28.12.21

ΟΔΟΣ: Ξεχάστε


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 11.3.2021 | 1071


Η κρίση με την παγκόσμια πανδημία, όσο και σε ένα βαθμό να αποτελεί δικαιολογία, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την άδικη μεταχείριση της Καστοριάς από την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 



Απογοήτευση αλλά και δυσφορία προκαλεί σταδιακά η Νέα Δημοκρατία στην Καστοριά, κυβέρνηση και κόμμα, όπου φαίνεται να λησμονούν ότι σε μερικούς μόνο μήνες συμπληρώνονται δύο χρόνια από το 2019. Όταν κέρδισαν τις εκλογές και ο ΣυΡιζΑ οδηγήθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο δε σύμμαχός του Πάνος Καμμένος εκτός πολιτικής σκηνής και οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" στα αζήτητα. Όμως ο ελληνικός λαός μεταξύ των άλλων, ελαττωμάτων ή προτερημάτων (ανάλογα από την οπτική γωνία του καθενός) αφ’ ενός λησμονεί γρήγορα, αφ’ ετέρου εκδικείται στην κάλπη.

Έτσι στο πρώτο τρίμηνο του 2021 με την πανδημία να κορυφώνεται, ενώ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφαίνεται να εξελίσσεται σχέδιο σε δύο κατευθύνσεις (εκμετάλλευση των συνεπειών της πανδημίας και κοινωνική αποσταθεροποίηση με διαδηλώσεις και επεισόδια), στην κυβέρνηση δείχνουν να επαναπαύονται στα όσα πέτυχαν το καλοκαίρι του 2019. Αδιαφορώντας ταυτόχρονα συστηματικά για περιοχές που όχι μόνο πλήττονται, αλλά αποτελούν πάγια συμμάχους της Κεντροδεξιάς.
 
Η κρίση με την παγκόσμια πανδημία, όσο και σε ένα βαθμό να αποτελεί δικαιολογία, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την άδικη μεταχείριση της Καστοριάς από την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Μέσα σε ελάχιστες ημέρες, μετά την υπεροπτική πρωθυπουργική ατάκα «ξεχάστε την Αρχιτεκτονική Σχολή στην Καστοριά», που γνωστοποίησε στους κατοίκους της περιοχής ο ίδιος ο βουλευτής Καστοριάς (με την ΝΔ) κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας [σχετικά "εδώ"], που προηγουμένως είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι ο λαός της Καστοριάς «αισθάνεται» (συνεπώς μπορεί και να μην είναι) «προβληματισμένος» και «πονεμένος» (σαν να είναι σενάριο ταινίας του Bollywood), καταγράφεται και δεύτερο εχθρικό περιστατικό. Που υπονομεύει και αυτό την Καστοριά. 


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 11.3.2021 | 1071 | σελ. 3


Κανείς Άδωνις της Ανάπτυξης και των Επιχειρήσεων, καμιά πρωθυπουργική επίτροπος στην Θεσσαλονίκη δεν βρέθηκε έως τώρα να επιδοτήσει, να ενισχύσει οικονομικά ανέργους και επιχειρήσεις με έκτακτο ούτε και με τακτικό τρόπο. Αντίθετα δείχνουν και ειρωνεύονται την απόγνωση της Καστοριάς, με τα «ξεχάστε» των «πονεμένων» και «προβληματισμένων». Ίσως διότι γνωρίζουν ότι τους έχουν στο τσεπάκι. 


* * *

Η ανακοίνωση του λαλίστατου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (όλων των άλλων ίσως εκτός της Καστοριάς) Αδώνιδος Γεωργιάδη, ότι η κυβέρνησή του προχωρεί στην οριζόντια επιχορήγηση με 3.000,00 ευρώ ανά επιχείρηση και με 1.000,00 ευρώ ανά εργαζόμενο σε επιλεγμένες περιοχές όπου η Νέας Δημοκρατία «πάσχει», αποτελεί την θρυαλλίδα. Έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τους ψηφοφόρους της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης και η απόφαση αυτή προκάλεσε θυμό στην Καστοριά. 

Και επιτέλους για πρώτη φορά ο θυμός αυτός, από την αδικία που πνίγει την Καστοριά, εκφράζεται ακόμη και δημόσια και σε επίπεδο βάσης. Σχετικές δηλώσεις έγιναν και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Ευάγγελο Πανταζή. με την χαρακτηριστική φράση «ραντεβού στις κάλπες». Απέδωσε με αυτό τον τρόπο την απόγνωση του εμπορικού κόσμου της Καστοριάς, αλλά και την οργή του. Η Καστοριά βρίσκεται σε συνθήκες ασφυξίας από χρόνια τώρα, συνθήκες που επιδεινώθηκαν με την πανδημία και παρά ταύτα είναι η Κοζάνη που πάει (αυτή την φορά) στον Άδωνι για καφέ. 

Εν τω μεταξύ, η πολιτικά λαλίστατη Μαρία Αντωνίου που δεν κρύβει την μεγάλη επιτυχία της να διατηρεί προσωπικά άριστες πολιτικές σχέσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη, εξακολουθεί να σιωπά. Σε οτιδήποτε που αφορά την Καστοριά. Αφήνει στους άλλους να χρεωθούν το πολιτικό κόστος. 

Πριν μερικούς μήνες συνοδεύοντας την υπουργό Πολιτισμού, παρέστη στην είδηση ότι θα σωθεί ο "Ξενίας" της Καστοριάς και από τότε, για την Καστοριά τουλάχιστον, στην ουσία αγνοείται πολιτικά. Το πολιτικό room-service του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη δεν περιλαμβάνει ατζέντα για την Καστοριά.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, δείχνει να παρακολουθεί απλά, να είναι θεατής των εξελίξεων. Με έκδηλη αμηχανία. Το ίδιο παρατηρείται και στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς. Ποιούνται την νύσσα.



Eν τω μεταξύ, η πολιτικά λαλίστατη Μαρία Αντωνίου που δεν κρύβει την μεγάλη επιτυχία της να διατηρεί προσωπικά άριστες πολιτικές σχέσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη, εξακολουθεί να σιωπά. Σε οτιδήποτε που αφορά την Καστοριά. Αφήνει στους άλλους να χρεωθούν το πολιτικό κόστος.


* * *

Η εξήγηση πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρεί στην «γενναία» και σκανδαλιστική επιδότηση στους επιχειρηματίες και εργαζόμενους αποκλειστικά στην Κοζάνη, επειδή την περίοδο των Χριστουγέννων βρισκόταν σε σκληρό lockdown, προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις επίσης σε Φλώρινα και Γρεβενά. Όμως εδώ στην Καστοριά η είδηση ακούγεται διπλά προκλητική. 

Όχι μόνο διότι τα οικονομικά στοιχεία και η εν γένει μεταχείριση της Κοζάνης ειδικά, διαχρονικά και απ’ όλες βεβαίως τις κυβερνήσεις, είναι σκανδαλωδώς και οργανωμένα μεροληπτική σε βάρος της Καστοριάς, ανεξαιρέτως σε όλες τις περιπτώσεις. Και για όλες τις αφορμές. Ώστε να πρόκειται απλά για την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Αλλά κυρίως επειδή ο εμπορικός κόσμος της Καστοριάς και η ανεργία της περιοχής βρίσκονται στο Ναδίρ και το Ζενίθ αντίστοιχα, για χρόνια τώρα, από τις εγκληματικές παραλείψεις των κυβερνώντων. Όλων των κυβερνήσεων, πίσω στον χρόνο που περιλαμβάνει Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ και ΣυριζΑνελ.

Μάλιστα η πανδημία εξελίσσεται στην Καστοριά, υπό συνθήκες αισθητά χειρότερες συγκριτικά με όλες της περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού, η δυνατότητα μετακινήσεων, οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου, έχοντας περιθωριοποιήσει την Καστοριά από χρόνια τώρα, την έχουν ερημώσει σε πόλη και ευρύτερη περιοχή (που περιλαμβάνει και τον Άργος Ορεστικό πλέον). Όχι μόνο δεν επιχορηγήθηκε κανένας γι’ αυτό σ’ αυτή την οριζόντια βάση, αλλά και επιπλέον δεν έχουν δημιουργήσει έστω μια αισιόδοξη προοπτική. Μόνο το «ξεχάστε» του πρωθυπουργού. 

Κανείς Άδωνις της Ανάπτυξης και των Επιχειρήσεων, καμιά πρωθυπουργική επίτροπος στην Θεσσαλονίκη δεν βρέθηκε έως τώρα να επιδοτήσει, να ενισχύσει οικονομικά ανέργους και επιχειρήσεις με έκτακτο ούτε και με τακτικό τρόπο. 

Αντίθετα δείχνουν και ειρωνεύονται την απόγνωση της Καστοριάς, με τα «ξεχάστε» των «πονεμένων» και «προβληματισμένων». Ίσως διότι γνωρίζουν ότι τους έχουν στο τσεπάκι. Και έτσι πίνουν παντού, στην υγεία. Των κορόϊδων εννοείται. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Μαρτίου 2021, αρ. φύλλου 1071.



Σχετκά:

* * *


   
[...] Mπράβο λοιπόν και εύγε στην πυγμή του πρωθυπουργού της χώρας, που μεταλαμπάδευσε στην Καστοριά ο βουλευτής κ. Ζ. Τζηκαλάγιας. Όμως θα ανέμενε να αναρωτηθεί κάποιος, εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ., που είναι τόσο αποφασιστικός και με πυγμή στα «όχι» και τα «ξεχάστε» και τα «εύγε» όπου κρίνει, είναι ταυτόχρονα θετικός σε κάτι για την Καστοριά. Αν είναι και εμπνευστής. Κι’ αν έχει επίγνωση ότι με τα παλικαρίσια ΟΧΙ του, δεν χορταίνει ο κόσμος της Καστοριάς.
.

Τα παλικαρίσια όχι του πρωθυπουργού

ΟΔΟΣ 4.3.2021 | 1070



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ