19.10.23

ΟΔΟΣ: «Ξεχάστε την Αρχιτεκτονική»

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.6.2023 | 1178


Δέκα χρόνια μετά


Τις ώρες που όλοι ανέμεναν στην Καστοριά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό της Ελλάδος που όλοι τον θυμούνται και θαυμάζουν για την πυγμή με την οποία αναχαίτισε την παρενόχληση του κ. Ζήση Τζηκαλάγια βουλευτή Καστοριάς, ο οποίος είχε –όπως τουλάχιστον αυτός ανακοίνωσε– την αναίδεια να θέσει το ζήτημα της λειτουργίας του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, για να εισπράξει (η Καστοριά) διά του βουλευτή αγγελιαφόρου την απάντηση «Ξεχάστε την Αρχιτεκτονική» και να τελειώσει για τον ίδιο μια και καλή με το θέμα και τις παρενοχλήσεις, που υποτίθεται ότι έγιναν, γινόταν κάτι άλλο γνωστό. 

Συγκεκριμένα σε εκπομπή της κρατικής ERT-news στην οποία παρουσιάζονταν ενδεικτικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων από την περιφέρεια. Μεταξύ αυτών, και επίκαιρο, επιλεγμένο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Κοινή Γνώμη" (ημερήσια εφημερίδα των Κυκλάδων) με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, που αποκάλυπτε μια τραγωδία: Ότι δηλαδή είναι «Εφιάλτης η ανεύρεση φοιτητικής στέγης στην Σύρο»!

Και με την ευκαιρία αυτή, μπορούσε ο καθείς να διαπιστώσει ότι η Σύρος με το Νεώριο, την Ερμούπολη – κόσμημα, το νησί της Φραγκοσυριανής, που βουλιάζει από τουρισμό, διαθέτει μεταξύ άλλων και Ανώτατη Σχολή και πιο ειδικά Πολυτεχνική Σχολή! Με αποτέλεσμα οι φοιτητές να δυσχεραίνονται στην ανεύρεση στέγης για την διαμονή τους. Κοντά σ’ αυτά μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί ότι το ίδιο «Δράμα αντιμετωπίζουν»  λέει οι φοιτητές και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Και έτσι συμπληρώθηκε το παζλ. Ενώ στην Καστοριά, υπάρχει ο «Εφιάλτης στον δρόμο με τις Λεύκες» (είναι ταινία τρόμου αμερικανικής παραγωγής του 1984, σε σκηνοθεσία του Γουές Κρέιβεν), αν απέμειναν καθόλου λεύκες, διότι μόνο ο εφιάλτης μοιάζει να παραμένει, πληγώνει κάθε ευαίσθητη συνείδηση, να ενημερώνεται ότι η Σύρος έχει και Πολυτεχνική Σχολή. 

Και πως δεν είναι μόνο τα ακριτικά νησιά, Σάμος, Ρόδος, Χίος, Λέσβος κλπ που και για λόγους εθνικής ασφάλειας επικουρούνται από Σχολές Πανεπιστημίων. Αλλά και των Κυκλάδων που αποτελούν κράτος ακμής εν κράτει παρακμής.

Εν τω μεταξύ στην Καστοριά, που εκτός από τον Εφιάλτη της ερήμωσης διαθέτει «Χιλιάδες» διαμερίσματα κενά αδιάθετα και εγκαταλειμμένα που θα μπορούσαν να υποδεχθούν φοιτητές και τις οικογένειές τους, απ’ όλη την Ελλάδα, οι πολιτικοί της σφυρίζουν αδιάφορα και δηλώνουν πολιτική υποταγή, υποτέλεια και συμμόρφωση στην διαταγή αμνησίας («ξεχάστε») την Σχολή.

Βέβαια, τώρα που σ' αυτό το ανεξήγητο εσωκομματικό γαϊτανάκι των ίδιων και ίδιων πολιτευτών και βουλευτών, θα επανεκλεγεί (για 4η φορά) βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία η κυρία Μαρία Αντωνίου, τα πράγματα έχουν και άλλο ενδιαφέρον. 

Διότι πίσω στον χρόνο, δέκα χρόνια προηγουμένως, κάπου στο τέλος Μαΐου του 2013, στα πρώτα βήματά της στα βουλευτικά έδρανα επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά (Νέα Δημοκρατία) κατακεραύνωνε τον τότε υπουργό Παιδείας (Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο). Που προχώρησε προεδρικό διάταγμα με την κωδική ονομασία "Αθηνά" του υπουργείου Παιδείας και κατάργησε το πανεπιστημιακό τμήμα της Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά, με έτοιμες υποδομές στο γυμνάσιο της Κουμπελίδικης, που για να υποδεχθούν την πανεπιστημιακή σχολή οι παρεμβάσεις κόστισαν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. 

Δήλωσε τότε η κυρία Αντωνίου: «Είμαι εξοργισμένη με την εγκληματική του απόφαση. Ο υπουργός Παιδείας φτιάχνει Πανεπιστήμιο Κοζάνης (*) και όχι Δυτικής Μακεδονίας…  Αγωνίστηκα πήρα την διαβεβαίωση από τον ίδιο τον υπουργό, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας. Το λέω ευθέως κάποιοι υπουργοί θα πρέπει να φοράνε παντελόνια». 

Οπότε, δέκα χρόνια αργότερα, καλείται να αποδείξει αν με τέτοια ή άλλη βαρυσήμαντη πολιτική επιχειρηματολογία για… παντελόνια και φούστες, θα επιδιώξει την αποκατάσταση της Καστοριάς. Ή θα συνεχίσει την συνήθεια της Καστοριάς να καταπίνει την γλώσσα της και να σιγοτραγουδά "Να παίζει το τρανζίστορ τ’ αμερικάνικα κι εσύ περνάς στους δρόμους με το μπουφάν στους ώμους και τα πουκαμισάκια τα κοντομάνικα".


 
(*) Σε «Πανεπιστήμιο Κοζάνης» (και όχι Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα, ο βουλευτής ΝΔ και πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Καστοριά, προσκεκλημένος της κ. Μαρίας Αντωνίου στην εκδήλωση «Γυναίκα και πολιτική».



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1178.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/10/23

    διαμερίσματα κενά αδιάθετα και εγκαταλειμμένα; δεν τα δίνουν σε φοιτητές γιατί περιμένουν να τα κονομησουν από τους τουρίστες του Σαββάτοκυριακου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ