώση και νηφάλια σκέψη. Όμως εγώ διαφώνησα μαζί σας κ. Τσεμάνη για τα γραφόμενά σας, γιατί μάλλον δεν θυμάστε αυτά που συνιστούσατε στους Καστοριανούς πατριώτες σας.

Είναι απορίας άξιο γιατί παρουσιάζετε τους γείτονές μας με τέτοιο τρόπο, ο οποίος κατά τη γνώμη μου τους αδικεί και τους προσβάλλει. Συμπεραίνετε ότι δεν έχουν ένδοξο παρελθόν και πολιτισμό, αξιοπρέπεια, ελευθερία και ζητάτε από μας να τους συμμεριστούμε, να τους βοηθήσουμε και να τους δεχτούμε; Εσείς πράγματι, προσωπικά σαν άτομο καλά κάνετε και εκφράζετε τη συμπάθειά σας.

Όμως αποφύγατε να μας εξηγήσετε και να τους δικαιολογήσετε, γιατί εδώ και τόσα πολλά χρόνια στολίζουν την κατακτηθείσα περιοχή μας με όλα τα σύμβολα της χώρας μας και οικειοποιούνται τον Μέγα Αλέξανδρο τον οποίο δεν είδαν ποτέ, αφού κατέβηκαν στην περιοχή ως Σλάβοι από το 711 μΧ και ως κατακτητές την περίοδο 1904-1913. Πλέον σήμερα η βόρεια περιοχή αυτή μετατράπηκε, ας μου επιτραπεί ο όρος, σε χαβούζα της Ευρώπης, με πέντε μιλέτια, τέσσερεις εθνικότητες και μία απροσδιόριστη των 500 χιλιάδων, και το μόνο που ονειρεύονται και επιδιώκουν, φανερά ή κρυφά, είναι να κάνουν τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσά τους ως Solun, και την Καστοριά πόλη τους ως Kostur.

Αυτά εσείς προφανώς τα υποτιμάτε αγαπητέ κ. Τσεμάνη. Ποιος τους έκανε «Μακεδόνες»; Προφανώς και ο φίλος σας κ. Νίμιτς. Τριάντα και πλέον χρόνια διαμεσολαβητής ήταν και συνεχώς δήλωνε ότι με την διαμεσολάβησή του διασφαλίζεται και ενισχύεται η...«μακεδονική» ταυτότητά τους και το «μακεδονικό έθνος» τους. Μάλλον υπερασπιστής αυτών που επιβουλεύονται την πατρίδα μας ήταν, και όχι διαμεσολαβητής.

Όλα όσα δεν σας άρεσαν από την απάντησή μου στα γραφόμενά σας, χαρακτηρίστε τα όπως θέλετε. Εξ άλλου έχετε όλο το δικαίωμα να το πράξετε. Συμπεραίνω όμως, ότι μάλλον δεν παρακολουθήσατε όλη την επικαιρότητα και ίσως γι’ αυτό δεν αναφέρατε κάποια γεγονότα που όλοι παρατηρήσαμε, και έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Μακεδονικό ζήτημα. Γεγονότα για τα οποία προφανώς μας φέρνουν σε αντίθεση, αλλά θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω μερικά:

Πριν αρκετές ημέρες, παρουσιάστηκε απρόσμενα ο κ. Ζάεφ με πίκρα στο στόμα και... εμμετική διάθεση για τη συμφωνία των Πρεσπών και επειδή θα «ξερνούσε» πολλά, έτρεξαν όλα τα εγγυητικά πρόσωπα στα Σκόπια, μεταξύ αυτών και ο φίλος σας κ. Νίμιτς, να του βουλώσουν το στόμα. Αυτό φαίνεται δεν το παρατηρήσατε στην επικαιρότητα και γι’ αυτό δεν το αναφέρατε στην απάντησή σας. Έτρεξαν όλοι οι καλοθελητές και σύμμαχοι μας που δέσμευσαν τον υπόγειο και επίγειο πλούτο  της χώρας μας για 100 χρόνια, μη τυχόν και δεν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, που έγινε ερήμην των Ελλήνων, επειδή το ήθελε ο κύριος Κοτζιάς και οι συν αυτώ.

Επίσης στην πρόσφατη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, μάς δήλωσε ότι θα γίνει ρεζίλι η χώρα μας (κι άλλο;) αν δεν ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία των κυρίων Κοτζιά και Δημητρώφ. Αργά το κατάλαβε. Η πατρίδα του τον φώναζε συνεχώς, κάνε χρήση του όπλου σου: το βέτο, ενάντια σε κάθε εχθρική επιβολή των συμμάχων μας. Κατά τον πρωθυπουργό μας δηλαδή, το 68% του λαού μας γίνεται ρεζίλι; Και ποιοι είναι οι δικαιωμένοι; Το κόμμα του 32%; Ή η κυρία Κουντουρά;

Τι άλλο πρέπει να μας πείτε, όσοι συμπαθείτε τα Σκόπια; Θα γίνουν ρεζίλι οι χιλιάδες θυσιασθέντες Έλληνες, που πολέμησαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας; Και από την άλλη θα τιμηθούν υπερήφανα για τα έργα και τις ημέρες τους, ο Παπαχριστόπουλος, ο Κοτζιάς και ο Πολάκης;

Δυστυχώς, καθώς φαίνεται, άδικα έχυσαν το αίμα τους οι Έλληνες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Τώρα πρέπει να το βουλώσουμε και εμείς για την εδραίωση του «μακεδονικού» έθνους και της «μακεδονικής» ταυτότητας.

Η Πατρίδα αναρωτιέται τι τους έφταιξε; Ποιο κακό είναι η αιτία που πολλοί βουλευτές προσπαθούν να διαλύσουν τη χώρα. Η ίδια τους ανάθρεψε με τα ευγενή ιδεώδη των προγόνων, τους μόρφωσε και τους ανέδειξε στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας, και τώρα αυτοί οι ευνοούμενοι προσπαθούν να την παραδώσουν σε ξένα χέρια; Ας τους βαραίνουν οι τύψεις εφ’ όρου ζωής.

Σε ένα σημείο προς το τέλος του άρθρο σας αναφέρετε ότι το Μακεδονικό θέμα το έχετε αναδείξει εσείς στο παρελθόν, πριν ακόμη ο πρωθυπουργός ξεκινήσει ό,τι ξεκίνησε. Και ερωτάμε, γιατί; Ποιος ο λόγος που σας ανάγκασε να το κάνετε; Ποιος ήταν ο κίνδυνος από αυτό το κρατίδιο των Αλβανών, Σέρβων, Τούρκων, Σλάβων, Βουλγάρων και των ακαθορίστου ταυτότητας πεντακοσίων χιλιάδων που βρήκαν καταφύγιο σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή; Οι οποίοι τώρα ζητούν τη συγκατάθεσή μας, να μετατραπεί με την υπογραφή μας η Ελληνική Βουλή σε «Βουλή των Ελλήνων και Σλάβων», αφού πλέον η Μακεδονία, που είναι Ελλάδα, βαπτίστηκε Σλαβική. Σιγά-σιγά θα το πετύχουν κι αυτό στο μέλλον με τα «μακεδονικά» προϊόντα, την «μακεδονική» ιστορία, τις «μακεδονικές μειονότητες». Και χαίρεται ο κ. Ζάεφ, ο φίλος κ. Νίμιτς, οι Αμερικανοί, η κα Μέρκελ...

Ο θυμόσοφος λαός μας για τέτοια φαινόμενα λέγει την παροιμία «ο λύκος το μαλλί, αλλάζει όχι το χούι». Αλλά στο μέλλον δεν θα υπάρχει Μακεδονία να βοηθήσει να μη διαλυθεί η χώρα, ή καλύτερα η εξαφάνισης της από τον χάρτη. Γιατί έτσι όπως πάει, αυτοί στο μέλλον θα ξεκουράζονται στη Μακεδονία, και με το θράσος που έχουν θα συνεχίζουν να ζητούν κι άλλα, και θα φτάσουν να πίνουν καφέ στο Κολωνάκι και να τρώνε ψάρι στο Πασαλιμάνι.

Κανένας βουλευτής, και κυρίως κανένας βουλευτής της Μακεδονίας, από όλα τα κόμματα, δεν πρέπει να ψηφίσει αυτήν τη συμφωνία, διότι ψηφίζοντας βάζει φωτιά στο σπίτι του. Και ποια πατρίδα θα παραδώσουν στα παιδιά τους; Το θέμα κ. Τσεμάνη είναι Ελληνικό και όχι Μακεδονικό.

Τέλος, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την επίσκεψη που κάνατε με τον παιδιόθεν φίλο σας κ. Νίμιτς, στη Μεταμόρφωση και στη θέση του Αγίου Σωτήρος, και δεν πήγατε ως φαίνεται στην Παναγία Μαυριώτισσα, στον Άγιο Στέφανο, ή την Κουμπελίδικη και τόσα άλλα βυζαντινά μνημεία και αλλά αρχαιότερα όπως το λιμναίο οικισμό, ή το Άργος Ορεστικό που ονομάστηκε έτσι από τον Ορέστη, το γιο του Αγαμέμνονα.

Ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης είπε «Ου καλώς φρονεί όστις πατρώας γης όρους ατιμάζων, άλλων επαινεί και τρόπους ήδεται». Πιστεύω τώρα πως θα καταλάβετε γιατί είμαστε αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Νίκος Πρώιος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 969


Σχετικά: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ