31.5.23

ΟΔΟΣ: Перестройка


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 10.11.2022 | 1148

Το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, πριν από ημέρες στο Ενυδρείο, με τις παρεμβάσεις της μειοψηφίας από τον συνδυασμό της κυρίας Αικατερίνης Σπύρου, από την ίδια αλλά και από την σύμβουλο του δικού της συνδυασμού κυρία Κυριακή Σαββουλίδου, εξακολουθούν να προκαλούν αναταράξεις. Καθώς οι ευθύνες για την κατάσταση της Καστοριάς δεν ανήκουν μόνο σε όσους κατέχουν τα αποφασιστικά αξιώματα στις πλειοψηφίες, αλλά και σε όσους υποχρεώνονται από το εκλογικό αποτέλεσμα να ασκούν εποικοδομητική κριτική και διαρκή έλεγχο, δεν μπορεί να μένει απαρατήρητη η απραξία. Πόσο μάλλον όταν στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς από το 2019 δεν παρατηρήθηκε αξιόλογη σύγκρουση ιδεών, πειστική κριτική και δημιουργική αντιπαράθεση. Αν πάλι έγινε κάτι ως εξαίρεση, αυτό συνέβη μόνο περιστασιακά και όχι απαραίτητα εύστοχα ή ως το τέλος κάποιου στόχου. 

Παρά ταύτα, ακόμη και έτσι ήταν φυσικό να προκληθεί ζωηρή έκπληξη από τα (περίπου) συγχαρητήρια των κ.κ. Σπύρου και Σαββουλίδου προς τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και την δημοτική αρχή στο σύνολό της [σχετικά "εδώ"]. Βασικά για τα αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ δημοτικών έργων που ανακοινώνεται ότι θα δημοπρατηθούν ως το τέλος του 2023. Όπως αντίστοιχα έργα είχε ανακοινώσει στο τέλος της θητείας της και η απερχόμενη τότε δημοτική αρχή κ. Ανέστη Αγγελή. Που έμειναν απλά στα λόγια και στα χαρτιά. Και 4 χρόνια μετά η Καστοριά αντιμετωπίζει επιπλέον μεγάλες βλάβες του δικτύου ύδρευσης της πανάκριβης ΔΕΥΑΚ και τεράστιες απώλειες νερού, που καθημερινά διαρρέουν σε ποταμούς παντού στην πόλη. 

Σε κάθε περίπτωση ατελής και ανασφαλής να είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων από την αποσπασματική ερμηνεία δηλώσεων που γίνονται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην διάρκεια συνεδριάσεων, γεγονός είναι ότι αναγνωρίστηκε πως υπάρχει τουριστική ανάκαμψη που οφείλεται στις προσπάθειες του Δήμου (!). Και η αλήθεια είναι ότι οι ειλικρινείς ευχές να εκλεγεί εκ νέου δήμαρχος ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, δεν οφείλονται σε σκόπιμη δήθεν διαστρέβλωση κανενός. 

Η κυρία Αικατερίνη Σπύρου με αφορμή τις εκ βαθέων εξομολογήσεις, εξαπέλυσε στην συνέχεια μύδρους κατά των ΜΜΕ, των γνωστών υποζυγίων και υποτακτικών. Τα οποία λογικά θα έπρεπε να αποκαλύπτει ήδη συνεχώς από το 2019 και μετά. 

Τα «θεωρώ ότι πήρατε τον χρόνο σας και ότι ξεκινήσατε να βάζετε κάποιες βάσεις για κάποια σημαντικά αναπτυξιακά έργα» και τα «Μακάρι, σας το εύχομαι να είστε ο επόμενος» (εννοεί δήμαρχος) «ξανά», «αλλά να είστε δραστήριος», τα «χαίρομαι» κ.ο.κ. σίγουρα δεν είναι μαστίγιο αυστηρής κριτικής.



Η Περεστρόικα (ρωσικά Перестройка, που σημαίνει αναδόμηση, ανασυγκρότηση, αναδιάρθρωση) ήταν το όνομα των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ που έλαβαν χώρα στη Σοβιετική Ένωση από τον Απρίλιο του 1985 μέχρι το Δεκέμβριο του 1991.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1148

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ