8.6.23

ΟΔΟΣ: «Ανοιχτά μαγαζιά»

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Κύμα φυγής


Την επαύριον των καρναβαλιών και πριν καλά-καλά καταλαγιάσουν οι σχετικά καλές εντυπώσεις από την κίνηση που παρατηρήθηκε στην Καστοριά στην διάρκεια των εορτών και ειδικά των καρναβαλιών [σχετικά "εδώ"], περίοδο στην οποία σημειώθηκε αξιοσημείωτη προσέλευση και στο τέλος αποχώρηση επισκεπτών με κάθε συγκοινωνιακό μέσο, περιλαμβανόμενων και των λεωφορείων των ΚΤΕΛ (που έχοντας το μονοπώλιο του δημόσιου χερσαίου συγκοινωνιακού έργου από και προς Καστοριά υποβάλλεται σε ειδικό καθεστώς προνομίων και υποχρεώσεων), μια ανακοίνωση ότι στις 15 Ιανουαρίου 2023, ημέρα Κυριακή, κατά την οποία εν μέσω εκπτώσεων θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα και θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στην Θεσσαλονίκη με τιμή εισιτηρίου μόνο 13 ευρώ μετ’ επιστροφής, με λεωφορεία και εκδρομή που πραγματοποιεί άλλη επιχείρηση, θυγατρική κατά κάποιο τρόπο, είναι γεγονός που άναψε φωτιές. Κυρίως στον εμπορικό κόσμο της Καστοριάς, που αντιμετώπισαν την σχετική δημοσιότητα και διαφήμιση ως υπονομευτική του κλάδου τους. Αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας αποδοκιμασία και κατακραυγή σχολιαστών. 

Και ενώ προφανώς η προσφορά καλύπτει τα τυπικά στοιχεία μιας νόμιμης διαδικασίας, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν καταγράφτηκαν διαμαρτυρίες με την ίδια αφορμή σε βάρος των ιδιώνυμων γραφείων τουριστικών εκδρομών που ενδεχομένως προγραμματίζουν και τα ίδια κάτι αντίστοιχο με τον κατά περίπτωση ανταγωνιστικό ναύλο. 

Ούτε σχόλια για το γεγονός ότι συγκεκριμένοι ραδιοφωνικοί παράγοντες της Καστοριάς, που από Δευτέρα έως και Παρασκευή στις καθημερινές τους εκπομπές θέλουν τον κόσμο να είναι παρών και κολλημένοι στα ραδιόφωνα και τους δέκτες τους, μοιρολογώντας επίσης το κατάντημα της Καστοριάς, διαφημίζουν με κοινοποιήσεις και άλλα μέσα το κύμα φυγής στην Θεσσαλονίκη, ημέρα Κυριακή που οι ίδιοι δεν κάνουν εκπομπές, με συνέπεια να αδειάσει ακόμη περισσότερο η πόλη σε μια ημέρα που θα μπορούσε να οργανωθεί αντίστροφη κίνηση για την ενίσχυση της Καστοριάς. 

Μάλιστα όπως είναι γνωστό, αναχωρήσεις και εκδρομές έγιναν προς το Μοναστήρι στο γειτονικό κράτος, αλλά και στα Τρίκαλα την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως γίνονται τέτοιες εκδρομές με special offer τιμές σε ακτές σε Πιερία και Ήπειρο. 

Ένα μεγάλο πρόβλημα, της υπονόμευσης της Καστοριάς με πρωτοβουλίες επιδοτούμενες ή όχι από άλλους αναδεικνύεται και πολλά ερωτηματικά προκαλούνται για την σκοπιμότητα και καταχρηστικότητα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1157.



* * *


Ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς 
για τις εκδρομές για ψώνια σε άλλες πόλεις

Το περίεργο και το ανησυχητικό για την πόλη μας θα ήταν να μην υπήρχαν τέτοια δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ (*), σαν αυτό του ΚΤΕΛ Καστοριάς που έπεσε στην αντίληψή μας, είμαστε σίγουροι όμως πως αντίστοιχο δημοσίευμα έχουν κάνει και άλλα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης μας, όπου, με αφορμή το γεγονός ότι την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 λόγω των εκπτώσεων τα καταστήματα είναι ανοιχτά, πραγματοποιούνται οργανωμένες εκδρομές και μάλιστα με "φθηνό εισιτήριο" προς την Θεσσαλονίκη και αλλού, με αποτέλεσμα για ακόμη μία φορά και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας, να υπάρχει διαρροή με την μεταφορά καταναλωτών σε άλλες πόλεις, αποστερώντας την πιθανότητα της όποιας κίνησης από την τοπική μας αγορά.
Και να σκεφθεί κανείς πώς όλοι μας είμαστε έντονα προβληματισμένοι και όλοι μας εκφράζουμε την αγωνία μας από την εικόνα της πόλης μας με τα αμέτρητα κλειστά μαγαζιά και με την απροσδιόριστη ανεργία που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία.
Θα μπορούσαμε εύκολα "να καταγγείλουμε και να καυτηριάσουμε" τέτοιες πρακτικές όμως είναι μέρος της δουλειάς αυτών που διοργανώνουν αυτές τις εκδρομές και δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε, μη λαμβάνοντας, δυστυχώς κατά την άποψη μας, υπ’ όψιν τους την κατάσταση στην τοπική μας αγορά και, επιπλέον, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το γεγονός πώς, σίγουρα, πολλοί από τους συναδέλφους μας, καθ’ όλην την διάρκεια του έτους κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους προσφέροντας έτσι, χωρίς στην προκειμένη περίπτωση να υπάρχει αμφίδρομη σχέση, στήριξη στις δικές τους επιχειρήσεις και αυτά τα φαινόμενα ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει πάντα να τα έχει στο μυαλό του.

Καστοριά 14 Ιανουαρίου 2023
Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς



(*) Η ΟΔΟΣ είναι το μοναδικό τοπικό ΜΜΕ που στην φωτογραφική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις 10/1 σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσίευσε η εφημερίδα στις 12/1, θόλωσε την επωνυμία του ΚΤΕΛ Καστοριάς και στο κείμενό της κατέστησε σαφή την διάκριση μεταξύ της τουριστικής επιχείρησης και της μεταφορικής επιχείρησης, χωρίς να τις κατονομάζει.


* * *

Απάντηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Καστοριάς ΑΕ 
στον Εμπορικό Σύλλογο Καστοριάς

«Με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε το δελτίο τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς αναφορικά με την εκδρομή που διοργανώνει η "Κάστορας ΜΑΕ" στην Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 15.01.2023, με το οποίο στοχοποιείται αδίκως η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καστοριάς ΑΕ". Αρχικά θα θέλαμε να ενημερώσουμε το επιβατικό κοινό και τους κατοίκους του Νομού Καστοριάς, ότι η εκδρομή διοργανώνεται από την - ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Κάστορας ΜΑΕ-Γραφείο Τουρισμού" που μεταξύ των σκοπών της είναι η κατάρτιση και εκτέλεση εκδρομών μεμονωμένων ατόμων και οργανωμένων ομάδων, σημαντικό τμήμα των οποίων έχει καθιερωθεί να αποτελεί η επίσκεψη αγορών και καταστημάτων στον τόπο προορισμού και ότι η διαφήμιση της ως άνω εκδρομής που εμφανίζεται στο ως άνω Δελτίο Τύπου είναι κατασκευασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικό- τητα. Η "Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καστοριάς ΑΕ" από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα στηρίζει το επιβατικό κοινό του Νομού Καστοριάς, μεταφέροντας καθημερινά κατοίκους, εργαζομένους, μαθητές, στρατιώτες και ταξιδιώτες στα πιο απομακρυσμένα μέρη του νομού μας και εκτελώντας καθημερινά ζημιογόνα δρομολόγια, τα οποία εξυπηρετούν τους κατοίκους του Νομού Καστοριάς, αντιμετωπίζοντας αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλους επαγγελματίες του χώρου. Ως εκ τούτου, αδίκως ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς στοχοποιεί την εταιρεία μας, κατηγορώντας την για κάτι που ουδέποτε διέπραξε, εμφανίζοντας μια παραποιημένη ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, ο Εμ- πορικός Σύλλογος Καστοριάς θα έπρεπε πριν προβεί σε στοχοποίηση συγκεκριμένης επιχείρησης του Νομού που ασκεί καθ’ όλα νόμιμα την εμπορική της δραστηριότητα να κάνει την αυτοκριτική του, αναζητώντας τα αίτια και τους λόγους που η τοπική αγορά και τα μέλη του Εμ- πορικού Συλλόγου παρουσιάζουν την εικόνα που περιγράφεται στο από 14.01.23 δελτίο τύ-που και να μην αναζητούν τους υπαιτίους της κακής εικόνας που παρουσιάζεται σε άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οικονομικές δυσκολίες, εμπόδια, αντιξοότητες και αθέμιτο ανταγωνισμό, ωστόσο αγωνίζονται και διατηρούν σε υψηλότατο επίπεδο την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Η "Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καστοριάς ΑΕ" επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της για την προάσπιση και την διαφύλαξη του κύρους και της φήμης της».

Καστοριά, 14 Ιανουαρίου 2023
Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καστοριάς ΑΕ 

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 19 Ιανουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1158.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ