21.7.22

ΟΔΟΣ: Μούδιασμα

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.10.2021 | 1099


Στην Καστοριά τα πολλά τελευταία χρόνια επανήλθαν νοοτροπίες και πρακτικές όπου επικρατούν προεστοί /προεστώτες ή πρόκριτοι ή κοτζαμπάσηδες, δημογέροντες ή πρωτόγεροι.


Όπως ήταν περίπου αναμενόμενο, ύστερα και από την διαρροή πρώτων πληροφοριών για τον νέο μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικο, σχετικά με την ουσία των απόψεών του, την διακριτικότητα των προθέσεων και συμπεριφορών του, το στίγμα του για τις θέσεις του στην ανοικτή πληγή των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας ενθάδε στην Καστοριά και πιο ειδικά σε συγκεκριμένους κύκλους, προκλήθηκε αρχικά ένα μούδιασμα. Με πιο χαρακτηριστικό και… φλύαρο την σιωπή της τοπικής Μητρόπολης, που περιορίστηκε σε μια ξερή ανακοίνωση της εκλογής και χειροτονία του. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, που απομένει να επιβεβαιωθούν ή όχι σε πράξεις, το μούδιασμα οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Καλλίνικος δεν θα είναι ακριβώς σε όλα, ο διάδοχος του μακαριστού Σεραφείμ. Λέγεται ότι προσανατολίζεται να τον διαδεχθεί στα αμιγώς ποιμαντορικά του καθήκοντα και όχι σε όλες του τις συνήθειες. 

Για όσους αναγνώστες δεν θυμούνται ακριβώς, υπενθυμίζεται ότι ο κυρός Σεραφείμ, ιδιαίτερα τα πολλά τελευταία χρόνια, δεν είχε αντισταθεί σε πειρασμούς ανάμειξης, πραγματικής ή φαινομενικής παρέμβασης, στην πολιτική, δημοτική και απλή καθημερινότητα του τόπου. 

Είχε ανταποκριθεί στις σειρήνες της πολλαπλής πολυσχιδούς δημοσιότητας, έξω από τα αμιγώς εκκλησιαστικά ζητήματα. Αλλά και στις θωπείες των εκλεγμένων κολάκων ή των αργυρώνητων της ενημέρωσης που διατηρούσαν μαζί του προνομιακές σχέσεις και τους ανταπέδιδε εύσημα και ευλογία. 

Αλλά ακόμη χειρότερα και πολύ περισσότερο των πολιτικών παραγόντων της δημόσιας ζωής, που γονυπετείς, γονυκλινείς και (μεταφορικά) επικλινείς ενίοτε διαγκωνίζονταν για μια φωτογραφία μαζί του, ένα σχόλιο, μια συνάντησή τους.  Δεν είχε καταφέρει ισορροπίες και δεν αντιστάθηκε σε συμπεριφορές που υπερέβαιναν κατά πολύ το ούτως ή άλλως απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό εθιμοτυπικό πρωτόκολλο. 

Έτσι στην Καστοριά τα πολλά τελευταία χρόνια επανήλθαν νοοτροπίες και πρακτικές όπου επικρατούν προεστοί /προεστώτες ή πρόκριτοι ή κοτζαμπάσηδες, δημογέροντες ή πρωτόγεροι. Ποτέ δεν θα μάθουμε ακριβώς εάν όλα αυτά συνέβαλαν κατά κάποιο τρόπο στο άδικο τέλος του. 

Πάντως σαν να μη άλλαξε τίποτε, απτόητοι έσπευσαν αρκετοί από τους εκπροσώπους φορέων και θεσμών στην Καστοριά, όπως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, οι δήμαρχοι Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, η επικεφαλής βεβαίως του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, ακόμη και πολιτευτής στις προηγούμενες εκλογές, να επισκεφθούν στην Αθήνα τον νέο μητροπολίτη Καστοριάς, προκειμένου να τον προϋπαντήσουν και προσφωνήσουν κατά κάποιο τρόπο. Όπως έσπευσαν δήθεν θεοσεβούμενα ΜΜΕ να τον υποδεχθούν με προειδοποιήσεις ότι τον… αναμένουν.

Σε συνέχεια των πρώτων μαντάτων, κατά την διάρκεια της χειροτονίας του στον καθεδρικό των Αθηνών την περασμένη Κυριακή, προστέθηκε η ηχηρή παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου στα ζητήματα του εμβολιασμού και της σκοταδιστικής άρνησης μεγάλου μέρους του κλήρου σε όλους τους βαθμούς και τα αξιώματα, καλώντας τους αρνητές να πάνε σπίτι τους. 

Η σύμπτωση αυτή, προκαλεί... ρίγος στην Καστοριά, άντρο αντιδραστικών νοοτροπιών, που είναι θύμα όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και των μεσαιωνικών αντιλήψεων και του... τάγματος των αντιεμβολιαστών που βρίσκουν καταφύγιο και δικαιολογίες, στην ίδια την Εκκλησία. 

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν σε σημειολογικό επίπεδο ένα Σχίσμα, σχίσμα απόψεων ή νοοτροπιών, καραδοκεί στα ενδότερα της Εκκλησίας της Ελλάδος με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ούτε φυσικά επιβεβαιωμένο το εάν ο νέος μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος, προερχόμενος από την Μητρόπολη στην Ναύπακτο θα εισκομίσει στην Καστοριά τα διδάγματα και το κέρδος από την ιστορική ναυμαχία (στην διάρκεια της οποίας συνετρίβη ο οθωμανικός στόλος) που η επέτειός της συνέπεσε με την χειροτονία του. 

Δεν αποκλείεται ωστόσο να αποδειχθεί η Καστοριά και ένα νέο Βατερλώ για όσους επιτήδειους απλά ονειρεύονται ότι θα συνεχίσουν να ψάχνουν κορόϊδα κληρικούς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1099.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ