21.5.19

Παρουσίαση του βιβλίου




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου, στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσειςτης Helexpo,  η παρουσίαση του βιβλίου “Από τη Ζαγορίτσανη στο Τσάριγκραντ - Σλαβόφωνοι Δυτικομακεδόνες στην Κωνσταντινούπολη” (εκδ. Το Δόντι) του Θρασύβουλου Ορ. Παπαστρατή, που δημοσιεύθηκε  στην ΟΔΟ σε δεκατρείς συνέχειες από τον Νοέμβριο 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο 2017.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο ιατρός και συγγραφέας κ. Νώντας Τσίγκας,  ο κ. Θρασύβουλος Παπαστρατής, και ο εκδότης του βιβλίου κ. Ανδρέας Τσιλίρας.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, ένας σημαντικός αριθμός σλαβόφωνων Μακεδόνων, προερχόμενων κυρίως από χωριά της σημερινής ελληνικής Δυτικής Μακεδονίας, όπως και από το δυτικό τμήμα του σημερινού κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, εγκαταστάθηκαν ως εσωτερικοί μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη (το Τσάριγκραντ των Σλάβων) και πλαισίωσαν τη Βουλγαρική κοινότητα της τότε πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την πορεία τους αυτή εξετάζει η μελέτη του Θρασύβουλου Παπαστρατή. Ένα εξ ορισμού δύσκολο θέμα, που σχετίζεται με τους σλαβόφωνους Δυτικομακεδόνες και τη φόρτιση που κουβαλάει η ιστορία τους.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ