14.8.22

ΟΔΟΣ: Νέος ορίζοντας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.11.2021 | 1102


Παρά τις προσφωνήσεις των εκλεγμένων που υποδέχθηκαν εθιμοτυπικά τον νέο μητροπολίτη με λόγους θερμούς κατά τα φαινόμενα, η ατμόσφαιρα, αν και πανηγυρική, χαρακτηριζόταν από διάχυτη αμηχανία.



Η όλη ζωή της Εκκλησίας δεν εξαντλείται στην είδηση και το ρεπορτάζ. Και όταν μεταφέρεται μέσα από την σύγχρονη πληροφόρηση, τότε ασφυκτιά.Έτσι η μονομέρεια, η ιδεοληψία, ο φανατισμός, η μονοδιάστατη νοοτροπία, δεν συνιστούν ορθόδοξο χριστιανό και επίσκοπο της Εκκλησίας του Χριστού. 

Ναυπάκτου Ιερόθεος
(απόσπασμα προσφώνησης στην ενθρόνιση του μητροπολίτη Καστοριάς στις 13.11.2021)


Σε ένα μάλλον κατάμεστο —για τα δεδομένα της πανδημίας— μητροπολιτικό ναό, με την παρουσία όλων των εκλεγμένων (κατά κανόνα μετά των συζύγων και οικείων) και άλλων αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, Νεστορίου και επιπέδου Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε την 13η Νοεμβρίου η ενθρόνιση του νέου επισκόπου της Καστοριάς κ. Καλλινίκου. Παραβρέθηκαν ασφαλώς και αρκετοί εκπρόσωπο του κλήρου, όπως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος, άλλοι επίσκοποι και βεβαίως ο μητροπολίτης Γρεβενών και τοποτηρητής στην Καστοριάς.

Παρά τις προσφωνήσεις των εκλεγμένων που υποδέχθηκαν εθιμοτυπικά τον νέο μητροπολίτη με λόγους θερμούς κατά τα φαινόμενα, η ατμόσφαιρα, αν και πανηγυρική, χαρακτηριζόταν από διάχυτη αμηχανία. Το γεγονός αυτό συνεχίζεται και για όλες τις επόμενες ημέρες που ακολούθησαν.

Άλλωστε η υπερβολή όπως και η αμηχανία, είναι ίσως οι εξηγήσεις που κατά τις προσφωνήσεις εκλεγμένων ακούστηκαν και διάφορα μαργαριτάρια. Όπως η αναφορά του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Κασαπίδη στον προκάτοχο μητροπολίτη που αποκάλεσε «κύριο» Σεραφείμ ενώ έχει φύγει από την ζωή, και βεβαίως η χειροβομβίδα άγνοιας ή αμηχανίας του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που μίλησε για μια «βυζαντινή» Καστοριά με «τα παλιά αρχοντικά με τα παρεκκλήσια της»! 

Εντύπωση, καθόλου θετική, προκάλεσε το γεγονός ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας από την διάδοση του κορωνοϊού (αποστάσεις - μάσκα) πήγαν μάλλον περίπατο, με κάποιος παριστάμενους να μην την φορούν καθόλου και άλλοι πάλι να την απομακρύνουν για τους ασπασμούς, αποδεικνύοντας το μηδέν του πηλίκου. 

Όμως την μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν ασφαλώς τόσο οι φιλοσοφημένες, νηφάλιες και θεολογικά ποιοτικές αντιφωνήσεις κληρικών. Όπως του μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου —κοντά στον οποίο θήτευσε ο νέος μητροπολίτης— που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η «εκκλησιαστική επαρχία, λαμβάνει δύναμη και αξία, από την οικουμενικότητα της εκκλησίας, αφού η βίωση της τοπικότητος, χωρίς την αναφορά στην εκκλησιαστική καθολικότητα είναι ένας επαρχιωτισμός. Ο επίσκοπος είναι η ενότητα όλων των αντιθέτων πραγμάτων και δεν διακρίνεται από ακραίες νοοτροπίες και καταστάσεις, οι οποίες ρέπουν προς την ιδεολογία, που πολλές φορές καταλήγει στην ιδεοληψία, την συγκεντρωτικότητα, τον φανατισμό», κάτι που δυστυχώς έζησε για πολλά χρόνια η Καστοριά.

Αλλά και η μετριοπάθεια όπως και το στίγμα νηνεμίας που εξέπεμψε στην πρώτη του δημόσια ομιλία και παρέμβαση ο κ. Καλλίνικος, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Καστοριά, αλλάζει ίσως σελίδα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1102.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ