7.8.22

Περί Βιτσίου



Εκτός ΝΔ ο Μπογδάνος μετά το παραλήρημα στη Βουλή
 
Η συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στη Βουλή την Τρίτη, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητούσε εθνική ομοψυχία για την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ήταν τελικά το όριο της υπομονής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηλθε να προστεθεί σε άλλα ατοπήματα το τελευταίο διάστημα του γνωστού βουλευτή της Α’ Αθηνών, όπως αυτό με τη δημοσιοποίηση του καταλόγου μαθητών νηπιαγωγείου ή με τον κομπασμό του για την παρουσία του στο Βίτσι. Και οδήγησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στη Σλοβενία για τη σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, να πάρει την απόφαση να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Μετά τη διαγραφή Μπογδάνου η ΝΔ αριθμεί πλέον 157 βουλευτές. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι «είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον»· όντως, μετά το θέμα με τα νήπια στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προειδοποιήσει τον κ. Μπογδάνο ότι αυτή ήταν και η τελευταία φορά. 

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Και προσέθεσαν ότι τα όσα είπε ο συγκεκριμένος βουλευτής στη Βουλή ήταν «απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού – δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη». «Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω», κατέληξαν με νόημα από το Μαξίμου. 

Ο κ. Μπογδάνος είχε δημιουργήσει ένα ακόμη θέμα νωρίτερα στη Βουλή, με αναφορές περί κομμουνιστών, Γράμμου και Βίτσι, σε μια κρίσιμη συζήτηση για το αμυντικό σύμφωνο Γαλλίας – Ελλάδας. Αυτές οι ακραίες θέσεις του —για τις οποίες ουδέποτε κρύφτηκε βέβαια— προκάλεσαν όχι μόνο την αναμενόμενα οργισμένη αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣυΡιζΑ, αλλά και την καθοριστική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στη συζήτηση, τον αποδοκίμασε ευθέως, ανοίγοντας πια διάπλατα την πόρτα της εξόδου του βουλευτή από το κόμμα.

«Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας, αλλά να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον», είπε σε έντονο ύφος και κοιτώντας προς τον κ. Μπογδάνο ο υπουργός Εξωτερικών, για να συνεχίσει στον ίδιο τόνο: «Εγώ δεν γνωρίζω, κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια σήμερα προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη. Διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή στο όνομα νεκρών για τη Δημοκρατία είναι δις απαράδεκτη. Και είναι ώρα να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι». Ο διαγραφείς πλέον βουλευτής της ΝΔ είχε φτάσει στο σημείο, στην αρχική του τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο Γαλλίας – Ελλάδας, να πει: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Αγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές». 

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Δεν ήμουν στην αίθουσα την ώρα που μίλαγε ο ακροδεξιός Μπογδάνος και σας ζητώ να καταδικάσετε τον εμφυλιοπολεμικό λόγο κατά του ΚΚΕ», είπε η βουλευτής του ΣυΡιζΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού ζήτησε το λόγο είπε: «Ο κ. Μπογδάνος έχει στενοχωρηθεί που πιάσανε τους φασίστες που κάνανε επίθεση. Και βρήκε τον χώρο να ρίξει αντικομουνιστικό δηλητήριο! Γνωριζόμαστε στον τόπο αυτό, είναι γεμάτος από το αίμα των κομμουνιστών! Εκτός του τι Μπογδάνος, τι ρουφιάνος υπάρχουν και χειρότερα, τι Μπογδάνος, τι ΧΑ». «Έχετε μπερδευτεί κ. Παφίλη», είπε καλώντας το προεδρείο να επιληφθεί «για τη σύνδεση βουλευτή Α’ Αθήνας της ΝΔ με οτιδήποτε θυμίζει, φασιστική, ναζιστική ολοκληρωτική, ρατσιστική ιδεολογία που επιχειρήθηκε με τρόπο επικίνδυνο και προσωπικά στοχοποιητικό ενάντια σε άνθρωπο που έχει δεχθεί επιθέσεις από τη ΧΑ και την άκρα αριστερά». Σε αυτό ο κ. Μπογδάνος πρόσθεσε ότι «ο αντικομμουνισμός είναι φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμά μας δεν είστε στο απυρόβλητο!» 

Τέλος η απάντηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, όταν ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ Θοδωρής Δρίτσας υπενθύμισε στο κοινοβούλιο πως συμμετείχε στην εκδήλωση του μίσους μαζί με την Χρυσή Αυγή ήταν: «Θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Σε αυτήν (σημ: την εκδήλωση στο Βίτσι) παρέστησαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Καστοριάς, ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, καθώς επίσης και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Αντωνίου».



Η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, στο Βίτσι.


* * *


Ανακοίνωση γραφείου τύπου 
του ΣυΡιζΑ - Προοδευτική Συμμαχία

"Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε να διαγράψει από την Κ.Ο. του κόμματός του τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, αφού πρώτα τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα ο κ. Δένδιας.
Η φασιστική και αποτρόπαια δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα νηπίων μεταναστών δεν ήταν ικανή, μέχρι που ο Μπογδάνος άγγιξε και το περιβάλλον του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε στη Βουλή ότι στις γιορτές μίσους σε Γράμμο - Βίτσι παρευρέθηκε μαζί με την επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου, αλλά και τον βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια.
Συνεπώς, για να είναι ειλικρινής η στάση του κ. Μητσοτάκη, εκτός από τον Μπογδάνο θα πρέπει να διαγράψει άμεσα και τον βουλευτή Τζηκαλάγια και να αποπέμψει την κα Αντωνίου από το Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στις γιορτές μίσους μαζί με της Χ.Α. και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Και μετά ας πάρουν σειρά οι ακροδεξιοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί του.
Διαφορετικά, αυτή η σημερινή του απόφαση θα είναι υποκριτική και θα επιβεβαιώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει και ανέχεται ακροδεξιούς στο κόμμα του και την κυβέρνησή του".

ΣυΡιζΑ - Προοδευτική Συμμαχία 


* * *

Δήλωση της βουλευτή ΣυΡιζΑ Καστοριάς

«Πολλοί σήμερα με ρωτάνε την άποψη μου για τη διαγραφή Μπογδάνου σε σχέση με την Καστοριά, το Βίτσι και την ανακοίνωση του ΣυΡιζΑ-ΠΣ. Ασφαλώς και συμφωνώ με την ανακοίνωση του ΣυΡιζΑ-ΠΣ. Το θέμα είναι όμως αν η κ. Αντωνίου και ο κ. Τζηκαλάγιας συμφωνούν με τον κ. Μπογδάνο ή με τον κ. Δένδια. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν και οφείλουν να απαντήσουν».

Ολυμπία Τελιγιορίδου

* * *

Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς: 
«Ο έρωτας, ο βήχας και ο αντικομουνισμός δεν κρύβονται»

Επεισόδιο 1ο: Σε συζήτηση για θέμα υγείας ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς μιλάει για το πλούσιο ΚΚΕ!
Επεισόδιο 2ο: Σε συνέντευξη σε ραδιόφωνο της Καστοριάς, δηλώνει θαυμασμό για τον Μπογδάνο, μιλά για τον παχυλό μισθό του Παφίλη και ταυτίζει τις συμμορίες τύπου αυτών στη Σταυρούπολη, με τους αγωνιστές εργάτες που βγαίνουν στους δρόμους και παλεύουν για το μεροκάματο.
Η ανιστόρητη αντιεπιστημονική εξίσωση των δύο «άκρων», που στρώνει το έδαφος σε συμμορίες σαν αυτές που έδρασαν στη Σταυρούπολη και στο Ν. Ηράκλειο δε θα περάσει. Αν ψάχνει για χρήματα ας ρίξει μια ματιά μόνο στα σκάνδαλα τύπου Novartis και άλλα… που αφορούν τα γνωστά κόμματα που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια...
-ΥΓ: Του χρόνου στο Βίτσι, εκτός από αυτούς που ήταν φέτος, ας καλέσει και τις συμμορίες που πετούσαν μολότοφ έξω από τα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης. Έτσι για να συμπληρωθεί το παζλ.

Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς  

Σχετικό σχόλιο για την ανακοίνωση της ΛΣΚ, "εδώ".


* * *

Ερώτηση του ΣυΡιζΑ για την 
παρουσία στελεχών της ΝΔ στο Βίτσι

25 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣυΡιζΑ  κατέθεσαν ερώτηση προς του πρωθυπουργό σχετικά με την παρουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο Βίτσι.
Στο ερώτημα που κατέθεσαν στη Βουλή οι 25 βουλευτές, ερωτούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Εάν προτίθεται να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια και να αποπέμψει τη διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, αποδοκιμάζοντας έτσι έμπρακτα τη συμμετοχή τους στην εμφυλιοπολεμική γιορτή μίσους στο Βίτσι».
Το περιεχόμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:
Θέμα: «Παρουσία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη σε εμφυλιοπολεμικό επετειακό εορτασμό».
«Με την πράξη υπουργικού συμβουλίου 241 της 6ης Νοεμβρίου 1981 (ΦΕΚ 328, τχ Α, 23-11-1981) καταργήθηκαν «όλες οι “επετειακές εκδηλώσεις” του εμφυλίου» και κυρίως ο εορτασμός της 29ης-30ής Αυγούστου σε Γράμμο-Βίτσι που διεξαγόταν κάθε χρόνο σε όλη τη μετεμφυλιακή περίοδο και την περίοδο της Επταετίας. Σύμφωνα με την ίδια πράξη, δύναται μόνο να τελούνται «θρησκευτικά μνημόσυνα από συγγενείς νεκρών του εμφυλίου σε θρησκευτικούς χώρους χωρίς παρουσία αρχών». 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον μέχρι χτες βουλευτή της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο, καθώς και σχετικά δημοσιεύματα, ο βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Ζήσης Τζηκαλάγιας παρέστη φέτος στον σχετικό εορτασμό, όπως και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Αντωνίου, πρώην βουλευτής Καστοριάς για τη ΝΔ, παρά την επίσημη ιδιότητά της με την οποία εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Επειδή η συγκεκριμένη «γιορτή μίσους», όπως αποκαλούνταν για χρόνια, την τελευταία δεκαετία έτυχε αναβάθμισης με πρωταγωνιστικό ρόλο της, καταδικασμένης σαν εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής και άλλων παραγόντων του ακροδεξιού και αντιδημοκρατικού χώρου και με μόνο σκοπό την ανακίνηση του εμφυλιοπολεμικού μίσους και τη νομιμοποίηση ακραίων αντιδραστικών ιδεολογιών και οργανώσεων,
-επειδή η ΠΥΣ της 6ης Νοεμβρίου 1981 που καταργεί τους επετειακούς εορτασμούς του εμφυλίου με παρουσία αρχών, τελεί ακόμη εν ισχύ,
-επειδή η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού εκπροσωπεί τον πρόεδρο της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα,
-επειδή ο βουλευτής Καστοριάς παρέστη στη σχετική εκδήλωση με τη βουλευτική του ιδιότητα εκπροσωπώντας το κόμμα του και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας,
Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:
Προτίθεται να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Τζηκαλάγια και να αποπέμψει τη διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, αποδοκιμάζοντας έμπρακτα τη συμμετοχή τους στην εμφυλιοπολεμική γιορτή μίσους στο Βίτσι;»

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 7 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1098.

Σχετικά: 


* * *



[...] Υπάρχουν άραγε κάποιοι στην Καστοριά να θυμίζουν σήμερα το Νίκο Μιχαλολιάκο; Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί; Ποιος τον Ηλία Κασιδιάρη; Τον Ιωάννη Λαγό, τον Γιώργο Γερμενή. Ποια θυμίζει την Ελένη Ζαρούλια; Υπάρχουν ομοιότητες; Και εάν βρεθούν τέτοιες μακάρι να ήταν απλές συμπτώσεις. Τυχαίες και συμπτωματικές. Είναι όμως έτσι; Κανείς δεν μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση. Ούτε εάν ο τσαρλατανισμός έχει ημερομηνία λήξεως στην Καστοριά. 

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/8/22

    Μπράβο στο Μπογδάνο που τότε είπε την αλήθεια. Δυστυχώς στη ΝΔ του Κούλη κυβερνάει ο Σημίτης και το παλιό ΠΑΣΟΚ με το οποίο και θα συγκυβερνήσει, οπότε φωνές όπως του Μπογδάνου ενοχλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/8/22

    Η ΝΔ δεν είχε συγκυβερνήσει με το ΚΚΕ αλλά η εξουσία είναι γλυκιά για όλους εε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/8/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/8/22

    Με πρόεδρο τον [....] Βελλίδη όλα τα προβλήματα θα τα λύσει η ΝΔ στην Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/8/22

      Πρώτο από όλα θα εξαλειφθεί το πρόβλημα της πείνας που μαστίζει τον τόπο.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ