17.5.22

ΟΔΟΣ: Ώρα για δουλειές


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.7.2021 | 1087


Εκτός από την μελέτη ανάπλασης επί Ιωάννη Τσαμίση (προφανώς για έργα συντήρησης) ενός λογικού ύψους 100.000 ευρώ, όλοι οι υπόλοιποι στόχοι, με πιο χαρακτηριστικό και χωρίς δικαιολογία αυτό της σημερινής προμελέτης ανάπλασης των 4.250.000 ευρώ είναι σχέδια που προκαλούν ερωτηματικά, σχέδια προκλητικά.



Με την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Καστοριάς να συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, με θέμα την προμελέτη για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων της νότιας (για την ακρίβεια νοτιοδυτικής) παραλίας της Καστοριάς, μια προμελέτη για ένα έργο του ιλιγγιώδους κόστους των 4.250.000 ευρώ (για το σχεδόν τίποτε δηλαδή) ο Δήμος Καστοριάς επί εποχής κ. Ιωάννη Κορεντσίδη δείχνει να έχει πάρει οριστικά διαζύγιο με τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα. 

Όπως και στο οπισθόφυλλο του περασμένου φύλλου αναφέρθηκε από τις 100.000 ευρώ που χρειάζονταν μερικά μόνο χρόνια προηγουμένως κατά την δημοτική αρχή Ιωάννη Τσαμίση για την ανάπλαση της ίδιας παραλιακής ζώνης, το 2012 το κόστος εκτοξεύθηκε στο ποσό των 1.200.000 ευρώ επί Χατζησυμεωνίδη και το 2017 σε 1.800.000 ευρώ επί Αγγελή. Για να σκαρφαλώσει στο απίστευτο ποσό των 4.250.000 ευρώ από τους εκλεγμένους «ώρα για δουλειά» που είχαν δεσμευτεί για εξορθολογισμούς, εξυγίανση, νοικοκύρεμα, εντιμότητα, αποτελεσματικότητα, οικονομία. 

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το έργο της «ανάπλασης» τμήματος του νότιου παραλιακού μετώπου έρχεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ότι ο Δήμος Καστοριάς εντάσσει στο Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" την "Μελέτη και την ανέγερση πνευματικού κέντρου" (στην ίδια θέση με το παλαιό στην Καστοριά), προϋπολογισμού 4.427.000 ευρώ, όσο περίπου δηλαδή για την ανάπλαση της νότιας παραλίας! 

Στο ίδιο πρόγραμμα επίσης εντάχθηκε και η "Μελέτη εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου Ναυταθλητικού Κέντρου Καστοριάς" προϋπολογισμού 1.067.995 ευρώ, ένα έργο συνολικού κόστους 8.000.000 ευρώ περίπου, το οποίο στο τέλος θα συμπεριλαμβάνει και «πισίνα» (sic) 800 τ.μ. Με τους ρυθμούς εκτέλεσης των έργων που έχουν εξαγγελθεί στην Καστοριά τα τελευταία 15-20 χρόνια, η «πισίνα» δεν θα γίνει ποτέ. Εκτός κι αν μεσολαβήσει τα θαύμα.

Σε μια πόλη που έργα ακούγονται και έργα δεν γίνονται, το νέο αυτό «έργο», «ανάπλασης» (που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της —άλλης μίας— προμελέτης), αφορά την μπαζωμένη (επιχωματωμένη) όχθη της λίμνης που επί ημερών Ανδρέα Οικονομίδη μετά το 1985, διαμορφώθηκε στο σημερινό μέτωπο της παραλίας της Καστοριάς. Ήταν η πρώτη έξοδος στις νότιες παραλίες της πόλης. 

Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια των προηγούμενων δημάρχων για τις παραλίες άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά επί δημαρχίας Αποστόλου Πετκανά με τις καλαίσθητες παρεμβάσεις του στην Βόρεια παραλία προς τον Ναυτικό Όμιλο προκειμένου να αναβαθμίσει την «καλοκαιρινή βόλτα». Στην συνέχεια, την περίοδο αλλά ακόμη και μετά τον Ανδρέα Οικονομίδη, επί Δημητρίου Παπουλίδη τα σχέδια διευρύνθηκαν και περιέλαβαν την (έρημη τότε) νοτιανατολική παραλία και την Λεωφόρο των Κύκνων και αποσπασματικά κάθε όχθη της λίμνης σε κατοικημένη περιοχή. 




Η προμελέτη ανάπλασης των 4.250.000 € είναι σχέδια που προκαλούν ερωτηματικά, σχέδια προκλητικά. Διότι αφορούν ένα ακόμη εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στόχο. Που δεν χρειάζεται ως προτεραιότητα, δεν εξηγείται το κόστος του, δεν έχει επείγουσα ανάγκη ο τόπος. Όπως δεν έχει ανάγκη φράσεις κλισέ για… «ναυαρχίδες του τουρισμού» και άλλοι τίτλοι έργων που έχει στην... επιχειρηματολογία του ο σημερινός δήμαρχος Καστοριάς. Πόσο μάλλον που η λίμνη, δίπλα στις υπό ανάπλαση παραλίες, με τα χόρτα και την μόλυνσή της σε πυθμένα και επιφάνεια κάνει την κατάσταση αφόρητη.




Όμως όλα τα μοντέλα ανάπτυξης των παραλιακών ζωνών, όπως και οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης είχαν ως δεδομένη την διατήρηση ή και αύξηση του πληθυσμού, την ακμή του αστικού κέντρου για την Καστοριά από την εποχή της Γούνας και αργότερα, την τουριστική προσέλκυση και την λειτουργία σχολών τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Σε κάθε περίπτωση αγνόησαν άλλες παραμέτρους όπως την εγκατάλειψη του ιστού της πόλης στο εσωτερικό της χερσονήσου, την απομάκρυνση όλων σχεδόν των υπηρεσιών από το παλιό κέντρο, την μεγάλη παρακμή και ήδη εξαφάνιση της γούνας και την αποτυχία κάθε άλλου στόχου. Την πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική συρρίκνωση. 

Αντικειμενικά η πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση, σε παραλίες, συνοικίες και γειτονιές της Καστοριάς έγιναν στην 2η θητεία Ανδρέα Οικονομίδη και την 1η θητεία Δημητρίου Παπουλίδη, οπότε η Καστοριά απέκτησε μια κάπως σύγχρονη μορφή και εικόνα.

Ώστε, εκτός από την μελέτη ανάπλασης επί Ιωάννη Τσαμίση (προφανώς για έργα συντήρησης) ενός λογικού ύψους 100.000 ευρώ, όλοι οι υπόλοιποι στόχοι, με πιο χαρακτηριστικό και χωρίς δικαιολογία αυτό της σημερινής προμελέτης ανάπλασης των 4.250.000 ευρώ να είναι σχέδια που προκαλούν ερωτηματικά, σχέδια προκλητικά. 

Διότι δεν αφορούν "φαραωνικά" έργα τύπου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία που μπορεί μεν να σχολιάζονται με δόση ειρωνείας, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υλοποιούνται (νέο αεροδρόμιο, φράγματα, δρόμοι, και τώρα η νέα διώρυγα) αλλά για ένα ακόμη εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στόχο. Που δεν χρειάζεται ως προτεραιότητα, δεν εξηγείται το κόστος του, δεν έχει επείγουσα ανάγκη ο τόπος. 

Όπως δεν έχει ανάγκη φράσεις κλισέ για… «ναυαρχίδες του τουρισμού» και άλλοι τίτλοι έργων που έχει στην... επιχειρηματολογία του ο σημερινός δήμαρχος Καστοριάς. Πόσο μάλλον που η λίμνη, δίπλα στις υπό ανάπλαση παραλίες, με τα χόρτα και την μόλυνσή της σε πυθμένα και επιφάνεια κάνει την κατάσταση αφόρητη.




Από τις 100.000 € που χρειάζονταν μερικά μόνο χρόνια προηγουμένως κατά την δημοτική αρχή Ι. Τσαμίση για την ανάπλαση της ίδιας παραλιακής ζώνης, το 2012 το κόστος εκτοξεύθηκε στο ποσό των 1.200.000 € επί Χατζησυμεωνίδη και το 2017 σε 1.800.000 € επί Αγγελή. Για να σκαρφαλώσει στο απίστευτο ποσό των 4.250.000 € από τους εκλεγμένους «ώρα για δουλειά» του Ι. Κορεντσίδη, που είχαν δεσμευτεί για εξορθολογισμούς, εξυγίανση, νοικοκύρεμα, εντιμότητα, αποτελεσματικότητα, οικονομία. 




Πιο συγκεκριμένα την ίδια στιγμή που η υφιστάμενη και ισχύουσα κατάσταση στην παραλιακή ζώνη, έστω και αν χρειάζεται άμεσα συντηρήσεις και βελτιώσεις, ωστόσο είναι επαρκής για τις ανάγκες και τις αντικειμενικές δυνατότητες αξιοποίησής της με βάση τα πληθυσμιακά – κοινωνικά και τουριστικά δεδομένα της Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς προσανατολίζεται σε ένα προκλητικά ακριβό και σπάταλο έργο που το βαφτίζουν ανάπλαση. Στις μακέτες που ο ίδιος ο Δήμος Καστοριάς έδωσε στην δημοσιότητα, εκτός από την κατάργηση των χώρων (νησίδων) πρασίνου, δεν είναι διακριτή καμμιά αλλαγή. Ιδιαίτερα θετική αλλαγή. 

Οι μακέτες που κυκλοφόρησαν με ένα ψηφιακό μοντέλο, minimal αισθητικής, ξεγελά, αφού παραπέμπει σε κάτι μεταμοντέρνο, κάτι που έρχεται από το μέλλον επιπλέον όμως θυμίζει αρκετά και την νέα παραλία στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, σε μια πόλη με κακή σχέση προς το φυσικό περιβάλλον και ειδικά τα δένδρα, όπου κυκλοφορούν ελεύθεροι αυτοί που κόβουν, καταστρέφουν με χοντρό αλάτι, φάρμακα και χημικά τα δένδρα (μερικοί εκλέγονται κι’ όλας), με σχετικά μικρή προσοχή στις μακέτες γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός έχει άμεσο στόχο τον εξοβελισμό του πρασίνου. 

Ακόμη και των δένδρων, διότι παρουσιάζουν την ανάπλαση με τρόπο ώστε να αυξηθεί ο χώρος για τις παραλίμνιες καφετέριες που τεχνηέντως δεν καθορίζονται και δεν εμφανίζονται πουθενά στην… virtual αναπαράσταση των μακετών. Θα μετατρέψουν την παραλία σε πανηγύρι καθισμάτων. Και τα δένδρα που υπάρχουν, και είναι ελάχιστα αλλά και ανεπαρκή, θα πέσουν κι’ αυτά θύματα, είτε είναι πλατάνια, είτε είναι τα δένδρα-νάνοι που φυτεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο στόχος είναι για μια ακόμη φορά τα πλατάνια και κάθε ψηλός κορμός. 

Την ίδια στιγμή το εσωτερικό της Καστοριάς, στην περιοχή της χερσονήσου δηλαδή, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Εκτός του γεγονότος ότι πρόκειται για μια έρημη και ερημωμένη πόλη, όλες ανεξαιρέτως οι υποδομές, σε χώρους πρασίνου, πεζοδρόμια, δημοτικό φωτισμό, δρόμους ή τις λίγες πλατείες προκαλούν ντροπή και καθιστούν αβίωτη την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων που επιμένουν να… κατοικούν και δεν έχουν α-κόμη πραγματοποιήσει την δική τους μεγάλη έξοδο. Αν ποτέ γίνουν όλα αυτά πράξη, η Καστοριά θα έχει παραλίες και έρημο εσωτερικό σε βομβαρδισμένο τοπίο.

Παρά ταύτα ο αντίλογος είναι περιορισμένος, οι εξηγήσεις ανεπαρκείς και ο καμβάς της Καστοριάς διαρκώς ανανεώνεται και συμπληρώνεται με νέα κατορθώματα. Νεκρά φύση. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιουλίου 2021, αρ. φύλλου 1087.




* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 1.7.2021 | 1086


Από 100.000 επί Τσαμίση στα 4.250.000 επί Κορεντσίδη


Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη την επόμενη Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 η επιτροπή διαβούλευσης για διατύπωση γνώμης επί της προμελέτης της «Ανάπλασης παραλίμνιου κοινόχρηστου χώρου τμήματος νότιας παραλίας Καστοριάς».  

◾ Υπενθυμίζεται ότι το έργο της (μη αναγκαίας) δεύτερης ανάπλαση της νότιας παραλίας ξεκίνησε με προϋπολογισμό 100.000,00 €  επί Ιωάννη Τσαμίση το 2010.

◾ Σε δύο χρόνια, το 2012, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από τις 100.000,00 € στο  1.200.000,00 € επί Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη. 

◾ Λίγα χρόνια αργότερα, το 2017, επί Ανέστη  Αγγελή έφτασε στο 1.800.000,00 €. 

◾ Αίφνης τον Δεκέμβριο του 2019 επί Ιωάννη Κορεντσίδη, εκτινάχτηκε στο 3.500.000,00 €.

◾ Και αυτήν την εβδομάδα, πάλι επί Ιωάννη Κορεντσίδη, αυξήθηκε κι άλλο και έφθασε στα 4.250.000,00 €. 

Δημοσιεύθηκε στις 1 Ιουλίου 2021, αρ. φύλλου 1086.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

34 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/5/22

    Η ανικανότητα της Δημοτικής αρχής (για ακόμα μια φορά) επιβεβαιώνετε περίτρανα.
    Παρά το γεγονός ότι η ΑΝΚΟ παρέδωσε εγκαίρως την μελέτη/έκτρωμα (κατόπιν υποδείξεων των αρμόδιων υπηρεσιών) της Ανάπλασης της Νότιας παραλίας, η δημοτική αρχή δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα το Τεχνικό Δελτίο προς Ένταξη στο ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσκληση και το έργο πνοής και ανάπτυξης του Γιανη να μην ενταχθεί προς υλοποίηση.
    Επόμενη προθεσμία ένταξης θα είναι με το νέο ΕΣΠΑ … με άλλη Δημοτική αρχή και τροποποιημένη μελέτη (Ελπίζω !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μελέτες18/5/22

    Αυτά είναι έργα με φλουριά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/5/22

    Ευτυχώς που είναι άχρηστοι, αλλιώς θα άφηναν φαλακρή την Νότια παραλία κα θα την γέμιζαν τραπέζια για τα φιλαράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/5/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος19/5/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/5/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος19/5/22

    Είναι ανίκανοι για να υλοποιήσουν το οτιδήποτε.....να χαμε να λέγαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεωνίδας Παπαδημητρίου21/5/22

      Μια ερώτηση και μια τοποθέτηση:
      Ερώτηση: Χάνονται χρήματα από τα εγκεκριμένα;
      Τοποθέτηση: Οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να πέσουμε στις μεγάλες ανατιμήσεις των υλικών οπότε δύσκολα θα βρεθεί εργολάβος να αναλάβει με δεδομένες εκτιμήσεις των έργων. Εύχομαι να είναι λάθος οι εκτιμήσεις.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/5/22

      Η χειρότερη Δημοτική Αρχή που έχει περάσει από την πόλη κύριε Λεωνίδα. Ακόμη και τα όργανα γυμναστικής που έβαλαν (λανθασμένα) στη λεωφόρο των Κύκνων, η διοίκηση Αγγελή τα είχε παραγγείλει.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/5/22

      Α ρε Λεωνίδα, μας έσωσες 5 χρόνια και τώρα μας πουλάς μυαλό.

      Διαγραφή
    4. Λεωνίδας Παπαδημητρίου21/5/22

      Δεν πουλάω μυαλό. Εκείνο που ξέρω είναι ότι παραδώσαμε δυο μεγάλα έργα 25 εκατ. (ΒΑΑ και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης και κινδυνεύουμε να χαθούν τα χρηματα ή στην καλύτερη περίπτωση να μην φθάσουν). Παρακαλώ μια και σας ενδιαφέρει η πόλη δηλώστε και το όνομα σας.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος21/5/22

      Ο κυρ Λεωνίδας δοκιμάστηκε με το συνδυασμό της Κατερίνας.... Και πήρε... Φυτοπλαγκτόν...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος21/5/22

      Κι η Κατερίνα πήρε....

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος21/5/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος21/5/22

      Όταν πήρα το φυτοπλαγκτόν είπα μέσα μου ότι οι συμπολίτες μου βρήκαν καλύτερους και θα είναι για το καλό της πόλης!!! Να εύχεσαι μόνον να μην γίνουν φυτοπλαγκτόν και αυτά που αφήσαμε για ολοκλήρωση.......
      Παρακαλώ και σένα να κάνεις τα σχόλια σου επώνυμα για να απαντούμε κατάλληλα.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος21/5/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος21/5/22

      Ειλικρινά ρε Λεωνίδα, κοιτάς τον πολιτικό σου εαυτό στον καθρέφτη και δεν ντρέπεσαι; Πες μας ένα έργο, έστω μια μελέτη που ολοκληρώθηκε επί της δημοτικής σας αρχής. Πες μας και τι τελικά προσφέρεις εσύ... Όσο για το πόσο ικανός είσαι, σε ένα χρόνο έχει εκλογές, τολμάς;

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος21/5/22

      Παρακαλω το ονομα σου για να σε απαντησω οπως πρεπει. Η α ων

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος21/5/22

      Δωσε μου το ονομα σου για να παρεις την απαντηση που σου πρεπει. Η ανωνυμια προδιδει τουλαχιστον ανευθυνον "πολιτη"

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος21/5/22

      Ναι ρε φίλε δίκαιο έχει ο κυρ Λεωνίδας. Οι Διονύσης Λάζαρος Δημήτρης Στέλιος Δημήτρης πήγαν στο συνδυασμό Ώρα για Μισθό, κι αντί να διασωθουν χαντακωθηκαν πολιτικά. Δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν έργα 25.000.000€. Οι νυν τι θα αφήσουν στον Μάκη (ΣΕΓ)..;;;

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος21/5/22

    Γιάννη το πουλόβερ σου άρχισε και ξηλώνεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/5/22

      Του ράβει ο Νιονιος με Σταματωτα καινούργιο... Μην αγχώνεσαι

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος21/5/22

    Η χειρότερη Δημοτική Αρχή. Μόνο για φωτογένειες είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/5/22

      Στο τέλος θα είναι υποψήφια με το Γιάνη.... Στη μισή Καστοριά έχει κάνει ήδη.... Κι όλο τρώει πόρτα....

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος21/5/22

    Η Κατερίνα από ποτέ άρχισε τόσο στενή παρέα με καθηγητές; Θα μας δώσουν τελευταία ευκαιρία για ενέργεια ή απλά στήνουν επιτέλους αντιπολιτευτική στρατηγική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/5/22

      Μπαααα, ξύπνησαν;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/5/22

      Ο Γιάνης έκανε πρόταση στον καθηγητή για Αντιδημαρχια και όχι στην Κατερίνα.... Κι η Κατερίνα κάνει μούτρα στο Γιάνη....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος22/5/22

      Στήνουν κοινό ψηφοδέλτιο.... Η Αντιπολίτευση τους είναι ανεπαρκής....

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος22/5/22

    Ας πάνε όλοι στην Καλλιθέα να χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου.... με πρώτο τον Γιάννη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/5/22

      Στην Καλλιθέα - Καστοριά 1980

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος22/5/22

    Κατήφορος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/5/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/5/22

    Η θητεία του τελειώνει και αυτός ακόμη προτάσεις κάνει... Γιάννη συνέχισε τα πας καλά.... εσένα (δεν) θέλουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος23/5/22

    Δεν τα παρατάς από τώρα;; Χαιρι δεν βλέπουμε ... πάμε για άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ