19.10.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του αστυνομικού μεγάρου Καστοριάς την περασμένη Κυριακή, όπου κυριάρχησε το «ήμουν και εγώ εκεί». Στην δεύτερη φωτογραφία (στην έντυπη έκδοση): συνωστισμός υποψηφίων γύρω από το τραπέζι με τα καλούδια του υπουργού.


Για κάποιον δυσερμήνευτο λόγο –όπως σχεδόν συμβαίνει με τις περισσότερες θρησκευτικές οργανώσεις, οι επικεφαλής των οποίων δεν ανέχονται περαιτέρω ανάλυση και διερεύνηση– αλλά ενδεχομένως να πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ειδικών, το εκλογικό σώμα συνεχίζει να στηρίζει το κόμμα της ΝΔ χωρίς να δείχνει την παραμικρή τάση να στείλει το μήνυμά του.


Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την 21η Μαΐου, Κυριακή διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, έφτασε η στιγμή που οι τοπικοί υποψήφιοι των μεγαλύτερων κομμάτων συστήνονται στο εκλογικό σώμα και ταυτόχρονα κάνουν γνωστές τις προσωπικές τους πολιτικές θέσεις και φιλοδοξίες χωρίς ωστόσο να αποκλίνουν από τις αυστηρά οριοθετημένες κομματικές γραμμές. Αποτελώντας ουσιαστικά και οι ίδιοι, κάποιου είδους γρανάζι του κομματικού τους μηχανισμού και την πολιτική μετεξέλιξη των νεότερων στελεχών που συνήθως αποκαλούνται από τους περισσότερους –μη κομματικοποιημένους– ως "παιδιά του κομματικού σωλήνα".

Οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ενηλικιώνονται πολιτικά και ιδεολογικά στους ακαδημαϊκούς κομματικούς πυρήνες –ακόμα ένα ελληνικό φαινόμενο– και αργότερα προωθούνται στα όργανα και μηχανισμούς των εκάστοτε κομμάτων τα οποία υπηρετούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Που τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι αρκετά. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις πολιτευτών, που δεν ακολούθησαν την παραπάνω κομματική πορεία, και βρέθηκαν στα κόμματα που τους φιλοξενούν ως αποτέλεσμα απομάκρυνσης τους από παλαιούς κομματικούς οργανισμούς στους οποίους ανήκαν και για τους δικούς τους λόγους αποχώρησαν από εκείνους.

Χωρίς αυτό βέβαια να τους θέτει αυτομάτως σε κάποια συγκριτική βάση, σε σχέση με τους αυθεντικούς –σωληνάτους– κομματικούς συνυποψηφίους τους. Καθώς αν υπάρχει περίπτωση να τεθεί οποιοσδήποτε πολιτευτής σε σύγκριση με κάποιο άλλο πρόσωπο του ίδιου κομματικού ψηφοδελτίου, τότε θα πρέπει να υπάρξει σύγκριση των προγραμματικών και ταυτόχρονα πολιτικών τους τοποθετήσεων για τα τοπικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει την Καστοριά σε αυτήν την τραγική κατάσταση.

Και σε εκείνο το σημείο, να είναι σίγουροι όλοι εκ των πολιτευτών πως υπάρχει αρκετό και πρόσφορο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Με τον τρόπο που το κάνουν όταν έχουν απέναντι τους κάποιον εκπρόσωπο ενός άλλου κόμματος, το ίδιο θα μπορούσαν να πράξουν και με τους κομματικούς τους συνοδοιπόρους. Δίνοντας την δυνατότητα στην κομματική τους –και όχι μόνο– εκλογική βάση να κρίνουν και να επιλέξουν επί των πολιτικών τους θέσεων και όχι να καταλήγουν να επιλέγουν εντός του παραβάν τον περισσότερο δημοσιοσχετίστα ή τοπικά "celebrity" πολιτευτή.

Εκκινώντας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που απολαμβάνει επί σειρά ετών την εκλογική προτίμηση του νομού ως κάποιου είδους κομματικό θέσφατο, οι γαλάζιοι υποψήφιοι δείχνουν σαν να μην αισθάνονται την πολιτική και ηθική υποχρέωση έναντι των ψηφοφόρων τους, να δώσουν. Να δώσουν εξηγήσεις για αυτά που δεν έγιναν ενώ διατυπώθηκαν σαν προσωπικές δεσμεύσεις στην προεκλογική περίοδο του Ιουλίου 2019, θεωρώντας τους ως εκλογικό δεδομένο. Και από την άλλη πλευρά οι ψηφοφόροι της τρέχουσας κυβερνητικής πλειοψηφίας φαίνεται να έχουν παραδώσει άνευ όρων την κομματική τους προτίμηση σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από τα οποία έχει αποκομίσει ελάχιστα ή σχεδόν τίποτα.

Όμως για κάποιον δυσερμήνευτο λόγο –όπως σχεδόν συμβαίνει με τις περισσότερες θρησκευτικές οργανώσεις, οι επικεφαλής των οποίων δεν ανέχονται περαιτέρω ανάλυση και διερεύνηση– αλλά ενδεχομένως να πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ειδικών, το εκλογικό σώμα συνεχίζει να στηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να δείχνει την παραμικρή τάση να στείλει το μήνυμά του. Για την πολιτική ανεπάρκεια εκείνων που διατίθενται και προτείνονται προς εκλογική κρίση και αποτελούν αποκλειστικά επιλογές του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ο βασικός υπεύθυνος.

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, τα γαλάζια σαΐνια της Πειραιώς έπρεπε να διαλέξουν μεταξύ διαφόρων τοπικών στελεχών και παλαιών πολιτευτών ως τους πλέον κατάλληλους προς εκλογική κρίση για την τοπική κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση της Νέας Δημοκρατίας, και απ’ όλους αυτούς και την υπόλοιπη κοινωνία της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, του Νεστορίου κ.ο.κ. κατέληξαν στα συγκεκριμένα πρόσωπα; «Μάλλον οι επιλογές δεν γίνονται με πολιτικά κριτήρια αλλά μέσω άλλων ... διαδικασιών» υποστηρίζουν ορισμένοι από τους οποίους δεν διαχωρίζουν την θέση τους ακόμη και εκείνοι που ψηφίζουν δαγκωτά το συγκεκριμένο κόμμα.

Και κάτω από τις συγκεκριμένες διαμορφωθείσες συνθήκες η γαλάζια εκλογική πελατεία φαίνεται να κάνει τις επιλογές της τηρώντας στο ακέραιο το «το μη χείρον βέλτιστον» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη της Καστοριάς και του ευρύτερου νομού. Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση και οι γενικότερες επιλογές αντιπροσώπευσης –συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης– ενδεχομένως να αποτελεί τον καθρέφτη του εκλογικού σώματος. Και πως θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς, όταν τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια είναι παραπάνω από εμφανή.

Στον αντίποδα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να βαδίζει σε ρηχά εκλογικά νερά. Με την έννοια πως αδυνατεί να αναστρέψει την κομματική απόχρωση του νομού. Και μάλιστα φαίνεται να απέχει αρκετά από εκείνη την στιγμή με βάση βέβαια και τις προηγούμενες τοπικές εκλογικές επιδόσεις. Αδυνατώντας ουσιαστικά να εντάξει στις δυνάμεις του νέους ή και δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των άλλων δύο βασικών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ.

Παραμένοντας άγνωστο αν τόσο η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου όσο και οι παρελθόντες συνυποψήφιοί της είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το παραπάνω γεγονός. Ή που η ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζεται από την ίδια δεν εμπνέει σε τέτοιο βαθμό που θα μετέστρεφε το εκλογικό αποτέλεσμα ή που η φιλότιμη κοινοβουλευτική της παρουσία δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από κάποιο κομμάτι του εκλογικού σώματος, που οι δημοσκοπικές εταιρείες το χαρακτηρίζουν ως "γκρίζο" και αφορά κυρίως τους αναποφάσιστους.

Από την άλλη πλευρά, προσπαθώντας κανείς να ερμηνεύσει αποκλειστικά τα αριθμητικά δεδομένα των προηγούμενων εκλογών, θα διαπιστώσει πως η εκλογική παρουσία της κ. Τελιγιορίδου αποδείχθηκε επάξια απέναντι στους γαλάζιους πολιτευτές, ξεπερνώντας μάλιστα σε ψήφους την κ. Αντωνίου. Το κομμάτι όμως που ουσιαστικά φαίνεται να υστερεί ο τοπικός ΣυΡιζΑ είναι τα στελέχη που πλαισίωσαν την κ. Τελιγιορίδου και τα οποία σε αριθμούς σταυρών δεν ανταποκρίθηκαν των προσδοκιών του κόμματος τους.

Και στην περίπτωση του κεντρικού ΣυΡιζΑ, φαίνεται να μην είναι ικανοί να εντοπίσουν εκείνους τους τοπικούς υποψηφίους που θα τοποθετηθούν στο κόκκινο ψηφοδέλτιο και θα είναι σε θέση να συναγωνιστούν τόσο την νυν κοινοβουλευτική εκπρόσωπο όσο και να ανταγωνιστούν τους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας διεκδικώντας επί ίσοις όροις την ψήφο του εκλογικού σώματος.

Μένει βέβαια να αποδειχτεί αν τα παραπάνω ισχύουν ή όχι και για τους νυν συνυποψηφίους της κ. Τελιγιορίδου. Οι οποίοι επιλέχτηκαν σε μια χρονική περίοδο δύσκολη ως προς την μονοεδρική εκπροσώπηση του νομού Καστοριάς στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Μετά το βράδυ της 21ης Μαΐου και γνωρίζοντας πλέον σε μεγάλο ποσοστό τα τοπικά αποτελέσματα, ο τοπικός ΣυΡιζΑ θα μπορεί να κάνει τον απολογισμό του και κατά πόσο οι νεοεισερχόμενοι πολιτευτές του ανταπεξήλθαν ή όχι στις εκλογικές απαιτήσεις και στοχεύσεις του κόμματος που τους επέλεξε. Ή απλά επιλέχτηκαν ως εναλλακτικές επιλογές υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Και θα επιχειρηθεί να εξηγηθεί παρακάτω για ποιον λόγο, στα μάτια μου θεωρούνται ως "εναλλακτικές" οι επιλογές των συγκεκριμένων πολιτευτών. Με αφορμή τα εγκαίνια του αστυνομικού μεγάρου που τελέστηκαν την π. Κυριακή, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς να αναζητήσουν την πραγματικότητα γύρω από το συγκεκριμένο έργο. Αν και οι περισσότεροι των αναγνωστών σου την γνωρίζουν. Αφού αποτελούσε συχνά πυκνά την κύρια θεματολογία σου μαζί με τους αγώνες που έδινε τότε η αείμνηστη Ελένη Τσαδήλα για την διατήρηση του στρατώνα Μαθιουδάκη, όταν υπέρ της κατεδάφισης του είχε ταχθεί η τότε βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Αντωνίου.

Πράγματι η τότε κυβερνητική βουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου είχε δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για να ξεπεραστούν τα όποια νομικά ζητήματα είχαν προκύψει και ουσιαστικά επί της συγκυβέρνησης ΣυΡιζΑνΕλ το έργο ξεμπλόκαρε και υπογράφηκε σύμβαση το 2019 με τα έργα θεμελίωσης του να πραγματοποιούνται τον Μάιο του 2020 και όχι το 2019 όπως υποστήριξε η τοπική βουλευτής σε σχετική ανακοίνωση της.

Όμως, τον Φεβρουάριο του 2018 η τότε νομαρχιακή επιτροπή του ΣυΡιζΑ με συντονιστή τον –πρώην υποψήφιο στις εθνικές εκλογές του ’19– κ. Μπαλταγιάννη, είχε κρατήσει αρνητική στάση ως προς την υλοποίηση του νέου αστυνομικού μεγάρου, προτείνοντας στα όργανα του κόμματος τους την μεταφορά της αστυνομικής διεύθυνσης στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της ΕΔηΚΑ (!) πηγαίνοντας ουσιαστικά κόντρα με την πολιτική επιλογή της κ. Τελιγιορίδου που είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης νέου.

Κάπου εκεί φαίνεται χρονικά πως διαταράχτηκαν οι σχέσεις της τοπικής νομαρχιακής του ΣυΡιζΑ και της βουλευτή κ. Τελιγιορίδου, χωρίζοντας ουσιαστικά σε δύο στρατόπεδα τον τοπικό ΣυΡιζΑ. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ξεκάθαρα πως η γνώμη και η άποψη της κ. Τελιγιορίδου ήταν εκείνη που επικράτησε και που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του άλλοτε συνυποψηφίου της κ. Μπαλταγιάννη από τα τοπικά συλλογικά όργανα, αλλά και ολόκληρης της τότε νομαρχιακής που λειτουργούσε σαν μπλοκ εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Και λίγους μήνες πριν, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ο ίδιος είχε αποφασίσει να μην πολιτευτεί εκ νέου στις επερχόμενες εκλογές. Ο καθένας θα μπορούσε να υποψιαστεί τον λόγο που τον οδήγησε σε αυτήν την απόφαση ή και όχι. Ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου με νέα –σχεδόν φιλοβουλευτικά– πρόσωπα. Και εδώ που τα λέμε μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1174.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ