30.5.23

ΟΔΟΣ: Глaсность

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 10.11.2022 | 1148


Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα θυμούνται ή θα έχουν ακούσει για την Γκλάσνοστ, κάποια στελέχη της εκλεγμένης πλειοψηφίας της «Ώρα για δουλειά», αλλά και της υποταχθείσας στην σιωπή μειοψηφίας.


Γκλάσνοστ (ρωσικά: Гла́сность, διαφάνεια, δημοσιότητα) ήταν μια πολιτική στην Σοβιετική Ένωση της τελευταίας περιόδου. Διότι ύστερα από πολλές δεκαετίες άκαμπτου κομμουνισμού στο όνομα της περίφημης «δικτατορίας του πλορεταριάτου», επέτρεπε την ανοικτή συζήτηση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων και ήταν μια πολιτική που μέχρι τότε απαγορευόταν. 

Μπορεί στους περισσότερους σημερινούς νέους και ειδικά στους εναπομείναντες νέους της Καστοριάς, όλα αυτά να είναι ελάχιστα ή και καθόλου γνωστά. Όμως δεν μπορεί, όλο και κάτι θα θυμούνται ή θα έχουν ακούσει γι’ αυτά κάποια στελέχη της εκλεγμένης πλειοψηφίας της «Ώρα για δουλειά», αλλά και της υποταχθείσας στην σιωπή μειοψηφίας. 

Άλλωστε γι’ αυτές τις αντιπαραθέσεις, ειδικά στην Ελλάδα, χύθηκε αίμα αθώων ανθρώπων από την καταστολή αλλά και από την εγχώρια τρομοκρατία, ενώ καταστράφηκαν αμέτρητες περιουσίες στην διάρκεια επεισοδίων. Η Καστοριά μάλιστα, για τον φόβο να... «μη καεί η Γκουμπελίδικη» σε διάρκεια υποτιθέμενων φοιτητικών διαδηλώσεων, αρνούνταν την ίδρυση... της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο σχολικό κτήριο της περιοχής. 

Κάτι επίσης θα έχουν ακούσει, για το ότι θεμελιωτής της Γκλάσνοστ ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο τελευταίος γενικός γραμματέας του ΚΚΣΣΕ που συμπωματικά απεβίωσε πολύ πρόσφατα. Χάρη στην Γκλάσνοστ, αλλά και την Περεστρόικα (που σημαίνει ανασυγκρότηση) έγιναν λίγα δειλά βήματα για τη δημοκρατικοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης. Πιο σημαντική αναμφίβολα ήταν η Γκλάσνοστ. Η διαφάνεια ή η Διαύγεια. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Οι πολίτες της Καστοριάς ή έστω οι πιο ανήσυχοι, καχύποπτοι, «ψαγμένοι», αναποφάσιστοι, ανταγωνιστικοί αλλά και «κακόβουλοι» και όχι οι καλόβολοι, όπως και οι άνεργοι, όσοι ακόμη επιθυμούν να γνωρίζουν για το πώς διοικείται ο Δήμος Καστοριάς, τον βαθμό χρηστότητας και στην οικονομική διαχείρισή του, αλλά και στο πεδίο της παραγωγής έργου, παρά το γεγονός ότι πλησιάζει το εκλογικό 2023, συνεχίζουν να εκπλήσσονται.


* * *


Την ίδια εποχή η υπόλοιπη ανθρωπότητα και κυρίως ο Δυτικός κόσμος, παρακολουθούσε κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα τις αλλαγές που προμήνυαν μια ισχυρή αναγεννητική δυναμική στην παγκόσμια τάξη. Όπως η Ανθρωπότητα παρακολουθούσε δεκαετίες προηγουμένως το ξήλωμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν οι αιώνες, αλλά και η διαφθορά και η γραφειοκρατία ήδη την είχαν διασαλεύσει. Μαζί με την ανάγκη για αυτοδιάθεση. Μέρος του οποίου (ξηλώματος) ήταν και η απελευθέρωση και της Καστοριάς, στις 11 Νοεμβρίου του 1912, 110 χρόνια προηγουμένως ως σύμπτωμα μιας νέας εποχής, ελευθερίας και διαφάνειας.

Συνοπτικά, οι αλλαγές που έφερε η Γκλάσνοστ ήταν σημαντικές. Για παράδειγμα, η μείωση της δύναμης του Κομμουνιστικού Κόμματος και η διεξαγωγή πιο ελεύθερων εκλογών. Αλλά και άλλες επιτυχίες, οι οποίες σήμερα στην Καστοριά είναι αμφισβητούμενες: Μπορούσαν όλοι να κάνουν σχόλια πάνω σε πολιτικές (ή μη) του κράτους. Η διαφθορά και ο χρηματισμός αναγορεύτηκαν σε μεγάλες παθογένειες του συστήματος. 

Κατά την δεκαετία του 1980 η ΕΣΣΔ είχε πολλά εσωτερικά προβλήματα. Η οικονομία της ήταν σε πτώση. Η χώρα επίσης δεν είχε σημαντική επιστημονική πρόοδο και τα εργοστάσια υπολειτουργούσαν. Οι πολίτες τού κράτους αγόραζαν χαμηλής ποιότητας καταναλωτικά αγαθά και είχαν περιορισμένες προσωπικές ελευθερίες. Προπάντων η διαφθορά και κάθε τι ανάρμοστο, είχαν ήδη επισπεύσει το σαράκι του Κομμουνισμού. 

Έτσι και για να αποτραπεί η γενικευμένη διάλυση, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας μέσω του γενικού γραμματέα του, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, άρχισε να δημοκρατικοποιεί την ΕΣΣΔ στα Δυτικά πρότυπα. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η «πανίσχυρη» κουτάλα της εξουσίας ταΐζει στόματα και γεμίζει τσέπες που ευχαρίστως εξαγοράζουν την απληστία των Μέσων. Και καθώς η περιοχή βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική καχεξία, οι πολίτες αναγκάζονται να σιωπούν για να μη βρεθούν στο στόχαστρο.


* * *

Κι αν σήμερα —παρά την όποια υπερβολή— στην Καστοριά παρατηρούνται αναλογικά βεβαίως πολλά κοινά στοιχεία, διαφθοράς, διαπλοκής, ανελευθερίας και επικράτησης των έως μέτριων, εκείνη ακριβώς την χρονική περίοδο της Γκλάσνοστ, η οικονομική ανάπτυξη της Καστοριάς είχε βρεθεί στο απόγειό της. Και οι πολίτες της ευημερούσαν. 

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην τότε σοσιαλιστή σοβιετική αυτοκρατορία, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία που σήμερα βάφει με αίμα τα χέρια της στην Ουκρανία, ήταν πειθήνιο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλά πάντως η Διαφάνεια (Γκλάσνοστ) επέτρεψε στους πολίτες να έχουν δικαιώματα στην Ελευθερία της Έκφρασης. Τα κρατικά μέσα άρχισαν να μειώνουν την λογοκρισία που επέβαλλαν και οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να γράψουν για σκάνδαλα της εξουσίας πιο ελεύθερα. Οποιοσδήποτε μπορούσε να ασκήσει κριτική στο κράτος. 

Σήμερα στην Καστοριά, ούτε και αυτό μπορεί να γίνει απρόσκοπτα. Καθώς η «πανίσχυρη» κουτάλα της εξουσίας ταΐζει στόματα και γεμίζει τσέπες που ευχαρίστως εξαγοράζουν την απληστία τους. Και καθώς η περιοχή βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική καχεξία, οι πολίτες αναγκάζονται να σιωπούν για να μη βρεθούν στο στόχαστρο. 

Και όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, τόσο λόγω της επετείου για την απελευθέρωση, όσο και διότι η περιοχή αποτέλεσε στο παρελθόν θέρετρο προπαγάνδας, κάτι που συμβαίνει και σήμερα μέσα από τους θύλακες της κοινής γνώμης που ελέγχεται από την ρωσική προπαγάνδα στην Καστοριά. 

Έχουν ιδιαίτερη σημασία ύστερα και από τις πολύ πρόσφατες ανατριχιαστικές δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού της Ρωσίας Μενβέγιεφ, που αποτελούν ενδείξεις ότι κάτι σάπιο σχετικά με την δικαιοσύνη και την ακεραιότητα, πλήττει κοινές αξίες και αξιακές προϋποθέσεις στην Ανατολή τους. Και προκαλεί προβληματισμό, πόσο μάλλον που μόλις αύριο θα εορταστεί η 110η επέτειος από την απελευθέρωση της Καστοριάς με την παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας που υποδείχθηκε στο ύπατο αυτό αξίωμα, όχι μόνο επειδή είναι κυρία, αλλά και επειδή ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δηλαδή του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, στις ιδρυτικές δέλτους του οποίου η διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση —όπως λέμε Διαύγεια—είναι θεμέλιος λίθος.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


"Γιατί" άραγε κρύβουν τους ειδικούς συμβούλους; Ντρέπονται; Κρύβονται οι ίδιοι; Δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο λαός της Καστοριάς, ποιοι ακριβώς είναι οι αμειβόμενοι συνεργάτες που προσλαμβάνει ο δήμαρχος Καστοριάς, ώστε να μπορούν να κρίνουν τις προσωπικές επιλογές του;


* * *

Οι πολίτες της Καστοριάς ή έστω οι πιο ανήσυχοι, καχύποπτοι, «ψαγμένοι», αναποφάσιστοι, ανταγωνιστικοί αλλά και «κακόβουλοι» και όχι οι καλόβολοι, όπως και οι άνεργοι, όσοι ακόμη επιθυμούν να γνωρίζουν για το πώς διοικείται ο Δήμος Καστοριάς, τον βαθμό χρηστότητας και στην οικονομική διαχείρισή του, αλλά και στο πεδίο της παραγωγής έργου, παρά το γεγονός ότι πλησιάζει το εκλογικό 2023, συνεχίζουν να εκπλήσσονται. 

Για την ακρίβεια, συνεχίζουν να εκπλήσσονται δυσάρεστα από την πρωτοφανή σε τοπικό επίπεδο πρακτική του Δήμου Καστοριάς, που καθιέρωσε το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Διαύγεια: Να αποκρύπτει τα ονομαστικά στοιχεία συμβαλλόμενων ιδιωτών. Ιδίως στις αμέτρητες πια προσλήψεις ειδικών συμβούλων για τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Που επί των ημερών της δημοτικής θητείας αυτών και της βουλευτικής των άλλων, παρατηρείται η διολίσθηση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου και η οργάνωσή του... ως πολίτμπιρο σοβιετικού τύπου. 

Αλλά και ταυτόχρονα τόσο με τις αποκαλύψεις ότι επί Νέας Δημοκρατίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με υπεύθυνη για το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη την κυρία Μαρία Αντωνίου, πρώην βουλευτή Καστοριάς, διενεργούνται παρακολουθήσεις (τουλάχιστον τηλεφωνικές υποκλοπές προσώπων από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου), χωρίς να ασκεί ιδιαίτερη σημασία το ότι μπορεί να γίνονται εν αγνοία του και χωρίς την παραμικρή ανάμειξή του. 

Όσο και αποκαλύψεις για παράνομες χρηματοδοτήσεις, μέσω ηθικά και νομικά έκθετων αναθέσεων νομικών υποθέσεων των ΕΛΤΑ, στον έως πρόσφατα βουλευτή Γρεβενών κ. Ανδρέα Πάτση για 1.000.000 ευρώ. Αποκαλύψεις που ενδέχεται να ανοίξουν ασκούς Αιόλου και να προκαλέσουν αστάθμητες εξελίξεις, καθιστώντας γκρίζο και θολό το πολιτικό τοπίο, σε πανελλήνια κλίμακα και ειδικά στην Καστοριά. 

Στην δράση του οποίου περιλαμβάνονται και… υποθέσεις καταστροφής και εξαθλίωσης του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της Δυτικής Μακεδονίας και πιο ειδικά της Καστοριάς. Όταν χέρι-χέρι ο βουλευτής με τους άλλους βουλευτές, υποδέχθηκαν την...  «οικονομική καρδιά της Καστοριάς» και έτσι μαζί όλοι τους, μονιασμένοι και ευτυχισμένοι, και χορτάτοι, πέτυχαν...  ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον επερχόμενο χειμώνα στο θέμα της επιδότησης των καυσίμων.

Τα μεταξύ τους φαινομενικά μόνο ξεχωριστά αυτά θέματα, δεν είναι καθόλου άσχετα αλλά αντίθετα αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας, το στυλ ζωής και πιο συγκεκριμένα μια προδιαγεγραμμένη πορεία της Καστοριάς που όλο και περισσότερο φθίνει.

Έτσι και ενώ ο δήμαρχος Καστοριάς και οι προβεβλημένοι και αξιωματούχοι τού συνδυασμού του προέρχονται —όπως οι ίδιοι πρόβαλαν τον εαυτό τους προεκλογικά— από τον ιδιωτικό τομέα όπου ο υγιής, θεμιτός και ελεύθερος ανταγωνισμός, η ανοικτή αγορά, οι ελεύθεροι ορίζοντες, η προσφορά και η ζήτηση αποτελούν προϋποθέσεις, συνεπώς και η ποιότητα και η Γκλάσνοστ, επί δημαρχίας κ. Ιωάννη Κορεντσίδη (ο αστερισμός του οποίου κατά γενική ομολογία δεν είναι πια αδιαμφισβήτητος και το άστρο του έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από τις πιο αμφιλεγόμενες πρακτικές δημοτικής αρχής, για την Καστοριά στα τελευταία 50 χρόνια), συνεχίζουν το απίστευτο λάθος:

Να (συνεχίζουν να) κρύβουν τα ονομαστικά στοιχεία των (κι άλλων) προσώπων που προσλαμβάνει με δημοτικό χρήμα ως συμβούλους του ο κύριος Κορεντσίδης. Και ενώ όλοι ή σχεδόν όλοι οι φορείς, που όπως υποχρεούνται από το νόμο να αναρτούν συμβάσεις, προμήθειες, προκηρύξεις, προσλήψεις, αναθέσεις σ’ αυτές περιλαμβάνουν και τα πλήρη στοιχεία των... αντισυμβαλλόμενων, αντίθετα στις αντίστοιχες αναρτήσεις του Δήμου Καστοριάς,  αποκρύπτουν τους «τυχερούς» - «ειδικούς συμβούλους του δημάρχου». 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Συνεχίζουν να εκπλήσσονται δυσάρεστα οι πολίτες με την πρωτοφανή πρακτική του Δήμου Καστοριάς να αποκρύπτει τα ονομαστικά στοιχεία συμβαλλόμενων ιδιωτών. Ιδίως στις αμέτρητες πια προσλήψεις ειδικών συμβούλων για τον κ. Ι. Κορεντσίδη. Που επί των ημερών της δημοτικής θητείας αυτών και της βουλευτικής των άλλων, παρατηρείται η διολίσθηση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου και η οργάνωσή του... ως πολίτμπιρο σοβιετικού τύπου.


* * *


Με αποτέλεσμα η πρόκληση της πρόσληψης άλλων, και άλλων, και άλλων «ειδικών συμβούλων» να γίνεται ακόμη πιο προκλητική όσο και αδικαιολόγητη. Επειδή αποκρύπτονται τα ονομαστικά στοιχεία των "εκλεκτών" πάντοτε και σε σχέση και με την παραγωγή πραγματικού έργου. Καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση εάν αυτό επιτρέπεται στ’ αλήθεια, δεν μπορεί παρά να έχει άδικο και να παρανομεί ολόκληρη η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. Εκτός από την Ελλάδα στην αντίληψη των έξυπνων του Δήμου Καστοριάς. 

"Γιατί" άραγε κρύβουν τους ειδικούς συμβούλους; Ντρέπονται; Κρύβονται οι ίδιοι; Δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο λαός της Καστοριάς, ποιοι ακριβώς είναι οι αμειβόμενοι συνεργάτες που προσλαμβάνει ο δήμαρχος Καστοριάς, ώστε να μπορούν να κρίνουν τις προσωπικές επιλογές του; Γιατί τους παρουσιάζουν σαν μυστικοσύμβουλους; 

Ρίχνονται μήπως στην κοινωνία παριστάνοντας τους άσχετους να αλιεύουν συμπαθούντες και να καταδίδουν τους διαφωνούντες; Πρόκειται για ένα νέο είδος λογοδότη ή όπως αλλιώς περιγράφεται αυτού του είδους η υπηρεσία με βαρύτερους χαρακτηρισμούς που προσφέρει μόνο μια ανώμαλη περίοδος μειωμένης ελευθερίας ή και ξενικής κατοχής; 

Γιατί άραγε, αν και κοντά στην προεκλογική χρονιά, προσθέτουν το ένα επάνω στο άλλο από τα λάθη;  Και κάνουν την δική τους Διαφάνεια και Διαύγεια, as well γίνεται Γκλάσνοστ. Και σύντομο ανέκδοτο την Γυναίκα του Καίσαρα. Που νόμιζε ότι όχι μόνο έπρεπε να είναι, αλλά και να φαίνεται. Να φαίνεται τίμια. Και ασφαλώς χωρίς κουκούλα ανωνυμίας.



Φωτογραφία: Η διεθνώς αναγνωρισμένη χορεύτρια Μάργκαρετ Σέβερν (1901-1997) με μάσκα, φωτογραφημένη από το περιοδικό Life το 1940.

Το Πολίτμπιρο (Политбюро) ήταν το πολιτικό γραφείο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε το ανώτατο πολιτικό σώμα διαμόρφωσης και άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής του ΚΚ.

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/5/23

    «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας μέσω του γενικού γραμματέα του, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, άρχισε να δημοκρατικοποιεί την ΕΣΣΔ στα Δυτικά πρότυπα. » την δημοκρατικοποιησαν τόσο καλά που την δωρησαν ολόκληρη στα φιλαράκια του Γιέλτσιν με τα γνωστά αποτελέσματα. Δηλαδή o μεγάλος Μιχαήλ έκανε κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει o Κουλης στην χώρα μας σήμερα και εμείς τον αποθεωνουμαι. Κατά τα άλλα μας φταίει o Πουτιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/5/23

      Πήγαινε να πείς σε πολωνούς ή ρουμάνους για κομμουνισμό και θα σε ρίξουν στο κελί.....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/5/23

      Αυτό κατάλαβες κομμουνιστοφαγε;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος1/6/23

      Εχεις δίκιο. Ρώτησα τον ρουμανο που ζητιάνευε στο φανάρι και μου είπε ότι είναι ευχαριστημένος που είναι ελεύθερος να ζητιανεύει και να κοιμάται στην ύπαιθρο ενώ o Τσαουσέσκου τον υποχρέωνε να δουλεύει στο εργοστάσιο και να κοιμάται σε σπίτι..

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος1/6/23

      Μπορείς αν θέλεις να πάς να ζήσεις στην Κούβα ή στην Κίνα. Να μην σε επιβαρύνουμε με το να μένεις μαζί μασ στην χώρα.....

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος2/6/23

      Οι "Πουτινικοί" έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία, όπως και οι αντιεμβολιαστές, οι Νεο-Ορθόδοξοι, και η Ελληνική Λύση. Ο ελεύθερος Κόσμος οδεύει προς τα εμπρός, αυτοί ας γυρίσουν πίσω. Με τη Νίκη!

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος2/6/23

      Η ανεξάρτητη Ελβετία που σέβεται τους πολίτες της δεν με υποχρέωσε να εμβολιαστώ. Όπως δεν εμπόδισε όσους ήθελαν να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο που δοκιμάστηκε έξι μήνες, ενώ τα νέα φάρμακα δοκιμάζονται πέντε με δέκα χρόνια. Επίσης δεν μάντρωσε τους πολίτες της, ούτε οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν αναφορά στο κράτος πότε θα πάνε να ψωνίσουν.

      Εμείς είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν θέλουμε να νικήσουμε κανένα. Συνθήματα όπως "Με τη νίκη" είναι για τριτοκοσμικές χώρες. Όσον αφορά τις θρησκείες, η ανάμειξη ιερωμένων σε υποθέσεις του κράτους και των πολιτών είναι σύνηθες σε τριτοκοσμικά και θεοκρατικά καθεστώτα, ακόμα και αν αυτοχαρακτηρίζονται δημοκρατικά.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος2/6/23

      Η Κούβα και η Κίνα δεν δέχονται οικονομικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος3/6/23

      Καλά, την Νίκη δεν την δημιούργησαν οι ψεκασμενοι παλαιοημερολογίτες του Αγίου Βουνού; Εκτός αν εννοείς κάποια άλλη Νίκη άλλων εποχών.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος3/6/23

      Η Κούβα και η Κίνα φιλε, ανάπτυξαν δικά τους εμβόλια, ενώ η ελεύθερη και αντιπουτινικη Ελλάδα πήρε τα τουρκοεβραίικα υπολείμματα. Όδευε προς τα εμπρός μπολιασμένε ελληναρα.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ