25.10.20

ΟΔΟΣ: Πράξεις καθήκοντος


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.3.2020 | 1025


Το εάν η αποκάλυψη του πρώτου ασθενούς, σηματοδοτήσει ή όχι αντιδράσεις και το εάν εμπνεύσει πράξεις καθήκοντος, ηθικού, θεσμικού ή συμβολικού σε όσους αναλώνονται σε επιδείξεις και αλληλοχοντρώματα κολακείας και αυτοθαυμασμού, θα αποδειχθεί στις επόμενες εβδομάδες. Η ΕΙΔΗΣΗ ότι τελικά επιβεβαιώθηκε περιστατικό συμπολίτη που προσβλήθηκε, ήδη ασθενεί από τον κορωνοϊό, εργαζόμενου μάλιστα στο Νοσοκομείο Καστοριάς, ανατρέπει τον έως τώρα εφησυχασμό, όπου υπήρχε και δημιουργεί νέα δεδομένα. Αρνητικά για την κοινωνία της Καστοριάς. Θέτει δε ενώπιον των ευθυνών τους τις αρχές του τόπου. Όπως στο μέτρο που τους αναλογεί και τους ίδιους τους πολίτες. 

Είχαν προηγηθεί κατά 10 περίπου ημέρες οι φήμες που διέσπειραν, προφανώς σκοπίμως οι εντολοδόχοι ορισμένων της τοπικής διοίκησης, μέσα από συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που φαίνεται ότι έχουν τον δικό τους λόγο να αποπροσανατολίζουν συστηματικά τον κόσμο και την κοινή γνώμη. 

Να στρέφουν το ενδιαφέρον του κόσμου σε άλλα θέματα. Και όχι τα καθημερινά και από παλιά υφιστάμενα προβλήματα, εξασφαλίζοντας για όσο καιρό μπορούν την ησυχία τους. Τιθέμενοι στο απυρόβλητο και την ασυλία και στις χρονικές παρατάσεις. Δεν μπορεί κάποιο όφελος, αμοιβαίο ίσως, τα εξηγεί όλα αυτά. Οπότε όταν δεν αρκεί η ωραιοποίηση και η ημιθεοποίηση, την οδό διαφυγής προσφέρουν τα δράματα. 

Έτσι οι γουνέμποροι που επέστρεψαν τάχα ασθενείς από την Διεθνή Έκθεση του Μιλάνο, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το gossip της Καστοριάς: Η δυστυχία του πλούτου, παρηγορεί από παλιά και καθησυχάζει παραδοσιακά «Να έχουμε τουλάχιστον την υγειά μας» τουλάχιστον. Στο κάτω-κάτω η Καστοριά, και πριν τον κορωνοϊό, έρημη σαν σε καραντίνα ήταν, πόσο χειρότερη καραντίνα και απομόνωση να υπάρχει. 

Όμως σύντομα οι απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες για τους ασθενούντες του Μιλάνο αποδείχθηκαν fake news. Και η Καστοριά άρχισε να μένει χωρίς «βαρβάρους». Το ποιος ή ποιοι βολεύονται απ’ όλα αυτά, έστω και για λίγο μόνο χρονικό διάστημα, επαφίεται στην στοιχειώδη ευφυΐα ή φαντασία του κοινωνικού συνόλου. 

Και στο χιούμορ του, αν έχει περισσέψει από αυτό το τελευταίο σε μια πόλη και μια περιοχή που βιώνει την χειρότερη και πιο παρατεταμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Έχει όμως την ατυχία να στερείται επίγνωσης, την οποία σε μια κανονική κοινωνία εμπνέει κατά κανόνα η πολιτική ηγεσία. Και όχι μόνο αυτή. Οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων τέλος πάντων.

Όμως ήλθε το περιστατικό με τον άτυχο ασθενή του κορωνοϊού, το πρώτο επίσημο κρούσμα σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίο ασφαλώς και συνοδεύουν οι ευχές όλων για αποκατάσταση της υγείας του. Είναι όμως η αιτία που αναδεικνύει το εύρος μιας ανοχύρωτης πόλης, σαν αυτή της Καστοριάς. Την μαύρη τρύπα σε μια πόλη με διασαλευμένη ήδη την κοινωνική αντοχή και συνοχή. Φαινόμενο που επιτρέπει την απραξία, ανικανότητα και διαπλοκή να επιβιώνουν. 


* * *


Στην Καστοριά η τοπική ηγεσία σφυρίζει αδιάφορα και δείχνει να επιδιώκει να βρεθεί έξω από το κάδρο του προβλήματος. Μια απλή παρατήρηση και η στατιστική δείχνει ότι οι άνθρωποι μας θυμούνται, μόνο όταν είναι να τους θαυμάσουμε. Ή όταν μετέχουν σε ένα κύκλο... επιφανών και «διακεκριμένων». Α και να θαυμάσουμε την φυσική ομορφιά της Καστοριάς. Όλοι αυτοί περιέργως αποτραβήχτηκαν. 

Όμως ήλθε το περιστατικό με τον άτυχο ασθενή του κορωνοϊού, το πρώτο επίσημο κρούσμα σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίο ασφαλώς και συνοδεύουν οι ευχές όλων για αποκατάσταση της υγείας του. Είναι όμως η αιτία που αναδεικνύει το εύρος μιας ανοχύρωτης πόλης, σαν αυτή της Καστοριάς. Την μαύρη τρύπα σε μια πόλη με διασαλευμένη ήδη την κοινωνική αντοχή και συνοχή. Φαινόμενο που επιτρέπει την απραξία, ανικανότητα και διαπλοκή να επιβιώνουν. 

Η αναφορά γίνεται στην Καστοριά, διότι στο έτερο αστικό κέντρο, το Άργος Ορεστικό, αποδεδειγμένα δομές, φορείς και άτομα ενεργούν συντονισμένα και με σαφή συνείδηση.

Η τραγική, καθόλου διασκεδαστική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Καστοριάς είχε προηγουμένως τοποθετηθεί ασφάλεια – φρουρά, αρκετά μακριά από τις εισόδους του ιδρύματος, που προληπτικά υπέβαλε σε μια μικρή ανάκριση «καταλληλότητας» κάθε υποψήφιο επισκέπτη του χώρου. Για το ενδεχόμενο να ανήκει σε ομάδα υψηλού ρίσκου ως δυνητικός φορέας του ιού. 

Με την διαφορά ότι την ίδια ώρα που ο φύλακας – φρουρός εμπόδιζε την πρόσβαση στους έξω, το πρόβλημα υπήρχε ήδη μέσα στους χώρους του Νοσοκομείου. Με αποτέλεσμα ύστερα από την αποκάλυψη, να εγείρονται εύλογες ανησυχίες στους ασθενείς, επισκέπτες, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, εργάτες και υπαλλήλους του Νοσοκομείου Καστοριάς. Και βεβαίως μέσω όλων αυτών στην ευρύτερη κοινωνία της ευρύτερης Καστοριάς, δεδομένου ότι το Νοσοκομείο ακριβώς λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του, συγκροτεί μια κανονική μικροκοινωνία αντιπροσωπεύοντας το ευρύτερο περιβάλλον.

Το εάν η αποκάλυψη του πρώτου ασθενούς, σηματοδοτήσει ή όχι αντιδράσεις και το εάν εμπνεύσει πράξεις καθήκοντος, ηθικού, θεσμικού ή συμβολικού σε όσους αναλώνονται σε επιδείξεις και αλληλοχοντρώματα κολακείας και αυτοθαυμασμού, θα αποδειχθεί στις επόμενες εβδομάδες. ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.3.2020 | 1025 | σ.3Ο κλήρος – με την εμμονή του να πείσει για την μονόπλευρη και αποκλειστικά πνευματική φύση ακόμη και της συστατικής ύλης που σχηματίζει την θεία κοινωνία, ενώ το πρόβλημα βρίσκεται πρωτίστως στο σκεύος, και την διασκέδαση των ανησυχιών από την πολυκοσμία στην λειτουργία, ήδη αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο ύψος των περιστάσεων. * * *

Η ΟΔΟΣ εκφράζει μεν επιφύλαξη αλλά και -την όση επιτρέπεται από τα δεδομένα, ελπίδα ότι ίσως γίνει ένα θαύμα. Μήπως οι ιστορικές δυσκολίες τις οποίες ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει η Καστοριά και η τοπική κοινωνία, επιτρέψουν τελικά να αναδειχθούν αρετές και να ξεχωρίσουν θαρραλέοι και υπεύθυνοι. 

Σε μια πόλη που οι αρμόδιοι κλείνουν τα σχολεία στους -2 ή στα καρναβάλια και δεν έχουν να πουν κάτι για τον Αρμαγεδδώνα που απειλεί την παγκόσμια κοινότητα και μαζί της πια άμεσα την Καστοριά, οι προσδοκίες υπάρχουν αλλά είναι μικρές. Ακόμη και για τα άμεσα, πρακτικά καθημερινά προβλήματα διαχείρισης, που σε περίπτωση επιδείνωσης των δεδομένων, θα χρειαστεί να αντιμετωπισθούν. 

Μακάρι να μην προκληθούν καταστάσεις ισότιμες με αυτές της πολιορκίας, τις οποίες ζει η Ιταλία, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν υπάρχουν κρατούντες που εκτός από την συγκρότηση ή την ικανότητα είναι και διατεθειμένοι να διαδραματίσουν την κοινωνική τους αποστολή ακόμη κι αν χρειαστεί να τσαλακώσουν το πολιτικό τους image, το κοινωνικό τους εκτόπισμα ή το αναλώσουν κιόλας. Για την ώρα πολιτικοί, οι αρμόδιοι επιστημονικοί σύλλογοι και οι επαγγελματικοί φορείς σε τοπικό επίπεδο, μοιάζουν να αδρανούν. 

Ο κλήρος – με την εμμονή του να πείσει για την μονόπλευρη και αποκλειστικά πνευματική φύση ακόμη και της συστατικής ύλης που σχηματίζει την θεία κοινωνία, ενώ το πρόβλημα βρίσκεται πρωτίστως στο σκεύος, και την διασκέδαση των ανησυχιών από την πολυκοσμία στην λειτουργία, ήδη αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο ύψος των περιστάσεων. 

Έστω αυτού του ύψους στο οποίο τέθηκαν κληρικοί σε άλλα δόγματα και θρησκείες, ακόμη και στο Ισλάμ, που η προσωπική θυσία (μαρτυρία) για την πίστη αποτελεί την υπέρτατη αρετή και η ζωή όπως και η υγεία του ατόμου δεν έχει την μοναδική αξία που της αναγνωρίζεται από τον δυτικό πολιτισμό. Στην Καστοριά, έως στιγμής ούτε να ξεβολευτούν δεν δείχνουν έτοιμοι όλοι ετούτοι.

Δεν είναι βέβαιο αν έχει αναλόγως παρατηρηθεί ή σχολιασθεί, αλλά έως στιγμής οι περισσότεροι, αξιωματούχοι έχουν αποτραβηχτεί, και δείχνουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Όπως αδιάφορα σφυρίζουν όσοι είναι επιφορτισμένοι να μην επιτρέπουν ή να ελέγχουν ενέργειες όπως της αθρόας κοπής δένδρων από την βάση τους, παντού στην Καστοριά, ακόμη και στην πλατεία Δαβάκη, ακόμη και στο γύρο της λίμνης που ξεπάτωσαν ανεξέλεγκτα. 

Θέμα που θα μονοπωλούσε ασφαλώς το ενδιαφέρον, αν εκτός από τον εσωτερικό κορωνοϊό που μαστίζει σαν σαράκι την Καστοριά από δεκαετίες τώρα, με την τελευταία περίοδο να εκφράζεται η ανησυχία ότι θα αποδειχθεί πρωταθλήτρια, τώρα ήλθε και ο εισαγόμενος κορωνοϊός να θαμπώσει τα «περνάμε τέλεια» και «είμαστε όμορφοι» και (δήθεν) «πλούσιοι της πόλης» κοντά στους πλούσιους ευεργέτες και εργοδότες μας.

Όμως οι περιστάσεις μπορεί να απαιτήσουν ενέργειες και παράστημα, ακόμη και απ’ όσους αρνούνται να έλθουν αντιμέτωποι με την αλήθεια και την πραγματικότητα. 

Μακάρι να μην είναι ο κορωνοϊός ο λόγος για τον οποίο κάποιοι θα παίξουν τα ρέστα τους και θα τρίξουν τα βάθρα τους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαρτίου 2020, αρ. φύλλου 1025
Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:* * * * * * *


Διασωληνωμένος 53χρονος εργαζόμενος 
του Νοσοκομείου Καστοριάς

Σε καραντίνα 32 εργαζόμενοι 
στα νοσοκομεία Καστοριάς και Κοζάνης 

Σε καραντίνα έχουν τεθεί 15 περίπου εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καστοριάς, με εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπως και επίσης ακόμη 17 άτομα που εργάζονται στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Αιτία, το θετικό κρούσμα κορωνοϊού που αφορά σε 53χρονο εργαζόμενο του Νοσοκομείου Καστοριάς, που βρίσκεται διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Ο ασθενής, που εργάζεται σαν παρασκευαστής εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Καστοριάς (μόνιμος κάτοικος Καστοριάς), αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία, χωρίς ωστόσο να έχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος), όντας κάτοικος της Σιάτιστας, πήγε αρχικά στο τοπικό Κέντρο Υγείας, όπου εκεί το προσωπικό (αφού έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα: ειδικές στολές, γάντια κ.λπ.) εξέτασε τον 53χρονο και ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, για να λάβει οδηγίες.
Ωστόσο, αρχικά ο ΕΟΔΥ δεν θεώρησε τον 53χρονο «ύποπτο» κρούσμα. Όμως, ο άνδρας, συνοδεία του αδερφού του, πήρε ταξί και μετέβη στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Εκεί απευθύνθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για έλεγχο, όπου και του έγινε Ακτινογραφία και Αξονική Τομογραφία, ενώ άρχισε να εμφανίζει και εικόνα πνευμονίας. Εν τέλει, μετά από επικοινωνία του Νοσοκομείου Κοζάνης με τον ΕΟΔΥ διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κρούσμα και διασωληνώθηκε, ενώ ξεκίνησε και διαδικασία αναζήτησης κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς και διέθετε κενή κλίνη ΜΕΘ, δεν μπόρεσε να δεχθεί τον 53χρονο ασθενή, καθώς δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει διαχωρισμός της ΜΕΘ, ώστε να μη βρεθεί στον ίδιο χώρο ο πάσχων από κορωνοϊό με τους άλλους τρεις που ήδη νοσηλεύονται στη συγκεκριμένη ΜΕΘ. Εν τέλει, αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάταση διασωληνωμένος.
Ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, έλαβε την απόφαση να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στα σπίτια τους όλοι οι εργαζόμενοι στο Εργαστήριο του Νοσοκομείου Καστοριάς, περίπου 15 άτομα, καθώς και επιπλέον 17 άτομα στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές της Παθολογικής, των ΤΕΠ, τραυματιοφορείς καθώς και εργαζόμενοι στα Εργαστήρια.


* * *

Για 14 ημέρες κλείνουν 
όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η απόφαση αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.
Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.
Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».


* * *


Ακυρώνονται οι μαθητικές 
και στρατιωτικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Την ακύρωση των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου αποφάσισε η κυβέρνηση στη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες που είχε εχθές Τετάρτη στο επίκεντρο τον συντονισμό κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού.
«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού "που είναι το κράτος"! Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.
Επίσης τονίστηκε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.


* * *


Αναβάλλεται η σημερινή συνεδρίαση 
του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

Δεδομένων των εξελίξεων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τον κορωνοϊό και για προληπτικούς λόγους, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρου 9 παρ. 7 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα  στις 15:00 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 12ης Μαρτίου που ορίστηκε με την πρόσκληση με αρ. πρωτ. 36182/05-03-20.


* * *

Οικουμενικό Πατριαρχείο 
για τη Θεία Κοινωνία: 

Να ακολουθούνται οι οδηγίες 
του ΠΟΥ και του κράτους

To Οικουμενικό Πατριαρχείο πήρε θέση για το θέμα της Θείας Κοινωνίας  καλώντας  τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κρατών.
Ολόκληρο το ανακοινωθέν έχει ως εξής: 
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε υπό τήν προεδρεία της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και μελέτησε διεξοδικώς, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα του ιού Covid-19 (κορωνοϊού), με αίσθημα δε ποιμαντικής ευθύνης, επισημαίνει τα εξής:
α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.
β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.
γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.
δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι "αντίδοτον του μη αποθανείν" και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.
ε) Αυτονόητο θεωρείται, ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. 
Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία.


* * *

Μ. Γιαννάκου για Θεία Κοινωνία: 

Απαράβατες οι εντολές της Πολιτείας 
σε θέματα δημόσιας Υγείας

"Σε περιπτώσεις ζητημάτων που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία οι εντολές της Πολιτείας είναι απαράβατες για όλους, αυτό λέει η δημοκρατία" δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, επισημαίνοντας ότι "δεν πρόκειται για θεολογικό ζήτημα, αλλά για την προστασία της υγείας και πρέπει να ακολουθηθούν τα μέτρα που εκδίδει η επιστημονική επιτροπεία". 
Μιλώντας στο ρ/σ (Θέμα 104.6), η κ. Γιαννάκου, ξεκαθάρισε ότι  πρέπει "να επιβληθούν όλα αυτά τα μέτρα, δεν το συζητώ. Δεν μπορεί ο καθένας να διαχωρίζει τον εαυτό του και η εκκλησία είναι ένας δημόσιος οργανισμός".
Διευκρίνισε ότι "ουδείς αμφιβάλει για το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν την πίστη τους" και διαχώρισε τη θέση της από τη στάση που τηρεί η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη, λέγοντας ότι "αυτά δεν είναι σωστά. Ακόμη και μία ζωή να διακυβευτεί απ’ όλα αυτά έχει τεράστιο ηθικό κόστος".
Ανέδειξε και μία ακόμη πτυχή του θέματος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα "δεν αφορά μόνο τις ευάλωτες ομάδες. Τι γίνεται με τις μη ευάλωτες ομάδες που πιθανόν θα νοσήσουν και θα διαδράμουν χωρίς συμπτώματα και θα γίνουν μεταδότες και πώς θα ιχνηλατηθούν οι επαφές τους;".
"Να λάβουμε υπόψη μας τι γίνεται με τις ομάδες που δεν θεωρούνται ευάλωτες και περνούν τη νόσο χωρίς συμπτώματα, εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Η θεωρία ότι εφ όσον οι ευάλωτες ομάδες καθίσουν στο σπίτι τους δεν ισχύει. Όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι να το κάνουν σε συνεννόηση με την επιχείρηση" πρόσθεσε η κ. Γιαννάκου.

* * *

Ώρα ευθύνης για την Εκκλησία
Ορισμένοι πολιτικοί λαϊκίζουν ασύστολα 
για μια ψήφο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους 
ότι βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Με άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή Αλέξης Παπαχελάς παρεμβαίνει στην υπόθεση της Θείας Κοινωνίας και καλεί τον Αρχιεπίσκοπο να πάρει θέση. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαγορεύσει τη μετάληψη, αφού όπως σημειώνει είναι προφανές οτι θέτει σε κίνδυνο τους ευάλωτους και ηλικιωμένους συμπολίτες μας που κατ εξοχήν εκκλησιάζονται. Ενώ δεν παραλείπει να καρφώσει διάφορους πολιτικούς που λαϊκίζουν και δεν λένε την αυτονόητη αλήθεια. Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Παπαχελάς γράφει στην Καθημερινή:
«Οταν ο τόπος περνάει μία πρωτόγνωρη κρίση και βρίσκεται αντιμέτωπος με ασύμμετρες απειλές, έχουμε όλοι την ευθύνη να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εχει έλθει η ώρα να το κάνει και η Εκκλησία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία πως ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους και η μετάληψη θέτουν σε κίνδυνο συμπολίτες μας. Ιδιαίτερα μάλιστα τους ευάλωτους και ηλικιωμένους. Οι ειδικοί φοβούνται ενίοτε να πουν τα πράγματα με το όνομά τους λόγω των αντιδράσεων. Ορισμένοι πολιτικοί λαϊκίζουν ασύστολα για μια ψήφο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Το αυτονόητο έχει ήδη συμβεί σε χώρες με ισχυρή εκκλησιαστική παράδοση, όπως η Ιταλία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ένας υπεύθυνος ηγέτης με κοινωνική ευαισθησία. Μπορεί και πρέπει να υπερκεράσει τις αντιδράσεις των οπαδών του μεσαίωνα.
Αυτές τις ώρες τις δύσκολες ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού βρίσκει στήριγμα στην πίστη του. Αναζητεί όμως και εμπνευσμένες ηγεσίες που στέκονται στο ύψος των καιρών.
Η ηγεσία της Εκκλησίας οφείλει να κάνει να το σωστό. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσει τους αδύναμους και θα δώσει ένα μήνυμα ευθύνης».


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 12 Μαρτίου 2020, αρ. φύλλου 10255 σχόλια:

 1. Ανώνυμος25/10/20

  Ο GNTM είναι Αδερφός μου, γι αυτό τον ασπάστηκα, κι ας είχα Κορονοϊό, κι έτρεχε στο Νοσοκομείο για προληπτικό test (για να μην πληρώσει έξω 250€) το οποίο βγήκε αρνητικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος25/10/20

  Κι όποιος τολμήσει να στοχοποιησει τον κλάδο μας θα φάει μήνυση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος25/10/20

  Ακουστηκε οτι καποιος ιεραρχης εχει κορονοιο, εχει κανεις καποια πληροφορια; Η ειναι φημες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος26/10/20

  Στο ράσο και στο τεζιάκι δεν κολλάει

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ