17.7.21

ΟΔΟΣ: Πένθιμα εμβόλια

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 19.11.2020 | 1055


«Χωρίς την παρουσία του Χριστού και εμβόλιο να βρεθεί, κάτι άλλο θα έρθει... Χωρίς την παρουσία του Χριστού, τίποτα δεν έχει ισχύ». Είναι η (χρονικά τελευταία) βαρυσήμαντη δήλωση του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Προφανώς η νέα αυτή παρέμβασή του, για ένα επόμενο Αρμαγεδδώνα, δεν είναι απειλή. Αλλά εκφράζει ένα θεμελιώδες δίλημμα: Ή Χριστός ή θάνατος. Έχει επίσης σαφώς προφητική διάσταση. 



«ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Χριστού και εμβόλιο να βρεθεί, κάτι άλλο θα έρθει… Χωρίς την παρουσία του Χριστού, τίποτα δεν έχει ισχύ». Είναι η (χρονικά τελευταία) βαρυσήμαντη δήλωση του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, μόλις την περασμένη εβδομάδα. 

Προφανώς η νέα αυτή παρέμβασή του, για ένα επόμενο Αρμαγεδδώνα, δεν είναι απειλή. Αλλά εκφράζει ένα θεμελιώδες δίλημμα: Ή Χριστός ή θάνατος. Έχει επίσης σαφώς προφητική διάσταση. 

Άλλωστε η σχετική ρήση διαθέτει εξ ορισμού την αυθεντία του θέσφατου. Κι’ αυτό από το γεγονός ότι προέρχεται από ιεράρχη και ισόβιο έμμισθο αξιωματούχο, που δεν εκλέγεται ούτε αξιολογείται. 

Επομένως περιβάλλεται από ένα είδος αλάθητου. Και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να απωλέσει τα προνόμιά του (μισθολογικά, πρωτοκόλλου κ.ο.κ.). Οπότε είναι ελεύθερος να παρεμβαίνει χωρίς περιορισμούς. 

Όμως ακόμη και σε μια Καστοριά που χτυπιέται από παντού, και ούτως ή άλλως ζει στον δικό της Μεσαίωνα, η προφητεία αυτή δεν πρωτοτυπεί καθόλου. Στην ουσία της, δεν λέει απολύτως τίποτε άγνωστο. Άλλωστε κανείς δεν βάλθηκε να πείσει κανένα περί του αντιθέτου. Προέχει η δημόσια και ιδιωτική υγεία. 



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 19.11.2020 | 1055


ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ  δεν βάλθηκε να πείσει ότι χωρίς τον Αλλάχ ή τον Βούδα αντίστοιχα σε κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη, κάτι άλλο θα έλθει να χτυπήσει τον κόσμο και να σκορπίσει το θάνατο ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο. 

Ταυτόχρονα κανείς όμως δεν του θύμισε, ότι και χωρίς την ζωή και την υγεία του, δεν θα μπορούσε να εκστομίσει την βαριά του αλήθεια. Που έχοντας στοιχεία απειλής, ενδέχεται να προκαλεί ένα είδος τρόμου, και όχι φόβου ή δέους. 

Όμως η δήλωση αυτή, καθόλου δεν παρηγορεί τους αγαπημένους των δεκάδων νεκρών – θυμάτων του κορωνοϊού, στην Καστοριά, από την αρχή της πανδημίας. Που κανείς δεν τους έκανε ένα συλλογικό μνημόσυνο. 

Στους οποίους προστέθηκε προχθές, ο εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλλιθέα, μόλις 49 ετών. Που δεν έχει καμμιά απολύτως σημασία εάν είχε υποκείμενο νόσημα, όπως μάθαμε να δικαιολογούμε εσχάτως τους θανάτους, ή εάν δεν είχε. 

Διότι είχε πρωτίστως το δικαίωμα στην ζωή, κι’ αυτός όπως όλοι οι άλλοι. Και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα είχε νοσήσει, στην περίπτωση που ζούσε και ασκούσε τα καθήκοντά του σε μια πόλη όπου ο δήμαρχός της συνεχώς σχεδόν χωρίς μάσκα δεν ισχυριζόταν ότι είναι covid-free, χρυσοπληρώνοντας τους διαφημιστές του.

Και όπου ο επίσκοπός της φορούσε μάσκα από την αρχή. Κι αν από την αρχή είχε δώσει γραμμή και εντολή, στους κληρικούς της περιφέρειάς του και ειδικά στους εφημέριους των ενοριών, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και να τα επιβάλλουν στους πιστούς εντός των εκκλησιών. Για την ζωή των ίδιων και την ζωή των πιστών.

Ώστε να γίνουν καλά παραδείγματα και σύμβολα με την στάση τους, την συνετή, και να δώσουν υπόσταση με τις πράξεις τους, το «αγαπάτε αλλήλους». Η έννοια της σύνεσης στην Καστοριά υποφέρει ούτως ή άλλως. 





Κανείς δεν γνωρίζει εάν o εφημέριος της Καλλιθέας θα είχε νοσήσει, στην περίπτωση που ζούσε και ασκούσε τα καθήκοντά του σε μια πόλη όπου ο δήμαρχός της συνεχώς σχεδόν χωρίς μάσκα δεν ισχυριζόταν ότι είναι covid-free, χρυσοπληρώνοντας τους διαφημιστές του. Και όπου ο επίσκοπός της φορούσε μάσκα από την αρχή. Κι αν από την αρχή είχε δώσει εντολή στους εφημέριους των ενοριών, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα για την ζωή των ίδιων και την ζωή των πιστών.


* * *


ΤΙΠΟΤΕ ΑΠ' ΑΥΤΑ δεν έγινε. Διότι ο ίδιος ο σεβασμιώτατος Καστορίας κ. Σεραφείμ, δεν εξέπεμψε συστηματικά το αναγκαίο στίγμα και λόγο. Στην αρχή, —την περίοδο μετά το Πάσχα— δήλωσε σε ραδιοφωνική του "συνέντευξη" ότι έχει παράπονα, εννοώντας κατά της Κυβέρνησης και ότι θα τα πει. Που δεν τα είπε όμως. 

Ύστερα πάλι, συνέχισε να ομιλεί συχνά. Κάποια φορά —και πάλι σε αμείλικτη ραδιοφωνική του ανάκριση— υπέδειξε στους τοπικούς και κεντρικούς πολιτικούς τον Ταγίπ Ερντογάν, γονυπετή επί ώρες μέσα στο τέμενος της Αγίας Σοφίας, ως πρότυπο ευσέβειας, να τον… μιμηθούν! Να αλλάξουν στάση τούς ζήτησε, να προσεύχονται σαν τον πρόεδρο της Τουρκίας. Να κάνουν τεμενάδες. 

Πρόσφατα πάλι, στο εσωτερικό του Αγίου Μηνά, την ημέρα της τοπικής επετείου, "κατακεραύνωσε" δημοσίως την «Νέα Δημοκρατία (!) που έκλεισε τις εκκλησίες» ["εδώ"].

Είναι αλήθεια ότι ο μητροπολίτης Καστοριάς, όταν δεν συγχαίρει τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη για την απαίτησή του να κατέβουν ως ασκέρι στο γραφείο του πρωθυπουργού, —που ακόμη κατεβαίνουν— αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να ομιλεί περί παντός. 

Και ασφαλώς το έχει. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος Έλληνας που εξασκεί το ίδιο χόμπυ. Πόσο μάλλον Καστοριανός, σε μια πόλη που ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, αφού έσωσε την αποχέτευση, βάλθηκε να συνδιαλέγεται με την Κυρά Δέσποινα Παναγιά, οργανώνοντας την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης. Από τον ευσεβή γονυπετή Ερντογάν. Γρίφος δηλαδή. Χωρίς καμμιά σχεδόν αντίδραση. Τόσο "φυσιολογικά" όλα αυτά. 

Όμως ο κορωνοϊός είναι εδώ. Πάει Καστοριά, όπως και παντού, και θερίζει ανθρώπινες ζωές. Και να σκεφθεί κανείς ότι βρισκόμαστε μόλις στο Φθινόπωρο. Δεν ξεκίνησαν ακόμη τα κρύα, οι βροχές, τα χιόνια, οι πάγοι. 

Να σκεφθεί κάποιος το τί δυνητικά θα μπορούσε να συμβεί, ώστε να περιμένει ο απλός πολίτης από τους εκλεγμένους και εκλεκτούς του, αν μη τι άλλο, σεβασμό στους νεκρούς και σεβασμό στο ατομικό και κοινωνικό αγαθό της ζωής και της υγείας. 

Σεβασμό στον αγώνα των νοσοκομείων που προσπαθούν να σώσουν ό,τι και όσους μπορούν και γίνεται. Σεβασμό στην ανθρωπότητα και την ανθρωπιά. 




Kι όλα αυτά σε μια Εκκλησία, που ήδη άρχισε να μετέχει στον πόνο, με μητροπολίτες ασθενείς, νεκρούς και λαβωμένους, όπως το ίδιο τίμημα πληρώνει ολόκληρος ο κόσμος, είτε έχει Χριστό, είτε Αλλάχ, είτε Βούδα, είτε Τοτέμ. Aν συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, στο τέλος αυτής της παγκόσμιας τραγωδίας, είναι που οι ίδιοι θα απομονωθούν. Διότι χωρίς ανθρώπους και ανθρωπιά, ούτε και το εμβόλιο χρειάζεται.


* * *


ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ προστέθηκε και η ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο, άλλη βαρυσήμαντη κι’ αυτή, πώς είναι… αντιεπιστημονικός ο συσχετισμός της θείας κοινωνίας με τον κορωνοϊό. –Ενώ, για τους ιεράρχες, δεν είναι προφανώς αντιεπιστημονική η συσχέτιση του Χριστού με το εμβόλιο που τόνισε ο μητροπολίτης Καστοριάς. 

Κι όλα αυτά σε μια Εκκλησία, που ήδη άρχισε να μετέχει στον πόνο, με μητροπολίτες ασθενείς, νεκρούς και λαβωμένους, όπως το ίδιο τίμημα πληρώνει ολόκληρος ο κόσμος, είτε έχει Χριστό, είτε Αλλάχ, είτε Βούδα, είτε Τοτέμ.

Κι αν δεν μπορούν να κάνουν ένα μνημόσυνο για τους νεκρούς, να πουν τον λόγο τον καλό, τον ορθό τον λόγο, της λογικής, ας σιωπήσουν τουλάχιστον. Lockdown (σιωπή) για μερικούς μήνες. Μέχρι να περάσει αυτός ο Αρμαγεδδών. 

Καθώς αν συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, στο τέλος αυτής της παγκόσμιας τραγωδίας, είναι που οι ίδιοι θα απομονωθούν. Διότι χωρίς ανθρώπους και ανθρωπιά, ούτε και το εμβόλιο χρειάζεται.



  • Εξώφυλλο: Ανδρέας Κάλβος (1792-1869). Η Λύρα. Ωδὴ Δεκάτη. Ο Ωκεανός (στροφές α’-ε’)



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Νοεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1055


Σχετικά:


27 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/7/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/7/21

    Η ζωή συνεχίζεται, ο πάτερ κάνει και αφιερώσεις στο ράδιο μπαμπά-κόρης τις Παρασκευές. Προχθές που έλειπε η κόρη κι ήταν ο Τηλέμαχος, αφιέρωσε θα κάνω ζημιές Χαρά Βέρα. Τι είπατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος17/7/21

    Μα προς τι η απορία για τις θέσεις της εκκλησίας σχετικά με την πανδημία; Πάντα εκεί στοχεύει ο μεταφυσικός παραλογισμός της χριστιανικής θρησκείας. Στον μπαμπούλα τιμωρίας εν ζωή ή μετά θάνατον για όσους δεν ακολουθούν. Πάντα το δίπολο θεός σατανάς, καλού κακού, κλπ, καλλιεργώντας τα ταπεινά ένστικτα των πιστών. Σκοταδιστική χειραφέτιση, εσχατολογία και έδραση δόγματος.
    Πεθαίνει ο ασθενής, τον ήθελε κοντά του ο θεός. Γίνεται καλά, τον έκανε καλά ο άγιος Αβακούμ (μεγάλη η χάρη του...) αλλά ο ασθενής νοσηλεύτηκε σε ίδρυμα της επιστήμης (νοσοκομείο) και οι θεράποντες αυτού, λειτουργοί του Ασκληπιού και Ιπποκράτη και όχι μισότρελλοι ρυπαροί καλόγεροι της ασιατικής [….]. Άλλωστε δύο χιλιάδες χρόνια τώρα με την βίαιη επιβολή του χριστιανισμού της ασιατικής [….] σε τούτα τα ιερά χώματα, η κατάπτωση του ελληνισμού με όλες του τις εκφάνσεις είναι πασιφανής. Αλλά ας έχομεν πίστην αδελφοί μου διότι ο εβραίος [….] της Ναζαρέτ μας δίνει την ευλογία του…
    Έρρωσθε οι πιστεύοντες
    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/7/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/7/21

    Προφητικό κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/7/21

    Τώρα αργά, όλα ξεχασμένα, όλα παρελθόν.
    Αιωνία η μνήμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/7/21

      Το γνωστό μπλογκ συνεχίζει τις αναρτήσεις...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/7/21

      Οι ψεκασμένοι [....] προκάλεσαν το θάνατο στην Καστοριά. Μας έκαναν γνωστούς στο πανελλήνιο, με τα καμώματά τους, την Ταλιμπάν μανία τους, και πάνω από όλα την ωραιοπάθειά τους. Και μυαλό ακόμη δεν έβαλαν. Η Καστοριά κατάντησε στην κυριολεξία ΓΡΑΦΙΚΗ!!!!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος17/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος17/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος17/7/21

      Το γνωστό μπλογκ φίλε είναι Jukebox... Ρίχνεις 20ρικο και παίζει... Τώρα ποιος; και γιατί; είναι καλό ερώτημα...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος17/7/21

      Είδαμε και στη Μύκονο των Σόδομων και Γομορρων που είναι εμβολιασμένοι...

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος17/7/21

    ♪Για να ξεβρωμίσει ο τόπος θέλει δουλειά πολύ♪

    Η αρχή έγινε, ορίστε, το είπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/7/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Λία17/7/21

      Ά μπράβο !

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος17/7/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος17/7/21

    21000€ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις διακοπές του Κυριάκου με τη σύζυγό σε γνωστό ξενοδοχείο της Πελοποννήσου. Υπάρχει έγγραφο στη Διαύγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/7/21

      Ναι αλλά ο Πολάκης καπνίζει και όταν φωνάζει για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ψέκας! In other news εξιτήριο πήρε μέτα από ενάμιση μήνα σε Μ.Ε.Θ. ο ηγούμενος Εφραίμ, αυτός που αντάλλαζε κάτι λίμνες το 2007 με τον Ρουσόπουλο, λίμνες που ανήκαν στο Ελληνικό δημόσιο. Γερός οργανισμός ο ηγούμενος! Χίλια χρόνια θα ζήσει ο ανεμβολίαστος! Ενάμιση μήνα σε Μ.Ε.Θ. στην ηλικία του και άντεξε χωρίς το πανάκριβο φάρμακο...

      Ξέχαστηκε γρήγορα η τραγική ιστορία της μάνας που άφησε 3 παιδιά σε χωριό της περιοχής μας καταλήγοντας στο ίδιο της το σπίτι έπειτα από οδηγίες του ΕΟΔΥ, για εκείνην όχι Μ.Ε.Θ., ούτε ράντσο δεν είχαν.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος18/7/21

    Περισσότεροι από 1.000 θεατές ενός υπαίθριου φεστιβάλ βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αφότου παραβρέθηκαν σε εκδήλωση 20.000 ατόμων στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, με αποτέλεσμα η δήμαρχος της πόλης να ζητήσει συγγνώμη.

    Οι τοπικές υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι ο ιός εξαπλώθηκε και στις δύο ημέρες του υπαίθριου φεστιβάλ Verknipt, οδηγώντας στον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε μια μόνο εκδήλωση, σύμφωνα με το DutchNews.

    Η είσοδος στο φεστιβάλ μουσικής house επιτρεπόταν μόνο σε όσους μπορούσαν να παρουσιάσουν έναν κωδικό QR που έδειχνε ότι είτε είχαν εμβολιαστεί, είτε είχαν αρνητικό τεστ κορονοϊού ή είχαν πρόσφατα νοσήσει με COVID-19.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος18/7/21

    Έπεσε το παραμύθι που μας πουλάει ο Κούλης ότι ο εμβολιασμένος δεν μεταδίδει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/7/21

      Ο Κουλης κατέστρεψε την οικονομία της Ελλάδος. Έσβησε την εστίαση και τον τουρισμό. Στη Σουηδία με την ανοσία της αγέλης δεν βούλιαξαν την οικονομία...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/7/21

      Ο Κουλης μια χαρά κάνει διακοπές με τους φόρους μας...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος19/7/21

      Περιφέρεια Αρκαδίας. 16/7/2021 αρ. πρώτ 224918 Α/Α 1951 αναρτητεα στο διαδίκτυο. 21.043,87€ Κάλυψη δαπανών επίσκεψης Πρωθυπουργού..

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος19/7/21

      Κατάντια ξεφτίλα. Η Σία άχνα. Τα κανάλια ρρρρτττ κι ανάσα.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος26/7/21

    Ο Ζήσης φόρεσε το άσπρο κουστούμι και άρχισε την καθιερωμένη καλοκαιρινή περιοδεία στις εκκλησίες της περιοχής. Αυτονόητο το Selfie.
    Ούτε ο Mick Jagger να ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος27/7/21

    Είναι γάτα, είναι γάτα ο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ