26.11.22

ΟΔΟΣ: Επιβολή


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.4.2022 | 1120


Όλες οι ελπίδες της περιοχής, από την λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών, από επενδύσεις, για την ουσιαστική αναβάθμιση του αερολιμένα, την σωτηρία της Γούνας, την ανάσχεση της ερήμωσης, απορρίπτονται στον κάλαθο των αχρήστων, η Κοζάνη δείχνει να παγιώνει την πρωτοκαθεδρία της και επιβάλλει στην Καστοριά το δικό της status quo.


Στα μέσα του Απριλίου πλέον, του Σωτηρίου έτους 2022, οπότε ούτε για πρωταπριλιάτικη φάρσα δεν αντέχει η είδηση ότι η πόλη της Καστοριάς προτείνεται επάξια και με προοπτική από τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, βουλευτή αλλά και πρόεδρο του κόμματος της "Ελληνικής λύσης", ως έδρα πανεπιστημιακού νοσοκομείου για ολόκληρη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. 

Και δεν αντέχει ούτε ως φάρσα, όχι μόνο επειδή η πρωταπριλιά πέρασε ακόμη (μόλις προχθές) και για όσους οπισθοδρομικούς τηρούν το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο, που ακολουθούν οι σλαβικές Εκκλησίες με επικεφαλής την Ρωσική —της Ρωσίας του Πούτιν που τόσο δείχνει να υπολείπεται ο κ. Βελόπουλος. Αλλά και επειδή η πρόταση-είδηση προβληματίζει για την στιγμή που γίνεται, το φορέα της, τον στόχο της. Που είναι φυσικά η αλιεία ψήφων από το αρχιπέλαγος της απογοήτευσης της Καστοριάς. Και για το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει γνωστές οι αντιδράσεις (και οι απόψεις) άλλων πολιτικών παραγόντων της περιοχής.

Έρχεται τώρα ως υποκατάστατο πολιτικού κενού, ο βουλευτής και πρόεδρος ελληνικού κοινοβουλευτικού κόμματος, ο οποίος σχεδόν κάθε βράδυ εισβάλλει στα σπίτια των τηλεθεατών της Καστοριάς, πραγματοποιώντας —μεταξύ τηλεπωλήσεων κηραλοιφών και άλλων ευλογημένων αγαθών— όχι απλά κομματική-πολιτική προπαγάνδα, αλλά στα όρια της, φιλορωσική εκστρατεία πειθούς. Η τηλεόραση σε ρόλο άμβωνα προπαγάνδας. Περίεργες όλες αυτές οι συμπτώσεις και ακατανόητη η στάση του κυβερνητικού κόμματος. 

Διότι μια κανονική πρωταπριλιάτικη φάρσα, δεν είναι η πρόταση της "Ελληνικής λύσης". Θα ήταν να σκάσει η είδηση, ότι ένα νέο περιφερειακό πανεπιστημιακό νοσοκομείο μαμούθ, θα γίνει με απόφαση της κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καστοριά, ταυτόχρονα με την ίδρυση μερικών πανεπιστημιακών τμημάτων και άλλων αναπτυξιακών έργων στον πρωτογενή (και όχι μόνο) τομέα. Μια υπόσχεση ότι στο νέο αυτό πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν θα πεθαίνουν αθρόα οι ασθενείς covid-19 κατά πολλές δεκάδες κάθε ημέρα καθιστώντας την Ελλάδα ευρωπαϊκό παρία σε θανάτους. Μια χώρα που δεν απαντά καν σε επίμονες ερωτήσεις (όπως του τέως αντιπροέδρου κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου) για την θλιβερή πρωτιά.

* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.4.2022 | 1120


Αυτή η ίδρυση συνδυάζεται με την περίπου κατάργηση των άλλων νοσοκομείων. Και ειδικά του Νοσοκομείου Καστοριάς που σύμφωνα με τον οραματιστή δήμαρχο Κοζάνης, θα πρέπει να συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που να θυμίζει, σταθμό πρώτων βοηθειών. Ο δήμαρχος Κοζάνης, εισέβαλε έτσι στις υποθέσεις της Καστοριάς! Ζητώντας περίπου την δορυφοροποίησή της. Κάτι σαν την Ουκρανία προς την Ρωσία.



* * *

Όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις για την σωτηρία της Καστοριάς. Και έτσι ένας άλλος Κυριάκος, ο κ. Βελόπουλος δηλαδή και μόνος αυτός, απέμεινε να ισχυρίζεται ως πληρεξούσιος της Καστοριάς, ότι είναι διακαής και διαχρονικός πόθος των Δυτικομακεδόνων και συγκεκριμένα των Καστοριανών η ίδρυση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην πόλη της Καστοριάς. 

Και να θυμίζει πως η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στην πόλη της Καστοριάς ήταν συνεχές και πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες, με πιο ισχυρή πρόταση αυτή της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Σημειώνοντας με νόημα ότι «Εντούτοις, οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες παρ’ όλη τη σπουδή προς την κατεύθυνση της υλοποίησης τέτοιας μορφής προοπτικής», ώστε μια επικείμενη ίδρυση ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου «με τις συνεπακόλουθες ιατρικές σχολές θα ηδύνατο να εγκατασταθεί στο κτήριο της ΕΔηΚα στην περιοχή της Χλόης Καστοριάς». Ναι! Θα ηδύνατο διακήρυξε ο παρουσιαστής που εμμέσως συνηγορεί κάθε βράδυ, όχι για μια ελληνική, αλλά για την τελική λύση ala Πούτιν, σε βάρος ενός αθώου λαού. 

Πάλι καλά —υπό κάποιες έννοιες— που ο ΣυΡιζΑ όπως και η βουλευτής Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου με ανακοινώσεις και διαβήματά τους αντέδρασαν στις ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Που δεν είναι ο κ. Βελόπουλος, αλλά τα σχέδια που υπονομεύουν ακόμη περισσότερο την Καστοριά. Αφορμή η μελέτη-σχέδιο και πρόταση του δημάρχου Κοζάνης κ. Λαζάρου Μαλούτα, για την ίδρυση πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην... Δυτική Μακεδονία. Με έδρα φυσικά την Κοζάνη σε δημοτικό οικόπεδο στο τέως στρατόπεδο Ρωμανέλη στον κόμβο της Εγνατίας στο Δρέπανο Κοζάνης (όσο πιο μακριά από την Καστοριά γινόταν) [σχετικά "εδώ"].

Δεν είναι απλά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Κοζάνης, μόνος αυτός, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, ενημέρωση, εξουσιοδότηση ή άλλη τυπική νομιμοποίηση των άλλων δημάρχων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δρασκέλισε το κατώφλι των άλλων δημάρχων και εισέβαλλε στις υποθέσεις τους, και με την μέθοδο των τετελεσμένων, πραγματοποίησε ένα πολιτικά πραξικοπηματικό αιφνιδιασμό. Και πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε (!) την εκπόνηση πρότασης και μελέτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην έδρα του, στο δικό του τέρμα. 

Είναι όμως επιπλέον ότι αυτή η ίδρυση συνδυάζεται με την περίπου κατάργηση των άλλων νοσοκομείων. Και ειδικά του Νοσοκομείου Καστοριάς που σύμφωνα με τον οραματιστή δήμαρχο Κοζάνης, θα πρέπει να συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που να θυμίζει, σταθμό πρώτων βοηθειών. Ο δήμαρχος Κοζάνης, εισέβαλε έτσι στις υποθέσεις της Καστοριάς! Ζητώντας περίπου την δορυφοροποίησή της. Κάτι σαν την Ουκρανία προς την Ρωσία, την Κύπρο προς την Τουρκία κ.ο.κ.

Και δεν είναι μόνο αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, αλλά και το ότι αποκλείεται η ενέργεια του δημάρχου Κοζάνης να μην είναι ευθυγραμμισμένη με τις κυβερνητικές προθέσεις. Χθες με τις προθέσεις άλλων κυβερνητικών κομμάτων, σήμερα όμως της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πέρασαν άλλωστε παρά λίγος καιρός αφ’ ότου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περίπου προαναγγείλει [σχετικά "εδώ"] με ένα σχετικό μασάζ της κοινής γνώμης, την ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση του Νοσοκομείου Καστοριάς .


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Και όλα αυτά να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια και τα αυτιά των πολιτικών παραγόντων της Καστοριάς, που έχουν μπερδέψει τον υπεύθυνο και υπόλογο πολιτικό τους ρόλο με την αποστολή ενός απλού τελετάρχη εθιμοτυπίας. Δέχονται την μια καρπαζιά, μετά την άλλη. Χωρίς καμία αντίδραση, χωρίς κανέναν αντίλογο. Με την Καστοριά να μην διαθέτει ούτε τον κοντορεβυθούλη της, ούτε μια αντίδραση σοβαρή και συγκροτημένη. 



* * *

Εν τω μεταξύ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πάλι στην περιοχή της Κοζάνης ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτοπροσώπως [σχετικά "εδώ"]. Ο οποίος εγκαινίασε το μεγαλύτερο πάρκο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φωτοβολταϊκά στην νοτιανατολική Ευρώπη. Ενώ τις ίδιες ημέρες ανακοινώθηκε η διατήρηση λειτουργίας των μονάδων παραγωγής από λιγνίτη σε Κοζάνη και Φλώρινα. Και ενώ ταυτόχρονα στο ίδιο ταξίδι του, επιβεβαιώθηκε η τάση μεταφοράς της έδρας της Γούνας από την Καστοριά, στην Σιάτιστα.
 
Και όλα αυτά να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια και τα αυτιά των πολιτικών παραγόντων της Καστοριάς, που έχουν μπερδέψει τον υπεύθυνο και υπόλογο πολιτικό τους ρόλο με την αποστολή ενός απλού τελετάρχη εθιμοτυπίας. Δέχονται την μια καρπαζιά, μετά την άλλη.  Χωρίς καμία αντίδραση, χωρίς κανέναν αντίλογο.

Οπότε, την ίδια ώρα που ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος με την... ελληνική λύση αναγορεύονται σε μικρούς ήρωες της Καστοριάς, την «τελική λύση» τύπου αφανισμού της Καστοριάς, από τον χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, την επιβάλλει ο άλλος Κυριάκος, ο κ. Μητσοτάκης, που εμφανίζεται εντελώς αδαής και αδιάφορος για το τι πραγματικά συμβαίνει σε βάρος της Καστοριάς. Και για το τι ακριβώς εξυφαίνεται. 

Και αφού όλες οι ελπίδες της περιοχής, από την λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών, από επενδύσεις, για την ουσιαστική αναβάθμιση του αερολιμένα, την σωτηρία της γούνας, την ανάσχεση της ερήμωσης, απορρίπτονται στον κάλαθο των αχρήστων, και οι τοπικοί φορείς, ειδικά οι πολιτικά υπόλογοι σφυρίζουν αδιάφορα, δεν πραγματοποιούν καμμιά προσπάθεια αντιπερισπασμού ή άμυνας, η Κοζάνη δείχνει να παγιώνει την πρωτοκαθεδρία της. Ξεκάθαρα να επιβάλλει στην Καστοριά όπως και στους γειτονικούς νομούς, το δικό της status quo. Καθιστώντας Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Νεστόριο και τμήμα του δικού της ζωτικού χώρου.

Η εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή και οι ευθύνες, ηθικές, πολιτικές, αλλά και όσες απορρέουν από πράξεις απιστίας μεγάλες για να τις αντέξουν πλάτες αυτών που αντιδρούν πάντα μετά, μόνο και μόνο για την παρηγοριά της κοινής γνώμης και την συνθηκολόγηση απέναντι στην Κοζάνη. Και την Δεξιά τύπου "Ελληνικής λύσης" να αλιεύει πολιτικό ακροατήριο. Με την Καστοριά να μην διαθέτει ούτε τον κοντορεβυθούλη της, ούτε μια αντίδραση σοβαρή και συγκροτημένη. 

Αυτή είναι η αλήθεια, και η υπόθεση της πραξικοπηματικής επιβολής της Κοζάνης έναντι της Καστοριάς, αποτελεί αφορμή που αποκάλυψε την μια ακόμη μέγγενη.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1120.

Σχετικά: 


7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/11/22

    Ζητώντας ο κ. Βελόπουλος την ίδρυση πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Καστοριά δεν κάνει ο άνθρωπος κακό στην Καστοριά. Βέβαια αυτό δεν έχει καμία σημασία, αφού δεν θα γίνει τίποτα όσες φορές καί να το ζητήσει, αλλά δεν υπάρχει λόγος να παίρνουμε σαν αφορμή αυτό το θέμα και να κατηγορουμε τον άνθρωπο.

    Καλύτερα να πούμε κάτι ή και να μην ψηφίσουμε αυτούς που φταίνε για την κατάσταση του νοσοκομείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/11/22

    Ένα νοσοκομείο πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο προσβατό για όλους τους κατοίκους της περιοχής που εξυπηρετεί. Υπό αυτό το οπτικό πρίσμα δεν είναι κατάλληλες ούτε η Καστοριά, ούτε η Κοζάνη. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στο χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας.

    Σε ό,τι αφορά την Καστοριά, το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι να μεταφερθεί το υπάρχον νοσοκομείο σε κάποια προσβάσιμη περιοχή και ιδίως για τα έκτακτα περιστατικά. Και το πιο σημαντικό να αντιμετωπισθεί σοβαρά και να μη χρησιμοποιείται ούτε για σέλφι, ούτε για διορισμό ημετέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/11/22

      Μια φωτογραφία που δείχνει πως αντιμετωπίζεται το νοσοκομείο:

      https://fouit.gr/wp-content/uploads/2022/11/316008767_10210434508254815_1601009024803944352_n-1024x768.jpg.webp

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/11/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/11/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/11/22

    Γράφετε στο άρθρο "και για όσους οπισθοδρομικούς τηρούν το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο, που ακολουθούν οι σλαβικές Εκκλησίες με επικεφαλής την Ρωσική".

    Ισχύει ο χαρακτηρισμός οπισθοδρομικοί και για το Άγιο Όρος, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο;

    Και αν ναι, δεν θα πρέπει να ισχύει ο χαρακτηρισμός και για όλους αυτούς, που κατά καιρούς έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες τους από επισκέψεις στα ανωτέρω μέρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ