25.1.21

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ: Λόγος & Αντίλογος

 

Περί γουνοποιΐας


Αγαπητοί συναρμόδιοι Υπουργοί,
Με την παρούσα επιστολή θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα του Νομού μας. Είναι γνωστό σίγουρα πως η πόλη και ο Νομός Καστοριάς, εδώ και 550 χρόνια ως κύριο επάγγελμα έχει την γουναρική, η οποία είναι κατά το πλείστον εξαγώγιμο προϊόν και κατά 95% εισαγόμενη πρώτη ύλη.
Γι’ αυτό τον λόγο έχει και ιδιαιτερότητες ως προς την επεξεργασία και διάθεση του προϊόντος κατά βάση στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, Κίνας και Αμερικής κατά διαστήματα πότε μικράς διάρκειας και πότε μεγάλης χρονικής περιόδου με διακυμάνσεις, αναλόγως με την διεθνή πάντοτε οικονομικές συγκυρίες, τις πολεμικές συρράξεις, την κοινωνική αλλά και την υγειονομική όπως σήμερα με τον κορωνοϊό αστάθεια και ως προϊόν πολυτελείας που είναι η γούνα, υφίσταται διακυμάνσεις στην παραγωγή και στην διάθεση, με αποτέλεσμα την αστάθεια της ευμάρειας της περιοχής μας. Επίσης τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν και αρκετές μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, οι οποίες έχουν κι αυτές την ίδια τύχη με την πορεία και τις διακυμάνσεις του κλάδου της γουνοποιΐας. 
Η μεγάλη χρονική διάρκεια ασχολίας με την γουνοποιΐα του νομού και των όμορων γειτονικών περιοχών, δημιούργησε μια μονοπωλιακή νοοτροπία, γιατί απασχολείται με την εργασία αυτήν, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής.
Αλλά και το κλίμα και η γεωργική εκμετάλλευση είναι πολύ περιορισμένη, γιατί έχουμε μονοκαλλιέργεια σιτηρών και προϊόντων συναφή και γι’ αυτό η γουναρική έγινε ο κυριότερος οικονομικός παράγοντας της περιοχής. Από το 1950 μέχρι σήμερα γνώρισε πολλές κακές χρονικές περιόδους, αλλά με προσωπικές θυσίες ξεπέρασε αυτές τις αναποδιές, προσέφερε πολύ συνάλλαγμα όσο οι μεγάλες πόλεις και πλούτο στην χώρα, βοήθησε τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, με μεταφορές των προϊόντων και την μετακίνηση των εμπόρων-παραγωγών, οι οποίοι ήταν περίπου δυόμισι χιλιάδες. Μικροί και μεγαλύτεροι γουνοπαραγωγοί – έμποροι διακινούσαν το εμπόριο σ’ όλο τον κόσμο. Η περιοχή μας ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή εργάτες είχαν φθάσει περίπου τις δώδεκα χιλιάδες εκτός των εμπόρων. 
Δυστυχώς αυτός ο δυναμικός επαγγελματικός χώρος, λόγω των εξωτερικών εμποδίων, με τους ανταγωνισμούς των μεγάλων χωρών, τις τιμωρίες στην διακίνηση του προϊόντος και τα εμπάργκο που επέβαλλαν, καθώς και κάποιες πολεμικές συρράξεις, έγιναν τροχοπέδη στην τόσων ετών δυναμική πορεία και η περιοχή βρέθηκε -και συνεχίζει και σήμερα να βρίσκεται- σε δεινή οικονομική κρίση. Περίπου 8.000 εργαζόμενοι στον γουνοποιητικό κλάδο, έμειναν χωρίς εργασία και αναγκάστηκαν πολλοί να αναχωρήσουν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων λόγω αδυναμίας εξακολουθεί να βρίσκεται άνεργο στην πόλη και την περιοχή, με σωρεία προβλημάτων και ανέχειας να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά προβλήματα.
Κατά συνέπεια και όλα τα εμπορικά καταστήματα της πόλεως έχασαν ένα μεγάλο ποσοστό από τον οικονομικό παραγωγικό κύκλο τους και έτσι η πόλη υποφέρει. Δηλαδή γλυτώσαμε από τον κορωνοϊό και κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από την πείνα και την ανέχεια. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. 
Όταν κι αν θελήσετε να μας συμπαρασταθείτε, θα διαπιστώσετε την κατάσταση δραματικότερη από αυτήν που περιγράφουμε. Και με το σημερινό σχόλιο, ενημερώνουμε τους τρεις άξιους συναρμόδιους Υπουργούς (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας), να επιληφθούν της τραγικής κατάστασης που βιώνει η περιοχή, γιατί σε λίγο θα καταρρεύσει όλος ο Νομός.
Όπως πολύ ορθά εξαγγείλατε μέτρα σωτηρίας για τα νησιά και τον τουρισμό με σύνεση και νόηση έτσι ακριβώς σας παρακαλούμε να γίνει μια σοβαρή κίνηση σωτηρίας για την περιοχή, γιατί θα διαλυθεί έτσι όπως πάει.
Μέχρι τώρα δεν ενοχλήσαμε κανένα κρατικό παράγοντα, αλλά αντιμετωπίσαμε με στωϊκότητα και με προσωπικές ευθύνες την όποια εργασία είχαμε και την αξιοπρέπειά μας. Ήρθε η ώρα να στείλουμε το απελπιστικό μήνυμα για το μέλλον μας. Σπεύσετε και δώστε σωτήρια λύση στα προβλήματά μας με κάθε δυνατή προσέγγιση.
Θα χαθεί ένα επικερδές επάγγελμα, θα διαλυθεί και δεν θα ξαναλειτουργήσει και αυτό θα είναι συμφορά για τον τόπο και τη χώρα.
Εσείς θα ανταποδώστε, με την σειρά σας, το ελάχιστο έναντι της προσφοράς μας στο κράτος, όλα τα χρόνια που ευημερούσε ο κλάδος. 
Είσαστε η ύστατη ελπίδα μας.

Με τιμή
Ν. Πρώιος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1036


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ