16.11.20

ΟΔΟΣ: Ο διασυρμός


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.5.2020 | 1029


Η αλήθεια είναι ότι ένας συνδυασμός φόβου, αδεξιότητας, φανερής απειρίας και πολιτικής ένδειας, αχαλίνωτης τάσης για δημοσιότητα και προβολής στο γυαλί της τηλεόρασης των ναρκισσευόμενων, οδήγησε αρκετούς πολιτικούς και υπηρεσιακούς εκπροσώπους της Καστοριάς, σ’ αυτό που όλοι παρακολούθησαν και αντιλήφθηκαν στο πανελλήνιο. 


Η ΚΡΙΣΗ από την πανδημία του κορωνοϊού δεν ξεπεράστηκε. Tα πιο δύσκολα που αφορούν το αύριο και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών να ανήκουν σ’ αυτό, την συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική υγεία και προοπτική, βρίσκονται ακόμη μπροστά. 

Όσο δεν ανακοινώνεται, για παράδειγμα σε εθνική εμβέλεια με ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων, η ανακάλυψη ευρέως αποτελεσματικής ιατρικής θεραπείας και όσο δεν εγκρίνεται ασφαλές εμβόλιο, η κρίση, οι κίνδυνοι για την εξάπλωση της πανδημίας και για την δημόσια υγεία θα είναι παρόντες, παντού και εδώ. Προπαντός εδώ στην Καστοριά και στην ευρύτερη περιοχή της.

Εν τω μεταξύ η ίδια η εδαφική μορφολογία της Καστοριάς, με τους στενούς δρόμους, τα ανεπαρκή και από χρόνια κακοτράχηλα πεζοδρόμια, τις περίπου ανύπαρκτες υποδομές ποιότητας, εμποδίζουν ακόμη και την ατομική προσοχή, διευκολύνοντας τον συνωστισμό. 

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, στο άφθονο χρονικό διάστημα από την 23η Μαρτίου που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε καθολικό επίπεδο, ο Δήμος Καστοριάς αντί να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο και παρεμβάσεις ώστε να διευκολύνει την κατάσταση, αρκέστηκε σε μακιγιάζ «κλαδεμάτων» και οδικών σημάνσεων. Σε μια, από τα χρόνια τα παλιά άδεια πόλη, έλειπαν τα φινιρίσματα.

Έτσι ο Δήμος Καστοριάς, βρήκε την ώρα να υλοποιήσει «μεγάλα» έργα. Ηρωϊκά έργα. Ανδραγαθήματα. Όπως η αποψίλωση των δένδρων και θάμνων με αυτό που δήθεν ονομάζουν «κλάδεμα» και στον εσωτερικό παραλίμνιο (Γύρο) του βουνού, που προκαλεί σοβαρή αλλοίωση και βλάβη στο προστατευόμενο περιβάλλον της Natura. Κάτι παρόμοιο δεν έγινε ποτέ τα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνια στον Γύρο της Λίμνης. Δείχνουν την αντιμετώπιση της δημοτικής συγκυρίας, στην κοινή γνώμη. 

Και όλα αυτά δημόσια στο φως της ημέρας, ανεξέλεγκτα. Είναι που οι “εθιμοτυπικές επισκέψεις”, αποδίδουν και εξασφαλίζουν ασυλίες. Οι διωκτικές αρχές είναι φαίνεται απορροφημένες αλλού. Και οι αρμόδιοι να επιληφθούν σφυρίζουν αδιάφορα. Τα σωματεία προστασίας και φίλων του περιβάλλοντος, αποδεικνύουν ότι δεν δικαιώνουν τους τίτλους τους και τους καταστατικούς τους σκοπούς.

Όμως οι διαμαρτυρίες πολιτών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον εδώ. Και καθώς φαίνεται μαζί με τε ξερά καίγονται τα χλωρά του Δήμου. Ώστε πολιτικά έξυπνα να είναι πλέον ο εκλεγμένος που φροντίζει να απουσιάζει πια από το ίδιο κάδρο.


* * *



Οι κάθε βαθμού και λογής τοπικοί αρμόδιοι, δεν άφησαν κανάλι και συχνότητα να μην παρουσιάζουν εμφατικά ως τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Καστοριά, που παντού αναφερόταν ως πόλη και περιοχή «φάντασμα». Δυσφήμιση διάρκειας. Την ίδια περίοδο που όλοι στην υπόλοιπη Ελλάδα, προσπαθούσαν να τα αποφύγουν, ώστε να περιορίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και προπαντός να αποφύγουν τις κακές εντυπώσεις, τον στιγματισμό και την δυσφήμιση των περιοχών τους, καθώς και αυτή των πολιτών, εδώ, αντίθετα, περίσσευαν οι πανικοί —και μάλιστα δια τηλεοράσεως.



* * *

Πίσω και πάλι στην πανδημία, δεν απαιτείται να είναι κανείς λοιμωξιολόγος προκειμένου να αντιληφθεί ότι ένας πραγματικός Λεβιάθαν στις διαστάσεις ενός σχεδόν αόρατου ιού προσέκρουσε στην παγκόσμια κοινωνία, από το τέλος του 2019 και ιδιαίτερα από τις αρχές του 2020. Ο ιός Δαυΐδ για μια ακόμη φορά πλήττει καίρια την παγκόσμια κοινότητα-Γολιάθ, με τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου να θρηνούν δεκάδες χιλιάδες νεκρών, επαναφέροντας τους συμβολισμούς της βιβλικής αφήγησης.

Όταν περάσει για τα καλά αυτή η λαίλαπα, θα αρχίσουν και πάλι όλοι να επιχειρηματολογούν για την θεία Νέμεσι στην ανθρώπινη ασυδοσία και ασέβεια. Ενώ πιο ειδικά στην Ελλάδα θα αποκαλύψουν και πάλι σεβάσμιους ρωσόπληκτους γέροντες αναχωρητές του παλιού ημερολογίου να τα είχαν προβλέψει όλα. Αλήθεια πού πήγαν όλες οι προφητείες γνωστών και αγνώστων νεοπροφητών; 

Όμως όλα αυτά, με τις αρνητικές τους συνέπειες θα είναι παρόντα και ορατά για μια ακόμη φορά και στην Καστοριά, για απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον. Όχι πάντως διότι η Καστοριά ως Δαυΐδ, θα νικήσει τους Γολιάθ της οικονομίας. Εάν γονατίζουν κραταιές τοπικές οικονομίες, όπως οι βιομηχανικές, τουριστικές στον κόσμο και την Ελλάδα, στην Καστοριά τα αναλογικά δεδομένα την κατατάσσουν στον πυθμένα. Ήταν που ήταν στραβότο κλήμα. Να δούμε τώρα πώς θα ενεργήσουν όσοι δηλώνουν —για μια ακόμη φορά— έτοιμοι και με τα μανίκια διπλωμένα, για την επόμενη ημέρα.

Αλλά εκτός από το στραβό το κλήμα είναι που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η περιοχή της Καστοριάς κατόρθωσε, με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της πρωτίστως, από το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, να βρεθεί στο επίκεντρο της πιο γκρίζας, σχεδόν μαύρης ελληνικής επικαιρότητας. Βοήθησαν και οι πληρωμένοι ανταποκριτές. Για μια ακόμη απόλυτα αρνητική αφορμή, η Καστοριά πρόβαλε ως η αδιαφιλονίκητη Νέα Σπιναλόγκα. 

Εκεί οδήγησαν, όχι ασφαλώς οι προθέσεις, αλλά οι απολύτως αδέξιοι χειρισμοί. Η πόλη κούκλα έφθασε να θεωρείται στο πανελλήνιο, πανούκλα. Δαιμονοποιήηκε.

Το ανησυχητικό είναι ότι η ανάλυση των έως τώρα προσεγγίσεων, δεν πείθει ότι οι αρμόδιοι έγιναν σοφότεροι, διδάχθηκαν από τα λάθη τους. Την λήξη των έκτακτων μέτρων, την παρουσίασαν σαν μια πρώτη νίκη. Δική τους νίκη. Για την αυτοκριτική κανείς δεν μίλησε. Προφανώς τα θεωρούν όλα καλώς καμωμένα. Αυτή είναι η ενδημική ασθένεια της Καστοριάς.

Για όσους βιάζονται να παρατηρήσουν ότι η ΟΔΟΣ εκ νέου ασκεί κριτική, ματαιοπονούν, διότι είναι ακόμη πολύ νωπές οι εντυπώσεις από το σοκ που προκαλούνταν στους πολίτες της Καστοριάς, κατά την διάρκεια της υποχρεωτικής τους καθήλωσης στα σπίτια τους, στην θέα και ακοή ικετών και ικεσιών για «έκτακτα μέτρα» «ακόμη και καραντίνα», που προήλθαν από τους ίδιους τους πολιτικούς εκπροσώπους της, σε βάρος της Καστοριάς. 

«Έκτακτα μέτρα-καραντίνα», ώστε να μην μπορούν να προσέρχονται ή να απομακρύνονται και οι υγιείς. Πού ξανακούστηκε! Την ίδια περίοδο που όλοι στην υπόλοιπη Ελλάδα, προσπαθούσαν να τα αποφύγουν, ώστε να περιορίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και προπαντός να αποφύγουν τις κακές εντυπώσεις, τον στιγματισμό και την δυσφήμιση των περιοχών τους, καθώς και αυτή των πολιτών, εδώ, αντίθετα, περίσσευαν οι πανικοί —και μάλιστα δια τηλεοράσεως.

Εν τέλει τα έκτακτα μέτρα επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και εφαρμόστηκαν επί περίπου ένα ολόκληρο μήνα. Ως κανονική καραντίνα στην Μεσοποταμία και τα χωριά της περιοχής της και ως περίπου καραντίνα στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, το Νεστόριο. 

* * *

ΟΔΟΣ: 7.5.2020 | 1029


Η Καστοριά είναι η μοναδική σχεδόν πόλη, που έστω κι αν είχε αυτό το πρόβλημα στις διαστάσεις που τελικά την κατατάσσει στην πρώτη αρνητική θέση στην Ελλάδα, παρά τα καθημερινά ρεπορτάζ, δεν πάτησε το πόδι του ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ούτε ο κ. Σωτήριος Τσιόρδας. Η σημειολογία προφανής. Κάτι τους ενόχλησε. Κάτι αντιλήφθηκαν για την δραματικότητα και την υπερβολή. Μόνο που και αυτό το γεγονός πέρασε απαρατήρητο.



* * *


Αν δεν υπήρχε το πληθυσμιακό και εδαφικό φάσμα και η αδυναμία εξασφάλισης των προμηθειών στα νοικοκυριά, όπως και άλλα πρακτικά προβλήματα, κανονική καραντίνα θα είχε επιβληθεί και στην πόλη της Καστοριάς. Έτσι και μόνο μετά απ’ αυτά αντιλήφθηκαν το άτοπο του αιτήματός τους, που περιέφεραν απαιτητικά στο πανελλήνιο οι αρμόδιοι της Καστοριάς και μετά τον Ρίζο, είδαν τον γυρίζω. 

Ζοφερή εικόνα της πόλης τις νύχτες, με κλειστό ακόμη και τον δημοτικό φωτισμό στους δρόμους. Δεν ήταν πάντως όλα αρνητικά. Ευτυχώς υπήρξαν δομές (που ενισχύθηκαν από την Πολιτεία οικονομικά) όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και άλλες πρόνοιες, της πολιτείας όπως και της Εκκλησίας που βοήθησαν. Το ίδιο και η Ελληνική Αστυνομία που ήταν αρκετά διακριτική. Δεν έγιναν όλα στραβά.

Στην ιστορία θα μείνει και η (δεύτερη 26/3) επιστολή  των τριών τοπικών δημάρχων προς τον πρωθυπουργό και τους άλλους...  «κυρίους», επιστολή με πρόχειρο, άκομψο περιεχόμενο και ύφος, που θα υπενθυμίζει πάντα την περίοδο αυτή με τους δημάρχους να ζητούν εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα. Κάτι σαν κατάσταση πολιορκίας, ένα Ξενοκράτη για την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, το Νεστόριο. 




Να δούμε σε περίπτωση που δεν γίνει κάποιο θαύμα με ένα νέο φάρμακο τους επόμενους μήνες, τι επιστολή θα σταλεί, για την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, το River Party του Νεστορίου, την μεγάλη εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, τα «από 8 σε 8» των Χριστουγέννων έως και τα καρναβάλια της Καστοριάς, της μαγικής καστροπολιτείας, όλα αυτά μάλιστα στους μήνες που ακολουθούν μέσα στο 2020 και προϋποθέτουν κοσμοσυρροή και κοινωνικό συγχρωτισμό.

Η Καστοριά είναι η μοναδική σχεδόν πόλη, πάντως η πόλη που έστω κι αν είχε αυτό το πρόβλημα στις διαστάσεις που τελικά την κατατάσσει στην πρώτη αρνητική θέση στην Ελλάδα, παρά τα καθημερινά ρεπορτάζ, δεν πάτησε το πόδι του ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ούτε ο κ. Σωτήριος Τσιόρδας. Η σημειολογία προφανής. Κάτι τους ενόχλησε. Κάτι αντιλήφθηκαν για την δραματικότητα και την υπερβολή. Μόνο που και αυτό το γεγονός πέρασε απαρατήρητο.

Προηγουμένως οι κάθε βαθμού και λογής τοπικοί αρμόδιοι, δεν άφησαν κανάλι και συχνότητα να μην παρουσιάζουν εμφατικά ως τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Καστοριά, που παντού αναφερόταν ως πόλη και περιοχή «φάντασμα». Δυσφήμηση διάρκειας.

Είχαν άδικο όσοι ζητούσαν την προσοχή της κυβέρνησης; Ασφαλώς και εν μέρει, όχι, αφού η Καστοριά τελικά πράγματι αναδείχθηκε στην πόλη με τα περισσότερα αναλογικά κρούσματα, σε πανελλήνια κλίμακα. Τι έφταιξε για όλο αυτό; Μα προφανώς η… μεγάλη και ραγδαία οικονομική… ανάπτυξη.
 
Γιουχάν, Μιλάνο, Καστοριά, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, οι παγκόσμιες πρωτεύουσες της ακμής. Παράλληλα ιθύνοντες και παράγοντες της Γούνας απειλούσαν θεούς και δαίμονες, εφημερίδες και δημοσιογράφους που ανέφεραν τις εκτιμήσεις ότι η διασπορά στην Καστοριά, σχετίζεται με την Διεθνή Έκθεση Γούνας στο Μιλάνο και την επίσκεψη-συμμετοχή σ’ αυτή επιχειρηματιών από την ευρύτερη περιοχή. 

Απαιτούσαν με απειλές να μην βρίσκονται στο «κάδρο» των υποθέσεων. Λες και τους απέδωσε κανείς πρόθεση. Τόση είναι η ελευθερία του λόγου στην Καστοριά! Προφανώς γι’ αυτούς και τα εγχώρια παπαγαλάκια, ο κορωνοϊός, έπεσε από τον ουρανό στην Καστοριά ή ήλθε μαζί με τους... «5.000 (!) επισκέπτες-"τουρίστες"» της Κυριακής της Αποκριάς που....  «βούλιαξαν» την Καστοριά. Σαν να μην είχε τουρίστες η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα. Αλλά σε μια πόλη και ένα πληθυσμό που ενημερώνεται με κηραλοιφές και τις κανονικές αλοιφές, τα στόματα μένουν κλειστά.

Έτσι εν τω μεταξύ οι πολίτες της Καστοριάς ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν σε πανελλήνια μετάδοση, άναυδοι και σιωπηλά, όλο αυτό το δράμα που εξελίσσονταν γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Δίχως αμφιβολία, ποτέ άλλοτε δεν έχει αναφερθεί κάτι αντίστοιχο από την ιστορία της Καστοριάς. Ούτε επί Ιωαννιδικής χούντας, ενδέχεται δε ούτε και επί Κατοχής, δεν διατηρήθηκαν τόσο αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, και ευτυχώς που αποφεύχθηκαν οι... περίπολοι.

* * *



Το ανησυχητικό είναι ότι η ανάλυση των έως τώρα προσεγγίσεων, δεν πείθει ότι οι αρμόδιοι έγιναν σοφότεροι, διδάχθηκαν από τα λάθη τους. Την λήξη των έκτακτων μέτρων, την παρουσίασαν σαν μια πρώτη νίκη. Δική τους νίκη. Για την αυτοκριτική κανείς δεν μίλησε. Προφανώς τα θεωρούν όλα καλώς καμωμένα. Αυτή είναι η ενδημική ασθένεια της Καστοριάς.



* * *

Άλλες πόλεις, όπως ο Πύργος Ηλείας που πρωτοχτυπήθηκε από τον ιό, η Ξάνθη με τον δήμαρχό της να απαιτεί δημοσίως σεβασμό των ΜΜΕ, η Λάρισα, η Μύκονος, η Πάτρα, και αλλού, πέρασαν στα γρήγορα και στα ψιλά τις τοπικές κρίσεις του κορωνοϊού. Με τους τοπικούς δημάρχους κατά κανόνα, να επιζητούν και να αξιώνουν ψυχραιμία, σεβασμό στους δήμους τους και στους δημότες αντιστεκόμενοι στους πρόθυμους που στοχοποιούσαν με συνοπτικές διαδικασίες ολόκληρες πόλεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν αναγνωσιμότητα, ακροαματικότητα, επισκεψιμότητα και τα κονδύλια της διαφήμισης. Τα οποία η σημερινή κυβέρνηση μοιράζει με όχι ανεπίληπτες διαδικασίες.

Η φθορά που υπέστησαν οι πολιτικοί της Καστοριάς, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, βουλευτές, επιμερίζεται στον καθένα ανάλογα με την εικόνα που έδινε τις ημέρες της πανελλήνιας δημοσιότητας που απολάμβανε, και είναι αδιαμφισβήτητη. Η λάμψη θάμπωσε νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν. Αν δεν το έχουν αντιληφθεί οι εκλεγμένοι κακό του πολιτικού τους κεφαλιού.

Η αλήθεια είναι ότι ένας συνδυασμός φόβου, αδεξιότητας, φανερής απειρίας και πολιτικής ένδειας, αχαλίνωτης τάσης για δημοσιότητα και προβολής στο γυαλί της τηλεόρασης των ναρκισσευόμενων, οδήγησε τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς εκπροσώπους της Καστοριάς, όχι όλους και όχι στον ίδιο βαθμό, σ’ αυτό που όλοι παρακολούθησαν στην Καστοριά και αντιλήφθηκαν στο πανελλήνιο. 

Προφανώς και δεν ήταν στην πρόθεσή τους ο διασυρμός της Καστοριάς. Μόνο που τώρα οφείλουν όχι μόνο πρόθεση αλλά και πράξεις για την αποκατάστασή της (με δουλειά, -χωρίς likes, φωτογραφίες και διαφημιστικές μπίζνες).

Προέχει φυσικά πάντα η δημόσια υγεία, αφού κάθε απειλή της ισοδυναμεί με πόλεμο. Όμως η Δημοκρατία δεν ανέχεται επί μακρόν έκτακτες καταστάσεις. Επιπλέον ο παρατεταμένος φόβος, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τον παρατεταμένο θαυμασμό, δεν ευνοούν την δημοκρατική λειτουργία. Και στο ζήτημα αυτό, η Καστοριά δεν μπορεί άλλο να απαντά με κηραλοιφές και επαλείψεις.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1029



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/11/20

    Τραγική η έκλειψη πολιτικού προσωπικού στην "αρχόντισσα" αντί αυτού έχουμε την άνωθεν ευλογία... «Σειούνται τα χώματα παντού και τρίζουν τα εικονίσματα στην Καστοριά, τη σιωπηλή πόλη κοντά στη λίμνη»
    Νίκος Εγγονόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μελβούρνη μπήκαμε σε lockdown μόλις ανιχνεύτηκαν 190 ημερήσια κρούσματα, μείναμε κλειστά 3.5 μήνες, αλλά το μηδενίσαμε. Στην Ελλάδα έτσι που το άφησαν να ξεφύγει δεν νομίζω ότι πάνε για μηδενισμό, θα έπαιρνε 6 μήνες, αλλά ρεαλιστικά 3 εβδομάδες δεν υπάρχει περίπτωση με τίποτα να υπάρξουν αποτελέσματα . Δεν το λένε για να μην φρικάρει ο κόσμος... και εμάς εδώ για ένα μήνα μας είπαν στην αρχή ότι μας κλείνουν.... την ακούσαμε στερεοφωνικά μετά από 3.5 μήνες.... Σύνολο το 2020 6 μήνες μέσα... και 9-5 ολική απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επιτρεπόταν να βγεις έξω καθόλου .... για άσκηση και το σκύλο σου είχες τις άλλες ώρες που μπορούσες να είσαι έξω για 1 ώρα.... κατέβηκε και ο στρατός στην πόλη να βοηθήσει την αστυνομία... υπομονή τώρα σε εσάς και κουράγιο... δυστυχώς αυτός ο ιός μαζί με ανθρώπους σκοτώνει και οικονομίες αλλά και κυρίως την κοινωνική ζωή μας... Τώρα που ανοίξαμε και είχαμε 1 εβδομάδα με μηδέν κρούσματα τίποτα δεν είναι όπως παλιά.... παντού μάσκες, πάρα πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις και μηδέν κοινωνική ζωή, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα... και κάτι μου λέει ότι θα έχουμε και τρίτο κύμα μολύνσεων παγκοσμίως αλλά και πάλι δεν το λένε να μη φρικάρει ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ