31.3.23

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2022 [6]


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Πρόσωπα 2022
Λίγες ημέρες μετά τα εικονικά εγκαίνια του φυσικού αερίου από την κ. Μαρία Αντωνίου στον παραλίμνιο δρόμο του Νοσοκομείου, πραγματοποιούνται στις 18 Μαΐου 2022 τα εγκαίνια του φυσικού αερίου από τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια, αυτήν την φορά στους Μανιάκους, αναγκάζοντας την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου να αναφωνήσει «Η μία κάνει τα εγκαίνια του φυσικού αερίου στο Νοσοκομείο και ο άλλος στους Μανιάκους. Θεωρούν τους καστοριανούς πολίτες χαμηλής νοημοσύνης. Σοβαρευτείτε επιτέλους εκεί στη ΝΔ. Σοβαρευτείτε, αφήστε τις φωτογραφίες με τα κράνη και στρωθείτε στη δουλειά γιατί έχετε καταστρέψει τον τόπο με την ανεπάρκεια σας».


Ζήσης Τζηκαλάγιας


Eκλαΐκευση της εκλογικής του
βάσης στις παρυφές του λούμπεν


[ - ] O άλλος πόλος του εσωκομματικού δίπολου στην Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι διέθετε και διαθέτει περγαμηνές που θα του επέτρεπαν μετά την εκλογή του το 2019, να ανοίξει τα πολιτικά του φτερά και να αναγορευθεί στον βουλευτή που η Καστοριά είχε την τύχη να εκλέξει στην εποχή της πανελλήνιας παντοδυναμίας της Κεντροδεξιάς, ώστε να γίνουν έργα, ο ίδιος προτίμησε να μη εκμεταλλευθεί την περίσταση. Προτίμησε να εγκλωβιστεί. Αρχικά, θεωρώντας ότι η επανεκλογή του δεν είναι μια νέα πρωτότυπη εκλογή που ξεκινά από το μηδέν και παρέχει νέες ευκαιρίες, για αλλαγή ρότας στο καλύτερο, αλλά αντίθετα ότι είναι μια δικαίωση του πολιτικού του απώτερου παρελθόντος. Πέφτοντας σε μια πιθανή φάκα των εσωκομματικών του αντιπάλων και των άσπονδων φίλων του που αντάμειψε (όλους του άλλους τους απαρνήθηκε) αρκέστηκε στο να αποτελέσει τον εκλεγμένο αντίποδα της μη εκλεγμένης κυρίας Μαρίας Αντωνίου. Και να προσχωρήσει στο… ανεξέλεγκτο, ιδιόρρυθμα κωμικό ανταγωνισμό της διάσπασης και της διχόνοιας, προκειμένου να προασπίσει την ακεραιότητα της προσωπικής του προεκλογικής πελατείας. 

Μάλιστα με στόχο τις εκλογές του 2023 από ένα χρονικό σημείο και μετά, δείχνει να αδιαφορεί για την κριτική που του ασκείται και για την παλαιο-κομματική νοοτροπία που καταφεύγει πάντα σε ρηχό λόγο απλών διλημμάτων, προκειμένου να συσπειρώνει το πολύ συγκεκριμένο, προνομιακό για εκείνον, ακροατήριο της ΝΔ, που κανείς δεν γνωρίζει πώς τελικά θα συμπεριφερθεί στην κάλπη. Αυτά επισημαίνονται με τις ίδιες ή ανάλογες διατυπώσεις από πολλούς αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ, που υπενθυμίζουν και την ανεξήγητη επιμονή του να θέλει να υποβαθμιστεί η εθνική οδός Καστοριάς προς Δισπηλιό, με την δικαιολογία ότι το ζητούν 33 πολίτες!

Έδειξε μια τάση εκλαΐκευσης της εκλογικής του βάσης, ακόμη και σε περιπτώσεις ομάδων που προφανώς ποτέ δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους (ούτε καν και το ίδιο το κόμμα) στις παρυφές του λούμπεν. Μέσα στο 2022 έκανε σαφή τον οριστικό του προσανατολισμό σε αντλίες σταυρών και ψήφων, όπως της Εκκλησίας και των Εθιμικών Κοινοτήτων. Και πέρασε σε 2η βαθμίδα των προτεραιοτήτων του τις αξίες που θα του άρμοζαν και ίσως του άξιζαν. 

Στην σχετική ανάγκη, υποχρεώθηκε να είναι διαρκώς παρών, παντού. Και όταν δεν μπορούσε να είναι ο ίδιος, προσκαλούσε φορείς στην Αθήνα, για φωτογραφήσεις, πόζες και αμφίβολα αποτελέσματα μικρής διάρκειας και ανεπαρκούς βεληνεκούς. Οικειοποιήθηκε, ίσως και δικαίως, αλλά με υπερβολή κάθε σχετικό καλό που ανακοινώθηκε για την Καστοριά παρουσιάζοντας το ως τετελεσμένο και κάποιοι υπογράμμισαν ως μείζονα πολιτική ανευθυνότητα την παρακίνησης των πολιτών «προς στοχοθεσίες μαξιμαλιστικές και ανέφικτες». 

Όπως υπογράμμισε και πολύ σωστά, αναγνώστης της ΟΔΟΥ που μόνο την βλάβη της Νέας Δημοκρατίας δεν επιδιώκει, «ο βουλευτής και η κ. Αντωνίου ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την απαξίωση της Καστοριάς από την κυβερνώσα Ν.Δ.». Η ΟΔΟΣ σημειώνει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης στην σταυροδότηση των υποψηφίων βουλευτών με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον τόσο κοντόφθαλμη και πολιτικά μυωπική περίοδος στην ιστορία της Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1155 [Πρόσωπα 2022]

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος1/4/23

    Ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη για τίποτα ψιλές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ