11.9.23

ΟΔΟΣ: Μέρες που είναι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: Μ. Πέμπτη 13.4.2023 | 1170


περισυλλογής και πένθους, μέρες μαρτυρίου και Ανάστασης.


Για την ώρα όλα αυτά μοιάζουν με λόγια χωρίς περιεχόμενο. 
Με τους δημότες να προσπαθούν να δουν μέσα από την αχλύ,
την ομίχλη του δημοτικού βίου. 


ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ η πόλη στις χαμηλές της «ζώνες» σε παραλίμνιες δηλαδή περιοχές, παρουσιάζει μια σημαντική δραστηριότητα έργων. Δημοτικών έργων μετά σκόνης πολλής. Όχι σκόνης της ιστορίας, αλλά σκόνης που σκονίζει. Τα έργα εντοπίζονται σε ορισμένα σημεία μόνο σημεία. Στο επίκεντρο και όχι στο κέντρο. Μιας και η Καστοριά δεν διαθέτει ούτε κι’ απ’ αυτό. – Και η αναφορά δεν γίνεται σε πνευματικό κέντρο. Αλλά σε κέντρο της πόλης. 

Όπως στην περιοχή του νέου κυκλικού κόμβου, στον οποίο ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην ροή κυκλοφορίας ειδικά των οχημάτων που συναντιούνται στην συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Διοικητηρίου, ένα θέμα, για το οποίο η ΟΔΟΣ είχε ήδη αφιερώσει σχετικό σχόλιο. Και όπου ενδέχεται, να είναι αλήθεια και όχι οφθαλμαπάτη, αυτό που και διά γυμνού οφθαλμού φαίνεται: Δηλαδή σχάρα ομβρίων στο κέντρο του δρόμου στον κυκλικό κόμβο των Ηλυσίων Πεδίων της Καστοριάς όπως σκωπτικά σχολίασε κάποιος περαστικός — Πεδίων που αναμένουν και την Αψίδα του Θριάμβου στο κέντρο, με την σχάρα να μοιάζει πως βρίσκεται ψηλότερα από την άσφαλτο. Και με τον θρίαμβο αναμένει την Αψίδα του, στα Ηλύσια Πεδία. 

Βέβαια μέρες που είναι της Μεγάλης Εβδομάδας, ίσως και να μην είναι συμβατή η αλληγορία της Μυθολογίας. Διότι μπορεί στο Παρίσι η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδών να οδηγεί στον ομώνυμο κόμβο όπου πράγματι υπάρχει η Αψίδα του Θριάμβου που οφείλεται στον Μεγάλο Ναπολέοντα, αλλά κατά την Ελληνική Μυθολογία τα Ηλύσια Πεδία αποτελούσαν τμήμα του Άδη. Ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων. Ενώ τα Τάρταρα ήταν τόπος τιμωρίας, τα Ηλύσια Πεδία ήταν παραδείσιος τόπος με ολάνθιστα λιβάδια, όπου επικρατούσε αιώνια άνοιξη και οι πηγές της Λήθης ανάβλυζαν νέκταρ που έκανε τους νεκρούς να λησμονούν όλα τα γήινα δάκρυα και τις κακουχίες. 

Και δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά της Καστοριάς με το... Παρίσι. Καθώς ο αυτοκράτορας εκεί, παρήγγειλε και τοποθέτησε την Αψίδα στο τέλος, επιστεγάζοντας τους θριάμβους του. Ενώ στην περίπτωση της Καστοριάς τα Ηλύσια Πεδία κατασκευάζονται ως δημοτικά έργα, στο παρά πέντε των δημοτικών εκλογών κυριολεκτικά, ενώ ολόκληρη η πόλη της χερσονήσου, η παλιότερη δηλαδή Καστοριά θυμίζει πολεμικό πεδίο. Λογικά θα έπρεπε πρώτα να γίνουν τα έργα στην παλιότερη πόλη, και να αφήσουν τις παραλίμνιες ζώνες, για τα φινιρίσματα. 

Όμως η πόλη και οι πολίτες της είναι εκκεντρικοί. Προτιμούν να πειραματίζονται. Δεν ακολουθούν τις πεπατημένες. Αλλά πρωτοτυπούν. Έτσι σημαντική δραστηριότητα παρατηρείται και στην οδό Ορεστείων που έχει μετατραπεί σε ένα «εργοτάξιο». Βράχια και δένδρα πεσμένα στο οδόστρωμα, σκόνη, πρόχειρες διευθετήσεις. Ώστε όπως και σε προηγούμενα κύρια ή όχι άρθρα της ΟΔΟΥ αναφέρθηκε, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι προηγούμενοι, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου μήνες, δηλαδή… οι επόμενοι, σε ό,τι αφορά την Καστοριά τουλάχιστον, αναμένεται να είναι αρκετά busy. Δημοτικά δραστήριοι. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Στο πλαίσιο αυτής της "κοσμογονίας" και των διαφόρων υπολογισμών εντάσσεται και η μεροληπτική —αν μη τι άλλο περίεργη, κάπως προκλητικά προνομιακή μεταχείριση ορισμένων δρόμων της ευρύτερης πόλης της Καστοριάς. Που παρά το γεγονός, ότι η κατάσταση τους δεν είναι χειρότερη (ίσως και να είναι καλύτερη μάλιστα) από αυτή των υπόλοιπων δρόμων, ενώ δεν βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς τους ασφαλτοστρώνει με άψογο και υποδειγματικό τρόπο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο. Όπως αυτός ο δρόμος των φωτογραφιών που αν μη τι άλλο δημιουργεί την εντύπωση ενός σκανδάλου, θέλοντας και μη.


* * *

Στο πλαίσιο αυτής της «κοσμογονίας» και των διαφόρων υπολογισμών εντάσσεται και η μεροληπτική —αν μη τι άλλο περίεργη, κάπως προκλητικά προνομιακή μεταχείριση ορισμένων δρόμων της ευρύτερης πόλης της Καστοριάς (φωτογραφία επάνω). Που παρά το γεγονός, ότι η κατάσταση τους δεν είναι χειρότερη (ίσως και να είναι καλύτερη μάλιστα) από αυτή των υπόλοιπων δρόμων, ενώ δεν βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς τους ασφαλτοστρώνει με άψογο και υποδειγματικό τρόπο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο. Όπως αυτός ο δρόμος των φωτογραφιών που αν μη τι άλλο δημιουργεί την εντύπωση ενός σκανδάλου, θέλοντας και μη.

Και ενώ κάθε έργο, κάθε τι που γίνεται πιστώνεται, αναπόφευκτη είναι η υπόνοια, ότι δεν μπορεί. Δεν πρόκειται για λαχνό. Πιο πιθανό μοιάζει ότι κάποιος ή κάποια θα κατοικεί, θα παρεπιδημεί. Ή θα έχει συμφέροντα εκεί. Κάποιος επίσημος, διάσημος, διακεκριμένος. 

Αλλιώς πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η αντίφαση μεταξύ των βομβαρδισμένων κακοτράχηλων δρόμων παντού, ειδικά στα «ψηλά» της Καστοριάς που μπορούν κάλλιστα να υποδεχθούν ένα μέρος του ράλι «Ακρόπολις». Με την άψογη πίστα του διακεκριμένου τάπητα ασφάλτου, business class κάπου σε μια πλευρά της Καστοριάς, να ανταγωνίζεται τους δρόμους που φιλοξενούν το Ράλλυ του Μόντε Κάρλο. Και μπορεί μεν τα σκωπτικά σχόλια για τα Ηλύσια Πεδία και τα συναφή να έχουν κάποια ελαφρότητα, ωστόσο οι μεροληψίες δεν έχουν. Και προκαλούν ερωτηματικά. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Και ενώ κάθε έργο, κάθε τι που γίνεται πιστώνεται, αναπόφευκτη είναι η υπόνοια, ότι δεν μπορεί. Δεν πρόκειται για λαχνό. Πιο πιθανό μοιάζει ότι κάποιος ή κάποια θα κατοικεί, θα παρεπιδημεί. Ή θα έχει συμφέροντα εκεί. Κάποιος επίσημος, διάσημος, διακεκριμένος. Αλλιώς πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η αντίφαση μεταξύ των βομβαρδισμένων κακοτράχηλων δρόμων παντού, ειδικά στα «ψηλά» της Καστοριάς που μπορούν κάλλιστα να υποδεχθούν ένα μέρος του ράλι «Ακρόπολις». Με την άψογη πίστα του διακεκριμένου τάπητα ασφάλτου, business class κάπου σε μια πλευρά της Καστοριάς.


* * *

Εν τω μεταξύ, από τον περασμένο Νοέμβριο, από τις ιστοσελίδες που έχουν μια περίεργη διαίσθηση και...  διορατικότητα, όταν επευφημεί την παρούσα δημοτική κατάσταση, θεωρούνταν «ζήτημα χρόνου» για την «έναρξη εργασιών για την αναβάθμιση-εξωραϊσμό του εσωτερικού παραλίμνιου δρόμου, μεταξύ περιοχής Πετσιά και περιοχής ΝΟΚ του δήμου Καστοριάς με προϋπολογισμό 2.200.000 ευρώ» Αν και πέρασαν τουλάχιστον έξι μήνες από τότε δεν αποκλείεται, εν όψει εκλογών να αρχίσει να εκτελείται, και αυτό, δηλαδή ο «Γύρος της λίμνης», έργο ενταγμένο και αυτό στην διαφημιστική φιλοσοφία υπό τον τίτλο «μιλούν τα έργα». Με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο σκόνης και έμφραγμα στην πιο όμορφη περιοχή της πόλης. 

Πρόκειται για ένα έργο σε μία από τις εμβληματικές περιοχές της Καστοριάς. Το έργο λέγεται περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση, αντικατάσταση αστικού εξοπλισμού και φωτιστικών, κατασκευή τοιχίου και εργασίες προστασίας οδοστρώματος. Με τον δήμο Καστοριάς και τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Κορεντσίδη σε παλαιότερες δηλώσεις του, αλλά και πρόσφατες να αναδεικνύει την σημασία των παρεμβάσεων που θα γίνουν, αποκλειστικά για τον τουρισμό του… Κόμο και της διαμαντόπετρας —και όχι κυρίως των κατοίκων της. Μόνο που κάθε έργο είναι καλοδεχούμενο όταν δεν προκαλεί καταστροφή στην φύση. 

Αυτά αναφέρονται για την διαπίστωση ότι η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης εν όψει και των υποψηφιοτήτων δημάρχων και συνδυασμών που ανακοινώθηκαν ή ακόμη απλώς διακινούνται σε επίπεδο προθέσεων, είναι μια ανάγκη που μετατρέπεται σε… φιλοτιμία. Έτσι το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης του ίδιου του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη όπως και των συνεργατών – συνεταίρων στην «Ώρα για δουλειά» ειδικά των στελεχών οι οποίοι, ακόμη κι αν είχαν ιδιωτικό επάγγελμα στην πράξη έχουν αφιερωθεί στην υπηρεσία του δήμου Καστοριάς με… επαγγελματισμό, έναντι αμοιβής ως αντιδήμαρχοι κλπ, όπως δείχνουν τα πράγματα, τους παρακινεί σε δράση. Με απώτερο στόχο, που ίσως και να μην είναι ανέφικτος, η επαναληπτική κάλπη των εκλογών στην Καστοριά να αποδειχθεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης του ίδιου του κ. Ι. Κορεντσίδη όπως και των συνεργατών-συνεταίρων στην "Ώρα για δουλειά" ειδικά των στελεχών οι οποίοι, ακόμη κι αν είχαν ιδιωτικό επάγγελμα στην πράξη έχουν αφιερωθεί στην υπηρεσία του δήμου Καστοριάς με... επαγγελματισμό, έναντι αμοιβής ως αντιδήμαρχοι κλπ, όπως δείχνουν τα πράγματα, τους παρακινεί σε δράση. Με απώτερο στόχο, που ίσως και να μην είναι ανέφικτος, η επαναληπτική κάλπη των εκλογών στην Καστοριά να αποδειχθεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ. 


* * *

Ακόμη και για πρόσωπα-μετριότητες που έχουν αφιερωθεί σαν σε... τάμα ζωής, χωρίς περιορισμούς και άλλες προκαταλήψεις στην... υπηρεσία της Καστοριάς. Πρόσωπα που είναι… διαχρονικοί «σωτήρες» ή απλά «υποψήφιοι σωτήρες», με δύο πρόσωπα σαν τον Ιανό. Τους καταγράφει η τοπική ιστορική σύμπτωση κατά καιρούς με διαφορετικούς υποψήφιους δημάρχους και εκλεγμένους δημάρχους εδώ και πολλά χρόνια. Στην συνέχεια ως τις εκλογές θα κάνουν κι αυτοί πολλά. Θα κάνουν πολλά για να πείσουν τους δημότες ότι είναι άξιος ο (παχυλός) μισθός τους. 

Ήδη μια γεύση έχει δοθεί όχι μόνο με τα εργοτάξια που έχουν στηθεί στον διάσημο κυκλικό κόμβο, αλλά και με αφορμή άλλα γεγονότα. Δεν λησμονείται ότι από τα «ευέλικτα» ΜΜΕ, προβλήθηκε ως μέγας άθλος και τεράστιο έργο η αντικατάσταση σωλήνα ομβρίων της ΔΕΥΑ Καστοριάς. Μπροστά από το διοικητήριο πριν μερικές ημέρες, προφανώς για την τιμή και δόξα της διοίκησης της πανάκριβης και προβληματικής αυτής επιχείρησης. 

Όπως και ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καστοριάς αντιδρώντας στην κατακραυγή για την κοπή των υγιέστατων πεύκων στο Άλσος του Αγίου Αθανασίου, έσπευσε να μεταθέσει τις ακέραιες ευθύνες του Δήμου Καστοριάς. Επικαλούμενος επέμβαση του… Στρατού, παρουσιάζοντας μια διαφορετική και στρεβλή εικόνα. Και αυτό διότι τα πεύκα, βρίσκονταν σε κοινόχρηστη στους δημότες έκταση, και συνεπώς όφειλε και δεν δικαιούνταν απλά ο Δήμος Καστοριάς να αντιδράσει στην απαίσια αυτή πράξη προστατεύοντας τα δένδρα.

Πόσο μάλλον που δεν ευσταθεί η σαθρή δικαιολογία ότι λόγω της κλίσεως των κορμών τους εγκυμονούσαν κινδύνους από πτώση. Καθώς εφ’ ενός κόπηκαν δένδρα πολύ μακριά από τον δρόμο, που ούτε και θεωρητικά δεν προκαλούσαν κινδύνους. Αφ’ ετέρου, μπορούσαν να κλαδευτούν κατάλληλα ώστε να περιοριστούν ή όποιες ανησυχίες. 

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που και τα εκτελούμενα δημοτικά έργα κατακρεουργούν δένδρα (Ορεστείων) και συνεχίζεται η κοπή δένδρων παντού, ακόμη και στον εσωτερικό παραλίμνιο, αλλά μέχρι και στο Κοιμητήριο (φωτογραφία κάτω) και έξω απ’ αυτό που κόβουν πεύκα και μάλιστα αφήνουν τα κλαδιά και τις κουκουνάρες εκεί που πέφτουν μεταξύ των ταφικών μνημείων ιδιωτών. Άρχισαν να ακούγονται τα προεκλογικά όργανα. 




Ακόμη και για πρόσωπα-μετριότητες που έχουν αφιερωθεί σαν σε... τάμα ζωής, χωρίς περιορισμούς και άλλες προκαταλήψεις στην... υπηρεσία της Καστοριάς. Πρόσωπα που είναι… διαχρονικοί «σωτήρες» ή απλά «υποψήφιοι σωτήρες», με δύο πρόσωπα σαν τον Ιανό. Τους καταγράφει η τοπική ιστορική σύμπτωση κατά καιρούς με διαφορετικούς υποψήφιους δημάρχους και εκλεγμένους δημάρχους εδώ και πολλά χρόνια. Στην συνέχεια ως τις εκλογές θα κάνουν κι αυτοί πολλά. Θα κάνουν πολλά για να πείσουν τους δημότες ότι είναι άξιος ο (παχυλός) μισθός.


* * *

Διότι ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας του κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη πρόσφατα, που ενδιαφέρεται για δήμαρχος Καστοριάς. Και τουλάχιστον, στα σημεία της συγκέντρωσης μεγάλου πλήθους χωρίς μέγα πάθος, προκάλεσε νέα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι είχε δηλώσει δημόσια ενδιαφέρον για την συγκρότηση συνδυασμού και ο τέως αντιδήμαρχος επί Χατζησυμεωνίδη κ. Τρύφωνας Πολυγιάννης σε εποχή που στεγάζονταν στον ίδιο συνδυασμό ο κ. Πέτρος Τόσκος ως πρωτεργάτης. Στην βεντάλια των δημοτικών εκλογών προστέθηκε την Μεγάλη Τρίτη ημέρα που —εντελώς συμπωματικά— η Εκκλησία τιμά την μνήμη των 10 Παρθένων. Και ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής. Της εν πολλαίς αματίαις περιπεσούσα. 

Καθότι αυτή την ημέρα επέλεξε ο κ. Απόστολος Τσούκας, που ανακοίνωσε μόλις προχθές την δική του υποψηφιότητα με λίγα λόγια. Και "σταράτα" πρόσθεσαν κάποιοι «Είμαι ο Άκης Τσούκας, υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές». Και κοντός ψαλμός αλληλούϊα δηλαδή. Είπε βέβαια ότι λειτουργεί με μία ομάδα αξιόλογων ανθρώπων. Και ότι «αποφασίσαμε να δώσουμε τον αγώνα αυτό με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο μας. Για να ανατρέψουμε την παρακμή, την στασιμότητα, στηρίζοντας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, του επαγγελματίες, τους επιστήμονες, αλλά και το σημαντικότερο κομμάτι του τόπου μας, που είναι η νεολαία». Χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα και διευθύνσεις, κάτι που θεωρείται εύλογο. Δεδομένου ότι ο αιφνιδιασμός και η διεκδίκηση του ρόλου του απόλυτου outsider σ’ αυτές τις εκλογές, ίσως να αφορά σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους. Μηδέ του νυν εξαιρούμενου. 

Με τους δημότες να καλούνται για την ώρα απ’ όλους αυτούς να συμπορευτούνε όλοι μαζί. Να ενώσουνε τις δυνάμεις για το μέλλον. Για την ώρα όλα αυτά μοιάζουν με λόγια χωρίς περιεχόμενο. Με τους δημότες να προσπαθούν να δουν μέσα από την αχλύ, την ομίχλη του δημοτικού βίου. Και την σκόνη που σηκώνουν τα έργα. Μέρες που είναι περισυλλογής και πένθους, μέρες μαρτυρίου και Ανάστασης. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1170.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ