7.6.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΔΕΥΑ Καστοριάς


O πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκος, πληροφόρησε τους φορολογούμενους δημότες πως τα χρέη της επιχείρησης προς την ΔΕΗ, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 εκ. ευρώ.


Πριν δύο εβδομάδες, ο Δήμος Καστοριάς πραγματοποίησε σε αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης μία απολογιστική συνεδρίαση για την υπέρλαμπρη και υπερδημιουργική τριετία της αυτοδιοίκησης του κ. Κορεντσίδη και του συνδυασμού του. Κατά κάποιον περίεργο τρόπο, προτιμήθηκε η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικό χώρο από αυτόν της αίθουσας του Σκαπέρδιου δημοτικού μεγάρου. Ενδεχομένως γιατί εκείνος χρησιμοποιούνταν από μέλη του δημοτικού συμβουλίου τα οποία απουσίαζαν από την πανηγυρική αυτήν εκδήλωση και συζητούσαν για μερικά από τα σοβαρά τοπικά προβλήματα (not).

Και αυτό δεν ανήκει καθόλου στην σφαίρα εκείνων που αποκαλούνται ως τρολιές, αλλά ήταν η πραγματικότητα. Ένα δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του δημοτικού απολογισμού της "Ώρας για δουλειά" (ή και «δουλειές» για κάποιους) και ένα παράλληλα με θέματα που αφορούν ενδεχομένως τοπικά ζητήματα. Ή μπορεί και όχι. Εξάλλου, ήταν δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στον τιτανομέγιστο κορεντσίδειο απολογισμό. Παρόλα αυτά, όταν τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης, το πρώτο πράγμα που έσπευσε να κάνει ήταν να αιτιολογήσει τους απόντες –που δεν ήταν και λίγοι– χαρακτηρίζοντας τους ως «δικαιολογημένους». Προσπαθώντας να δώσει τουλάχιστον για τα μέλη του συνδυασμού του, την εικόνα συσπείρωσης.

Και αφού το έκανε εκείνος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αποκρούσει οποιοσδήποτε δημότης που ενδεχομένως παρακολούθησε την συγκεκριμένη εκδήλωση. Που απλά έφερε τον τίτλο του δημοτικού συμβουλίου. Ή έστω εντός των πλαισίων αυτού. Και ας παρατηρούσε πως τα άδεια καθίσματα είναι η πλειοψηφία. Αν μη τι άλλο, αν για κάτι από όσα μπορεί να αποδώσει κανείς στην συγκεκριμένη δημοτική αρχή από την έναρξη της θητείας της, είναι η αξιοπιστία και η συνέπεια. Τόσο των μεμονωμένων στελεχών της πλειοψηφίας, όσο και το σύνολο της. «Ο λόγος τους συμβόλαιο» υποστήριξαν ειρωνικά κάποιοι από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου. Δεν έχουν δώσει εξάλλου πολιτικά δικαιώματα για τέτοιου είδους πικρόχολα σχόλια.

Όσα δε παρουσιάστηκαν μέσω power point (!) είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενα ή υπό αμφισβήτηση. Καθώς κανείς –μα κανείς– δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα «νούμερα» που ανακοινώθηκαν, πέρα από αυτούς που τα αποτύπωσαν στα φύλλα εργασίας. Από την στιγμή μάλιστα που ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα την πραγματική εικόνα των οικονομικών πεπραγμένων, ιδίως όταν αυτά δεν στοιχειοθετούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το να αραδιάσει κανείς πέντε με δέκα αριθμούς συγκρινόμενους μεταξύ τους, χωρίς να τους πλαισιώνουν με τα απαραίτητα αποδεικτικά, είναι όμοιο με όσους υποστηρίζουν πως πετάει ο γάιδαρος. Θα υπάρξει μια μερίδα πολιτών που θα το πιστέψει και μια άλλη μεγαλύτερη που θα μειδιάσει.

Χωρίς βέβαια να είναι και τρομερά δύσκολο να καταλάβει κανείς πως οι αιρετοί συνήθως αρέσκονται να παρουσιάζουν την γενική εικόνα κατά το δοκούν. Και στο περίπου, κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε και από την καλύτερη δημοτική αρχή όλων των εποχών. Αυτήν του κ. Κορεντσίδη βεβαίως βεβαίως. Ο οποίος στην έναρξη της ομιλίας του, φουσκωμένος από πολιτική περηφάνια και οικονομική νοικοκυροσύνη ανακοίνωσε πως τα χρέη του δήμου Καστοριάς μειώθηκαν κατά 3,5 εκ ευρώ (!) Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη, από τις πρώτες μέρες της θητείας του κατάφερε να ξεχρεώσει λογαριασμούς ρεύματος δημοτικών δομών και υπηρεσιών, αρκετούς προμηθευτές, δημοτικούς εργαζόμενους κ.α. Χωρίς ουσιαστικά να πληροφορεί τους δημότες, πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα.

Αν και η πρώτη σκέψη των περισσοτέρων πήγε αυτόματα στο κονδύλιο του υπουργείου Εσωτερικών περί των 1.8 εκ ευρώ για τα χρέη προς την Δι.Α.Δυ.Μα. και στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 40% που επιβλήθηκαν από την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη για τον ίδιο λόγο. Και παρά το γεγονός πως το αθηνοκεντρικό κράτος φρόντισε για την εξόφληση της συγκεκριμένης οφειλής, ο ίδιος και η δημοτική του αρχή συνεχίζουν να υπερφορολογούν τους δημότες Καστοριάς επιπλέον των δύο ετών.

Έτσι, σχετικά εύκολα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, πως η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη ουσιαστικά δεν έκανε το παραμικρό οικονομικό νοικοκύρεμα, αφού φρόντισαν για αυτό οι πολίτες μέσω των αυξημένων δημοτικών τελών και το απλόχερο υπουργείο Εσωτερικών. Κάνοντας σαφές στον οποιοδήποτε, πως με την όση σχετική ευκολία μπορεί ο δήμαρχος να καρπωθεί κάτι που δεν του ανήκει πολιτικά, άλλο τόσο και  εξίσου εύκολα μπορεί κάποιος να αποδομήσει το σχετικό αφήγημα.

Στην περίπτωση δε, που επιχειρήσει να εξετάσει κανείς τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της "Ώρας για δουλειά" στο V.A.R. (νέα ποδοσφαιρική έννοια, ανάλογη του ριπλέι) θα διαπίστωνε πως τα πράγματα μάλλον δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσίασε στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση/απολογισμό. Τουλάχιστον όσο αφορά τα χρέη του Δήμου Καστοριάς. Καθώς, αν η Δ.Ε.Υ.Α. Καστοριάς παραμένει ακόμη "δημοτική" και δεν έχει αλλάξει το καθεστώς ιδιοκτησίας, σημαίνει πως ο δήμος επιβαρύνεται και με τα χρέη της συγκεκριμένης επιχείρησης. Που φαινομενικά του ανήκει.

Καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκος, πληροφόρησε τους δημότες μέσω τοποθέτησης του σε τοπικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, πως τα χρέη της επιχείρησης προς την ΔΕΗ, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 εκ. ευρώ (!) Εκτός και αν πιστεύει κανείς πως, επειδή η επιχείρηση της οποίας ηγείται μείωσε τα συνολικά χρέη της, παρακάμπτοντας τα χρέη προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού. «Που τους βρίσκουν και ξεστομίζουν τέτοιους μπακαλιάρους;» αναρωτήθηκαν πολλοί από τους οποίους αναπόφευκτά κανείς δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει μαζί τους.

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Όταν τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης, το πρώτο πράγμα που έσπευσε να κάνει ήταν να αιτιολογήσει τους απόντες –που δεν ήταν και λίγοι– χαρακτηρίζοντας τους ως «δικαιολογημένους». 


* * *

Και μιας που ο λόγος ο γραπτός έφερε την παρουσία του κ. Τόσκου στο δελτίο ειδήσεων τοπικού καναλιού, τα περισσότερα από όσα φρόντισε να πληροφορήσει όσους το παρακολούθησαν αφορούσαν καλλωπιστικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις πλέον των χρεών της επιχείρησης στην ΔΕΗ. Όπως για παράδειγμα την πληθώρα των επεμβάσεων της ΔΕΥΑΚ στους επαρχιακούς οικισμούς/κοινότητες που απλώνονται γύρω από την πόλη της Καστοριάς και ενδεχομένως υπήρχαν ανωτέρω λόγοι –κυρίως υγειονομικοί– για την περάτωση έργων στις συγκεκριμένες τοποθεσίες. Και πολύ καλώς πραγματοποιήθηκαν. Έπραξαν σαν γνήσιοι κοινοτάρχες που νοιάζονται αποκλειστικά για τις κοινότητές τους.

Αλλά εάν σε αντίθεση, κάποιος από τους κατοίκους της πόλης και τηλεθεατές περίμενε να ερωτηθεί (αμείλικτα) από την ερωτώσα (αμείλικτη) δημοσιογράφο για το έργο το οποίο είχε αναγγελθεί αλλά δεν έγινε ποτέ, μάταια περίμενε. Και φυσικά η αναφορά γίνεται για την ολική αλλαγή του δικτύου ύδρευσης της πόλης, που με τις συνεχείς βλάβες του ταλαιπωρεί τους καταναλωτές της. 

Αξιοπρόσεκτο για ακόμη μία φορά ήταν το γεγονός, πως από την αρχή της θητείας των μελών της "Ώρας για δουλειές", οι τοπικοί δημοσιογράφοι και ο Τύπος στο σύνολό του, τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη βολικότητα και φιλευσπλαχνία. Καμία σχέση δηλαδή με τον υποτιθέμενο έλεγχο που πρέπει να ασκούν στις μέρες και τα έργα (;) των αιρετών. Ή μπορεί έτσι να το αντιλαμβάνονται όσοι έχουν περισσότερες απαιτήσεις από όσους βρίσκονται στο ίδιο επαγγελματικό μετερίζι με σένα αγαπητή ΟΔΟΣ. Αλλά μην δίνεις και τόση σημασία.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, δημοσιογράφος και συνεντευξιαζόμενος να εξάρουν την κομματική βοήθεια της επικεφαλής του «άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη αλλά χρήσιμο για τα ρουσφέτια». Προσπερνώντας ουσιαστικά τον νόμιμα εκλεγμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο του νομού με περίσσια ευκολία. Από την μία μπορεί να είναι για το καλό του ίδιου του κυβερνητικού βουλευτή, από την άλλη μπορεί και όχι, παίζοντας ουσιαστικά το προεκλογικό παιχνίδι της κ. Αντωνίου. Την οποία ο κ. Τόσκος σε μια αποστροφή του λόγου του την εξίσωσε πολιτικά με τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Τζηκαλάγια, όταν την αποκάλεσε ως… «κυβερνητικό παράγοντα του τόπου» (!!) Και εδώ που τα λέμε, αξίζουν πολλά-πολλά μπράβο στον πετυχημένο πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, που δεν μπορεί να διαχωρίσει το βουλευτικό αξίωμα από εκείνο ενός μετακλητού υπαλλήλου. 

Οπότε μπορεί εκείνο το περίφημο πανώ «Σώπασε κυρά Δέσποινα κλπ... πάλι με χρόνια με καιρούς…» να απευθυνόταν πράγματι στην σωστή (Μαρία).


Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1149.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/6/23

    Οι ψηφοφόροι της Καστοριάς έδειξαν προσφάτως με τις επιλογές τους ότι μάλλον συμφωνούν με το κ. Τόσκο. Έχουν βέβαια προσεχώς την ευκαιρία ψηφίζοντας ένα οποιοδήποτε κόμμα να στείλουν την κ. Αντωνίου πάλι σε άχρηστα γραφεία. Όπως έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τον κ. Κορεντσίδη μαζί με τον κ. Τόσκο στο σπίτι τους.

    Και ο κ. Τόσκος μπορεί να αρχίσει να κρεμάει πανώ στο σπίτι του με δικά του και όχι με δικά μας χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/6/23

      θα γεμίσουν οι σταματούρες με κραυγάζουσες και θρήνουσες παρθένες

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ